Μυστικά και συμβουλές που λίγοι γνωρίζουν!!!
Το ξεχασμένο χαρούπι ή αλλιώς ξυλοκέρατο, είναι ο καρπός της χαρουπιάς, ενός αειθαλούς δέντρου που ευδοκιμεί στις χώρες της Μεσόγειου αλλά συναντάται και σε περιοχές της Μέσης Ανατολής, της Συρίας, της Τουρκίας, της Αιγύπτου και ιδιαίτερα της Κύπρου η οποία αποτελεί μεγάλη παραγωγό χώρα.
Ο καρπός αυτός έθρεψε γενιές και γενιές ανά τους αιώνες, από την αρχαία Ελλάδα έως την Συρία και από την αρχαία Αίγυπτο έως την εποχή του Χριστού.
Ο λόγος της διάδοσης του;
Τα πλούσια θρεπτικά του συστατικά και η ευκολία παραγωγής του!
Σήμερα παραμένει ξεχασμένο, στην χώρα μας δεν καλλιεργείται μαζικά παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και πάντα σε μικρές μονάδες καθώς επικράτησε στην σκέψη μας σαν τροφή για ζώα ή σαν λύση ανάγκης σε περιόδους πείνας και στέρησης.
Πολλαπλασιασμός χαρουπιάς
Η χαρουπιά πολλαπλασιάζεται μόνο με τη σπορά και τον εμβολιασμό. Η σπορά τους γίνεται κατά προτίμηση τον Απρίλιο όταν δεν υπάρχει πια φόβος να προσβληθούν από τους όψιμους παγετούς της άνοιξης.
Για το σκοπό αυτό οι σπόροι που έχουν εξαχθεί από τους λοβούς, μουλιάζονται για 3 ή 4 μέρες, σε νερό που ανανεώνεται καθημερινά.
Σπέρνονται ή επί τόπου κάθε τρείς ή τέσσερις, ή πεταχτά σε σπορεία που έχουν προετοιμαστεί σε βαθιά σκάφη και με γενναία λίπανση.
Επειδή η χαρουπιά έχει ρίζα κάθετη και σε μεταφύτευση δύσκολα ριζώνει, η επί τόπου σπορά της είναι προτιμότερη, γιατί έτσι αποκτούν τη θέση στην οποία πρόκειται να μείνουν και να καρποφορήσουν τα δέντρα.
Στα ξερά κλίματα η διατήρηση της κάθετης ρίζας έχει μεγάλη σημασία, γιατί αυτή εισδύει νωρίτερα στα κατώτερα στρώματα του εδάφους και αντλεί το νερό από αυτά, το οποίοι δεν έχουν ή δεν είναι αρκετό στα επιπόλαια στρώματα, όπου, τουλάχιστο στα πρώτα χρόνια περιορίζονται οι ρίζες των μεταφυτευόμενων δέντρων.
Μετά από μήνες ή ένα χρόνο από την επιτόπου σπορά αφαιρούνται τα φυτά που κρατιέται μόνο το πιο εύρωστο σε κάθε θέση σποράς.
Ανθοφορία χαρουπιάς και μελισσοκομία
Η χαρουπιά ανθίζει το φθινόπωρο και τα άνθη της είναι μικρά, πράσινα, χωρίς πέταλα.
Θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα μελισσοκομικά φυτά.
Η χαρουπιά δίνει νέκταρ - γύρη και τρομερή ανάπτυξη στα μελίσσια.
Θέλω να πω και κατι άλλο πάρα πολύ σημαντικό.
Η χρησιμότητα της χαρουπιάς στις μέλισσες όπως είπα και στον τίτλο δεν σταματάει στα άνθη της αλλά υπάρχει και στον καρπό της, στα χαρούπια δηλαδή, άσχετα αν εμείς δεν το γνωρίζουμε αυτό.
Ο καρπός της χαρουπιάς, δηλαδή το ξυλοκέρατο γεμάτος από σάρκα σακχαρώδη που περιβάλλει τους σκληρούς, κεραμόχροους σπόρους.
Πολλοί ίσως δεν γνωρίζετε ότι τα παλιά χρόνια οι άνθρωποι με αυτά έφτιαχναν χαρουπάλευρο αλλά και χαρουπόμελο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 40 με 50% του βάρους των ξυλοκεράτων αποτελείται από σάκχαρα ιδιαίτερης θρεπτικής αξίας αφού το μεγαλύτερο ποσοστό είναι σταφυλοσάκχαρο και λόγω αυτού έχει γλυκιά γεύση, και όχι μόνο αυτό.
Περιέχει και πρωτεΐνες σε ποσοστό περίπου 55%-62%
Θυμίζω απλά ότι η μεταλλαγμένες σόγιες που χρησιμοποιούμε στις γυρεόπιτες και τρελαίνονται οι μέλισσες μας περιέχουν μόνο 35% πρωτεΐνη.
Όσο για τον καρπό που βρίσκεται μέσα στο ξυλοκέρατο και μοιάζει με φασόλι, περιέχει υψηλό ποσοστό φυτικών πρωτεϊνών (4%), υδατανθράκων (76%), σιδήρου, ασβεστίου, φωσφόρου (81 mg/100 γρ), καλίου (800 mg/100 γρ) και βιταμινών Α και Β
Πριν μερικά χρόνια 4-5 ένας αναγνώστης του Blog από την Κρήτη με ενημέρωσε ότι βρήκε μια συνταγή μελισσοτροφής από τον πατέρα του που την χρησιμοποιούσε μέχρι σήμερα.
