Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2017

Ξεχειμώνιασμα


Βασίλη θα προσπαθήσω να αναπτύξω μια ακόμη σκέψη μου σχετικά με την μελισσοκομία και ειδικά με το ξεχειμώνιασμα , προσεγγίζοντας το θέμα αρχικά οικονομικά . 
Δεν είναι δικές μου σκέψεις αλλά τις έχω διαβάσει σε μελισσοκομικά βιβλία και στο διαδίκτυο , έχω πειστεί ότι είναι σωστές , και συχνά βλέπω να ξεφεύγουμε από τις τακτικές αυτές με αποτέλεσμα να χάνουμε εισοδήματα .Οι περισσότεροι μελισσοκόμοι διατηρούν τον ίδιο ή σχεδόν τον ίδιο αριθμό κυψελών όλες τις εποχές . 
Το οικονομικό κόστος είναι υψηλό όταν συντηρείς πολλά μελίσσια μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να υπάρχει δυνατότητα αυτοσυντήρησης τους .
Αν για παράδειγμα έχεις 100 μελίσσια την Άνοιξη ,που κυνηγάς ανθοφορίες , όταν τελειώσουν οι ανθοφορίες  θα πρέπει να αποφασίσεις ποια είναι τα καλύτερα 10  μελίσσια σου να τα κρατήσεις και τα υπόλοιπα να τα χαλάσεις . Όταν λέω χαλάσεις δεν είμαι της άποψης να τα σκοτώσεις αλλά στην τελευταία κύρια ανθοφορία να κάνεις συνενώσεις τέτοιες ώστε να δημιουργήσεις υπερκυψέλες με υπερπληθυσμούς και υπεραποδώσεις .
Ας κάνουμε κάποιους υπολογισμούς για δούμε τι κόστος έχουμε συντηρώντας ένα μελίσσι . Αν , σύμφωνα με την ορθή μελισσοκομική τακτική , αφήσουμε από 10 κιλά μέλι σε κάθε μελίσσι στα 100 μελίσσια πρέπει να αφήσουμε 10Χ100=1000 κιλά μέλι με 7€ το κιλό μας κάνει 7000€ !!!! δηλαδή το ετήσιο εισόδημα μας !!  Αν όμως συντηρήσουμε 10 κυψέλες θα έχουμε αντίστοιχα 10Χ10=100 κιλά μέλι με 7€ το κιλό μας κάνει 700€ . Η διαφορά είναι μεγάλη αφού 7000-700=6300€ . . Εδώ πρέπει να παραδεχτούμε ότι δεν μας συμφέρει να συντηρούμε μελίσσια τις μεγάλες περιόδους που δεν είναι δυνατή η αυτοσυντήρηση τους .Για χάρη της κουβέντας θα θεωρήσουμε σαν μία τέτοια περίοδο τον χειμώνα και την διαδικασία του ξεχειμωνιάσματος .  
Θα προσπαθήσω να αναλύσω τους παράγοντες που μας οδηγούν σε αυτή την λάθος τακτική δηλαδή να έχουμε πάντα τον ίδιο αριθμό μελισσών παραβλέποντας το κόστος . 
Σαν πρώτο παράγοντα θεωρώ την μη τήρηση της ορθής μελισσοκομίας .
Δεν γνωρίζω κανέναν (δεν ισχυρίζομαι ότι δεν υπάρχουν) που να αφήνει 10 κιλά μέλι στην κάθε μια κυψέλη αντίθετα γνωρίζω πολλούς που χρησιμοποιούν υποκατάστατα τροφής .Γνωρίζω και αρκετές συνταγές για τροφές όπως και εταιρίες παρασκευής τροφών . Αλλά ας μπούμε σε οικονομικά και πάλι χρησιμοποιώντας το προηγούμενο παράδειγμα . 
Αν έχουμε 100 μελίσσια και δεν αφήσουμε μέλι αλλά τροφοδοτήσουμε με υποκατάστατα θα 10€ ανά κυψέλη  (συνυπολογισμένων και των μετακινήσεων και κοστολογώντας τις εργατοώρες θα έλεγα ότι είναι με επιείκεια η τιμή των 10€ ανά κυψέλη) θα έχουμε στο τέλος της περιόδου 100Χ10=1000€ και  άγχος για τον καιρό (αν θα φτιάξει ώστε να μπορέσουμε να ανατροφοδοτήσουμε στις επόμενες μέρες αφού δεν υπάρχουν συσκευασίες υποκατάστατων τροφών των 7 κιλών που θα μας βοηθούσαν ) και αρκετή κούραση . 

Θα πάρω σαν δεδομένο ότι δεν θα υπάρχουν απώλειες και από 100 κυψέλες αρχικά ξεχειμωνιάζουν και οι 100 . Θα πάρω όμως και σαν δεδομένο ότι η ανάπτυξη και υγιεινή των μελισσιών που ταϊστήκαν με υποκατάστατα υστερεί από αυτά που ταΐστηκαν με μέλι και γύρη . Άρα η μη τήρηση της ορθής μελισσοκομικής τακτικής μας οδήγησε σε 1000€ έξοδα αντί 700€ άρα επιπλέων έξοδα 300€ και στο τέλος έχουμε 100 μέτριας υγιεινής και ανάπτυξης μελίσσια .
Σαν δεύτερο παράγοντα θεωρώ τις ελλείπεις γνώσεις χειρισμών στην μελισσοκομεία .
Ακόμα μία φορά δεν γνωρίζω κανέναν που να μπορεί να αναπτύξει τα μελίσσια του από 10 σε 100 σε μικρό χρονικό διάστημα . 
Αντίθετα όλοι πολλαπλασιάζουν με ερασιτεχνισμούς τα σμήνη τους και τρέχουν να πιάσουν τα «πουλιά» που τους φεύγουν . Αυτό που θέλω να πω είναι ότι μου είναι αδιανόητο ένας επαγγελματίας μελισσοκόμος να μην κάνει επιλεκτική βασιλοτροφία αλλά να «σπάει» ένα «δυνατό» μελίσσι σε 2-3 παραφυάδες με σκοπό να ανανεώσει τις βασίλισσες ,που δεν έχει επιλέξει ,και για να μη τρέχει να μαζέψει τους αφεσμούς . 
Αυτό τελικά που πετυχαίνει είναι να βρίσκεται στην δυσάρεστη θέση όταν «χαθούν» πολλά μελίσσια του να αγοράσει , βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη , από εξειδικευμένους μελισσοκόμους που ασχολούνται με βασιλοτροφία και παραφυάδες . Η βασιλοτροφία και η παραγωγή βασιλικού πολτού (την αναφέρω μιας και είναι άμεσα συνδεδεμένες ) είναι μία μελισσοκομική διαδικασία που απαιτεί γνώση που έρχεται μέσα από διάβασμα αλλά και σεμινάρια , επιδεξιότητα , αυστηρή τήρηση χρονοδιαγράμματος κλπ. 
Τα οφέλη είναι η εκτροφή επιλεγμένων βασιλισσών , η γρήγορη ανάπτυξη παραφυάδων , η καταστολή τις σμηνουργίας , ο ελάχιστος κόπος πολλαπλασιασμού των σμηνών . Δεν θέλω να επεκταθώ στον τρόπο που από 10 κυψέλες μπορείς να φτιάξεις 100 παραγωγικές αφού σκοπός μου δεν είναι να αναπτύξω τους τρόπους βασιλοτροφίας αλλά τους παράγοντες που οδηγούν στο να μην κάνουμε σωστούς μελισσοκομικούς χειρισμούς .
Στον τρίτο παράγοντα πιστεύω ότι είναι η νομοθεσία . 
Το αναφέρω γιατί , αν κάνω λάθος ενημερώστε με , δεν μπορείς να δηλώσεις ότι αύξησες τα μελίσσια σου πάνω από 30% . 

