Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Σπάσιμο της σφράγισης: Μια πολύ σημαντική χειμερινή εργασία.


Φίλες και φίλοι έχουμε συνηθίσει να λέμε ότι τον χειμώνα ο μελισσοκόμος ξεκουράζεται.
Η τουλάχιστον έτσι νομίζει.
Παρόλα αυτά υπάρχουν πολύ σημαντικές εργασίες που πρέπει να γίνουν τον χειμώνα είτε στην μελισσοκομική αποθήκη, όπως το συρμάτωμα, είτε στο μελισσοκομείο, όπως καταπολέμηση της βαρρόα ή και σπάσιμο σφράγισης.
Σήμερα θα σας μιλήσω για αυτή την δεύτερη εργασία και το πόσο σοβαρή υπόθεση είναι.

Όλοι ξέρουμε ότι το μελίσσι μαζεύει προμήθειες το καλοκαίρι για να μπορεί να τραφεί με αυτές τον χειμώνα.
Ο καλός και σωστός μελισσοκόμος φροντίζει να αφήνει μέρος του μελιού και στο μελίσσι, ο άγραφος νόμος της μελισσοκομίας λέει ότι τον εμβρυοθάλαμο πχ δεν τον τρυγάμε ποτέ, και τον αφήνουμε στην διάθεση του μελισσιού.

Εκεί μπαίνουν κάποιες ποσότητες μελιού κυρίως στα φρύδια των πλαισίων και οι μέλισσες ως γνωστόν τα σφραγίζουν.

Και ενώ έρχεται ο χειμώνας, και ο μελισσοκόμος κατά την φθινοπωρινή επιθεώρηση έχει δει και έκρινε ότι τα μελίσσια έχουν μέλι, πολλές φορές τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι, και πολλά μελίσσια πεθαίνουν από πείνα.

Αιτία αυτής της κατάστασης είναι ότι ξεραίνεται η σφράγιση του μελιού από το κρύο σε τέτοιο βαθμό που οι μέλισσες αδυνατούν να ξεσφραγίσουν το μέλι για να τραφούν.
Το φαινόμενο αυτό είναι φυσικά πιο έντονο σε περιοχές που η θερμοκρασία πέφτει περισσότερο αλλά και σε μέλια από μελιτώματα που ούτως ή άλλως έχουν σκληρή σφράγιση.


Ο μελισσοκόμος οφείλει να γνωρίζει αυτή την πιθανότητα και να φροντίζει να διαπιστώνει κάποιες μέρες με ήλιο σε επιθεώρηση κατά πόσο τα μελίσσια του μπορούν να ξεσφραγίσουν το μέλι.
Αν δει πχ δει ένα μελίσσι να έχει μόνο μέλια σφραγισμένα και καθόλου ασφράγιστο τότε είναι φανερό ότι δυσκολεύεται να το ξεσφραγίσει και πρέπει να επέμβει. Αν το αγνοήσει και δεν βοηθήσει την κατάσταση στην καλύτερη περίπτωση θα δει τον πληθυσμό να μειώνεται δραματικά τις επόμενες μέρες...

Αυτό που πρέπει να κάνει είναι να πάρει μια πιρούνα και να γρατζουνίσει το κερί ώστε να σπάσει.
Και πάλι όμως δεν μπορεί να το κάνει σε πολλά πλαίσια, γιατί αν αρχίσει και πλημμυρίζει το μέλι και στάζει έξω απ την κυψέλη μπορεί να φουντώσει η λεηλασία.

Από κάνα δυο πλαίσια τη φορά λοιπόν και παρακολούθηση της κατάστασης και της εξέλιξης του σμήνους τις μέρες που έχει ήλιο έστω κι αν είμαστε στην καρδιά του χειμώνα.
Σε διαφορετική περίπτωση αν δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό τότε προτιμάμε την λύση μιας μαλακιάς μελισσοτροφής ώστε να νιώσει και το μελίσσι ότι διέφυγε τον κίνδυνο και να αποβάλει το στρες που του μειώνει το προσδόκιμο ζωής.

Δεν ξεχνάμε τις ουσιώδης μικροδουλειές λοιπόν ούτε τον χειμώνα, καθώς έχουμε να κάνουμε με ζωντανά και σίγουρα δεν μπορούμε και ούτε πρέπει να κοιμόμαστε ήσυχοι και ζεστοί όταν έξω τα κορίτσια μας μπορεί να κρυώνουν και να πεινάνε!!!


MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών 







10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Άμα δεν έχετε τι να κάνετε παντε και ξυνωετε τα μέλια. ...υι είναι αυτά που λέτε; ποιες μέλισσες δεν μπορούν να κόψουν το ίδιο τους το κερί; πάτε Καλά; οι μέλισσες τρώνε το μέλι που είναι κάτω από την μελισσοσφαιρα που Έχει πάνω από 30 βαθμούς όποτε το κάλυμμα είναι σίγουρα μαλακό δεν υπάρχει περίπτωση να παγώσει ακριβός κάτω από τις μέλισσες όποτε Κάντε καμία άλλη δουλειά και Αφήστε τες ήσυχες να κάνουν την δουλειά τους γτ αυτές ξέρουν καλύτερα από εμάς

panpan είπε...

πολυ καλο

panpan είπε...

πως μπορω να κανω like στον εαυτο μου?

Melissocosmos είπε...

7.17 ειμαι μελισσοκομος να ξερεις.
Δεν ξυπνησα μια ημερα και ειπα να γραψω ενα αρθρο.
Το εγραψα κατοπιν πειρας.
Ειδα διαπυστωσα και το εγραψα.
Απο εκει και περα δεν πιεζω κανεναν ουτε να διαβασει ουτε να κανει κατι.
Εγω το ειπα παντως.

Ανώνυμος είπε...

Πιστεύω αυτός ο χειρισμός ισχύει για τα μικρά αδυναμαδυναμίαμ μελισσια τα δυνατά κάνουν την δουλειά και μόνα τους..

Ανώνυμος είπε...

Και μετά θα τις ταΐζουμε στο στόμα με κουτάλι. Το φενιζολ έχεις δει πως το κόβουν η το χαρτόνι?? Μην απορείτε με τις ασθένειες γιατί κάτι τέτοιοι σα καισας τις φέρατε

Melissocosmos είπε...

12,14 τις ασθενειες τις εφεραν κατι κουφοποντικα σαν κι εσενα στα μουλωχτα, κι οχι η ανταλλαγη αποψεων που γινονται δημοσια με ονομα και επωνυμο.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ ότι αυτός ο χειρισμός είναι άχρηστος.
Αν είναι δυνατόν, η ίδια η μέλισσα να μη μπορεί να ξεσφραγίσει το ίδιο της το κερί!
Δηλαδή στη φύση τα άγρια μελίσσια, που ζούν σε κουφάλες δέντρων, ποιός ξεσφραγίζει το μέλι τους;

Ανώνυμος είπε...

Εσυ ελεγες οτι πηρες ξενες ρατσες backfast κτλ....και σκαλιζεις τα μελισσια για δηθεν σουπερ επιδοσεις με τροφες και συμπληρωματα...απο κει δεν ηρθαν οι ασθενειες??εγω χαλκιδικης εχω και η μονη βελτιωση που κανω ειναι να προσπαθω να βγαζω βασιλλισες αντικαταστασης....αλλα θελει υπομονη και εχει αποτελεσματα

Melissocosmos είπε...

8.11 στο μελισσοκομειο μου εχω 2 μελισσια μπακφαστ, 2 μελισσια Καρνικα, και 2 μελισσια Λιγκουστικα.
Αυτα δεν τα επεδιωξα, παρηγγειλα βασιλισσες και οι βασιλοτροφοι με ενημερωσαν οτι μου εστειλαν και απο 1 βασιλισσα της παραπανω φυλης για δοκιμη.
Τις δοκιμαζω ασφαλως δεν περιμενω να θες να σκοτωσω τα μελισσια.

Εχω πει χιλιες φορες οτι προτιμω την φυλη της Χαλκιδικης.
Παντα κοβω παραφυαδες με φυλη Χαλκιδικης.
Επισης εχω και αρκετα μελισσια της Κεκροπιας, της αλλης Ελληνικης φυλης.

Τα μελισσια μου ειναι σε αναλογιες περιπου 60% χαλκιδικης και τα υπολοιπα Κεκροπιες με εξαιρεση αυτα τα λιγα που ανεφερα με τις αλλες φυλλες.

Συνιστω σε ολους τους αναγνωστες να προτιμουν Ελληνικες φυλλες.