Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

Πως ήταν τα μελίσσια στις 28/3/2017

pos-itan-ta-melissia

Πως ήταν τα μελίσσια στις 28/3/2017

Είμαστε σε καλό δρόμο!!!


Όμως χρειαζόμαστε βροχή... 28/3/2017

Όταν σε ένα μελίσσι έχεις 19 πλαίσια και αυτό χτίζει μόνο του το εικοστό, τότε ως μελισσοκόμος πρέπει να είσαι πολύ ικανοποιημένος.
Ασφαλώς οι καλές καιρικές συνθήκες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση αυτής της εικόνας, όμως και ο μελισσοκόμος έπραξε το καλύτερο δυνατό αφού προηγήθηκε ένας κάκιστος χειμώνας με τις περισσότερες απώλειες μελισσιών στην χώρα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα μελίσσια είχαν κουραστεί πολύ και στο πεύκο το φθινόπωρο.
Μέχρι εδώ ικανοποίηση μεγάλη, από εδώ και πέρα όμως υπάρχει άγχος και σκεπτικισμός.
Και θα σας εξηγήσω το γιατί.
Στην περιοχή μου έχει πολύ καιρό να βρέξει και η γη έχει ανοίξει από την δίψα.
Η αγριαπιδιά, η ιτιά και το ρείκι το πολύ σε πέντε ημέρες θα έχουν τελειώσει και για τα μελίσσια δεν υπάρχει άλλη δενδρώδες ανθοφορία και θα πέσουν στις χορτονομές.
Αυτή την εποχή ξεκινάει η Κουτσουπιά, μα δυστυχώς δεν έχουμε στην περιοχή μας παρά ελάχιστα μεμονωμένα δέντρα.
Βερικοκιές, κερασιές, ή ροδακινιές που ανοίγουν τώρα επίσης δεν έχουμε εδώ.
Χορτονομή λοιπόν αναγκαστικά.
Ωστόσο η άγρια βλάστηση που μπορούν να μας δώσουν επαρκείς ποσότητες για να διατηρηθούν τα μελίσσια, όπως αγριοτρίφυλλα, καβαλαρούδες, βρούβες, είναι η εποχή που οι αγρότες ξεκινούν να τα ραντίζουν για να τα αποξηράνουν αφού για αυτούς είναι ζιζάνια που κάνουν κακό στις καλλιέργειες τους.
Αναπόφευκτα δηλαδή θα αρχίσουμε να διαπιστώνουμε τις πρώτες δηλητηριάσεις.

melissi

Και σαν να μην έφταναν αυτά, εδώ έχει και πολύ καιρό χωρίς βροχή.
Τα φυτά διψούν ήδη.
Η χορτονομή δεν είναι σαν τα δέντρα που έχουν βαθιά τις ρίζες τους και δεν διψούν.
Τα χόρτα έχουν την ρίζα τους μόλις λίγα εκατοστά μέσα στο έδαφος και διψούν πολύ εύκολα.
Επιπλέον είναι γνωστό ότι τόσο τα τριφύλλια όσο και η καβαλαρούδα όσο βρέχονται τόσο περισσότερο δίνουν, ενώ όταν διψούν συχνά οι μέλισσες τα απαξιώνουν κιόλας.
Από την άλλη, αν βρέξει και η τρομακτική αυτή ανάπτυξη συνεχιστεί δεν χωράει αμφιβολία ότι τα μελίσσια θα σμηνουργήσουν.
Θυμίζω ότι τα μελίσσια μέχρι στιγμής δεν έχουν επιτύχει ούτε το 50% της τελικής τους ανάπτυξης που θα συμβεί στο αποκορύφωμα της περίπου στα τέλη Μαΐου.

Σε κάθε περίπτωση ο μελισσοκόμος πρέπει να είναι έτοιμος και για τις δυο περιπτώσεις.
Αν συνεχιστεί η ανομβρία, παρότι τα μελίσσια έχουν μαζέψει πολλά μέλια αυτά δεν θα τα φτάσουν για πάνω από μια εβδομάδα, αφού κάθε πλαίσιο γεμάτο με γόνο θέλει 1 κιλό τουλάχιστον μέλι να καταναλώσει.
Αυτή την εποχή πολλά μελίσσια έχουν πάνω από 10 πλαίσια γόνο, γι αυτό λέω ότι οι προμήθειες μπορεί να καταναλωθούν αστραπιαία αν στερέψει η νεκταροέκκριση.
Στην περίπτωση αυτή ο μελισσοκόμος πρέπει να τροφοδοτήσει για να μην υπάρξει πτώση του μελισσιού και πισωγύρισμα.

Αν όλα πάνε καλά όμως και συνεχιστεί η νεκταροέκκριση και η ανάπτυξη τότε ο μελισσοκόμος πρέπει να χρησιμοποιήσει διαφράγματα, να περιορίσει την βασίλισσα και την γέννα της για να μην του σμηνουργήσουν τα μελίσσια, ή αλλιώς να κόψει μικρές παραφυάδες, να δώσει τρίτα πατώματα ή να βάλει γυρεοπαγίδες στα πιο δυνατά μελίσσια.
Οι όποιες κινήσεις κατά της σμηνουργίας είναι καλύτερο να γίνουν προληπτικά πριν εκδηλωθεί η τάση σμηνουργίας.
Αν εκδηλωθεί η τάση σμηνουργίας τότε βράστα κι άστα πρέπει να έχεις γερό στομάχι και καθημερινή παρουσία στα μελίσσια.

Φυσικά αυτά που περιέγραψα δεν ισχύουν αυτή την εποχή για όλη την Ελλάδα αφού υπάρχουν περιοχές άλλες πιο πρώιμες και άλλες πιο όψιμες, ή περιοχές που ήδη έχει βρέξει και δεν διψάει η γη.

Όπως και να έχει όμως αυτά πρέπει να τα γνωρίζουν όλοι οι μελισσοκόμοι και να τα έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους ως πιθανά σενάρια.

Melissocosmos

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει αναφορά πως ανήκει στον Melissocosmos με ενεργό ling...