Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020

Αυτόματο απολεπιστήριο video

Ένα βίντεο όπου ο τρύγος γίνεται παιχνιδάκι με το αυτόματο απολεπιστήριο εντόπισα στο διαδίκτυο και θεώρησα σκόπιμο ότι είναι καλό να το δείτε.

Βάζουμε τις κηρήθρες από την μια γεμάτες και σφραγισμένες μέλι, και βγαίνουν από την άλλη έτοιμες απολεπισμένες.
Ένα τέτοιο μηχάνημα από όσο ξέρω στοιχίζει γύρω στα 4.500 ευρώ, και θα έλεγα ότι είναι απαραίτητο σε μελισσοκόμους με πολλά μελίσσια και άρα πάρα πολλές κηρήθρες για τρύγο.

Τέτοιους μελισσοκόμους έχουμε αρκετούς στην Ελλάδα, έχουν δηλαδή την μελισσοκομία ως οικογενειακή επιχείρηση και δουλεύει όλη η οικογένεια στο μελισσοκομείο, πράγμα που τους επιτρέπει να μπορούν να διαχειριστούν πολλά μελίσσια και στο τέλος να βγάζουν πολύ μεγάλες ποσότητες μελιού.
Όπως θα δείτε στο βίντεο τα απολεπίσματα στην συνέχεια οδηγούνται σε μια μικρή πρέσα όπου τα εκεί στύβονται και βγαίνει όλη η ποσότητα μελιού που υπάρχει σε αυτά.
Προσέξτε όμως πως το μέλι είναι πολύ πιο ρευστό από τα δικά μας εδώ, αυτό συμβαίνει λόγο κλίματος.
Στην Ελλάδα με το ξυροθερμικό κλίμα έχουμε λιγότερα και πιο παχύρευστα μελάκια, που είναι όμως και πιο πλούσιο σε ενζυμα, ιχνοστοιχεία και ποικιλότητα σε σχέση με τα μέλια ξένων χωρών.



Αυτό όμως δεν εμποδίζει τους ασύδοτους εμπόρους να εισάγουν τέτοια μέλια και να τα πλασάρουν στην αγορά ως Ελληνικά.
Όπως και να έχει δείτε τον τρόπο που απολεπίζονται οι κηρήθρες, και θαυμάστετες γεμάτες μελάκι.
Για την ώρα εμείς οι μικροί μελισσοκόμοι ξελεπίζουμε με το χέρι, πιο δύσκολα αλλά απολαμβάνουμε τους κόπους μας περισσότερο μάλλον.


MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών
Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like πατήστε το πλήκτρο (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ)...