Φίλες και φίλοι 6 χρόνια τώρα έχουμε ταξιδέψει μαζί στον μαγικό κόσμο των μελισσών και έχουμε πει πολλά.
Έξι χρόνια τώρα δεν έχω σταματήσει στιγμή να ενημερώνομαι για όλα τα νέα που αφορούν την μελισσοκομία στην Ελλάδα και τον κόσμο.
Το τηλέφωνο χτυπάει ασταμάτητα όπως και το e-mail και πολλοί συνάδελφοι μου δίνουν ειδήσεις ώστε να μπαίνουν στον MELISSOCOSMO προς γνώση όλων.
Αυτό θα συνεχίσω να το κάνω όσο αντέχω κι όσο εσείς έχετε όρεξη να με διαβάζετε.
Η είδηση σήμερα έρχεται από την Γαλλία.
Εκεί οι μελισσοκόμοι μαθαίνω ότι ψάχνουν συνέχεια νέους τρόπους καταπολέμησης της βαρροα, που να είναι αποτελεσματικοί μεν αλλά πιο φιλικοί προς την μελίσσια και το μέλι.
Έγινε μάλιστα γνωστό σε πολλούς μελισσοκόμους ότι βάζοντας φύλλα του φυτού ραβέντι ή αλλιώς ρεβέντι περιορίζεις την βαρροα σε θεαματικό βαθμό, εύκολα αποτελεσματικά και βιολογικά.
Ο λόγος που συμβαίνει αυτό; πολύ απλός...
Το ραβέντι περιέχει οξαλικό οξύ.
Βάζοντας ένα φύλλο πάνω στα πλαίσια οι μέλισσες αρχίζουν και το τρώνε.
Το οξαλικό οξύ περνάει στην αιμολεμφο των μελισσών και καπουτ η βαρροα.
Τόσο εύκολα.
Πόσο οξύμωρο είναι όμως να βλέπεις ότι στο εξωτερικό ψάχνουν τέτοιους τρόπους και στην χώρα σου γίνεται της πουτάνας με τα χημικά...
Δεν φαντάζεστε πως νιώθω.
Οι Γάλλοι μελισσοκόμοι ήδη το χρησιμοποιούν λοιπόν, και μιλάνε για πολύ θεαματικά αποτελέσματα.
Συνιστούν ένα φύλλο ραβεντι πάνω στα πλαίσια.
Πρέπει να πω πάντως ότι έχει ξεσπάσει πόλεμος απόψεων για το θέμα στην Γαλλία, με τους μισούς να το υποστηρίζουν και τους άλλους μισούς να το κατακρίνουν.
Οι πολέμιοι λένε ότι το σπανάκι έχει 50% περισσότερο οξαλικό οξύ από ότι το ραβεντι και αρνούνται να το δοκιμάσουν, ενώ οι υποστηρικτές του λένε ότι το ραβεντι οι μέλισσες το τρώνε πιο εύκολα και καλούν τους δύσπιστους πρώτα να το δοκιμάσουν και μετά να το κατακρίνουν.
Μιλούν μάλιστα για σχεδόν ολική εξαφάνιση της βαρροα από την κυψέλη μέσα σε μόλις μια εβδομάδα και με μια εφαρμογή.
Όφειλα νομίζω να καταγράψω και τις δυο απόψεις.
Κατά τα άλλα ψάχνοντας για πληροφορίες σε Ελληνικά site βρήκα τα εξής.
Το Ρήον το βαρβαρικόν (Rheum rhabarbarum), κοινώς ραβέντι ήρεβέντι, είναι ένα είδος φυτού της οικογένειας των Πολυγονοειδών(Polygonaceae). Είναι ποώδες πολυετές φυτό,που αναπτύσσεται από κοντά, πυκνά ριζώματα.
Παράγει μεγάλα φύλλα που είναι κάπως τριγωνικά, με μακρούς σαρκώδεις μίσχους και μικρά τα λουλούδια, ομαδοποιούνται σε μεγάλες ενώσεις φυλλωδών πρασινωπό-λευκών με ροζ-κόκκινες ταξιανθίες.
Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το κοινό ραβέντι, το αγαπημένο ζαρζαβατικό των Βρετανών, περιέχει συστατικά που καταπολεμούν τα καρκινικά κύτταρα και ότι το ψήσιμό του για 20 λεπτά, π.χ. για να φτιάξουμε κομπόστα ή πίτα με ραβέντι, μπορεί να αυξήσει δραστικά την περιεκτικότητά του σε αυτές τις δραστικές ουσίες.
