O MELISSOCOSMOS ανοίγει σήμερα το θέμα των μαρτυριών για το οξαλικό οξύ.
Αναγνώστες απλοί μελισσοκόμοι καταθέτουν την δική τους ιστορία που είχαν από την χρήση Οξαλικού οξέως.
Στείλτε την δική σας ιστορία στο melissocomos@yahoo.gr
Καλημέρα Βασίλη. Το 2013-6 Δεκεμβρίου χρησιμοποίησα οξαλικό σε έτοιμο υγρό διάλυμα , σε πλαστικό μπουκάλι με ετικέτα ιταλική, η θερμοκρασία εφαρμογής ήταν 10 βαθμούς κελσίου 13:00 η ώρα.
Είχα 20 μελίσσια, από τον Φεβρουάριο μέχρι αρχές Μαρτίου σιγά- σιγά έβλεπα στα μελίσσια ο πληθυσμός να μειώνεται, ώσπου στο τέλος έμειναν μόνο 4.
Η εφαρμογή έγινε με πιστόλι εφαρμογής οξαλικού οξέος, οπότε η δόση ήταν ακριβός 5ml σε κάθε πλαίσιο.
Έστειλα στο ΑΠΘ δήγμα μελισσών από διάφορες κυψέλες για έλεγχο, όταν επικοινώνησα μαζί τους για τα αποτελέσματα μου είπαν ότι τα βαρρόα ήταν τόσα πολλά που είχαν φάει και τα φτερά από τις μέλισσες.
Σε προσωπική επικοινωνία που είχα με κάποιον από εκεί με ρώτησε τι θεραπεία είχα κάνει και όταν του είπα μου απάντησε ότι για ευνόητους λόγους δεν μπορεί να μου προτείνει κάποιο σκεύασμα αλλά να ξέρω ότι αρρώστια χωρίς φάρμακα δεν γιατρεύεται.
Φέτος πήρα Διένυδρο οξαλικό οξύ 450 γρ. της ANEL από μαγαζί με μελισσοκομικά 6 ευρώ.
Ο τύπος στο κατάστημα στην πόλη ........ είναι Γεωπόνος και μελισσοκόμος μου είπε ότι παρόλο που το πουλάει μου συνιστά να μην το βάλω γιατί λέει καταστρέφει τον λιπώδη ιστό της μέλισσας και πως αν βάλω 6 ταινίες από αυτές που μου προτείνει αυτός δικιά του πατέντα σε κάθε γονοφωλιά 2 φορές το χρόνο δεν θα έχω κανένα πρόβλημα.
Εδώ τώρα μπερδεύτηκα, πήρα τηλ. την ANEL τα παιδιά ήταν πολύ εξυπηρετικά ,μίλησα με τον γεωπόνο και μου είπε να βάλω 80 γρ. Ο.Ο. σε 1 κιλό νερό και 1 κιλό ζάχαρη και να μην φοβάμαι αρκεί 1 μήνα πριν και 1 μήνα μετά να μην γίνεται καμία άλλη θεραπεία.
Έκανα πάλι εφαρμογή 15-1-2015 με θερμοκρασία 10 βαθμούς κελσίου 14:00 η ώρα. Τώρα τον Μάρτιο θα δούμε τι κάναμε ελπίζω να μην σας κούρασα.
ΝΙΚΟΣ Καστοριά
Σχόλιο MELISSOCOSMOU
Δεν έχω να πω κάτι σχετικά Νίκο, αλλά Γεωπόνος από δω διαβάζω, Γεωπόνος από κει...
Τι στο καλό ρε παιδιά συμβαίνει; Η μέλισσα είναι ζωντανός οργανισμός δεν είναι βότανο για να μας συμβουλεύουν γεωπόνοι.
Αν αρρωστήσει το παιδί μας δηλαδή θα εμπιστευτούμε σε κάποιον που έχει κατάστημα που πουλάει λιπάσματα και πριόνια να μας συμβουλεύσει για την υγεία του;
Όχι ότι έχω τίποτα με τους ανθρώπους αλλά κάπου τα έχουμε μπερδέψει λίγο θαρρώ, οι γεωπόνοι καλοί είναι για να μιλάνε για την γη και για τα φυτά.