Έτσι αν δηλώσεις στο βιβλιάριο σου ότι ξεχειμώνιασες 10 μελίσσια δεν δέχονται ότι στο τέλος της Άνοιξης να δηλώσεις 100 αν δεν προσκομίσεις τιμολόγια αγορών !! Έτσι σε αναγκάζουν να μην δηλώνεις την πραγματική εικόνα του μελισσοκομείου σου .
Στον τέταρτο παράγοντα θα έβαζα την «περπατημένη»
«Αφού ξέρουμε έναν τρόπο και δουλεύει ικανοποιητικά τι θέλεις και ψάχνεσαι με διαφορετικά πράγματα ; » Αυτό μου είχε πει έμπειρος μελισσοκόμος όταν τον ρωτούσα με αφορμή αυτά που διάβαζα και αυτά που παρατούμε ότι δεν συμβαδίζουν. Δεν είναι εύκολο να ξεχάσουμε τις συνήθειες μας αλλά αξίζει να πειραματιζόμαστε με «νέες» ιδέες έστω και σε μικρή κλίμακα . Θα αναφέρω ενδεικτικά την τράπεζα βασιλισσών που έχεις παρουσιάσει με την χρησιμότητα της στο ξεχειμώνιασμα  .
Σαν τελευταίο παράγοντα βάζω την τεχνολογία .
Θα πρέπει να τονίσω ότι υπάρχουν δύο τύποι μελισσοκόμων , οι παλιοί που τα ξέρουν όλα και δεν δέχονται κουβέντα για ότι νέο και αν τους πεις και οι νέοι που θέλουν να μάθουν . Οι παλιοί δεν συμμετέχουν σε σεμινάρια δεν αγοράζουν βιβλία ούτε καν σερφάρουν για μελισσοκομική ενημέρωση . 
Οι νέοι , που συνήθως είναι και μικρότερης ηλικίας είναι εξοικειωμένοι με το internet και βρίσκουν τις πληροφορίες που τους ενδιαφέρουν από αυτό . Πολλές φορές όμως βασίζονται μόνο σε αυτό και δεν ανοίγουν και άλλες πόρτες πληροφόρησης όπως τα βιβλία και τα σεμινάρια . Το αποτέλεσμα είναι να υιοθετούν κάποιες λάθος τακτικές και αυτό γιατί δεν τονίζεται συστηματικά η ορθή μελισσοκομία . Θα δώσω δύο παραδείγματα : Υπάρχουν πολλές συνταγές για «τροφές» και σχεδόν ποτέ δεν τονίζεται ότι δυο είναι οι τροφές για την μέλισσα , το ΜΕΛΙ αλλά και η ΓΥΡΗ και δεν αντικαθιστώντας με υποκατάστατα . Δεν λέω ότι δεν χρειάζονται οι τροφές αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται σε εξαιρετικές περιπτώσεις και όχι στην μελισσοκομική καθημερινότητα . Ένα δεύτερο είναι οι «εύκολοι» τρόποι πολλαπλασιασμού των σμηνών που περιγράφονται στο διαδίκτυο αψηφώντας ότι η βασιλοτροφία είναι η ποιο σημαντική δουλειά αφού από την ποιότητα της βασίλισσας θα εξαρτηθεί και η ανάπτυξη του σμήνους αλλά κυρίως η απόδοση της κυψέλης .    
          

Συμπερασματικά θα πω ότι κάνοντας το λάθος να ξεχειμωνιάσουμε όλες τις κυψέλες οδηγούμαστε στα παραπάνω λάθη που στοιχίζουν σε μελλοντικές αποδώσεις αλλά και σε άμεσο χρήμα  . Επίσης καλό θα ήταν να μπούμε στην διαδικασία, όλοι όσοι θέλουμε να λεγόμαστε μελισσοκόμοι, να αναπαράγουμε επιλεκτικά τις βασίλισσες και να μη αφήνουμε στην τύχη την βασιλοτροφία .

Με εκτίμηση, Μίμης 


MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών



15 σχόλια:

Unknown είπε...

Θεωρούσα μέχρι σήμερα ότι η μελισσοκομία είναι τέχνη ή/και επιστήμη. Τελικά η μελισσοκομία είναι επιπλέον ειτε απλή διαχείριση μελισσοσμηνων ή business strategy. Συμφωνώ απόλυτα. Μπράβο!!!

Σπυρος είπε...

Φιλαρακι για φτιαξε 100 παραγωγης το καλοκαιρι απο 10 τουμπανα οπως λες και ελα να υπολογισουμε τα εξοδα εργατοωρες κτλ

κωστας είπε...

Καλη χρονια σε ολους.Φιλε καλο το αρθρο σου αλλα μου φαινεται οτι τα ξερομετρας Τα μελισσια οτι δωσεις θα σου δωσουν αν μετρας και τα βηματα που θα κανεις μεσα στο μελισσοκομειο τοτε θα απογοητευτεις πολυ νωρις με τη μελισσοκομια

Ανώνυμος είπε...

