Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Κατασκευή ποτίστρας μελισσών με βετέξ VIDEO



Γράφει ο Κώστας Παναγιωτίδης

Το νερό για τις μέλισσες χρειάζεται ώστε να επιβιώσουν και να ρυθμίσουν την θερμοκρασία και το μικροκλίμα της κυψέλης τους. Το νερό χρειάζεται στη εκτροφή του γόνου και την επεξεργασία των τροφών τους και προτιμούν το νερό με θερμοκρασίες 20 έως 30 βαθμούς. Φροντίζουμε το νερό να είναι πόσιμο και καθαρό. Παλιότερα χρησιμοποιούσαμε το νερό πάνω σε κάποιο μαδέρι ή σε πευκοβελόνες και χαλίκια. Όμως κάποια πεθαμένη μέλισσα ή τα περιττώματα των μελισσών ήταν αιτίες για μετάδοση ασθενειών. Νομίζω πως η ποτίστρα αυτή είναι η βελτίωση τις μέχρι τώρα γνώσης και προσπάθειας όλων μας για υγιείς μέλισσες.



Οι κουβάδες δίχως το βαρέλι παρέχουν νερό για 2 μέρες, μετά κατεβένει η στάθμη στη μέση, άρα χρειάζονται λάστιχο με συνεχόμενο νερό και φλοτέρ. Ενώ το βαρέλι δίχως τις 2 κάνουλες δεν έχει σταθερή ρύθμιση.

Πρέπει να γνωρίζουν όσοι μεταφέρουν τα μελίσσια τους πως η πρώτη τους δουλειά είναι να στήσουν την ποτίστρα, αν θέλουν να έχουν καλές σχέσεις με τους γείτονες ή με τους βοσκούς και τις δικές τους ποτίστρες. Αν οι μέλισσες πετάξουν την πρώτη μέρα σε άλλες πηγές νερού δεν τις φέρνεις εύκολα πίσω, ίσως με λίγο αλάτι στο βετέξ ή λίγη ζάχαρη στις πρώτες μέρες να το καταφέρουμε. Το βαρέλι κάθε δύο μήνες όταν το βρούμε άδειο θέλει πλύσιμο. Έχω αφαιρέσει μόνο το βίδωμα στη κορυφή για να αναπνέει, για την ρύθμιση της σταγόνας αλλά και για να εξατμιστεί το χλώριο στο νερό αν το οποίο γίνεται σε μια ώρα περίπου.

Καλή επιτυχία.

melissokomiakozanis





MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών


Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like στην σελίδα του...