Κυριακή 24 Μαρτίου 2024

Είναι αυτό ασκοσφαίρωση - γυψόγονος; Ερώτηση αναγνώστη

askosferosi

Είναι αυτό ασκοσφαίρωση - γυψόγονος; Ερώτηση αναγνώστη


Βασίλη σε ενοχλούμε σήμερα γιατί έχουμε την εξής υπόθεση εργασίας.
Πρό δεκαημέρου, είχαμε τοποθετήσει γυρεοπαγίδες στα 25 δυνατότερα μελίσσια μας.Σε ένα από αυτά εντοπίσαμε τα ευρήματα που σου επισυνάπτω. ΔΕΝ εντοπίστηκε κατά την επιθεώρηση ούτε γόνος με τρύπα, ούτε αραιά γεννημένος, ούτε φαινόμενα γύψου εντός της κυψέλης.
Θέλω να σε ρωτήσω' αυτό που βλέπουμε είναι γυψοποιημένος γόνος και αν αυτό δεν δηλώνει άρρωστο μελίσσι αλλά καλή εξυγιαντική συμπεριφορά(?).
Τέλος, να προσθέσω ότι, η συλλογή γύρης ήταν αισθητά μειωμένη χωρίς όμως να έχουμε δραματική μείωση αριθμού γόνου ή πληθυσμού.
Να σαι πάντα καλά και με ορθή χρήση του μέσου.

Απάντηση
Δυστυχώς είναι άρρωστο μελίσσι με γυψόγονο - ασκοσφαίρωση.
Δεν δηλώνει καλή εξυγιαντική συμπεριφορά επειδή τα σπόρια είναι μαύρα.
Αν ήταν άσπρα θα δήλωνε καλή εξυγιαντική συμπεριφορά, επειδή τα άσπρα αν πεταχτούν νωρίς δεν μεταδίδουν την ασθένεια.
Από την στιγμή που αυτό δεν έγινε, δηλαδή οι μέλισσες δεν ξεσφραγίζουν νωρίς τον άρρωστο γόνο ώστε να τον πετάξουν έξω έχουμε ραγδαία επιδείνωση.
Από την στιγμή που έστω και ένα σπόρι γίνει μαύρο πλέον φέρει εκατομμύρια μολυσματικά σπορίδια και η εξέλιξη της νόσου είναι μη αναστρέψιμη και ραγδαία.
Πόσο δε μάλλον που βλέπω μια χούφτα σπόρια μέσα στην γυρεοπαγίδα.
Αφαίρεσε την γυρεοπαγίδα άμεσα καθώς τωρα το μελίσσι θα έχει διπλάσια ανάγκη από γύρη, απολύμανε την πολύ προσεκτικά με τσίπουρο ή ξύδι και μετά δώσε την σε άλλο μελίσσι.
Δοκίμασε το άρρωστο μελίσσι να του κάνεις 3-4 ταΐσματα με 1 λίτρο την φορά σιρόπι που μέσα θα έχεις ρίξει 30ml ξύδι μήπως την γλυτώσει.
Και αυτό επειδή έχει αποδειχτεί ότι η νόσος αυτή ευνοείται σε αλκαλικό ph.
Αν κάνουμε το ph λίγο ποιο όξινο η νόσος δεν μπορεί να επιβιώσει, για τον λόγο αυτό αν τα άρρωστα μελίσσια συλλέξουν ορισμένα μελιτώματα με χαμηλό ph θεραπεύονται από μόνα τους.
Μπορούμε να επιτύχουμε όξινο ph όμως και με την προσθήκη ξυδιού στο σιρόπι.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει αναφορά πως ανήκει στον Melissocosmos με ενεργό ling...