Λοιπόν..
Σήμερα πρέπει να βάλουμε τα πράγματα στην θέση τους και όχι να σκούζουμε σαν την χήρα στο κρεβάτι.
Πρέπει δηλαδή να μάθουμε τον τρόπο που το μικρόβιο στα έλατα πολλαπλασιάζεται και τότε θα δούμε ότι δεν είναι μόνο οι τωρινές καιρικές συνθήκες που επηρεάζουν την μελιτοέκκριση μα και αυτές που επικρατούσαν 1 μήνα πριν.
Ας πούμε λίγα λόγια για τον κόμπο.
Από την στιγμή που θα ξεκινήσει ο κύκλος του κόμπου μέχρι την στιγμή που θα αρχίσει να δακρύσει το μέλι χρειάζονται περίπου 33-35 ημέρες.
Πχ αν ο έλατος ξεκίνησε με το πρώτο κύμα να δίνει μέλι στις 15 Μαΐου, άρα η αρχή του κύκλου έγινε αρχές Απριλίου.
Οι ημέρες δεν είναι στάνταρ όπως του πεύκου στην περίπτωση του ελάτου, αλλά υπάρχει συν πλην που εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες.
Αν πάμε πίσω στις αρχές Απριλίου και βρούμε τι καιρό επικρατούσε τότε στα βουνά θα βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα για το αν θα έχουμε πλήθος μικροβίου, κόμπων δηλαδή εφόσον ο καιρός ήταν καλός.
Αν είχε παλιόκαιρο στα βουνά τότε θα μιλάμε για φτωχή σεζόν.
Αν ο καιρός έφτιαξε κατά τις 15/4 τότε το κύμα των κόμπων θα πρέπει να έσκασε γύρω στις 20/5 και πάει λέγοντας.
Αν αργεί να ξεκινήσει μια περιοχή, δεν αποκλείεται να το κάνει το μπαμ και αυτή αλλά οι μέρες που θα δουλέψει θα είναι σαφώς λιγότερες από άλλες με μεγαλύτερο κύκλο.
Σε γενικές γραμμές αν αρχές Απριλίου έχουμε κρύα στα βουνά τότε η χρονιά είναι φτωχή.
Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία πάντα όμως.