Ένας αναγνώστης μου έστειλε το παρακάτω βίντεο να το μελετήσω και να προσέξω την προώθηση που κάνουν οι Κινέζοι στο προϊόν τους, το μάρκετινγκ δηλαδή.
Δράττομαι της ευκαιρίας να πω όμως και κάποια πράγματα, να ταράζω τα λιμνάζοντα νερά για μια ακόμα φορά, κι όποιος θέλει ας καταλάβει, διαφορετικά ας συνεχίσει τον ύπνο του.
Στο βίντεο παρακολουθούμε μια άκρως επαγγελματική δουλειά.
Μια δουλειά που δεν έχει σχέση ως προς την ποσότητα των βασιλοκελιών και του βασιλικού πολτού που έχει η δίκη μας προσπάθεια εδώ στην Ελλάδα.
Βλέπουμε δηλαδή από διώροφα μελίσσια να βγαίνουν πολλές διπλές βέργες με βασιλικό πολτό που είναι ασφυκτικά γεμάτες.
Και το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί εμάς εδώ τα μελίσσια δεν βγάζουν τόσο μεγάλες ποσότητες;
Τι κάνουμε λάθος;
Τι παραλείπουμε;
Ποιος θα μας διδάξει τα μυστικά αυτά για να πιάσουμε και εμείς αυτές τις ποσότητες;
Πως μπορεί η Κίνα να καλύπτει τις δικές της ανάγκες των 1.5 δις πληθυσμού της και να καλύπτει και τις ανάγκες του υπόλοιπου κόσμου;
Τα 11 χιλιάδες φαρμακεία που υπάρχουν σε κάθε γειτονιά της Ελλάδας είναι γεμάτα από εισαγόμενο βασιλικό πολτό σε κάθε είδους μορφής, από χάπια μέχρι νωπό.
Πως το καταφέρνει αυτό η Κίνα λοιπόν;
Στο βίντεο θα δείτε, τόσο σε αυτό όσο και σε ότι άλλο κυκλοφορεί ότι οι Κινέζοι αρκούνται να μας δείχνουν μόνο το τελευταίο στάδιο της παραγωγής, ουσιαστικά την εξαγωγή του πολτού δηλαδή.
Πληροφορίες για την διαδικασία και την προετοιμασία των μελισσιών όχι μόνο δεν έχουμε αλλά αυτές κρατιούνται ως επτασφράγιστο μυστικό.
Μόνο φήμες κυκλοφορούν, που και αυτές δεν ξέρουμε αν είναι και σωστές.
Πέρυσι με πήρε τηλέφωνο ένας ηλικιωμένος μελισσοκόμος από ένα νησί των Κυκλάδων.
Αυτός δεν μπαίνει στο ίντερνετ αλλά του μίλησε για εμένα η κόρη του και του έδωσε το τηλέφωνο μου.
Έχω μελίσσια πολλά χρόνια μου είπε.
Και μια φορά ήρθε αντιπροσωπία ενός Κινέζικου πανεπιστημίου στο μελισσοκομείο μου εδώ στο νησί.
Τους έδειξα ένα μελισσοκομείο και τους είπα ότι αυτό το μελισσοκομείο σκοπεύω να το βάλω για παραγωγή βασιλικού πολτού.
Τότε η Κινέζα καθηγήτρια αντέδρασε και μου είπε ΟΧΙ είναι κατάχρηση να βάλω τόσα πολλά μελίσσια για παραγωγή βασιλικού πολτού και πως αρκούν 3 μελίσσια για να μου δώσουν την ποσότητα που ήθελα να παράξω.
Σου τα λέω αυτά για να τα γράψεις να τα μάθει ο κόσμος μου είπε.
Επιπλέον έχω να σου πω και το παράπονο μου συνέχισε ο ηλικιωμένος συνάδελφος.
Κάνω καταπολέμηση της νοζεμίασης εδώ και πολλά χρόνια με χλωρίνη με άριστα αποτελέσματα.
