Στο βίντεο βλέπουμε πως η βελανιδιά ξεκινάει να δίνει μελίτωμα στο φύλλο και ακούμε χρήσιμες πληροφορίες για το πως μπορεί να εξελιχθεί ομαλά. Φυσικά όταν οι θερμοκρασίες είναι ακραίες το μελίτωμα στάζει αλλά είναι ξινό και οι μέλισσες δεν το συλλέγουν.
Να πω ότι για να πάρουμε μέλι όχι μόνο από την βελανιδιά αλλά από όλες τις νομές πρέπει να στοιχιστούν πολλοί παράγοντες προς την θετική κατεύθυνση.
Χρειαζόμαστε δυνατά μελίσσια.
Αυτά πρέπει να μπουν στον σωστό χρόνο στο δάσος για να μην καούν πολύ καιρό άπραγα.
Χρειαζόμαστε καλές βροχές πριν ξεκινήσει η νομή αλλά καθόλου νερό αφότου ξεκινήσει.
Χρειαζόμαστε ήπιες θερμοκρασίες και υψηλά επίπεδα υγρασίας.
Χρειαζόμαστε πλούσια καρποφορία στις βελανιδιές ή ανθοφορία σε άλλες νομές με άνθη.
Επειδή όλοι αυτοί οι παράγοντες είναι δύσκολο να τους πετύχουμε μαζεμένους, έτσι και το μέλι δίδεται σε αφθονία μια φορά κάθε μερικά χρόνια σε κάθε νομή.
Αν ήταν κάθε χρόνο όλες οι νομές να δίνουν μέλι πλουσιοπάροχα τώρα όλοι οι μελισσοκόμοι θα είχαμε τις τράπεζες γεμάτες με λεφτά.
Σε ότι αφορά τις υψηλές θερμοκρασίες που συχνά πάσχει η από αυτές η νομή της βελανιδιάς να πω ότι πρέπει να το χωνέψουμε όλοι μας πως όταν μιλάμε για καύσωνες, τίποτα δεν δουλεύει με 40 βαθμούς.
Το μέλι όπως και το μελίτωμα μπορούν να το συλλέξουν οι μέλισσες στους 23 με 25C.
Αν τις πρωινές ώρες υπάρχουν θερμοκρασίες 23 με 25C οι μέλισσες συλλέγουν με την προϋπόθεση ότι το μεσημέρι η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 35C για να μην ξινίσει το μελίτωμα και για να μην στρεσαριστούν τα φυτά.
Τα φυτά και τα δένδρα κοιτάζουν πρώτα από όλα να επιβιώσουν αυτά.
Όταν βλέπουν συνθήκες καύσωνα, έχουν μηχανισμό άμυνας και κλείνουν τους πόρους τους για να κάνουν οικονομία χυμών ώστε να επιβιώσουν.
Αυτό το λέμε στρεσάρισμα των φυτών.
Στην περίπτωση των καλλιεργειών οι αγρότες ποτίζουν και ξεπερνούν το πρόβλημα, αλλά στην περίπτωση του δάσους δεν μπορεί να γίνει τίποτα και δυστυχώς χάνουμε το μέλι.
Είναι περίπλοκη η υπόθεση της συλλογής, όλοι πρέπει να θυμούνται ότι με ακραίες θερμοκρασίες και ακραία καιρικά φαινόμενα δεν μπορεί να υπάρξει συλλογή.
Επίσης πολλοί κάνουν το εξής λάθος.
Βλέπουν στο δάσος θερμοκρασία ως 35 βαθμούς και θεωρούν ότι αυτό είναι ανεκτό για να φυτά και τα δένδρα
Να ξέρετε και να θυμάστε ότι ακόμα και αν στο δάσος η θερμοκρασία είναι 35C αν οι γύρω περιοχές έχουν 40C πρέπει να λογίζεται ως θερμοκρασία αυτή των 40C και για το δάσος καθώς έχουμε θερμικούς ανέμους, τα δένδρα ως ζωντανοί οργανισμοί τους αντιλαμβάνονται και κλείνουν τους πόρους και τους χυμούς τους.
Αν δηλαδή στα Γρεβενά η θερμοκρασία είναι 35C αλλά στην Λάρισα χτύπησε 44C το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, η νομή χαλάει.
Το ίδιο ισχύει και για τον έλατο, ποτέ δεν έχουμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες στα έλατα και όμως η όποια ζέστη στον κάμπο επιρεάζει αρνητικά ακόμα και τα έλατα που βρίσκονται σε μεγάλα υψόμετρα.
Να θυμάστε λοιπόν πως τόσο η μεγάλη ζέστη όσο και η βροχή εν μέσω μελιτοέκκρισης επηρεάζει αρνητικά τις ισορροπίες των σακχάρων στο μελίτωμα και οι μέλισσες μπορεί να μην το αγγίζουν ακόμα και αν αυτό ρέει σε αφθονία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου