Βλέπουμε ένα δεκαρισμένο μελίσσι.
Πιστεύω ότι κάποιος που ξέρει από μελίσσια δεν χρειάζεται να δει κάτι περισσότερο για να καταλάβει την εικόνα του μελισσιού.
Το ότι τρώει τόσο πολύ μαρτυράει την ύπαρξη πολλών πλαισίων γόνου.
Τα μελίσσια μας λοιπόν βρίσκονται ένα βήμα πριν πάρουν πατώματα.
Κάποια θα είχαν ήδη πάρει μα τα κρατάμε σφιχτά επίτηδες για να ενισχύουμε άλλα μικρότερα.
Από το συγκεκριμένο μελίσσι έχουμε πάρει έως τώρα 2 πλαίσια γόνο έτοιμα προς εκκόλαψη για να ενισχύσουμε μικρότερα μελίσσια.
Από άλλα δυνατά μελίσσια παίρνουμε πληθυσμό και δίνουμε σε μικρότερα μελίσσια.
Παίρνουμε δηλαδή ένα πλαίσιο με πληθυσμό από ένα δυνατό μελίσσι που προσέχουμε να μην είναι επάνω η βασίλισσα και το τινάζουμε στην σανίδα πτήσεως ενός αδύνατου μελισσιού.
Οι παλαιές μέλισσες θα φύγουν και θα πάνε στην κυψέλη τους, ενώ οι νεαρές που δεν πρόλαβαν να πετάξουν ακόμα θα περπατήσουν και θα μπουν μέσα στην αδύναμη κυψέλη.
Έτσι ενισχύουμε τα αδύναμα μελίσσια, ώστε να έχουμε όλο το μελισσοκομείο μας παραγωγικό στα τέλη της ανοίξεως.
Για να φτάσουμε στην εικόνα αυτή που βλέπετε τώρα αρχές Μαρτίου όμως έγινε τρομερή δουλειά.
Και να σκεφτεί κανείς ότι τα μελίσσια μπήκαν και στο πεύκο και ταλαιπωρήθηκαν.
Θυμίζω ότι στις αρχές του χειμώνα εντοπίσαμε τρομερό πρόβλημα με την Νοζεμίαση και την αντιμετωπίσαμε βιολογικά με την χρήση του Nozevitplus.
Τότε παραμονή Χριστουγέννων παρατηρήσαμε τα πρώτα αβγά της νέας περιόδου και αυτό μας φάνηκε ως θετικό δείγμα.
Και έτσι ήταν.
Τα μελισσοκομικά δεδομένα εδώ και λίγα χρόνια που η νέα μορφή Νοζεμίασης ήρθε στην Ελλάδα έχουν αλλάξει.
Οι μέλισσες δηλαδή δεν έχουν πλέον μεγάλη διάρκεια ζωής για να βγάλουν τον χειμώνα.
Έτσι χρειάζεσαι γόνους νωρίς για να μην έχεις απώλειες σε μελίσσια.
Επιπλέον όμως για να έχεις γόνους νωρίς χρειάζεται να ερεθίσεις τις βασίλισσες και τα μελίσσια αλλά χωρίς σιρόπι, γιατί τον χειμώνα κάνει κρύο.
Μια ποιοτική τροφή αρκεί και με το παραπάνω ώστε να κάνεις μελίσσια τούμπανα.
Αλλά όπως έχω πει πολλές φορές μην περιμένετε με τσιγκουνιές να δείτε γόνους και μεγάλα μελίσσια.
Το ζυμάρι δεν πρέπει να λείψει καθόλου από το μελίσσι, διαφορετικά αρχίζουν και κανιβαλίζουν, τρώνε δηλαδή τον ίδιο τους τον γόνο αν πεινάσουν.
Πρέπει λίγο πριν τελειώσει το ένα ζυμάρι να μπαίνει το άλλο.
Θα ξανά θυμίσω ότι η μέλισσα είναι καλοπληρωτής και σου ξεπληρώνει στο πολλαπλάσιο τα έξοδα που θα κάνεις για αυτήν.
Ο μελισσοκόμος ένα ποσό από τα έσοδα του πρέπει να τα διαθέσει για αγορά ποιοτικών μελισσοτροφών.
Το να αφήσεις μέλι στο μελίσσι δεν είναι καλή ιδέα.
Γιατί με 1 κιλό μέλι αν το πουλήσετε θα αγοράσετε 7-8 κιλά ελληνική ποιοτική μελισσοτροφή.
Αυτό το 1 κιλό μέλι όμως αν το φάει το μελίσσι δεν θα την βγάλει παραπάνω από 2 εβδομάδες.
Συνεπώς δεν είναι καλή ιδέα το να αφήσεις μέλι στην κυψέλη, δεν είναι συμφέρουσα κίνηση για τον μελισσοκόμο δηλαδή.
Τέλος θα πω ξανά, ότι την περίοδο αυτή που τα μελίσσια έχουν πολλούς γόνους καταναλώνουν πολλή τροφή καθημερινά.
Όταν ο καιρός είναι καλός αυτό δεν μπορούμε να το δούμε γιατί οι μέλισσες έχουν αρχίσει και συλλέγουν και νέκταρ πλέον.
Όταν είναι κλεισμένες μέσα από παλιόκαιρο όμως τότε όλα εξαρτώνται από τις προμήθειες που υπάρχουν εντός της κυψέλης.
Και αν το σμήνος δεν πεθάνει αν μείνει από τροφή, θα πετάξει γόνο, θα παρουσιάσει γυψόγονο ή θα δείτε ότι μετά δεν θα αναπτύσσεται καλά.
Γι αυτό είναι σημαντικό το να μην λείπει το ζυμάρι.
Αυτά τα λίγα είχα να σας συμβουλέψω.
Όποιος θέλει ας ακούσει, γιατί αυτά δεν είναι δικές μου απόψεις αλλά γενική παραδοχή με βάση την εμπειρία.
Όσοι δεν ακούτε και κάνετε του κεφαλιού σας, ο καιρός θα σας δείξει τον σωστό δρόμο μετά από πολλές αποτυχίες όμως.
Melissocosmos