Από την πρώτη παράγραφο λέω,"Μίμης",κάνω λίγο scroll στα γρήγορα και βλέπω νούμερα κ υπολογισμούς,τώρα πια είμαι πεπεισμένος,"Μίμης"... κ τελικά ήταν Μίμης. Μιμακο αγόρι μου δεν βγαίνει με τα νούμερα στην μελισσοκομία. Κ αν τα κάνεις ελάχιστα τα μελισσια τον χειμώνα κ χαθούν από κάτι όλα μαζί τι κάνεις? Δεν γίνονται στην πράξη αυτά που λες..κ εγω ξεχειμωνιαζω το 1/3 από αυτά που θα έχω κάποια στιγμή την άνοιξη αλλά αλλά δεν γίνεται αυτά να είναι 10 και να θες να τα κάνεις 100 και μάλιστα παραγωγικα... καλύτερα δεν μπορούσε να το πει ο φίλος από πάνω "αν μετρας και τα βηματα που θα κανεις μεσα στο μελισσοκομειο τοτε θα απογοητευτεις πολυ νωρις με τη μελισσοκομια".

Σπυρος είπε...

Φιλαρακι για φτιαξε 100 παραγωγης το καλοκαιρι απο 10 τουμπανα οπως λες και ελα να υπολογισουμε τα εξοδα εργατοωρες κτλ

Ανώνυμος είπε...

Όταν ασχοληθείς πραγματικά με την μελισσοκομία,όχι από τον καναπέ,έλα να τα ξαναπούμε...1+1 δεν κάνουν δύο. Οι εναλλακτικές είναι πολλές στην μελισσοκομία...

Σπυρος είπε...

Γραφεις"δεν θελω να επεκταθω στον τροπο οπου φτιαχνεις 100 παραγωγικα απο 10...κτλ" και σου απαντω ποιος ειναι ο στοχος ενος μελισσοκομου;να παρει μελια γυρη πολτο για να εχει εσοδα.πως θα το καταφερεις αυτο εαν παλευεις με παραφυαδες;αγορι μου η θεωρια σου δεν στεκει πρακτικως πουθενα.φτιαξε πρωτα 100 παραγωγης και μετα ανεπτυξε τετοιες θεωριες.δεν γινεται ολοι εμεις οι μελισσοκομοι να κοιταμε μονο το δεντρο και εσυ να βλεπεις το δασος

Ανώνυμος είπε...

Τί του λέτε για 100 βρε παιδιά ασ μας πει προτα πώς ανοίγει το καπάκι και μετά τους αριθμούς .Γιατί ο Τύπος πανό από 10 δεν θα είχε ποτές !!!!

κωστας είπε...

6.41 τα ειπες ολα!!βασιλη ευγε,προσφερεις ψυχαγωγια

Ανώνυμος είπε...

Όντως δεν έχω διαχειριστεί πολλά μελίσσια, έχω φθάσει κάποια στιγμή μέχρι λίγο πάνω από δέκα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχω το δικαίωμα να σκέφτομαι χειρισμούς που γίνονται με περισσότερα μελίσσια και με ποιο εντατική εκμετάλλευση. Ούτε σημαίνει ότι δεν πρέπει να γράφω δημόσια μια σκέψη μου, άλλωστε σκοπός μου είναι να προκαλέσω έναν διάλογο ώστε να κερδίσω μέσα από την γνώση έμπυρων μελισσοκόμων. Δυστυχώς τα σχόλια που γίνονται δεν προσφέρουν τίποτα, ούτε σε εμένα ούτε στους αναγνώστες, αφού δεν αναπτύσσεται κάποιος ουσιαστικός αντίλογος. Για όσους μπαίνουν στην διαδικασία να απαξιώνουν μια σκέψη ενός νέου μελισσοκόμου επειδή έχουν πολλά μελίσσια και έχουν μεγάλη εμπειρία, ας σταματήσουν μόνο να κάνουν κριτική και ας μοιραστούν την γνώση τους γράφοντας και δημοσιεύοντας ένα άρθρο τους. Είμαι πραγματικά περίεργος να δω τι θα έγραφαν οι παραπάνω σχολιαστές στο άρθρο τους με θέμα το «ΞΕΧΕΙΜΩΝΙΑΣΜΑ».
Με εκτίμηση, Μίμης

Υ.Γ
Καλή χρονιά σε όλους τους αναγνώστες!

Unknown είπε...

Και πάλι σωστός!!! Respect!

Σπυρος είπε...

