Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018

Μια παραδοσιακή κυψέλη για μερακλήδες


Φίλες και φίλοι όπως έχω ξαναπεί όταν ανακαλύπτω κάτι πρωτότυπο και ενδιαφέρον θα το δημοσιεύω ανεξάρτητα αν εμμέσως διαφημίζονται και κάποιες εταιρείες.
Εξάλλου το καλό πρέπει να επιβραβεύεται.

Βρήκα λοιπόν μια παραδοσιακή κυψέλη της ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ η οποία είναι αυτό που λέμε χάρμα οφθαλμών...
Κι επειδή ξέρω πολλούς μελισσοκόμους που όπως κι εγώ ενδιαφέρονται να έχουν κάποια μελισσάκια είτε σε κοφίνια, είτε σε κορμούς και παλαιού τύπου κυψέλες λέω να δούμε λίγο και την συγκεκριμένη.



Σαν σχήμα η παραδοσιακή χειροποίητη κυψέλη μοιάζει πολύ με τα κυπριακό Τζιρβέρτι.
Έχει βάση που τοποθετείται και στερεώνεται απολύτως στην Γη και μεντεσέδες στη μέση για να ανοίγει εύκολα με μια χειρολαβή.
Αντί για πλαίσια φέρει στρογγυλά ξύλινα στεφάνια στα οποία μπορούμε να προσαρμόσουμε φύλλα κηρήθρας να τα χτίσουν οι μέλισσες μας.
Φυσικά το στρογγυλό χτίσιμο κηρήθρας είναι πιο κοντά στην φύση της μέλισσας και εκτιμώ ότι ίσως αναπτύσσονται και καλύτερα έτσι.
Η ανάπτυξη του σμήνους γίνεται μόνο οριζόντια προσθέτοντας, τα στεφάνια καθώς μεγαλώνει το μελίσσι.


Μπορούμε να βγάλουμε και να επανατοποθετήσουμε τα στεφάνια στη θέση τους για να επιθεωρήσουμε το σμήνος.
Τον χειμώνα έχουμε την δυνατότητα αφαίρεσης ορισμένων στεφανιών προκειμένου στο κενό μέρος να τοποθετείται η τροφή αν αυτή είναι απαραίτητη.


Δεν γνωρίζω αν έχει προβλεφτεί τα στεφάνια να χωράνε να μπουν στις θήκες του μελιτοεξαγωγέα για να μπορούν να τρυγηθούν χωρίς να καταστρέφονται, οπωσδήποτε πάντως πρόκειται για μια εξαιρετική κατασκευή που απευθύνεται σε μελισσοκόμους με μεράκι που επιμένουν παραδοσιακά.


Τέλος να πω ότι η κυψέλη φέρει κομψό ξύλινο πορτάκι που προσαρμόζεται για όλες τις περιστάσεις, όπως μεταφορά, περιορισμό για να μην μπαίνουν Αχερόντειες, σφήκες κτλ.

Η τιμή της είναι στα 110 Ευρώ και διατίθεται από την ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΡΟΔΟΠΗΣ.
Μπορείτε να την δείτε ή να την παραγγείλετε κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο πιο κάτω...



MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών



Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like στην σελίδα του...