Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

Μπορούν οι μέλισσες να ζητήσουν βοήθεια;

Μπορούν οι μέλισσες να ζητήσουν βοήθεια;

Του Σιδέρη Τσιμίνη 

Μπορούν οι μέλισσες να ζητήσουν βοήθεια;


Η σύντομη απάντηση: τεχνικά, ναι.

Όταν μια μέλισσα τσιμπάει κάποιον ή κάτι, απελευθερώνει επίσης μια φερομόνη που στέλνει σήμα «συναγερμού» στις άλλες μέλισσες. Ως αποτέλεσμα, οι μέλισσες που αντιλαμβάνονται την παρουσία της φερομόνης συναγερμού αρχίζουν να συμπεριφέρονται αμυντικά.

Οι μέλισσες είναι σίγουρα από τα πιο έξυπνα έντομα που υπάρχουν. Χρησιμοποιούν όλες τις αισθήσεις τους για να κατανοήσουν το περιβάλλον τους, συμπεριλαμβανομένης της όσφρησης, της γεύσης και της αφής. Οι μέλισσες μπορούν να διακρίνουν διαφορετικά χρώματα, σχήματα, υφές, ακόμη και να αισθανθούν δονήσεις.

Αν αναλογιστούμε πόσο έξυπνες και ευαίσθητες είναι οι μέλισσες στο περιβάλλον τους, δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι διαθέτουν επίσης ένα εξελιγμένο σύστημα επικοινωνίας. Στην πραγματικότητα, οι μέλισσες μπορούν να στείλουν ένα μεγάλο αριθμό πολύ συγκεκριμένων μηνυμάτων μεταξύ τους. Η κλήση για βοήθεια είναι ένα από αυτά τα μηνύματα.

Φυσικά, οι μέλισσες δεν καταλαβαίνουν τη λέξη «βοήθεια» όπως εμείς. Ωστόσο, είναι σε θέση να στείλουν ένα σήμα συναγερμού που προειδοποιεί τις άλλες μέλισσες για την παρουσία εχθρού. Ως αντίδραση, οι μέλισσες που αντιλαμβάνονται τη φερομόνη συναγερμού αναστατώνονται και αρχίζουν να συμπεριφέρονται αμυντικά.

Τώρα, παρόλο που κάθε μέλισσα είναι έξυπνη, οι μέλισσες δεν έχουν πραγματικά ένα ατομικό ένστικτο επιβίωσης. Αντίθετα, θα προσπαθούν πάντα να κάνουν ό,τι είναι καλύτερο για ολόκληρη την αποικία. Για το λόγο αυτό, μια μέλισσα βασικά θα θυσιαστεί για να υπερασπιστεί τη συλλογικότητα από έναν εχθρό. Όταν μια μέλισσα τσιμπάει ένα ζώο ή έναν άνθρωπο, πεθαίνει λίγο μετά, επειδή το αγκαθωτό τσίμπημα παραμένει στο δέρμα του του εχθρού.

Ωστόσο, ταυτόχρονα, απελευθερώνει τη φερομόνη συναγερμού που προσελκύει τις άλλες μέλισσες για να βοηθήσουν στην άμυνα της κυψέλης.Αυτα για την συνεργασία των μελισσών μπροστά στο κίνδυνο.. οι μελισσοκομοι αραγε κατά πόσο επηρεάζωμασται από αυτή την συμπεριφορά και πως αντιδρούμε στο ορατό κίνδυνο της εξαφάνισης των προϊόντων μας από την Αγορά...;;

Ταινίες οξαλικού οξέος



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει αναφορά πως ανήκει στον Melissocosmos με ενεργό ling...