Δεν με φτανουν 2 μερες γραψιμο για να σου εξηγησω οτι αυτα δεν στεκουν.τα μελισσια ειναι ζωντανοι οργανισμοι και εξαρτωνται απο πολλους παραγοντες οπως χειρισμοι, ο καιρος,η περιοχη νομης και αυτα με την σειρα τους σε πολλες υποκατηγοριες.αυτο σημαινει οτι απλα δεν ειναι τοσο απλα με τους αριθμους οπως ισχυριζεσαι.και στο τελος γιατι δεν το δοκιμαζεις εσυ στο μελισσοκομειο σου για να ζησεις απο κοντα τις εμπειριες των θεωριων σου;μην παρεις και καναν αλλο στο λαιμο σου και σε κυνηγαει!καλη χρονια με υγεια για ολον τον κοσμο

Ανώνυμος είπε...

Είμαι ο 6:41 τώρα φίλος μιλάς σωστά γιατί δεν γίνετε κουβέντα από 10 να τα κάνεις 100 και να πας σε νομή αλλά και από 50στα 100 πάλι ξεχνάς κάποιες νομες πχ έλατο που 20 Μάι πρέπει να είσαι έτοιμος με μελίσσια 20+ γιαυτο τρελενομαστε όταν διαβάζουμε τέτοια άρθρα τσακιζουμε της μέσες μας να φτιάξουμε να έχουμε δυνατά αξιόλογα μελίσσια να πάνε στο βουνό και να δουλέψουν και εσύ μας λες να παλεύεις με πουλάκια όλοι τι σεζόν και του χρόνου ξανά από την αρχή. .
Δημητρης

Ανώνυμος είπε...

Ας ακούσουμε μια φορά και μία διαφορετική άποψη στην συγκεκριμένη που είναι τα νούμερα. Δεν είναι εύκολο αυτό που λέει ο συνάνθρωπος αλλά είναι μία σκέψη με ορθούς υπολογισμούς άσχετα που στην μελισσοκομία υπάρχουν παράγοντες που φέρνουν τα πάνω κάτω. Είναι καλοδεχούμενη η άποψή σου φίλε μου και είναι ορθότατη αλλά μόνο με σταθερούς παράγοντες απόδοσης και παραγωγής.
Κάλλιστα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί η άσκησή σου σε χίλιες δυό εφαρμογές.
Μπράβο για την ανάλυση!!!

Ανώνυμος είπε...

Σπύρο, ότι γράψεις για να εξηγήσεις σε εμένα θα είναι κέρδος όχι μόνο δικό μου και όλων των υπόλοιπων αρχαρίων αλλά και δικό σου, αφού η χαρά της προσφοράς είναι κάτι που δεν κερδίζεται διαφορετικά, παρά μόνο όταν προσφέρεις. Προσπάθησε να βρεις χρόνο να γράψεις την σκέψη σου ώστε να κερδίσουμε όλοι. Υπάρχουν λόγοι που δεν με αφήνουν να εφαρμόσω όσα γράφω και είναι περισσότερο έλλειψη υποδομών που απαιτούνται για την υλοποίηση τους.
Δημήτρη, εσύ μπορεί να είσαι σε περιοχή που υπάρχει ανθοφορία όλο το έτος, να παίρνεις μέλια τους περισσότερους μήνες του χρόνου και τους υπόλοιπους να μην χρειάζονται ούτε τάϊσμα. Όμως υπάρχουν μελισσοκόμοι που στοχεύουν σε μια ή δύο ανθοφορίες όλο τον χρόνο και ίσως δεν τους συμφέρει να συντηρούν τον ίδιο πληθυσμό όλο το έτος. Δείχνεις να είσαι έμπυρος μελισσοκόμο (πρόβλημα στην μέση) και σίγουρα γνωρίζεις ότι στην Αμερική αγοράζουν την άνοιξη μελισσοδέματα και αφού τελειώσει η περίοδος που παράγουν μέλι τα χαλάνε και δεν κρατάν ούτε ένα μελίσσι για χουζούρι τον χειμώνα. Μάλιστα πολλοί από αυτούς δεν χρησιμοποιούν ούτε κερήθρες από προηγούμενο έτος και το κάθε σμήνος χτίζει τα κεριά του. Εγώ δεν θα σου προτείνω να αγοράσεις μελισσοδέματα αλλά ουσιαστικά να τα φτιάξεις μόνος σου μέσα από επιλεκτική βασιλοτροφία την εποχή που υπολογίζεις ότι πρέπει.
Με εκτίμηση, Μίμης