Τροφοδοσία μελισσιών με την μέθοδο του μπουκαλιού!!! video - MELISSOCOSMOS

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022

Τροφοδοσία μελισσιών με την μέθοδο του μπουκαλιού!!! videoΗ μέθοδος δημοσιεύτηκε πρώτη φορά το 2013 εδώ στον MELISSOCOSMO με βίντεο, και πιο πίσω από άλλα Blog ως περιγραφή.
Οι μελισσοBlogers δηλαδή κάναμε γνωστή την μέθοδο πολύ πριν κυκλοφορήσουν τα μπουκάλια στο εμπόριο.
Το παρόν Blog δε έφαγε τόννους λάσπης για αυτό το θέμα και οι γνωστοί ξερόλες ανώνυμοι απέρριψαν την μέθοδο.
Έλεγαν διάφορα κουλά τότε ότι οι μέλισσες χασομεράνε να περιμένουν το σιρόπι να βγει σταγόνα σταγόνα από το μπουκάλι και πολλά άλλα τέτοια.

Έχουμε μιλήσει πολλές φορές εδώ για την διέγερση των μελισσιών μας, και τον καθοριστικό παράγοντα που παίζει αυτή, στην μετέπειτα πορεία του σμήνους, αλλά και στην παραγωγή που μελιού που θα έχει ο μελισσοκόμος κάνοντας τον απολογισμό της μελισσοκομικής χρονιάς στο τέλος.

Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι πρέπει έγκαιρα να διακόπτουμε την τροφοδοσία όταν το μελίσσι βρίσκει μέλι πλέον στους αγρούς ώστε να μην περάσει σιρόπι στο μέλι μας και έχουμε προβλήματα.
Θα δείτε ότι την τρύπα την κάνω κοντά στο λαιμό του μπουκαλιού, ώστε με ένα μικρο χωνί να μπορώ να το ξαναγεμίσω εύκολα και επιτόπου την επομένη φορά που θα δώσω σιρόπι, και να το βάλω στα μελίσσια.

Με την μέθοδο του μπουκαλιού το μελίσσι δεν πετάγεται απότομα έξω, όπως γίνεται με το πιατάκι ή τους τροφοδότες κι έτσι ελαχιστοποιούμε την πιθανότητα της λεηλασίας.

Η αναλογία ζάχαρης και νερού δεν παίζει ρόλο στην ροή μπορούμε δηλαδή να βάλουμε ότι αναλογία θέλουμε χωρίς πρόβλημα ροής.
Μπορούμε ακόμα και μέλι με νερό να αραιώσουμε και να το δώσουμε στα μελισσάκια μας με αυτόν τον τρόπο.

Το μπουκάλι πρέπει να είναι των 500ml για να χωράει κάτω από το καπάκι, ή αν είναι μεγαλύτερο πρέπει να είναι πλακέ ώστε να χωράει..
Τέλος να τονίσω ότι μόνο ΜΙΑ τρύπα πρέπει να κάνουμε στο μπουκάλι ώστε να μην αδειάσει απότομα πάνω στο μελίσσι και προκαλέσουμε λεηλασίες.

Ο τρόπος αυτού του είδους διέγερσης είναι διαδεδομένος πολύ στους μελισσοκόμους.
Όμως επειδή το blog διαβάζεται και από πολλούς νέους που δεν γνωρίζουν, αποφάσισα να κάνω αυτό το άρθρο.
Για να κατανοήσουμε καλύτερα την μέθοδο τροφοδοσίας με μπουκάλι, έφτιαξα και δυο βιντεάκια.
Στο ένα φαίνεται ο τρόπος που τρυπάμε το μπουκάλι, ενώ το δεύτερο είναι 24 ώρες μετά.

Ανοίγω ένα μελίσσι 24 ώρες μετά την είσοδο του μπουκαλιού στην κυψέλη δηλαδή, ώστε να δείτε την συμπεριφορά του σμήνους, άλλα και πως προχωράει η εναπόθεση του σιροπιού σιγά σιγά από το μπουκάλι προς τον γόνο και τις κερήθρες.
Δείτε τα λοιπόν και εφαρμόστε τα κι εσείς σε μερικά μόνο μελίσσια για αρχή, κι αν διαπιστώσετε ότι σας βολεύει το κάνετε σε όλα μετά.

MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσιών 

 Στηρίξτε τον Melissocosmos κάνοντας like πατήστε το πλήκτρο (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ)...