Έχω ειδοποιήσει και ενημερώσει το πανεπιστήμιο πολλές φορές για τις δοσολογίες και τα αποτελέσματα για να τα αποκαλύψουν στον κόσμο, αλλά δεν το έχουν κάνει ποτέ.
Τώρα το λέω σε εσένα να το πεις στον κόσμο.
Του εξήγησα ότι εγώ δεν είμαι καθηγητής, ότι είμαι στοχοποιημένος, και ότι αυτά που μου λέει δύσκολα μπορώ να τα προτείνω στον κόσμο.
Είπαμε και άλλα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα, όπως πολλά συζητάω με δεκάδες μελισσοκόμους ανά την Ελλάδα που επικοινωνούν μαζί μου κάθε μήνα έχοντας πάντα κάτι να μου πουν.
Συνάδελφοι ειλικρινά δεν είμαι άνθρωπος που μου αρέσει να μαλώνω, αγανακτώ όμως και φορτώνω πολύ εύκολα όταν βλέπω τα στραβά.
Και τα στραβά στην περίπτωση της παραγωγής του βασιλικού πολτού είναι πάρα πολλά.
Αντί δηλαδή οι Έλληνες ερευνητές να μας μάθουν τον τρόπο να παράγουμε μεγαλύτερες ποσότητες πολτού με μικρό αριθμό μελισσιών, μας βάζουν τρικλοποδιές ώστε να μην μπορούμε να παράξουμε καθόλου.
Γιατί ως τρικλοποδιά μπορώ να εξηγήσω το γεγονός ότι για να χαρακτηρισθεί ως Ελληνικός ένας βασιλικός πολτός γνωστό ελληνικό Πανεπιστήμιο θέσπισε ως προϋπόθεση το μελίσσι που θα βγάλει τον πολτό να μην τροφοδοτηθεί με σιρόπι.
Αλήθεια πιο μελίσσι μπορεί να βγάλει βασιλικό πολτό χωρίς τροφοδοσία όμως δεν μας λένε.
Μας λένε να τροφοδοτήσουμε με μέλι, μα δεν μας λένε που θα πάει το κόστος παραγωγής αν δώσουμε μέλι, ούτε πως θα γλιτώσουμε από τις λεηλασίες.
Επιπλέον μας λένε ότι για να χαρακτηρισθεί ως Ελληνικός ένας βασιλικός πολτός πρέπει να στείλουμε δείγμα γύρης από την περιοχή που τον παράγουμε ώστε να είναι ταυτοποιημένη η περιοχή και ο πολτός.
Έτσι όμως δεν μπορούμε να μεταφέρουμε τα μελίσσια μας σε άλλη περιοχή που δίνει μελίτωμα ή νέκταρ προκειμένου να διεγερθούν αφού μας απαγορεύουν την τροφοδοσία, γιατί αν μεταφερθούν σε άλλη περιοχή με άλλους τύπους γύρης τότε χάνουμε την ταυτοποίηση.
Ουσιαστικά δηλαδή μας βγάζουν εκτός παραγωγής βασιλικού πολτού.
Και όταν γράφεις στον καθηγητή ότι άνθρωπε μου είσαι παντελώς άσχετος και μας κάνεις ζημιά, έρχεται το κάθε μαντρόσκυλο και σου λέει ότι εμείς στην Μακεδονία δυο μεγάλους άνδρες έχουμε, τον Μεγαλέξανδρο και τον καθηγητή....
Γι αυτό λέω ότι κάποιοι είναι καταδικασμένοι να κοιμούνται σε αυτόν τον τόπο, και εγώ αυτόν τον ύπνο τους δεν επιθυμώ να τους τον ταράξω.
Γράφω μερικά πράγματα για όσους είναι ξύπνιοι όμως, και ας είναι λίγοι αυτοί.
Ως προς το βίντεο τώρα.