Η έρευνα, που διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο Sheffild Hallam στο Νότιο Γιορκσάιρ της Μεγάλης Βρετανίας, σε συνεργασία με το Σκοτσέζικο Ερευνητικό Ινστιτούτο Καλλιέργειας, είναι η πρώτη που διερευνά τις θεραπευτικές ιδιότητες της κοινής ποικιλίας του συγκεκριμένου φυτού και ιδιαίτερα μίας που φύεται στο Νότιο Γιορκσάιρ.
Φίλες και φίλοι αυτό ήταν το ραβεντι και όσα έμαθα από Γάλλους συναδέλφους.
Θεωρώ ότι δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα αν το δοκιμάσουμε σε 2-3 ενδεικτικά μελίσσια με πολλή βαρροα για να δούμε τι γίνεται.
Ειδικά νομίζω ότι συνάδελφοι που ασχολούνται με την αφάρμακη μελισσοκομία ίσως βρουν ενδιαφέρουσα την ανάρτηση.
Για τις ανάγκες του άρθρου αντλήθηκαν πληροφορίες μεταξύ άλλων από τα site http://www.vita.gr/ και https://el.wikipedia.org/.
MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών
9 σχόλια:
Προτιμω την τσουκνιδα κανει καλυτερη δουλεια
Πού μπορούμε να βρούμε αυτό το φυτό;
Περιεκτικότητες τροφίμων σε οξαλικό οξύ
Λαχανικό Οξαλικό Οξύ (g/100 g)
Μαϊντανός 1.70
Chives 1.48
γλυστρίδα 1.31
Ταπιόκα 1.26
Αμάραντος 1.09
Σπανάκι .97
μπατζάρι φύλλα .61
Καρότα .50
Ραπανάκι .48
Collards .45
φασολάκια χλωρά .36
Σκόρδο .36
Λαχανάκια Βρυξελλών .36
Μαρούλι .33
Κάρδαμο .31
Γλυκοπατάτα .24
Πικραλίδα .21
Γογγύλι .21
Σέλερι .19
Μπρόκολο .19
Μελιτζάνα .19
Κουνουπίδι .15
Σπαραγγι .13
Αντίδι .11
Λάχανο .10
Πατάτα .05
Ντομάτα .05
Μπάμια .05
Κρεμύδι .05
Γογγύλι φύλλα .05
Αρακάς .05
Γλυκιά πιπεριά .04
Rutabaga .03
Λάχανο .02
Κολοκυθάκια .02
Αγγούρι .02
Κόλιανδρο .01
καλαμπόκι γλυκό .01
Στην Ελλαδφα φυτρωνει αυτο;
Απ' οσο ξέρω και τα φύλα από το παντζάρι περιέχουν οξαλικο οξύ, μήπως θα μπορούσαν να βοηθήσουν;
σιγουρα δασκαλε (που διδασκες)
πριν μας αναφερεις τη μεθοδο τη δοκιμασες στα δικα σου μελισσια
ή τουλαχιστον διαβασες εγκυρες επιστημονικες ερευνες σχετικα
νικος μελισας βεροια
Εγω ξερω πως η μελισσα τρωει μελι και γυρη,υδατανθρακες και πρωτεινες...αυτα τις χρειαζονται αυτα τρωει...δεν χω δει μελισσα να τρωει χορτα...το οξαλικο οξυ στα μελισσια μας το δινουμε μεσω σιροπιου(υδατανθρακες)...αυτα σχετικα με το οξαλικο οξυ...τωρα σχετικα με το ραβεντι δεν ξερω αν λειτουργει καθως δεν εχω δει αποδειξη επιστημονικά τεκμηριωμένη... αυτη ειναι η αποψη μου χωρις να θελω να θιξω κανεναν...φιλικα παντα...
Θωμα τωρα δεν πρεπει να σοβαρολογεις ε;
Εδω δεν ασχολουνται ουτε με την βαρροα οι ερευνητες και θα ασχοληθουν με το ραβεντι;
Το 2015 καμια ερευνα δεν εγινε στην Ελλάδα που να αφορα την βαρροα.
Αν βαλεις μεσα στην κυψελη το χορτο η μελισσα το μασαει να το πεταξει εξω, μην περιμενεις να την δεις να βοσκαει σαν προβατινα χορταρια.
Οποτε καλο θα ηταν να μην χρησιμοποιουμε την λεξη "τρωει" αλλα διωχνει απο την κυψελη με στομα
Δημοσίευση σχολίου