Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Πως θα γίνω Μελισσοκόμος...Μαθήματα Μελισσοκομίας - Βήμα δεύτερο!!!


Φίλες και φίλοι, θα μπορούσε αυτό όπως και τα άλλα βήματα που θα ακολουθήσουν να δημοσιευτεί πιο γρήγορα!
Όπως σας έχω ήδη πει η Μελισσοκομία απαιτεί υπομονή...
Αυτό είναι ουσιώδες που σας λέω, γιατί στην Μελισσοκομία μπορούν να έρθουν και ένα και δυο για να μην πω και περισσότερα χρόνια χωρίς παραγωγή!
Τι άλλο μπορεί να κάνει ο καλός Μελισσοκόμος λοιπόν εκτός από υπομονή;

Ίσως προσευχές; Μπορεί...

Κάποιοι λοιπόν, αποφασίσατε ότι πράγματι θέλετε να γίνεται Μελισσοκόμοι, να γίνουμε συνάδελφοι δηλαδή.
Χαίρομαι για την επιλογή σας, και πιστεύω ότι αυτή σας η κίνηση θα παραμείνει στην μνήμη σας ως μια ευλογημένη στιγμή για την πορεία της ζωής σας.

Μέσα από την Μελισσοκομία και κυρίως από την ζωή της μέλισσας, θα διδαχθείτε πολλά πράγματα, θα δείτε την πλάση του Θεού με άλλο μάτι, και θα αναθεωρήσετε πολλές από τις απόψεις σας για τα ζωντανά πλάσματα και την φύση!!!

Πριν προχωρήσετε περαιτέρω όμως, μένουν κάποια πράγματα που κατά την γνώμη μου επιβάλλεται να κάνετε!
Το κυριότερο είναι να σιγουρευτείτε ότι δεν είστε αλλεργικοί στο κεντρί της μέλισσας.
Όσοι έχετε δεχτεί τσίμπημα μέλισσας και πέρα από τον πόνο και το πρήξιμο δεν είχατε άλλα προβλήματα, το πιθανότερο είναι να μην είστε αλλεργικοί.
Το σωστό όμως είναι να πάτε όλοι σε έναν Αλλεργιολόγο και να κάνετε ένα τεστ, και αυτός θα σας πει αν είστε η όχι.

Εγώ έχω κάνει τεστ αλλεργιών για όλα τα επικίνδυνα έντομα, σφήκες, σερσένια, και μέλισσες δηλαδή, αλλά και για πάρα πολλά φυτά και πλήρωσα κάπου 60 ευρώ.
Αν το ποσό αυτό σας φαίνεται μεγάλο, τότε περιορίστε το τεστ μόνο για τα έντομα και θα πληρώσετε πολύ λιγότερα.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό και οφείλει κάθε άνθρωπος που μυεί κάποιους άλλους στην Μελισσοκομία να τους το προτείνει πιστεύω.

Ο λόγος που σας είπα να βάλετε και φυτά μέσα στο αντιαλλεργικό τεστ είναι, γιατί ο μελισσοκόμος έρχεται σε επαφή και πρέπει να παρακολουθεί την πορεία πάρα πολλών φυτών και ανθοφοριών, για να γνωρίζει πότε έρχεται η ανθοφορία, αν αυτή δίνει νέκταρ, ή και από που έρχεται το νέκταρ στις κυψέλες!!!

Όλα αυτά θα τα δούμε εδώ βήμα προς βήμα...

Αφού λοιπόν σιγουρευτείτε ότι δεν είστε αλλεργικοί, τότε περνάμε στην επόμενη φάση του εγχειρήματος μας!
Είμαι σίγουρος ότι ο εκκολαπτόμενος Μελισσοκόμος σαν αρχή πρέπει να μάθει θεωρία.
Πρέπει δηλαδή να διαβάσει και να αποστηθίσει όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα μπορεί για την μέλισσα και τα προϊόντα της, πριν ακόμα αποκτήσει μελίσσια και πριν ακόμα αρχίσει την πρακτική Μελισσοκομία... το τονίζω αυτό!
Αυτό είναι το πρώτο μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσετε φίλες και φίλοι, αν θέλετε να γίνετε καλοί μελισσοκόμοι.
Όσο περισσότερα αποστηθίσετε, τόσο καλύτεροι μελισσοκόμοι θα γίνετε, ενώ αν μετά το διάβασμα υπάρξουν κάποιοι που δεν πολυθυμούνται τι διάβασαν, τότε θα έλεγα ότι αυτοί μάλλον δεν είναι και τόσο σίγουροι για το βήμα που πάνε να κάμουν.

Επειδή θέλω να είμαι σωστός απέναντι σας, και να μην σας αφήνω ερωτηματικά θα σας πω και δυο λόγια για τα βιβλία που πρέπει να διαβάσετε.

Βιβλία υπάρχουν αρκετά στις μέρες μας, μελισσοκομικά εννοώ πάντα, και παλιά και νέα.

Μπορείτε λοιπόν να διαλέξετε.

Όμως αν και ξέρω ότι αυτό θα ενοχλήσει πολλούς, οφείλω να σας πω την πρόταση μου!
Κατά την γνώμη μου λοιπόν πρέπει να διαβάσετε 2 βιβλία, χωρίς καθόλου να θέλω να μειώσω τα υπόλοιπα που υπάρχουν...
Αυτά τα βιβλία είναι οικονομικά, και ποιοτικά, και παρόλο που είναι παλιά θα σας δώσουν όλα εκείνα τα εφόδια που χρειάζεται ένας νέος Μελισσοκόμος για να μάθει την θεωρία της Μελισσοκομίας.

Το ένα βιβλίο λοιπόν είναι αυτό με τον τίτλο ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ του Γάλλου Pierre Jean Prost


Είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο με 430 σελίδες και θα το βρείτε πανεύκολα σχεδόν σε όλα τα βιβλιοπωλεία με τιμή κοντά στα 20 Ευρώ από τις εκδόσεις ΨΥΧΑΛΟΣ.
Από αυτό το βιβλίο θα πάρετε την Θεωρητική Μελισσοκομική γνώση, πράγμα απαραίτητο για την μετέπειτα πορεία σας.

Το δεύτερο βιβλίο είναι το Η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΧΩΡΙΣ ΔΑΣΚΑΛΟ του Ν.Ι. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ που θα το βρείτε και αυτό πολύ εύκολα στα βιβλιοπωλεία σε μικρότερη τιμή.


Από το βιβλίο του Νικολαΐδη θα πάρετε εκτός από γνώση και συναισθηματισμό για την μέλισσα, πράγμα επίσης πολύ σημαντικό, που θα ήθελα να έχουν οι νέοι μελισσοκόμοι.

Το βιβλίο αυτό θα σας κάνει να αγαπήσετε την μέλισσα ακόμα περισσότερο και να βλέπετε με άλλο μάτι τον κόσμο της.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Το δεύτερο βιβλίο δεν μπορεί να σας δώσει όσα το πρώτο στην θεωρία, γι αυτό όσοι δεν βγαίνετε οικονομικά να αγοράσετε και τα δυο, τότε είναι προτιμότερο να πάρετε μόνο το πρώτο.

Πάρτε τα λοιπόν και διαβάστε τα με προσοχή.
Διαβάστε όταν δεν έχετε δουλειά, ή όταν ξαπλώσετε στο κρεβάτι.
Προσπαθήστε να συνειδητοποιήσετε ότι μέσα σε αυτά τα βιβλία κρύβεται η γνώση της Μελισσοκομίας που θέλετε να ακολουθήσετε, και διαβάστε τα με την καρδιά σας!!!
Διαβάστε πρώτα του Νικολαΐδη που είναι μικρο και ευχάριστο στο διάβασμα, και μετά του Prost που αναλύει περισσότερο τα θέματα!
Είμαι σίγουρος ότι με το που τελειώσετε το πρώτο βιβλίο ήδη η καρδιά σας θα είναι πιο ζεστή, και θα χοροπηδάει όταν βλέπετε μελισσούλα πάνω σε λουλούδι.


Συνάδελφοι νέοι μελισσοκόμοι αυτό είναι το δεύτερο βήμα που πρέπει να ακολουθήσετε προς τον κόσμο της μέλισσας.

Αρκετοί από εσάς ξέρω ότι ήδη είστε μπλοκαρισμένοι, αφού περνούν διάφορες σκέψεις στο μυαλό σας, όπως που θα βάλω τα πρώτα μου μελισσάκια, πως θα πηγαίνω να τα κοιτάζω, πως θα γίνει να μη μου τα κλέψουν κ.α

Η απάντηση μου είναι, ΗΡΕΜΗΣΤΕ...κοιτάξτε την φωτογραφία της ανάρτησης...
Είμαι σίγουρος ότι καταλαβαίνετε γιατί έβαλα αυτή κι όχι κάποια άλλη ε;

Αν όχι τότε μέχρι να βρείτε την απάντηση διαβάστε, ξεκοκαλίστε τα βιβλία που σας πρότεινα...

Και περιμένετε το τρίτο βήμα προς την Μελισσοκομία!

ΥΓ

Και τα δυο βιβλία ενδεχομένως να τα βρείτε και με διαφορετικό εξώφυλλο, απλά προσέξτε να είναι αυτά που σας πρότεινα άσχετα με το εξώφυλλο που θα έχουν.


MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών


4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φίλε;;;
Τι θα γίνει με τον μηχανικό radar;;;
Θα μάθουμε τι έκανε;;;

σπυρος είπε...

βασιλη μακαρι να υπηρχαν κ αλλοι σαν εσενα κ να βοηθουσαν εστω λιγο εμας τους νεους,οχι να μας κοιταν με μισο ματι.προχθες πηγα να ψωνισω σε ενα μελισσομαγαζο κ ηταν μεσα 2[παλιοι].οταν διαπιστωσαν οτι ειμαι νεος ειπαν'δν εχει ψωμι πια το μελι-ολοι τωρα επεσαν στη μελισσα-δν φτανει για ολους πια,κ κατι τετοια..τι να πω λες κ εκλεψα το ψωμι καποιου εκαναν..αιωνια ελλας,παντα στραβη.ΥΓ βασιλη συνεχισε σε διαβαζουμε τρελα.

ΓΙΟΖΕΦ Κ. είπε...

Εγώ ξεκίνησα Οκτώβριο 2015 με ένα σεμιναριο στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πρόστ διαβάζω αφότου πήρα μελισσες. Αν διαβαζα Πρόστ στην αρχή θα μου φαινοταν κινέζικα. Από τη δικό μου ξεκίνημα είδα ότι πρέπει να υπάρχουν καποιες μινιμουμ προυποθέσεις.

Α. Διαθέσιμο Αυτοκίνητο ΙΧ, ή αυλή σπιτιού (πχ για επαρχία) χωρίς κοντινούς γείτονες.
Β. Η μη υπαρξη αλλεργίας
Γ. Η μη ύπαρξη εντομοφοβίας
Δ. Μελισσοκόμος (ερασιτέχνης ή επαγγελματίας) που να μπορούμε να πάμε από κοντά για να μαθουμε τουλάχιστο τα βασικά.
Ε. Βασικός Εξοπλισμός προστασίας στο Βορρά- Αλλά καλός Εξοπλισμός προστασίας για τον Νότο.

Χωρίς τα Α-Γ δεν γινεσαι μελισσοκόμος. Χωρίς το Δ σε περιμένει ταλαιπώρια. Χωρίς το Ε καλό είναι να προπονηθείς πρώτα στο τρέξιμο. Η μέλισσα πετάει γύρω στα 25χλμ την ώρα οπότε αν είσαι αρκετά γρήγορος ξεφεύγεις.


ΓΙΟΖΕΦ Κ. είπε...

Σπύρος 6:40. Πραγματικά έτσι το βλέπουν ορισμένοι. Αλλά το ψωμί του μελισσά το έχει ήδη κλέψει η αγορά προτού καν σκεφτεί ο νέος να κάνει μελισσια. Και οι μισοί μελισσοκόμοι να υπήρχαν στην Ελλάδα απο ότι τώρα, νομίζουν ότι θα ήταν καλύτερα τα πράγματα? Εδώ ζουμε την απόλυτη παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Απλά θα αυξάνονταν η ποσότητες του κινέζικου που θα ελληνοποιούσαν οι επιτήδειοι, καθώς και οι καθ όλα νόμιμες ποσότητες των μέλιων εισαγωγής που θα μπαίνανε στα σουπερ μάρκετ. Η κρίση έχει δυστυχώς δημιουργήσει καταναλωτικό κοινό που ζητάει μέλι της πλάκας γιατί δεν βγαίνει οικονομικά. Οπότε η εκ του πονηρού αποθάρρυνση του νέου δεν στέκει.

Από την άλλη μεριά έχουμε βέβαια την τεράστια ΑΠΑΤΗ της "στροφής στον πρωτογενή τομέα" την οποία συστηματικά προωθούν τα μέσα και οι φορείς την τελευταία δεκαετία. Μανιτάρια, Μικροζυθοποιια, σαλιγκαροτροφία, γάλα γαιδάρας, μελισσοκομία κ.α. Το "μέλλον είναι στις εξαγωγές" και ολοι θα πουλάμε σε μπιστρό στη Σαντορίνη και σε ντελικατέσεν στο Λονδίνο. Μεχρι και οι διαφημιστές τους πήραν στο ψιλό στη διαφήμηση "Ποιά Amstel;". Τα "θύματα" είναι συνήθως άνθρωποι της πόλης που είναι γεμάτοι " καινοτόμες ιδέες" αλλά δεν έχουν ιδέα από αγροτικές δουλειές. Στα δικά μας, κερδισμένοι από την όλη ιστορία είναι οι εταιριες μελισσοκομικού εξοπλισμού οι οποίες απ ότι φαίνεται έχουν ανάπτυξη αντιστρόφως ανάλογη της εγχωριας παραγωγής μελιού.