Η διαδικασία είναι χλιδάτη.
Οι βέργες βγαίνουν από τα μελίσσια και καθαρίζονται τα κεριά των βασιλοκελιών αυτόματα με μηχάνημα.
Το σκουλήκι από τα βασιλοκελιά βγαίνει επίσης με μηχάνημα, και οι βέργες μπαίνουν σε μηχάνημα για την εξαγωγή του βασιλικού πολτού.
Δεν μας δείχνουν ακριβώς τον τρόπο που λειτουργεί αυτό το μηχάνημα, πως βγάζει τον πολτό δηλαδή γιατί αυτή είναι η τέχνη τους και δεν θέλουν να την κάνουν γνωστή ίσως.
Φαίνεται επίσης ότι συλλέγουν τις προνύμφες από τα βασιλοκελιά μα δεν ξέρουμε τι τις κάνουν.
Πιθανολογώ ότι τις προνύμφες τις πολτοποιούν και τροφοδοτούν τα μελίσσια που παράγουν βασιλικό πολτό με αυτές.
Επίσης πρέπει να πω ότι οι Κινέζοι δεν δίνουν μόνο σιρόπι στα μελίσσια που παράγουν βασιλικό πολτό.
Χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους διέγερσης και μια από αυτές είναι η σχολαστική καταπολέμηση της νοζεμίασης πριν ξεκινήσουν την παραγωγή βασιλικού πολτού, καθώς θεωρούν ότι αν οι μέλισσες έχουν νοζεμίαση δεν μπορούν να παράγουν μεγάλες ποσότητες βασιλικού πολτού.
Όλα αυτά όμως όπως ήδη είπα δεν είναι δική μου δουλειά να τα ανακαλύψω και να τα αναλύσω, αλλά είναι δουλειά των ερευνητών που όμως δυστυχώς δεν την κάνουν.
Και αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ποσότητα βασιλικού πολτού που παράγουμε οι Έλληνες βασιλοτρόφοι να μην επαρκεί και να αναγκάζεται η χώρα να εισάγει βασιλικό πολτό από την Κίνα, και από την κάθε Κίνα.
Και να μην έχετε αυταπάτες ότι η χώρα χρειάζεται και εισάγει πολλούς τόννους κάθε χρόνο.
Θα σας πω ότι μιλώντας με μεγάλο Έλληνα βασιλοτρόφο πριν λίγο καιρό καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι στην χώρα μας δεν παράγεται περισσότερο από 300 το πολύ 400 κιλά Ελληνικού βασιλικού πολτού τον χρόνο.
Από την άλλη όμως είμαστε 30 χιλιάδες μελισσοκόμοι, και από μόλις 100 γραμμάρια πολτό τον χρόνο αν πουλάει ο καθένας μας σημαίνει ότι πωλούνται 3 τόννοι βασιλικού πολτού.
Αν προστεθούν και τα 11 χιλιάδες Ελληνικά φαρμακεία ανά την Ελλάδα που πωλούν τις μεγαλύτερες ποσότητες βασιλικού πολτού τότε συμπεραίνεται ότι στην Ελλάδα διακινούνται περίπου 5 με 10 τόννοι βασιλικού πολτού τον χρόνο.
Αλήθεια τώρα βλέπετε πόσο ελλειμματικοί είμαστε και πόσος χώρος υπάρχει για Ελληνικό βασιλικό πολτό;
Αντί να διευκολύνουμε την κατάσταση όμως, να μάθουμε νέους τρόπους μαζικής παραγωγής, κάνουμε την διαδικασία πιο δύσκολη, βάζουμε τέτοιους όρους που απαγορεύουν την παραγωγή ώστε να μην μπορεί να παραχθεί καθόλου Ελληνικός βασιλικός πολτός στην χώρα.
Κατά τα άλλα ζήτω ο Μεγαλέξανδρος, κι εγώ μαζί σας...
Δείτε το βίντεο
Melissocosmos