Όχι όμως για μέλισσες.
Όχι όμως για μέλισσες.
MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών
24 σχόλια:
Στις Γεωπονικές σχολές διδάσκονται Μελισσοκομία φίλε μου. Επίσης πέρα απο τη Μελισσοκομία διδάσκονται και σχετικά μαθήματα όπως Ζωολογίας, εντομολογίας, φαρμακολογίας,μικροβιολογίας, οικοτοξικολογίας, μαθηματα που εχουν να κάνουν με τρόφιμα, το μέλι, συσκευασία, HASP, ISO κ.α. Βεβαια αυτό για πολλούς δεν εχει καμια σημασία. Επίσης φάρμακα σε αυτη τη χώρα μπορεί να πουλάει ο καθένας ανεξέλεγκτα και να εισαγει απο Βουλγαρία και Τουρκία χωρις να είναι γεωπόνος. Τελος στις Γεωπονικές σχολές γίνεται έρευνα πάνω στη Μελισσοκομία και τα όσα ξερουμε σήμερα, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό σε αυτές τις σχολές....Οσον αφορα το Οξαλικό οξύ μάλλον καποιο λάθος κανουν πολλοί νεοι που το χρησιμοποιούν και ακούμε διαφορα περιστατικά....
Καλησπερα Βασιλη μπορει να ηταν γεωπονος Ζωικης παραγωγης και οχι φυτικης παραγωγης. Αναλογα τι τομεα και κατευθυνση ακολουηθησε.
Νικος Φ.
Κοιταξτε, να ηταν κτηνίατροι, το καταλαβαινω.
Ομως γεωπονος με ειδικότητα στις μελισσες δεν μου καθετε καλα.
Αυτο δε σημαινει οτι δεν ειναι ετσι οπως τα λετε φυσικα.
Εγω στραβώνω απλα.
Εμενα όταν είχα ζημια στα μελίσσια με βοήθησαν πολύ απο το εργαστήριο της Γεωπονίας οι άνθρωποι. Η δουλειά τους πολύ σοβαρή και χωρίς αμοιβές κλπ. Καλο είναι μην ισοπεδώνουμε τα πάντα. Ο καθένας στη δουλειά του και μη το παίζουμε όλοι ειδικοί Βασίλη....
Θα τα πούμε στην ώρα τους επίσης και με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.
Μαθαίνω ότι ανέλαβαν μια ερεύνα που δεν συμβαδίζει και τόσο με τα μελισσοκομικα αισθήματα!
Οι κτηνιατρικές Σχολές στα Πανεπιστήμια σταμάτησαν να διδάσκουν την Μελισσοκομία εδώ και 13 χρόνια από τότε δηλαδή που πήρε σύνταξη ο κος Λιάκος. Ο Κτηνίατρος δεν ακούει και δεν ξέρει από μέλισσες
Ευχαριστω 8.27
Παρτε την απαντηση σας κυριοι!!!
Βασίλη καλησπέρα!εσυ τι εφαρμογή κανεις για το βαρροα;
Ανώνυμε 8 :27
Σε βεβαιώνω, ως κτηνίατρος, ότι οι κτηνίατροι δεν έχουν χάσει την σχέση τους με την μελισσοκομία αν και μεγάλο μερίδιο στην γνώση και την έρευνα έχουν βεβαίως και οι γεωπόνοι .
Αρκεί να σκεφτείς ότι το δείγμα μελισσών που στέλνει κάποιος σε κρατικό Κτηνιατρικό Εργαστήριο για εξέταση , κτηνίατρος το εξετάζει.
Διένυδρο οξαλικό οξύ 450 γρ.με 6 ευρώ δεν ΥΠΑΡΧΕΙ.Η φτηνοτερη τιμη που μπορεις να το βρεις ειναι 19 ευρω.Ολα τα αλλα ειναι λογια του αερα.
