Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Περί μελισσοκομικής έρευνας στην Ελλάδα ο λόγος


Με έναν αναγνώστη αναπτύξαμε διάλογο σχετικά με την Ελληνική μελισσοκομική έρευνα.
Έχω ξαναπεί ότι είμαι θυμωμένος για το θέμα αυτό επειδή η Ελληνική μελισσοκομική έρευνα δεν έχει προσφέρει τίποτα σε διεθνές επίπεδο που να μας κάνει υπερήφανους.
Αισθάνομαι πολύ μειωμένος σε αυτό το θέμα όταν μιλάω με μελισσοκόμους από άλλες χώρες.
Παρότι η Ελλάδα θεωρείται ανεπτυγμένη χώρα, και παρότι το κράτος έχει δαπανήσει και εξακολουθεί να δαπανά σημαντικά ποσά για την Ελληνική μελισσοκομική έρευνα, όπως έχουμε δει πολλές φορές μέσα από τους επίσημους πίνακες  των δαπανών του Υπουργείου, εν τούτης δεν έχουμε επιτυχίες.
Γι αυτό απάντησα ως εξής στον συνάδελφο...


11.07, δεν μπορώ να δεχτώ κάποιον ως ερευνητή, επειδή έχει μάθει απέξω τις έρευνες των ξένων συναδέλφων του και τις παπαγαλίζει.
Στην Ελλάδα, δεν έχουμε μελισσοκομική έρευνα.
Αν είχαμε μελισσοκομική έρευνα θα είχαμε και διακρίσεις.
Αυτός είναι ο λόγος που οι Έλληνες ερευνητές με το που βγαίνουν στην σύνταξη ξεχνιούνται απ όλους.
Γιατί το έργο μένει για να τους θυμίζει, και αν δεν υπάρχει έργο δεν τους θυμίζει τίποτα.
Αυτή την στιγμή περισσότερο οι Έλληνες μελισσοκόμοι θυμούνται τον Μπαμπίλη και τον Μπίκο, παρα παλιούς ερευνητές.

Αυτό που λέω είναι σκληρό και το ξέρω, μα επειδή η αλήθεια αφυπνίζει όταν λέγεται ωμή, γι αυτό κι εγώ τους τα λέω έξω από τα δόντια.

Το σχόλιο του συναδέλφου...


Ο/Η George Mitsikas είπε...

Βασίλη κακώς που δεν εμπιστεύεσαι τους Ελληνες επιστήμονες. Αυτό το λέω χωρίς να ξέρω τι μπορεί εχει προηγηθεί σε σχεση με αυτούς. Αλλά η εγκυρότητα και η αξιοπιστία του δεν συμβαδίζει απαραίτητα με το διεθνές επιστημονικό του κύρος. Το θέμα είναι εαν τα συμπεράσματα του επιστήμονα προέρχονται από ορθή επιστημονική μέθοδο και από σωστές παραδοχές. Εκεί κρίνεται ένας επιστήμονας και όχι στο πόσο "διεθνής" είναι.

13 Οκτωβρίου 2016 - 11:07 π.μ


12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

πες μας λιγο τα σημαντικα ποσα που δαπανα το ελληνικο κρατος για την μελισσοκομικη ερευνα, οπως γραφεις στο αρθρο σου.

Melissocosmos είπε...

Τα εχω δημοσιευσει ανωνυμε, θες να δεις ξανα τι παιρνει καθε ερευνητης;

Ανώνυμος είπε...

ναι, θελω να μαθω τα σημαντικα ποσα που δαπανα το κρατος για την μελισσοκομικη ερευνα στην ελλαδα.
ναι αυτο θελω να μαθω, γιαυτο ρωταω.
εσυ φανταζομαι ξερεις αυτα τα σημαντικα ποσα και θελω να τα μαθω και εγω.
ευχαριστω.

Melissocosmos είπε...

Αφου θες να τα μαθεις θα δημοσιευτουν σσημερα κιολας.

Ανώνυμος είπε...

Από τα 5,750,000 ευρώ που δίνονται κάθε χρόνο στη Μελισσοκομία μέσα από το Μελισσοκομικό Πρόγραμμα η έρευνα παίρνει 50,000 ευρώ πολύ λιγότερα από όσα παίρνει η ΟΜΣΕ από μόνη της η οποία παίρνει 85,000 κάθε χρόνο. Οι δύο Μελισσοκομικοί Συνεταιρισμοί στη Θάσο παίρνουν κάθε χρόνο 500,000 ευρώ από το πρόγραμμα των μικρών νησιών του Αιγαίου. Ολα αυτά είναι δημοσιευμένα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου και στο Μελινετ.

ΓΙΟΖΕΦ Κ. είπε...

Βασίλη ευχαριστώ που ανοίγεις συζήτηση. Ας γραψω δυο πράγματα μιας που εγω εκανα το αρχικό σχόλιο.

Οσον αφορά τα ποσά που δαπανώνται, μπορεί καποιος να ρίξει μια ματιά στη σχετική ανάρτηση του Μελισσοκοσμου (για το 2015): http://www.melissocosmos.com/2015/10/melinet-2015.html

Στην ερευνα του 2015 εχουμε περίπου 110.000 Ε μοιρασμένα σε διάφορα κέντρα. Εγώ δεν μπορεσα να διακρίνω κάτι το κραυγαλέο μεσα σε αυτά. Επίσης λαμβάνω υπόψη οτι τα πανεπιστήμια χρησιμοποιούν συχνά τετοια προγράμματα σα μεσο για ανανέωση του εξοπλισμού τους, διοτι πολλές φορές δίνονται πενιχροί πόροι για υλικοτεχνικά από το κράτος. Ας μη βιαστεί κανείς να μιλήσει για "κρατικοδίαιτους" λοιπόν.

Πιστεύω οτι θέτεις δύο διαφορετικά και ανεξάρτητα μεταξύ τους ζητήματα. Το ένα είναι το τι είδους μελισσοκομικη έρευνα γίνεται στην Ελλάδα. Το δεύτερο είναι αν οι Έλληνες επιστήμονες είναι αξιόπιστοι. Αν είναι εν τέλει επιστήμονες (και όχι "παπαγάλοι", ή σχολαστικοί όπως αναφέρεις).

Για το πρώτο θα συμπεράνω ότι ναι, δεν γίνεται κάτι το σπουδαίο και δεν πρόκειται να γίνει με τους υπάρχοντες πόρους που διατίθενται (χωρίς να καταληγω ότι είναι μόνο θεμα πόρων). Το δεύτερο θέμα δεν έχει να κάνει ούτε με το πόση έρευνα κάνει ο επιστήμονας, ούτε με το πόσο "βαρύ" βιογραφικό έχει, ούτε με το πόσο διεθνούς εμβέλειας επιστήμονας είναι. Εχει να κάνει με το αν χρησιμοποιεί τη λογική σε συνδιασμό με τις σωστές παραδοχές και τις γνωσεις. Και όλα αυτά χωρίς να βαζει το χέρι του στη φωτιά (διότι μπορεί να έρθουν νέα, ανατρεπτικά δεδομένα κάποια στιγμή). Κοινώς στην επιστήμη μπορεί κάποιος να είναι μεγάλος επιστήμονας απλά και μόνο συνδιάζοντας τα δεδομένα άλλων και χωρίς να έχει κάνει καμμία έρευνα ο ίδιος.

Το να κρίνουμε λοιπόν έναν επιστήμονα ως κακό, από τον χαμηλό επιστημονικό αντίκτυπο του έργου που έχει παράγει είναι ένα λογικό σφάλμα.

Από την δική μου εμπειρία τώρα, είχα παρακολουθήσει κάποιους από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Δεν είδα παπαγάλους, αλλά άτομα με κριτική σκέψη, μετρημένους στα λόγια τους. Γιαυτό και κατά τη γνώμη μου, τους συγκεκριμένους μπορεί κανείς να τους εμπιστευτεί ή να τους συμβουλευτεί.

Melissocosmos είπε...

7.53 ωραια ειναι αυτα που λες.
Εσυ εισαι ευκολοπιστος λοιπον και τους εμπιστευεσαι και καλα κανεις.
Εγω και καποιοι αλλοι μπορει να ειμαστε δυσπιστοι και θελουμε να τους εμπιστευτουμε με κριτηριο το εργο τους.
Οταν πας σε εναν γιατρο εξαλου παντα νομιζω οτι ρωτας αν ειναι καλος...
Χωρις εργο, χωρις αποδειξεις λοιπον δεν γινεται.

Melissocosmos είπε...

12.39 και 1 λεπτο να παιρνουν πρεπει να το τιμησουν, γιατι ειναι απο το υστερημα ενος λαου που υποφερει.
Μην με ερεθιζεις λοιπον.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί δεν ζητάς από τους ερευνητές να σου στείλουν τις δημοσιεύσεις που έχουν κάνει σε διεθνή περιοδικά ή τις παρουσιάσεις τους σε διεθνή και εθνικά συνέδρια, ακόμα και την συμμετοχή τους σε διεθνής ομάδες ώστε να σχηματίσουμε και εμείς μια εικόνα εάν προσφέρουν και τι προσφέρουν;

ΓΙΟΖΕΦ Κ. είπε...

Βασίλη το ζητούμενο είναι αν ο άλλος θα σου πει σωστά πράγματα. Το επιστημονικό έργο σημαντικό μεν αλλά έρχεται δεύτερο γιατί η απουσία εργου δεν αποτελεί απόδειξη της μη εγκυρότητας. Αν πάρουμε αντιστοιχα το ιατρικό παράδειγμα που έφερες. Ρωτάς αν ο γιατρός ειναι καλός, όχι πόσες δημοσιεύσεις έχει κάνει και σε ποιο πανεπιστήμιο είναι διδάκτωρ. Εσύ απ ότι βλέπω είναι σαν να υποστηριζεις οτι ένας γεωπόνος που δεν έχει δημοσιεύσεις (η ερευνητικό εργο κτλ) δεν μπορεί να δώσει αξιόπιστες γεωπονικές συμβουλές.

Melissocosmos είπε...

9.23 καθε χρονο διαβαζω οτι το κρατος πληρωνει ερευνες για την διασωση των ελληνικων φυλων μελισσων μεταξυ των οποιων και της Adami.
Δεν ειδα καμια διασωση λοιπον εγω για να ζητησω στους ερευνητες την ερευνα του κατορθωματος τους.
Αντιθετα μαλιστα οταν τους μιλαω για προσπαθεια διασωσης της Adami στραβολαιμιάζουν σαν το κοριτσακι του εξορκιστη...
Με λιγα λογια, εγω θελω πραξεις, κι οχι λογια.

Melissocosmos είπε...

9.39 αυριο αν εχεις καιφι να διαβασεις και τα καμωματα των γεωπονων εδω σε ποστ που θα κανω.
Για ολους εχει ο μπαξες.
Σωστα τα λες παντως, εγω δεν θελω να δω τις ερευνες στα χαρτια, εγω θελω το αποτελεσμα.
Καθε χρονο διαβαζω οτι το κρατος πληρωνει ερευνες για την διασωση των ελληνικων φυλων μελισσων μεταξυ των οποιων και της Adami.
Ως φορολογουμενος πολιτης απαιτω να δω την διασσωση της Adami γιατι πληρωνω κι εγω για αυτες τις ερευνες.