Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024

Μοναστηριακό μέλι: Όταν οι κληρικοί παράγουν μέλι

monadtiriako-meli

Μοναστηριακό μέλι: Όταν οι κληρικοί παράγουν μέλι

Η Ιερά Κοινοβιακή Μονή του Αγίου Ιακώβου Αδελφοθέου είναι κτισμένη στις ανατολικές υπώρειες του όρους Χορτιάτη σε υψόμετρο 600 περίπου μέτρων.

Απέχει 3 χιλιόμετρα από το χωριό Περιστερά όπου υπάρχει το Καθολικό (κεντρικός ιερός ναός) της πάλαι ποτέ ιστορικής μονής των Περιστερών (9ος μ. Χ. αιώνας) της οποίας κτίτωρ  είναι ο όσιος Ευθύμιος ο εν Περιστεραίς. Η μνήμη του τιμάται την 15η Οκτωβρίου και η μετακομιδή του ιερού λειψάνου του την 13η Ιανουαρίου.  Η Ιερά Μονή Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου θεμελιώθηκε την 5η Αυγούστου 1993.

Οι μοναχοί της Ιεράς Μονής Αγίου Ιακώβου Αδελφοθέου στην Περιστερά του Χορτιάτη ασχολούνται συστηματικά με την μελισσοκομία. Με σεβασμό στη θαυμαστή μέλισσα, αγάπη και αφοσίωση, συνεργάζονται μαζί της για να συλλέξουν το ευλογημένο μέλι.

Η ζωή τους είναι αφιερωμένη στην άσκηση, την υπακοή και την προσφορά. Προσεύχονται αδιάλειπτα και εργάζονται άοκνα όπως οι μέλισσες. Παράλληλα με τα διακονήματά τους, οι μοναχοί της Ιεράς Μονής Αγίου Ιακώβου Αδελφοθέου ασχολούνται συστηματικά με την μελισσοκομία. Με σεβασμό στη φύση και την μοναστηριακή παράδοση, εκτρέφουν και φροντίζουν τα μελίσσια της μονής. Από αυτά συλλέγουν και συσκευάζουν ποικίλα είδη μελιού, όλα άριστης ποιότητας.

Σεβασμός στη φύση
Οι μοναχοί που ασχολούνται με την μελισσοκομία σέβονται τα δημιουργήματα του Θεού στα οποία συγκαταλέγεται και η θαυμαστή μέλισσα. Με αγάπη και αφοσίωση συνεργάζονται μαζί της για να συλλέξουν το ευλογημένο μέλι.
Οι μοναχοί προσέχουν τις μέλισσες και δεν καταστρέφουν τον πληθυσμό τους, διατηρώντας την ισορροπία της φύσης. Γνωρίζουν καλά την μέλισσα και το μελίσσι ως οργανισμό, τα μελισσοκομικά φυτά της περιοχής τους, τα μέτρα προστασίας των μελισσιών από εχθρούς, ασθένειες και φυτοφάρμακα. Είναι σε θέση με τις σοφές επεμβάσεις του να κατευθύνουν την ανάπτυξη των μελισσιών ώστε να εκμεταλλευθούν πλήρως την ανθοφορίας μιας συγκεκριμένης περιοχής. Οι σωστοί αυτοί χειρισμοί στον κατάλληλο χρόνο είναι ένας από τους σπουδαιότερους παράγοντες επιτυχίας στην μελισσοκομία.

Τεχνογνωσία
Οι μελισσοκόμοι μοναχοί της Ιεράς Μονής Αγίου Ιακώβου Αδελφοθέου κατέχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία καθώς και εξελιγμένα μηχανήματα μελισσοκομίας για την παραγωγή μελιού υψηλής ποιότητας, αγνό και ανεπεξέργαστο.
Μετά τον τρύγο των μελισσιών, το μέλι φιλτράρεται με προσοχή και συσκευάζεται σε γυάλινα βάζα. Τα βάζα με το μέλι αποθηκεύονται σε σκοτεινό και δροσερό χώρο ώστε το μέλι να προσφερθεί στον καταναλωτή χωρίς καμία αλλοίωση.
Για να διατηρηθεί το μέλι αγνό, φυσικό, χωρίς χημικές ουσίες απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή. Μέσα στην κυψέλη δεν εφαρμόζονται αντιβιοτικά. Τα χημικά φάρμακα αντικαθίστανται με φιλικές προς το περιβάλλον ουσίες και χρησιμοποιούνται χαμηλές θερμοκρασίες για την αποθήκευση των κηρηθρών.
Οι μοναχοί της Ιεράς Μονής Αγίου Ιακώβου Αδελφοθέου ασκούν την μελισσοκομία με μεγάλη φροντίδα, υπευθυνότητα και αφοσίωση, συνδυάζοντας τη σοφία της παράδοσης με την τεχνογνωσία και τα προηγμένα μηχανήματα της σύγχρονης μελισσοκομίας.

Μετακινούμενα μελίσσια
Οι πατέρες της μονής εξασκούν τη νομαδική μελισσοκομία. Αυτό σημαίνει ότι τα μελισσοσμήνη δεν παραμένουν σε έναν τόπο σταθερά αλλά μετακινούνται σε διάφορες περιοχές. Όταν ξεκινάει η περίοδος για το «κυνήγι» των ανθοφοριών ή των μελιτοφοριών, τα σμήνη σπάνε σε κοπάδια και μετακινούνται στους μελισσότοπους της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας ανάλογα με την εποχή και τον μήνα, με μια εξαίρεση, την μετακίνηση στο βουνό του Πηλίου στον νομό Μαγνησίας στη Θεσσαλία.
Τα μέλια που παράγει η μονή δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι διαθέσιμα κάθε χρόνο. Η διαθεσιμότητά τους έχει να κάνει με το κατά πόσο ήταν ευνοϊκές οι καιρικές συνθήκες για να επιτευχθεί η παραγωγή τους.
Πώς άρχισαν όλα

Σύμφωνα με το μοναστηριακό τυπικό που οι όσιοι και θεοφόροι πατέρες θεοπνεύστως θέσπισαν, ο μοναχός κατανέμει τον καθ’ ημέρα χρόνο του τόσο στην προσευχή και την εργασία όσο και στην ξεκούραση.
Η προσευχή, κοινή ή κατά μόνας, είναι η κατ’ εξοχήν προσπάθεια του μοναχού να επικοινωνήσει με τον αληθινό Θεό και να τον λατρεύσει.

Η άσκηση, πάντα καθοδηγούμενη από τη διάκριση του πνευματικού οδηγού, Γέροντα, είναι παθοκτόνος και ποτέ σωματοκτόνος.
Η εργασία, ή αλλιώς διακονία, στο μοναστήρι είναι απαραίτητη. Και αυτό γιατί, όπως λέγουν οι σοφοί πατέρες της Εκκλησίας «η αργία είναι η μήτηρ πάσης κακίας». Εκτός αυτού, είναι και αναγκαία για βιοποριστικούς λόγους.

Ο Απόστολος Παύλος, με περισσή την εν Κυρίω καύχηση, επεδείκνυε τα ταλαιπωρημένα χέρια του καθότι σκηνοράφος, λέγοντας «αι χείραι αύται διηκόνησαν εμοί και τοις συν εμοί» καθώς και, απευθυνόμενος προς τους Θεσσαλονικείς, έλεγε κατηγορηματικά «ο μη εργαζόμενος μηδέ εσθιέτω».
Οι πατέρες της Ιεράς Μονής Αγίου Ιακώβου ζώντας σε ένα μοναστήρι κοινοβιακού χαρακτήρα από της ιδρύσεώς του το 1994, εκτός των εκκλησιαστικών- μοναχικών καθηκόντων τους, αγωνίζονται «ιδίοις χερσί» για τον βιοπορισμό τους.

Αρχικά ασχολήθηκαν με την κατασκευή θυμιάματος, κήρου και κομποσκοινιών. Στη συνέχεια παρασκεύαζαν πληθώρα γλυκών του κουταλιού, ηδύποτα καθώς και γαλακτοκομικά προϊόντα. Το 2005, όμως, ένα αναπάντεχο γεγονός έστρεψε το ενδιαφέρον και την προσοχή τους στην μελισσοκομία.

Την 1η Ιουλίου 2005 κοιμήθηκε εν Κυρίω ο αείμνηστος αδελφός Χρήστος Δημητρακόπουλος, μελισσοκόμος στο επάγγελμα από τις Σέρρες, ο οποίος, λόγω της αγάπης του προς τον μοναχισμό, είχε την πρόνοια και επιθυμία να συμπεριλάβει στη διαθήκη του μεταξύ των άλλων και τη δωρεά σαράντα μελισσοσμηνών  στην Ιερά Μονή. Η σύζυγος και τα τέκνα του με περισσή χαρά, αμέσως μετά τον θάνατό του, προχώρησαν στην εκπλήρωση της επιθυμίας του εκλιπόντος.
Σαράντα κυψέλες με τα αντίστοιχα μελισσοσμήνη βρέθηκαν ξαφνικά στα χέρια… αδαών και άσχετων περί την μελισσοκομία πατέρων. Όμως, όπως πολύ σοφά λέει ο ελληνικός λαός «το αγώγι ξυπνά τον αγωγιάτη».

Πολύ γρήγορα, με πνεύμα μαθητείας σε παλαιούς έμπειρους μελισσοκόμους (σε αυτό βοηθά πολύ η καλογερική προπαιδεία) καθώς και συμμετέχοντας σε επιστημονικά σεμινάρια, τόσο η γνώση όσο και το μεράκι για ορθή μελισσοκομική πρακτική αυξήθηκαν και απέδωσαν πλούσιους καρπούς. Σε όλα αυτά βέβαια καθοριστικό ρόλο έπαιξε η ευλογία του Θεού και οι πρεσβείες του οσίου Φιλάρετου, προστάτη των μελισσοκόμων. Έκτοτε το μελισσοκομείο της μονής αυξήθηκε αρκετά, όπως και η υλικοτεχνική του υποδομή.
Παράλληλα με τα βασικά μελισσοκομικά προϊόντα (μέλι, γύρη, πρόπολη, βασιλικό πολτό), συνεχώς παράγονται νέα προϊόντα, πρωτοπόρα και πρωτόγνωρα για τα ελληνικά δεδομένα τα οποία κρύβουν βαθιά μελέτη και γνώση του αντικειμένου, αμέριστη φροντίδα των μελισσών, ζήλο, μεράκι, σεβασμό στη φύση, προσευχή και ευχαριστία στον αληθινό Θεό.
Καλώς ορίσατε, λοιπόν, στην Έκθεση Μελισσοκομικών Προϊόντων της Ιεράς Μονής Αγίου Ιακώβου Αδελφοθέου!
Καλώς ορίσατε σε ένα ταξίδι γεύσης, γνώσης και… θεραπείας!
Οι ευχές σας αναγκαίες. Οι επισημάνσεις και καλοπροαίρετες κριτικές σας καλοδεχούμενες.
ΠΗΓΗ
http://www.monastiriakomeli.gr/

Στηρίξτε τον Melissocosmos κάνοντας like πατήστε το πλήκτρο (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ)...