Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Η καλύτερη βάση για μελίσσια ever


Συνάδελφοι, κατά καιρούς έχουμε διαπιστώσει την χρησιμότητα της μελισσοκομικής βάσης για τις κυψέλες μας.
Είναι απαραίτητες για πολλούς λόγους όπως: 
Για να μην δουλεύουμε σκυφτοί, γιατί αυτό έστω το ύψος που προσφέρει η βάση βολεύει για να δουλεύουμε πολύ πιο ξεκούραστα. 
Αλλά και για τα μελίσσια τα ίδια είναι πολύτιμη καθώς...
Η μέλισσα αρέσκεται από την φύση της να έχει κάποια απόσταση από το έδαφος η είσοδος της φωλιάς της για να διευκολύνεται η πτήση της ή και για να μην εισχωρούν νερά από το έδαφος σε αυτήν.


Επιπλέον αν η κυψέλη μας έχει επαφή με την Γη φυσικό είναι να σαπίζει, ενώ καθώς το ξύλο της βάσης ρουφάει υγρασία και είναι μουσκεμένο εντός της κυψέλης δημιουργούνται οσμές και γενικά αποπνικτική ατμόσφαιρα ειδικά τον χειμώνα γι αυτό και οι ασθένειες εμφανίζουν εξάρσεις.
Κι αν αυτό μπορούμε να το λύσουμε κάπως με τους διάτρητους πάτους, ασφαλώς το θέμα του σαπίσματος δεν λύνεται χωρίς βάση. 
Κατά καιρούς έχουμε δει διάφορες βάσεις αυτοσχέδιες και του εμπορίου, ομολογουμένως έξυπνες πολλές φορές. 


Εγώ συνηθίζω να χρησιμοποιώ ελαστικά αυτοκινήτων όπως έχω ξαναπεί, για πολλούς λόγους.
Και για οικονομία, και λόγω του ότι το μαύρο ελαστικό το χειμώνα απορροφά τις ακτινες του ηλίου θερμαίνεται και μεταδίδει την θερμότητα στις κυψέλες με αποτέλεσμα την αύξηση της γέννας και λόγω του ότι λειτουργεί ως αμορτισέρ στις ροπές του αέρα απορροφάει δηλαδή τον κραδασμό και την πίεση και η κυψέλη δεν πέφτει με τίποτα. 
Πολλοί είναι οι συνάδελφοι που είναι διστακτικοί όμως.
Είναι διστακτικοί γιατί στο εσωτερικό τα λάστιχα κρατάνε νερό από την βροχή και κάποιες μέλισσες πνίγονται εκεί.
Ορισμένοι βρίσκουν δικαιολογία ότι το νερό αυτό καθώς εξατμίζεται προκαλεί προβλήματα στις μέλισσες, αλλά αυτό είναι αστείο επιχείρημα και δεν στέκει.
Γιατί το νερό που εξατμίζεται καθημερινά από το έδαφος ακόμα κι αν δεν βρέχει είναι απείρως περισσότερο από ότι κρατούν τα ελαστικά.
Σήμερα χαζεύοντας στο ίντερνετ συνάντησα ορισμένες φωτογραφίες.
Δυο από αυτές τις βλέπετε ήδη. 

Ένα απλό στρογγυλό κόντρα πλακέ θαλάσσης βιδώνεται πάνω σε ελαστικό αυτοκινήτου και έτσι έχουμε μια τέλεια βάση. 
Τέλος και το νερό από το εσωτερικό τους με αυτό τον τρόπο, και η βάση γίνεται πολύ πολύ πιο δυνατή γιατί με την χρήση της σανίδας το βάρος της κυψέλης κατανέμεται ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του ελαστικού.
Το κόστος φυσικά παραμένει πολύ χαμηλό και έχουμε μια βάση που αντέχει πολλά κιλά και που λειτουργεί απορροφώντας κραδασμούς όπως είπα και πιο πριν με όλα τα πλεονεκτήματα που μπορεί να έχει αυτό.

Εγώ πάντως σας το προτείνω, και θα έλεγα ότι αν είχα εταιρεία με μελισσοκομικά είδη πως θα φρόντιζα να πουλάω τέτοια στρογγυλά σανιδάκια γιατί προβλέπω ότι θα κάνουν μπαμ.

Μη δω όμως πάλι τίποτα καταχώρηση πατέντας κτλ  και για τα σανιδάκια από καμιά γιατί θα φάει κράξιμο μετά μουσικής, αφού δεν είναι δική της ιδέα, να εξηγούμαι!!!

Αυτά και ελπίζω να σας αρέσει. 


MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών



2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα σας

Και εγώ χρησιμοποιώ εδώ και 15 χρόνια τα ελαστικά σαν βάσεις.
Το πρόβλημα των νερών της βρωχής λύνεται πανεύκολά.Με ένα στερεό μυτερό
μαχαίρι μπορούμε να κόβουμε το λάστιχο. ¨Οντως η πλεύρα του
ελαστικού είναι πολύ εύθραυστη και το μαχαίρι τη κόβει χωρίς
δυσκολία. Κάνω συνήθως τέσσερεις χαραμάδες προκειμένου να φίγουν
τα νερά ακόμα και όταν σκύβει η βάση.Υπάρχει πάντα μια έξοδος
που βρίσκεται κοντά στο χαμηλότερο σημείο και αδειάζεται το λάστιχο τελείως.

Ερικ Λαβισόν

Unknown είπε...

Μπορουμε να κανουμε μια τομη μηκους περιπου 20cm στο ελαστικο, στο σημειο που ειναι το πελμα με το πλαινο,γιατι εκει ειναι πιο λεπτο το λαστχιχο.
Το κοψιμο γινεται ευκολα με μια φαλτσετα, πιεζοντας το πλαινο με τον αντειχειρα και περνωτας στην ιδια ρωγμη τουλαχιστον (2) φορες την φαλσετα.
Τοποθετουμε το λαστιχο με την σχισμη προς τα κατω και προς το σημειο που γερνει το λαστιχο και ετσι δεν εχουμε ποτε νερο μεσα.