Σχόλιο MELISSOCOSMOU
Ερώτηση έχω.
Αν οι Κινέζοι έχουν έλλειψη από μέλισσες, τότε όλα αυτά τα μέλια, την γύρη και τον βασιλικό πολτό από την Κίνα που έχουν κατακλύσει την αγορά ποιος τα παράγει;
Η αγροτική ζωή χωρίς τη βοήθεια της μέλισσας δεν είναι καθόλου εύκολη και αυτό το γνωρίζουν καλά οι αγρότες της Κίνας που αναγκάζονται να γονιμοποιήσουν χειροκίνητα τα δέντρα τους ελλείψει μελισσών, όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Epoch Times.
Τα υπερβολικά υψηλά ποσοστά ατμοσφαιρικής ρύπανσης τα τελευταία χρόνια στην Κίνα, έχουν μεταξύ άλλων, σχεδόν εξαφανίσει τα σμήνη μελισσών που εδώ και αιώνες αναλάμβαναν το ρόλο του γονιμοποιητή.
Παρόλο που η παγκόσμια φυσική αλυσίδα έχει διαταραχθεί τα τελευταία χρόνια και παρατηρούνται και σε άλλα μέρη του πλανήτη παρόμοια προβλήματα, όπως π.χ. στις Η.Π.Α όπου το ¼ του πληθυσμού των μελισσών εξαφανίστηκε τον χειμώνα του 2013-2014 και στην Ευρώπη, όπου 1 στα 10 είδη μελισσών απειλείται με εξαφάνιση, η Κίνα φαίνεται πως ήδη αντιμετωπίζει τα αποτελέσματα του εφιάλτη…
Πολλά είναι τα δημοσιεύματα άλλωστε που κάνουν λόγο για το τέλος της γεωργίας, όπως τη γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, καθώς αναφέρουν πως η ενδεχόμενη πλήρης εξαφάνιση των μελισσών, θα αλλάξει για πάντα το πρόσωπο της αγροτικής παραγωγής.
Ήδη, στην επαρχία του Σιτσουάν, πολλοί αγρότες, αναγκάζονται σύμφωνα με το δημοσίευμα, να γονιμοποιούν με το χέρι τις μηλιές τους τα τελευταία χρόνια ενώ στην επαρχία Χανιουάν της ίδιας περιοχής, συμβαίνει το ίδιο και με τους καλλιεργητές αχλαδιών, όπου η γύρη τοποθετείται με το χέρι από τους αγρότες.
Γιατί εξαφανίστηκαν οι μέλισσες;
Η εκτεταμένη χρήση εντομοκτόνων και οι μη βιολογικές πρακτικές καλλιέργειας, έχουν οδηγήσει σε δραστική μείωση του πληθυσμού των μελισσών, διαταράσσοντας ανεπανόρθωτα τη ζωϊκή αλυσίδα και αναγκάζοντας τους αγρότες να γονιμοποιήσουν τα φυτά με τεχνητό τρόπο, μεταφέροντας χειροκίνητα τη γύρη.
Η τεχνική της γονιμοποίησης πραγματοποιείται με ερασιτεχνικά ραβδιά επικονίασης, τα οποία φτιάχνουν οι αγρότες από μακριά καλάμια ή από φτερά πουλερικών και φίλτρα τσιγάρων, που τα βουτούν σε πλαστικά μπουκάλια γεμάτα γύρη. Κάθε άτομο γονιμοποίησε 5-10 δέντρα σε μια μέρα ενώ στη διαδικασία συμμετείχαν και παιδιά που σκαρφάλωναν στα δέντρα για να φθάσουν τα ψηλότερα κλαδιά.
Να σημειωθεί, πως η κοιλάδα Μαοξιάν που έγινε η τεχνητή γονιμοποίηση, αποτελούσε για χρόνια τον κορυφαίο παραγωγό μήλων σε όλη την Κίνα με αποκορύφωμα το 1998, την παραγωγή 33.069 τόνων αξίας 40 εκατ. γουαν (6,4 εκατ. δολάρια). Τα απρόσμενα υψηλά ποσά ποσοστά παραγωγής αύξησαν δραματικά και τη χρήση εντομοκτόνων και ζιζανιοκτόνων, οδηγώντας την παραγωγή σε μείωση της τάξης του 50% λόγω της εξαφάνισης των μελισσών.
Οι αγρότες προσπάθησαν να αντικαταστήσουν τις χαμένες μέλισσες με άλλες, όμως το αποτέλεσμα παρέμεινε το ίδιο καθώς και αυτές εξαφανίστηκαν λόγω των ζιζανιοκτόνων. Έτσι, οι παραγωγοί αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε τεχνητή γονιμοποίηση με το χέρι, προκειμένου να προστατέψουν τη σοδειά τους. Ωστόσο, αρκετοί πλέον μιλούν μη βιωσιμότητα της αγροτικής παραγωγής στην περιοχή καθώς αυξάνονται δραματικά τα εργατικά κόστη, την ίδια στιγμή που η παραγωγή πέφτει διαρκώς.
ΠΗΓΗ
http://www.agronews.gr/
1 σχόλιο:
Στο ντοκιμαντέρ ''Κάτι παραπάνω από μέλι'' αναφέρεται το πρόβλημα αυτό και έχει και μία σκηνή που δείχνει την επικονίαση από τους αγρότες με το χέρι.
Λασιθιώτης Μελισσοκόσμος
Δημοσίευση σχολίου