Έπαιρνε χαρουπάλευρο, από αλεσμένα ολόκληρα ξυλοκέρατα κι όχι μόνο του καρπού τους κοσκινισμένο, πρόσθετε και μικρή ποσότητα άχνης ζάχαρης καθώς το αλεύρι ήταν από την φύση του πολύ γλυκό και το έφτιαχνε ζυμωτή τροφή για τα μελίσσια.
Αυτά όχι μόνο το τσάκιζαν αλλά γέμιζαν με γόνους ακόμα και το καλοκαίρι αφού λειτουργεί και ως γυρεόπιτα λόγω της πολλής πρωτεΐνης που περιέχει.
Το ωραίο είναι ότι στην Κρήτη λειτουργεί και χαρουπόμυλος κι έτσι εξασφάλιζε χαρουπάλευρο ζωοτροφής προς 0.30 ευρώ το κιλό.
Αυτό που μου ζήτησε ήταν να επικοινωνήσω με έναν ερευνητή και να μάθω την γνώμη του για την συνταγή του, γιατί είχε και κάποιους ενδοιασμούς μήπως κάνει κανένα κακό στα μελισσια.
Εγώ πράγματι ενημέρωσα έναν ερευνητή.
Ήταν γνώστης της ιδιαίτερης αξίας που είχε το χαρουπάλευρο στις μέλισσες.
Με ενημέρωσε ότι τα μελίσσια του συναδέλφου δεν διέτρεχαν απολύτως κανέναν κίνδυνο.
Τότε ενθουσιάστηκα, ήμουν και άσχετος από τα κυκλώματα του χώρου, και του ζήτησα να προχωρήσει σε έρευνα και να δώσει άμεσα μια συνταγή ώστε να την μάθει ο κόσμος και να φτιάχνει οικονομικές τροφές για τα μελίσσια του.
Αρνήθηκε ευγενικά να το κάνει, για την ακρίβεια απέφυγε το ενδεχόμενο.
Ζήτησε μόνο να μάθει την συνταγή του συναδέλφου και να του αποσταλεί δείγμα να την εξετάσει.
Του έδωσα το τηλέφωνο του συναδέλφου, αλλά είμαι σίγουρος ότι τίποτα δεν προχώρησε.
Κάπου εκεί άρχισα να στραβώνω με τους ερευνητές, και ακόμα και σήμερα δεν έχω αλλάξει άποψη.
Γιατί είμαι σίγουρος οτι γνωρίζουν μυστικά που μπορούν να αλλάξουν εντελώς την μελισσοκομία αλλά δεν το πράττουν κυρίως για να μην διαταράξουν τις ισορροπίες του χώρου.
Εννοώ δηλαδή ότι ενώ μπορεί να υπάρχει λύση, και όχι μόνο με τα χαρούπια, να φύγουμε από τις τροφές που έχουν ως βάση τους την ζάχαρη, και να ρίξουμε και το κόστος παραγωγής, αυτοί θεωρούν ότι δεν πρέπει να δυσαρεστήσουν το εμπόριο κτλ και δεν αγγίζουν το θέμα.
Τώρα ίσως κάποιος ρωτήσει και πει, ότι οκ αλλά εσύ γιατί δεν μιλάς επί 5 χρόνια;
Θα σας πω.
Καταρχήν όταν το blog ήταν μικρο κανείς δεν θα το έπαιρνε στα σοβαρά.
Και τώρα όμως που το λέω δεν ελπίζω σε θαύματα.
Θυμίζω ότι έχω δώσει συνταγή μελισσοτροφής και ολόκληρος ερευνητής έγραψε άρθρο για να την βγάλει σκάρτη, ενώ ήταν και η μόνη μελισσοτροφή που δόθηκε στην δημοσιότητα η HMF της, ενώ στις τροφές του εμπορίου δεν έγινε ποτέ κάτι ανάλογο παρότι πολλές απο αυτες βρέθηκαν τοξικές και με ανεβασμενη HMF.
Απλά τώρα θέλω να μείνει καταγεγραμμένο εδώ για το μέλλον κυρίως, ότι κάποιος μια φορά το είχε θίξει αυτό το θέμα, και ενημέρωσε και αυτούς που έπρεπε...
Ήταν η εποχή όμως των πέτρινων χρόνων, τότε που η Ελλάδα ήταν στην παρακμή της και δεν του δόθηκε η δέουσα σημασία...
Εσείς πάντως κρατήστε αυτή την πληροφορία.
Φυτέψτε και αυτό το σημαντικό φυτό έστω και για την ανθοφορία του.
Εξάλλου το χαρουπάλευρο και η βρώση του από τον άνθρωπο θεωρείται ως μια τροφή πολλών καρατίων, τόσο για τα οφέλη του όσο και για την γεύση του αφού μπορεί να υποκαταστήσει με μεγάλη επιτυχία το κακάο στις συνταγές σας...
Για τις ανάγκες του άρθρου αντλήθηκαν πληροφορίες από πλήθος ελληνικών και ξένων ιστοσελίδων μεταξύ των οποίων http://www.diaitologia.gr/, http://www.ftiaxno.gr/, https://el.wikipedia.org
Για όποιον επιθυμεί να αγοράσει έτοιμα δενδρύλλια χαρουπιάς μπορεί να κάνει κλικ στον σύνδεσμο πιο κάτω.
http://www.vasilakos.gr/site/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=34&category_id=9&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=26
MELISSOCOSSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών