Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022

Το μελισσοκομικό καπνιστήρι χτες σήμερα αύριο


Το μελισσοκομικό καπνιστήρι χτες σήμερα αύριο 

Συνάδελφοι, το συγκεκριμένο άρθρο θα πρέπει να ξέρετε ότι το ετοιμάζω πάρα πολύ καιρό, ίσως και χρόνια.
Από την στιγμή που αποφάσισα να γράψω σχετικό άρθρο μέχρι να μαζέψω το κατάλληλο υλικό σε φωτογραφίες άφηνα τον χρόνο να κυλάει και ήμουν σίγουρος ότι κάτι καλό θα βγει στο τέλος και θα σας αρέσει.
Ο αδιαμφισβήτητος σύμμαχος του μελισσοκόμου στην προσπάθεια του να τιθασεύει τις μέλισσες είναι το καπνιστήρι του.
Ένα ταπεινό εργαλείο μα συνάμα τόσο πολύτιμο που χωρίς αυτό ίσως ο άνθρωπος να μην μπορούσε να γευτεί τα προϊόντα της μέλισσας τουλάχιστον σε τέτοια αφθονία.
Όπως και η μελισσοκομία γενικότερα έτσι και το καπνιστήρι ως μελισσοκομικό εργαλείο χάνεται στο βάθος των αιώνων.
Ασφαλώς τα πρώτα καπνιστήρια που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος θα πρέπει να ήταν κάποιες χούφτες ξερών χόρτων περιτυλιγμένες εξωτερικά με άλλα χλωρά χόρτα ώστε να μην καίγονται αμέσως.
Παρόμοιες κατασκευές εξάλλου συναντάμε ακόμα κυρίως στην Αφρική και την Ασία σε μέρη που ο πολιτισμός έχει καθυστερήσει να αγγίξει καλώς ή κακώς!!!

Έτσι το συναντάμε ως μελισσοκομικό εργαλείο στην αρχαία Ελλάδα κάπου μεταξύ του 4.500 και 3.300 π.Χ


Αν και είναι σίγουρο ότι οι Αρχαίοι Έλληνες Μελισσοκόμοι χρησιμοποιούσαν το καπνιστήρι για να δαμάσουν τις μέλισσες κάποιοι θεωρούν ότι ο καπνός ως κατασταλκτικό μέσο για την μέλισσα επινοήθηκε στο Βυζάντιο, λανθασμένα κατά την γνώμη μου αλλά πρέπει να το αναφέρω.


Φυσικά όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες στα παλιά χρόνια τα καπνιστήρια ήταν από πηλό, ενώ αργότερα ο σύμμαχος του μελισσοκόμου αντικαταστάθηκε με μεταλλικές κατασκευές.


Δείτε λοιπόν...
Αγγλικό καπνιστήρι του έτους 1800 μ.Χ όπου βρέθηκε να πωλείται σε οίκο δημοπρασιών με τιμή εκκίνησης τα 162 Ευρω.


Καπνιστήρι από την Γεωργία ηλικίας περίπου 110 ετών.


Καπνιστήρι του 1907 από την Σουηδία.


Καπνιστήρι αγνώστου ηλικίας οπού πουλήθηκε σε δημοπρασία στις ΗΠΑ προς 105 $

Όπως παντού όμως έτσι και στην περίπτωση του καπνιστηριού οι μελισσοκόμοι επιχείρησαν ουκ ολίγες φορές να κατασκευάσουν μόνοι τους το καπνιστήρι τους.
Θέλω να πιστεύω ότι αυτό το κάνουν απ το κατασκευαστικό δαιμόνιο που τους διακατέχει κι όχι για άλλον λόγο.

Τις περισσότερες φορές χρησιμοποιούν κονσερβοκούτια, και αγοράζουν μόνο το φυσερό οπού το προσαρμόζουν στο πίσω μέρος.


Ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιοι τόλμησαν να κατασκευάσουν ολόκληρο το καπνιστήρι μόνοι τους.


Ορισμένοι δε πήραν πολύ σοβαρά το εγχείρημα και έκαναν την επανάσταση από πλευράς κομψότητας και φαντασίας...λέμε τώρα!!!


