Η καυκάσια μέλισσα προέρχεται από τις υψηλές κοιλάδες των βουνών του κεντρικού Καύκασου και ανήκει στον ίδιο οικογενειακό κύκλο που αποτελείται από τις: meda, adami, cypria, caucasica, armeniaca, anatolica.
H καυκάσια μέλισσα με χρώμα σκούρο καφέ έως ασημένιο γκρι αναπτύσσεται πιο αργά την άνοιξη και είναι σχετικά ήμερη χωρίς επιθετική συμπεριφορά τις περισσότερες φορές.
Επίσης είναι αρκετά παραγωγικές σε μέλι και μπορούν να συγκριθούν σε απόδοση με τις Ιταλίδες μέλισσες.
Παρουσιάζουν μια αυξημένη προδιάθεση για συλλογή πρόπολης στην κυψέλη δίνοντας έτσι μεγάλο πλεονέκτημα στους μελισσοκόμους που τη συλλέγουν.
Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της μέλισσας είναι η εξαιρετικά αναπτυγμένη προβοσκίδα της, φτάνει τα 7.2 χιλιοστά σε σχέση με άλλες φυλές, που της επιτρέπει να συλλέγει νέκταρ από άνθη που άλλες μέλισσες δεν μπορούν , κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την κοινωνία τους εφόσον αυτό το είδος μπορεί να συλλέγει από περισσότερα φυτά νέκταρ αυξάνοντας έτσι και την παράγωγη της , που έτσι και αλλιώς θεωρείται αυξημένη.
Εμφάνιση – Μορφομετρία: είναι σχεδόν ίδιο μέγεθος όπως η ιταλική φυλή μελισσών, αλλά διακρίνονται φυσικά από το γενικά σκοτεινό καφέ-γκρίζο χρώμα τους που ανακουφίζεται από τις λωρίδες ενός ελαφρύτερου καφετιού χρώματος. Είναι επίσης γνωστή ως γκρίζα μέλισσα. Έχουν μήκος γλωσσών από 6,5 μέχρι 7,2 εκατοστά.
Η καυκάσια μέλισσα μοιάζει με την Carnica στη γενική εμφάνιση, και δεν μπορεί να διακριθεί εύκολα από την τελευταία εκτός από τη μορφομετρική εξέταση.
Χαρακτηριστικά της φυλής
- Χαμηλή τάση σμηνουργίας
- Σχηματίζουν μεγάλες αποικίες, αλλά πιο αργό σε σχέση με άλλες φυλές
- Καλή διαχείμαση
- Αρχίζουν τη συλλογή νωρίς το πρωί και τις κρύες μέρες
- Είναι ήπιες
- Έχουν χαμηλή τάση Λεηλασίας
- Υψηλή συλλογή πρόπολης
- Μεγαλύτερο σε μήκος προβοσκίδα με αποτέλεσμα να εκμεταλλεύεται τις πηγές νέκταρ που δεν είναι προσβάσιμες σε άλλες φυλές
ΠΗΓΗ
https://apis-donau.com/