Eίμαι Γεωπόνος και Βασίλη κατονοώ την σύγχυση σου, μιας και δεν γνωρίζεις καλα τον σκοπό της Γεωπονίας ως επιστήμη. Θα ήθελα πολύ να γράψω καποια πράγματα πανω σε αυτο μιας και το έθιξες, αλλα είναι μεγάλη συζήτηση και ίσως θα μπουμε σε κουραστικές λεπτομέρειες για πολλούς. Φυτα , μελισσες, ζωα, εντομα,έδαφος, τρόφιμα, φάρμακα κλπ. εμπλέγκονται στην επιστήμη της Γεωπονίας! Στις Γεωπονικές σχολές τα μαθήματα μελισσοκομίας και εντομολογίας είναι πιο πολλα απο οποιαδήποτε άλλη σχολή. Δεν εχουμε βεβαια να χωρίσουμε τίποτα με τους Κτηνιατρους. Αλλωστε λίγοι συναδερφοι Γεωπόνοι ή Κτηνίατροι ελευθεροι επαγγελματίες κονομάνε σαν επιστήμονες απο τη Μελισσοκομία....Τι νομίζεις πως θα τσακωθούμε ποιος θα πουλήσει τις περισσότερες bayvarol, perizine κλπ. για τη Βαρρόα. Τα λεφτά αυτα είναι μηδαμινα για μας μπροστα σε άλλες πωλήσεις και έξοδα ή υπηρεσίες ενος γεωπονικού ή κτηνιατρικού μαγαζιού ή γραφείου. Εχουμε καθορισμένα επαγκελματικά δικαιώματα και δε χρειάζεται να τσακωθούμε εδω για το ποιος είναι τι....Τους γεωπόνους των Πανεπιστημίων τους απαξιώνουν συνεχως το πτυχίο, ώστε να μπορεί ο καθενας να πουλάει φάρμακα με το τσουβάλι και να κονομάνε οι εταιρίες. Αποφοιτοι κολεγίων και ΙΕΚ θα δίνουν συνταγές και σε λίγο φυτοφαρμακα θα πουλάνε και στα σουπερμαρκετ, με οτι αυτο συνεπαγεται για το μελισσοκόμο. Πολλά εγραψα και η συζητηση αυτη είναι μεγάλη...το τελειωνω εδω.
Βασίλη δεν μπορούμε να απαξιώσουμε τους καθηγητές Γεωπόνους Θρασυβούλου και Χαριζάνη.....που προσφέρουν απο το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο μεγάλο έργο στη συγχρονη μελισσοκομία.
Μπορώ να ρωτήσω γιατί ο Θρασύβουλος στο βιβλίο του αναφέρει ως προτεινόμενη αναλογία 1 κιλό νερό 1 κιλό ζάχαρη και 58,5 γρ οξαλικό οξύ ; επειδή ακούγεται από πολλούς το 80 γρ οξαλικό στο ίδιο μείγμα . Επίσης γιατί σε ορισμένα σεμινάρια τονίζεται ότι μπορεί να ξαναγίνει εφαρμογή ύστερα από 10 μέρες ενώ στη βιβλιογραφία αυστηρά μία φορά το χρόνο; σας παρακαλώ κάποιος που γνωρίζει να απαντήσει .
Η χρήση οξαλικού οξέος απαιτει προσοχή από το μελισσοκομο στην εφαρμογή της.Η ποσότητα των 5 ml ανα πλαίσιο αναφέρεται σε πλαίσια που καλύπτονται ΠΛΗΡΩΣ απο μέλισσες σε συνθήκες ΟΧΙ ΜΕΛΙΣΣΟΣΦΑΙΡΑΣ.Αν καλύπτεται το πλαίσιο με λιγότερες μελισσες εφαρμόζουμε αναλογα λιγότερη ποσότητα ανα πλαίσιο.Αν κάποιος εφαρμόζει το οξαλικό οξυ μην κάνοντας έλεγχο, μια δυο μέρες πριν ,για να δει τι πληθυσμούς εχει, δεν φταιει το οξαλικό ,φταίει ο ίδιος.Εχω μιλήσει πολλές φορες με συναδέλφους μελισσοκομους που εφαρμόζουν το οξαλικό κοιτάζοντας απλως τα πλαίσια απο πάνω χωρις να ελέγχουν καθόλου αν υπάρχει πλήρης κάλυψη του πλαισίου απο μέλισσες.Οσον αφορά την αρμοδιότητα των γεωπόνων στη μελισσοκομία, ως γεωπόνος θα σας πω πως η κυριότερη έρευνα πάνω σε θέματα διαβίωσης ,εξέλιξης ,και προβλημάτων παραγωγικότητας ζωικων οργανισμων γινεται απο γεωπόνους ,το κτηνιατρικο σκέλος συνηθως αφορα θεματα παθολογίας αυτων των οργανισμων .
Καλησπέρα σε όλους. Συγνώμη αλλά χάσατε το θέμα παιδιά. Μάλλον για το οξαλικό λέγατε. Και όχι για γεωπόνους κ κτηνίατρους. Για εμάς τους νεους το οξαλικό μας απασχολεί και μετά αυτό. Τους πολιτικούς μου θύμιζαν αυτά τα σχόλια. Θα φταίνε οι μέρες των εκλογών. Έλα παμε στο θέμα. Θέλω καλο σχολιασμό για να μαθαίνουμε και εμείς. Χρύσανθος μπράβο Βασίλη ωραίος ο μελισ...
mono o xesfigis ftei pou to pezi geoponos ke biologikos mkelisokomos ke kani sinexia elipi arthra ke giatrosofia
1.16 μην εκδηλώνεσαι απο τωρα εχω 10 μαρτυριες αναγνωστων να δημοσιευσω.
esi exis martiries na dimosiefsis ala de les posa arthra me to oxaliko oxi exis grapsis ke den exia katalabi oti exis ena meso ke katefthinis kosmo na kani pragmata pou de xeris esi prosopika an doulevoun
Βασίλη εκανα Οξαλικό για τρίτη χρονιά 80ml/1500ml σιρόπι και δεν είχα ποτε θέμα. Προσοχή στη ποσότητα και τις θερμοκρασίες να είναι πανω απο 12 βαθμούς....Την εχω καθειρώσει σαν θεραπεία και δεν εφαρμωζω άλλη ως τον Αύγουστο. Κοστίζει 3 ευρω για 50 μελίσσια , απο κει και πέρα όποιος θέλει ας ψαξει να μάθει....και ας μη κανει του κεφαλιού του!
Γεωπόνική και Κτηνιατρική είναι δυο σχολές που έχουν μεγάλη συνεργασία και τεράστια σημασία για την ελληνική οικονομία και γεωργία. Δυστυχώς το κράτος τις υποτιμά, για συγκεκριμένους λόγους και συμφέροντα. Κατεστρεψαν την αγροτιά και τη κτηνοτροφία και τρώμε σαβούρα απο το εξωτερικό. Στη πόρτα και τα μεταλλαγμένα που η πλειοψηφία των Κτηνιατρων και Γεωπόνων τάσεται εναντίον τους.....
Βασίλη αντι να κράξεις τον κάθε ανειδίκευτο που την είδε είδικός και κάνει σεμινάρια και γκρουπάκια νέων μελισσοκόμων κόβοντας μαυρα χρήματα, στραβώνεις με τους γεωπόνους...
Τους κραζω, αλλα δεν με βοηθανε και οι συναδελφοι Bloges.
Μονος μου τι να κανω μοιάζω με σπασικλα που τον ενοχλουν ολα.
Αν δεν ενοθουν οι φωνες δουλεια δε γινεται.
Φοφουνται να ακολουθησουν οχι γιατι διαφωνουν αλλα για το ενδεχομενο οτι μπορει να παρει μεγαλυτερη διασημοτητα ο MELISSOCOSMOS.
Λες κι εγω 5 χρονια τωρα εδειξα δειγματα οτι γουσταρω την διασημοτητα.
Πουθενα δεν μόστραρα τη μούρη μου ρε συναδελφοι, ουτε σε τηλεορασεις, ουτε σε συνεδρια, ουτε σε φεστιβαλ, τι κολατε; Το κοινο συμφερον με ενδιαφερει μονο.
Οταν ξεκινούσα ως μελισσοκόμος πηγα σε ενα μαγαζι να πάρω ξέστρο και μασκα. Ο καταστηματάρχης που τον ξέρω και γνωρίζω πως δεν έχει καποια ειδικότητα ή νομιμότητα, μου είπε πως διοργανώνει τριήμερο σεμινάριο και ζητούσε 150 ευρώ για συμμετοχή, βέβαια χωρίς απόδειξη. Μαζευε άτομα για γκρούπ. Βεβαια με έχασε απο πελάτη του και τον έκραξα και σε φίλους μελισσοκόμους.....Αυτοί είμαστε. Βασίλη κανε ενα αρθρο και ενημέρωσε τους νέους για αυτους τους απαταιώνες....
Καλημέρα σας,
λέγομαι Σπύρος Ζαχαρίου, με ξέρουν μερικοί που διαβάζουν τον μελισσόκοσμο. Αρχικά για το Γεωπόνους που είπατε, έχουμε κάνει πολλά μαθήματα Εντομολογίας που περιλαμβάνουν και ανατομία και Ασθένειες μελισσών εκτός από Μελισσοκομία στο Πανεπιστήμιο. Οι Γεωπόνοι είναι οι πλέον κατάλληλοι αλλά δεν τα ξέρουν και όλα τα θέματα. Η επιστήμη σε βοηθάει να κατανοήσεις την αιτία κάποιων πραγμάτων που παρατηρούνται ενίοτε. Δεν είπαμε πως αντικαθιστούμε τους μελισσοκόμους. Αλλωστε εγώ για να έχω τόσα μελίσσια ασχολήθηκα πρακτικά με την μελισσοκομία. Τώρα και η μελισσοκόμοι και οι γεωπόνοι σαν γνήσιοι έλληνες ξέρουν τα πάντα!!! Το θέμα είναι ότι και εγώ έχω χρησιμοποιήσει Οξαλικό πέρυσι το καλοκαίρι, πολύ αποτελεσματικό, έβαλα μία φορά αλλά παρατήρησα ότι τα μελίσσια μου ήταν πολύ νωχελικά για μια περίοδο 3 εβδομάδων και ύστερα. Ούτε πετάγανε, ούτε σηκωνόντουσαν να αμυνθούν όταν τα επιθεωρούσα. Το θέμα είναι ΄΄ομως ότι κα΄θε σκεύσμα έχει και τις παρενέργειεςτου. για παράδειγμα όλα τα άλλα σκευάσματα όπως άλλα με fluvalinate ή flumethrin ή amitraz ώς δραστικές ουσίες είναι εντομοκτόνα αλλά εμείς οι μελισσοκόμοι τα χρησιμοποιούμε σε μικρές ποσότητες για αυτό δεν πολυ πειράζουν τις μέλισσες. ΄Όσον αφορά το οξέα, αυτά έχουν πολύ χαμηλό Ph σε διάλυμα, αυτό επηρεάζει και τον οργανισμό της μέλισσας. Το θέμα είναι να διαβάζουμε από επιστημονικές μελέτες για τις παρενέργειες κάθε φαρμάκου. Και για το οξαλικό οξύ δεν υπάρχουν αρκετές που μελετάνε τις παρενέργειες στις μέλισσες. Για αυτό και εγώ δεν χρησιμοποιώ. Το θέμα είναι τι κάνει η επιστημονική κοινότητα και τα Πανεπιστήμια στην Ελλάδα. Με εξαίρεση το Αριστοτέλειο σχεδόν τίποτα. Αλλά μην το παίζουν και΄όλοι έξυπνοι. Ξέρουμε να κατηγορούμε όλουε τους άλλους αλλά τον ευατό μας όχι. Για αυτό είναι η γεωπονοι φίλοι μου, για να κατανοούν το πρόβλημα και να δίνουν λύσεις. Αλλά όταν σκέφτομαι και προτείνω λύσεις και σκέψεις γενικά δεν ακούει κανείς γιατί όπως είπαμε στην Ελλάδα όλοι ξέρουν τα πάντα, για αυτό και δεν αλλάζει τίποτα.
Δημοσίευση σχολίου