Του Γιαννη Γαβαλά
Όλες οι αναφορές με τοπωνύμιο από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα που αναφέρονται στο καλύτερο ποιοτικά μέλι καταλήγουν στο μέλι της Καλύμνου.
Είναι πράγματι σπάνιες αναφορές μιας και οι υπόλοιπες αναφορές είναι γύρο από τις ευεργετικές ιδιότητες του μελιού όπως του Αρισταίου ,του Δημόκριτου ,του Ιπποκράτη,και άλλων.Σκεφτείτε λιπών την αξία αυτόν των αναφορών.( Αν ξέρει κάποιος κάποια άλλη ας τη δημοσιεύσει θα ήταν ενδιαφέρων).
α)
Κασσιανός Βάσσος Άριστον μέλι το Αττικόν το Υμήττιον. καλόν δε και το γινόμενον εν τοις νήσοις. του δε Σικελικού το Υβλαίον και του Κρητικού το Ακραμανμώριον και του Κυπρίου το Χύτριον και του Κώου το Καλύμνιον. Άριστον μέλι είναι του Υμηττού της Αττικής. Ωραίο είναι και αυτό που παράγεται στα νησιά. Από το Σικελικό ξεχωρίζει το Υβλαίον, από το Κρητικό το Ακραμανμώριον, από το Κυπριακό το Χύτριον και από το Κωακό το Καλύμνιον. (Κασσιανού Βάσσου, Γεωπονικών 15, 7, 1, 6ος αι. μ.Χ.)
β)
. Οβίδιος Fecundate melle Calymne
Άφθονη σε μέλι Κάλυμνα
Ovidius, Metamorphoses VIII.222, 1 ος αι μ Χ
γ)
Στράβων
Άπαν μεν ουν το νησιωτικόν μέλι ως επί το πολύ αστείον εστί και ενάμιλλον τω Αττικώ το δ εν ταίσδε ταις νήσοις διαφερόντως Μάλιστα δε το Καλύμνιον
Όλο βέβαια το νησιωτικό μέλι είναι πολύ
καλής ποιότητας και εφάμιλλο με το Αττικό διαφέρει όμως εκείνο που
παράγεται σε αυτά τα νησιά Ιδιαίτερα μάλιστα το Καλύμνιο
Στράβωνος Γεωγραφικών X.5.19 1 ος αι π Χ
,δ)
Μία περίπτωση αποτελεί και ο στίχος του Ανδρέα Κάλβου (1792-Ζάκυνθος - 1869-Αγγλία) στην Ωδή Τετάρτη.Εις Σάμον, όπου και αναφέρει συγκεκριμένα στον στίχο 18 το εξής :
"κ' η Κάλυμνα που τρέφει τας μελίσσας με' αθέριστα άνθη."
Γιαννης Γαβαλάς
MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών