Οι μέλισσες έρχονται φορτωμένες γύρη, αλλά στην είσοδο τις περιμένει η γυρεοπαγίδα...
Φίλες και φίλοι δυο πολύ όμορφα βίντεο σας έχω με την διαδικασία συλλογής γύρης.
Είναι βίντεο που δείχνουν μελισσούλες φορτωμένες με γύρη την άνοιξη να φτάνουν στην κυψέλη τους.
Εκεί όμως ο μελισσοκόμος έχει τοποθετήσει γυρεοπαγίδες, με σκοπό να πάρει μέρος της γύρης που έρχεται στην κυψέλη.
Κάπου σε αυτό ακριβώς το σημείο εμένα η προσπάθεια που καταβάλουν οι μελισσούλες να περάσουν την γύρη και να μην τους πέσει με συγκίνησε οφείλω να πω.
Τελικά ή είμαι πολύ ερωτευμένος με αυτά τα μικροσκοπικά πλασματάκια και τα βλέπω ως πολύ νοήμονα όντα, ή τελικά είναι πανέξυπνες και αυτό που πρέπει να μας προβληματήσει είναι πως μπορεί να γίνεται αυτό σε ένα τόσο μικρο πλάσμα με τόσο μικρο εγκέφαλο.
Η συλλέκτρια λοιπόν φτάνει στην κυψέλη και προσπαθεί να περάσει μέσα από τις θήρες της γυρεοπαγίδας.
Περνάει το σώμα της αλλά αντιλαμβάνεται ότι η γύρη που έχει στα πόδια της δεν χωράει και τότε την διακρίνουμε πολύ καθαρά στο βίντεο πιο κάτω να προσπαθεί όσο μπορεί να κλείσει, τα πόδια της ώστε να περάσει μέσα και η γύρη.
Πρέπει να σας πω και μερικά μυστικά...
Οι γύρες που διακρίνουμε είναι από Λαδανιά την Κουνούκλα όπως λέγεται σε άλλα μέρη.
Από την Κουνούκλα παράγεται μεγάλη ποσότητα γύρη που είναι και πολύ εύγευστη και την προτιμούν οι καταναλωτές.
Όσο για τις γυρεοπαγίδες;
Αυτές που βλέπουμε στα βίντεο είναι της ANEL και θεωρούνται κορυφή όχι μόνο στην Ελλάδα μα και στο εξωτερικό.
Τις γυρεοπαγίδες μπορούμε να τις βάλουμε στα μελίσσια μέχρι τις 1.00 το μεσημέρι, οπότε μαζεύουμε την γύρη και τις αφαιρούμε, μέχρι το επόμενο πρωί που θα τις ξαναβάλουμε.
Αυτό το κάνουμε και για να μην αδυνατίζουν τα μελίσσια, δηλαδή να έχουν την δυνατότητα μετά το μεσημέρι να μπαίνουν γύρες στην κυψέλη αλλά και επειδή η μεγάλη διάρκεια παρουσίας γυρεοπαγίδας, οδηγεί τις μέλισσες σε τεχνικές τέτοιες που στο τέλος καταφέρνουν και βρίσκουν τρόπο να μην τους πέφτει η γύρη στην γυρεοπαγίδα.
Αυτό το επιτυγχάνουν φέρνοντας στην κυψέλη μικρότερα σβολάκια γύρης για να χωράνε στις θήρες της γυρεοπαγίδας και επίσης μαθαίνουν και περνούν πρώτα το ένα τους πόδι στη θήρα και μετά το άλλο με αποτέλεσμα να μην χάνουν την γύρη.
Τρελό;
Θαυμαστό θα έλεγα εγώ μάλλον.
Έτσι αν οι γυρεοπαγίδες μένουν μόνο λίγες ώρες στο μελίσσι η μέλισσα δεν μπαίνει στον κόπο να ψάχνει τρόπους να απαλλαχτεί από το εμπόδιο, όπως επίσης η γυρεοπαγίδα δεν πρέπει να μπαίνει περισσότερες από 20 μέρες σερί σε κάθε μελίσσι.
Σε ότι αφορά την ποσότητα τώρα.
Την πρώτη μέρα θα δούμε να πιάνει η γυρεοπαγίδα πχ 50 γραμμάρια.
Την δεύτερη 100, την τρίτη 150 την τέταρτη 200 και την πέμπτη 250.
Δηλαδή την πέμπτη ημέρα τοποθετήσεως βλέπουμε ότι πενταπλασιάζεται η ποσότητα που πιάνει σε σχέση με την πρώτη μέρα.
Τα νούμερα είναι ενδεικτικά και τα χρησιμοποίησα μόνο για το παράδειγμα.
Η άνοδος της ποσότητας που πιάνει η γυρεοπαγίδα θα συνεχιστεί μέχρι την 10η ημέρα και αμέσως μετά θα αρχίσουμε να βλέπουμε σταδιακή πτώση μέρα παρά μέρα.
Ο μελισσοκόμος πρέπει να μάθει τους πελάτες του να καταναλώνουν και γύρη, καθώς αυτό είναι προς όφελος όλων, τόσο για την υγεία των καταναλωτών όσο και για την οικονομική ευμάρεια των μελισσοκόμων.
Ο μελισσοκόμος από την άλλη πρέπει να μάθει την περίοδο άνθησης των φυτών, και από ποια φυτά βγαίνει η πιο εύγευστη γύρη ώστε να προσπαθεί να παράγει από αυτά για να είναι πιο εύκολη και η διάθεση της.
Επίσης τα πολύ δυνατά μελίσσια παρουσιάζουν μεγάλο συνωστισμό γι αυτό είναι προβληματικά στην συλλογή γύρης, (βλέπε φωτο κάτω).
Αυτά λοιπόν τα ωραία μάθαμε σήμερα για την γύρη συνάδελφοι και τα καλύτερα θα τα δούμε πιο κάτω σε δυο μικρά αλλά πολύ όμορφα βιντεάκια, όπου διακρίνεται πολύ καθαρά η προσπάθεια των κοριτσιών να μην τους πέσει η γύρη στην γυρεοπαγίδα.
Ελπίζω να σας άρεσε.
Αν και δεν έχω αμφιβολία ότι όσοι από εσάς έχετε το μικρόβιο του μελισσοέρωτα θα έχετε ήδη κεντριστεί και μόνο με τον γλυκό ήχο της δουλειάς του μελισσιού...
MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών
Στηρίξτε τον Melissocosmos κάνοντας like πατήστε το πλήκτρο (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ)...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου