Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Ερώτηση μελισσοκόμου προς το ΑΠΘ:Τα σπόρια του βακτηρίου που είναι υπεύθυνο για την ασθένεια της Αμερικάνικης Σηψιγονίας είναι ανθεκτικά στη θέρμανση;


Ένας παλιός μελισσοκόμος, γνωστός μου, έστειλε το κερί του για λιώσιμο προκειμένου να το μετατρέψει σε φύλλα κηρήθρας. Εάν υπήρχε πρόβλημα Σηψιγονίας στα μελίσσια του, υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης από αυτά τα κεριά στα δικά μου μελίσσια;
Γιάννης Τριτσαρόλης

Απάντηση...
Τα σπόρια του βακτηρίου που είναι υπεύθυνο για την ασθένεια της Αμερικάνικης Σηψιγονίας είναι ανθεκτικά στη θέρμανση που εφαρμόζεται για το λιώσιμο των κηρηθρών και την μετατροπή τους σε φύλλα κηρήθρας. Τα σπόρια καταστρέφονται στους 110°C για 2-3 ώρες ή στους 140°C για 1-1,5 ώρα. Μόνο οι βλαστικές μορφές καταστρέφονται καθώς 60°C για 15’ είναι αρκετά.
Για το λόγο αυτό, προτείνεται κηρήθρες από μελίσσια προσβεβλημένα από Αμερικάνικη Σηψιγονία, να μη χρησιμοποιούνται αλλά να καταστρέφονται στην πυρά. Για τις υπόλοιπες παλιές κηρήθρες που χρησιμοποιούνται για λιώσιμο είναι δεδομένο πως ορισμένο φορτίο από όλες τις ασθένειες βρίσκεται ενσωματωμένο σε αυτές. Ένα μεγάλο μέρος των ανθεκτικών σπορίων θα εγκλωβιστούν εντός του κεριού των φύλλων και άρα θα αδρανοποιηθούν. Το υπόλοιπο δεν αναμένεται να δημιουργήσει πρόβλημα εφόσον το φορτίο παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Άλλωστε μην ξεχνάτε πως η γενικότερη φιλοσοφία είναι ακριβώς αυτή. Να διατηρούμε πάντοτε για όλες τις ασθένειες ένα χαμηλό μολυσματικό φορτίο. Στη δικιά σας περίπτωση, μπορείτε απλά να παρακολουθείτε την εξέλιξη των μελισσιών και σταδιακά να φροντίζετε να αλλάζετε κηρήθρες αποκλείοντας τη χρησιμοποίηση αυτών που προέρχονται από άρρωστα μελίσσια με Αμερικάνικη Σηψιγονία.

ΠΗΓΗ
http://beelab.agro.auth.gr/

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Aν δεν υπήρχε αυτο το εργαστήριο στη γεωπονική θεσσαλονίκης η μελισσοκομία θα είχε εξαφανιστεί απο τη χώρα μας. Παλι καλα που υπαρχει αυτο το εργαστηριο και μαθαίνουμε 5 σωστά πραματα.