Υπήρξαν και αποτυχίες αλλά ο εν λόγω καπνιστηροκατασκευαστής δεν το έβαλε κάτω, βελτίωσε το μοντέλο του και τα κατάφερε αρκετά καλά όπως βλέπετε πιο κάτω...


Κι ενώ οι χιλιετηρίδες και οι αιώνες πέρασαν κάπως έτσι φτάσαμε στο σήμερα, οπού ο μελισσοκόμος μπορεί εύκολα να αγοράσει το καπνιστήρι του στο εμπόριο.


Έχουμε λοιπόν καπνιστήρια με φυσερό από δέρμα και σύστημα αντιπυρικής προστασίας.


Καπνιστήρι με πλέγμα, και φυσερό από δερματίνη.


Ενώ οι μεγαλομελισσοκόμοι έχουν το δικό τους μεγαλύτερο καπνιστήρι γίγα, με πλέγμα ή χωρίς, φυσικά αντιπυρική προστασία και δερμάτινο.
Στην Ελληνική αγορά η εταιρεία ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ έχει επικρατήσει, θα έλεγα ότι όλοι συμφωνούν πως βγάζει τα καλύτερα καπνιστήρια.

Φυσικά υπάρχουν και τα εισαγόμενα.


Τα εισαγόμενα είτε θα διαφέρουν ως σχήμα, είτε το φυσερό θα είναι αισθητά μικρότερο απ ότι τα ελληνικά.


Ένα ακόμα εισαγόμενο καπνιστήρι, γαλβανιζέ. 

Δεν θα μπορούσε ούτε και στα καπνιστήρια η τεχνολογία να μην προχωράει και ετσι με ραγδαιους ρυθμούς ήδη έχουμε αρχίσει να βλέπουμε τα καπνιστήρια του μέλλοντος...


Βλέπουμε λοιπόν να εμφανίζονται ή να σχεδιάζονται καπνιστήρια που αντί για φυσερό έχουν μοτέρ επαναφορτιζόμενο.


Και βέβαια είναι αρκετά πιο στιλάτα.


Και πιθανόν ανοξείδωτα παρακαλώ.


Η χλιδή τους έφτασε μάλιστα να έχουν και επιχρυσωμένα μέρη.


Μετά μάλιστα από κρατικές διατάξεις περί απαγόρευσης της χρήσης του κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι σίγουρο ότι πολλές εταιρείες θα σπεύσουν για εναλλακτικές λύσεις.

Προβλέπω οι επόμενες γενιές να θεωρούν τα καπνιστήρια Bosch και Siemens ως κορυφή ενώ τα υπόλοιπα να θεωρούνται ως snoap.


Φίλες και φίλοι αυτή είναι η ιστορία του θρυλικού καπνιστηριού, του συμμάχου μας.
Δεν ξεχνάμε πάντως ότι μπορεί ένα καλοαναμένο καπνιστήρι, και μάλιστα γεμισμένο με πευκοβελόνες για πιο ευχάριστο κάπνισμα τόσο στις μέλισσες όσο και για τον μελισσοκόμο να μας βοηθά πολύ στην δουλειά μας.

Όπως και να έχει το άναμμα του καπνιστηριού πλέον θέλει μεγάλη προσοχή καθώς οι μελισσοκόμοι δυστυχώς ήμαστε κατά την πολιτεία εν δυνάμει εμπρηστές.
Ίσως αυτό το τελευταίο να το διηγούνται οι επόμενες γενιές μελισσοκόμων που θα έχουν νέου τύπου καπνιστήρια χωρίς φλόγα και να γελάνε με εμάς.

Μέχρι τότε όμως πάρτε ένα καλό, θα συμπλήρωνα κιόλας να είναι και Ελληνικό, και βγείτε στα μελίσσια σας να ευχαριστηθείτε μια καλή επιθεώρηση, όταν αυτό επιτρέπεται!!!


MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών

Στηρίξτε τον Melissocosmos κάνοντας like πατήστε το πλήκτρο (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ)...