Ένα βίντεο με την διαδικασία μαζικής παραγωγής βασιλικού πολτού στο μεγαλύτερο μελισσοκομείο της Ιαπωνίας σας έχω σήμερα που αξίζει να το δούμε αλλά θα σας περιγράψω μερικά ερωτήματα που εύλογα δημιουργούνται με τα όσα θα παρακολουθήσουμε.
Το βίντεο έχει και Ελληνική μετάφραση θα την βρείτε ενεργοποιώντας τους υπότιτλους και μετά πατήστε το γρανάζι κάτω δεξιά στο βίντεο και επιλέξτε μετάφραση στα Ελληνικά.
Το βίντεο αυτό οι Ιάπωνες το έκαναν για λόγους διαφήμισης φυσικά.
Παράγουν βασιλικό πολτό και τον μετατρέπουν σε ταμπλέτες σε χάπια δηλαδή.
Παρακολουθούμε που ο μελισσοκόμος ανοίγει ένα 15αρι καλό μελίσσι.
Το μελίσσι έχει 10 πλαίσια κάτω, 5 πλαίσια επάνω και φέρει τροφοδότη πλαίσιο.
Αν και στο βίντεο έχει γίνει μοντάζ διακρίνεται διάφραγμα μεταξύ του εμβρυοθαλάμου και του πατώματος.
Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι ορφανό το μελίσσι αλλά στον εμβρυοθάλαμο υπάρχει βασίλισσα εξ ου και το βασιλικό διάφραγμα.
Ο μελισσοκόμος βγάζει το πλαίσιο με τις βέργες και βλέπουμε ότι έχει 5 διπλές βέργες των 66 βασιλικών κελιών η κάθε μια.
Άρα λοιπόν έχουμε από 15αρι μελίσσι 330 βασιλικά κελιά που μεταφράζονται 330Χ1.5γρ= 495γρ βασιλικού πολτού.Με το που βγάζει το πλαίσιο με τις βέργες βάζει κατευθείαν άλλη βέργα εμβολιασμένη και κλείνει το μελίσσι.
Ο βασιλικός πολτός συλλέγεται κάθε 3 ημέρες.
Μετά βλέπουμε την διαδικασία εξαγωγής του πολτού, τον εμβολιασμό της νέας βέργας, την διύλιση και την αφυδάτωση του βασιλικού πολτού και την μετατροπή του σε χάπια.
Εμείς πρέπει να σταθούμε μέχρι την εξαγωγή του πλαισίου με τις βέργες, και την εισαγωγή του επόμενου.
Η διαδικασία αφυδάτωσης δεν μας αφορά.
Στο βίντεο αναφέρεται ότι η εταιρεία από 5 μελισσοκομεία παράγει 2 τόνους βασιλικού πολτού ετησίως.
Θα αναφέρω ότι ο Ελληνικός βασιλικός πολτός στην χονδρική αγοράζεται περίπου στα 600 με 700 ευρώ το κιλό, μιλάω για κάποιον που θέλει να πουλήσει πολλά κιλά σε εμπόρους.
Αν υποθέσουμε ότι κάποιος θα μπορούσε να πιάσει αυτή την παραγωγή, τότε τα μεικτά του έσοδα από αυτή την ποσότητα βασιλικού πολτού με αυτές τις τιμές θα ήταν 1.2 έως 1.4 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.
Αυτό το βίντεο εμένα ως παραγωγό βασιλικού πολτού με προβληματίζει πάρα πολύ.
Γιατί δεν μπορώ να αντιληφθώ τον τρόπο που οι Ιάπωνες βγάζουν δεκαπλάσια και παραπάνω ποσότητα βασιλικού πολτού σε σχέση με εμάς σε κάθε εμβολιασμό.
Εγώ δεν μπορώ να βγάλω πάνω από 2-3 μπουκαλάκια στο μελίσσι σε κάθε εμβολιασμό ανά μελίσσι, δηλαδή 20 γραμμάρια περίπου.
Που κάνω το λάθος λοιπόν;
Τι κάνουν οι Ιάπωνες στα μελίσσια που δεν το γνωρίζουμε και βγάζουν αυτές τις ποσότητες;
Στο μελίσσι βλέπουμε ότι υπάρχει τροφοδότης, όμως δεν μας δείχνουν τι είδους τροφοδοσία κάνουν στα μελίσσια ώστε να τους δώσουν αυτή την ποσότητα.
Δίνουν ζαχαρόνερο, ή ζαχαρόμελο;
Προσθέτουν και γύρη;
Βάζουν και βιταμίνες;
Τι στο καλό κάνουν;
Έχω βαρεθεί να ακούω για τις εισαγωγές βασιλικού πολτού και πόσο κακό κάνουν στην εγχώρια παραγωγή, μα για να πούμε και την αλήθεια όσο η δική μας παραγωγή δεν καλύπτει τις ανάγκες της χώρας τόσο η εισαγωγή από αλλού είναι μονόδρομος.
Γιατί κανείς δεν βρέθηκε να μας ανοίξει τα μάτια, να μας μάθει τον τρόπο να παράγουμε και εμείς τόσο βασιλικό πολτό με έναν μόνο εμβολιασμό;
Άραγε υπάρχει αυτός ο τρόπος ή όλο αυτό είναι προϊόν μοντάζ, είναι δηλαδή μαιμού η όλη διαδικασία;
Από την άλλη όμως αν το καλοσκεφτείς αφού αυτοί εκεί καλύπτουν τις ανάγκες τους και μπορούν και κάνουν και εξαγωγή τότε σημαίνει ότι υπάρχουν αυτές οι ποσότητες και είναι πραγματικές.
Με προβληματίζουν πολύ όλα αυτά.
Νιώθω σαν να είμαστε στον μεσαίωνα από πλευράς μελισσοκομίας όταν ήδη οι άλλοι έχουν κάνει την μελισσοκομική επανάσταση και έχουν μετατρέψει την μελισσοκομία σε βαριά βιομηχανία.
Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε ως μελισσοκόμοι αν δεν πλησιάσουμε και εμείς την μελισσοκομία μας σε αυτά τα επίπεδα.
Όσο και αν τονίζουμε ότι υπερέχουμε σε ποσότητα θα μας καταπιεί η δική τους πλεονάζουσα παραγωγή αναπόφευκτα.
Χωρίς να θέλω να κατηγορήσω κανέναν, θα έλεγα ότι οι δικοί μας ερευνητές πρέπει να μας διδάξουν αυτές τις μεθόδους.
Τώρα όμως, όχι σε 50 χρόνια.
Είναι γεγονός ότι την προηγούμενη δεκαετία μπήκαν χιλιάδες νέοι Έλληνες μελισσοκόμοι στο επάγγελμα ίσως και λόγω της κρίσης.
Επίσης γεγονός είναι ότι πλέον πουλάνε πολλοί μελισσοκόμοι τα μελίσσια τους και εγκαταλείπουν μαζί την μελισσοκομία.
Ίσως γιατί αλλιώς τα περίμεναν τα πράγματα, ίσως γιατί και οι καιρικές συνθήκες τα τελευταία χρόνια κοντεύουν να μας καταστρέψουν όλους.
Η παραγωγή βασιλικού πολτού όμως δεν εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες αλλά από τους δικούς μας χειρισμούς.
Κατά τα άλλα έχουμε, και τα εργαλεία, και τον ζήλο και την θέληση να πάμε ένα βήμα παρακάτω.
Αλλά μας λείπει η γνώση.
Που θα την βρούμε αυτή την γνώση όμως;
Δείτε το βίντεο