Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

ΚΗΡΗΘΡΑ: Με φύλλα του εμπορίου ή μήπως όχι;


Βασίλη, έχω την πεποίθηση ότι σε πολλές περιπτώσεις κερδίζουν ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ  από την μελισσοκομία και μένει ο κόπος για τον μελισσοκόμο ! Θα δώσω το παρακάτω παράδειγμα για να γίνω ποιο κατανοητός, βασιζόμενος στην εργασία του Ανδρέα Θρασυβούλου με θέμα  «ΕΞΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ
ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ» και μπορείτε να βρείτε στην παρακάτω σελίδα 



Στις σελίδες 7 και 8 μιλάει για τα κεριά και λέει :
«…Στις περιπτώσεις αυτές οι  μέλισσες κατασκευάζουν περισσότερα κηφηνοκέλια.  Σε πείραμα που πραγματοποιήθηκε στις Η.Π.Α. 20 μελίσσια ‘αναγκάστηκα’ να κτίσουν κηρήθρες   χωρίς  φύλλα   (ομάδα  Α)  και  συγκρίθηκε   η  απόδοσή   τους  με   άλλα  20 μελίσσια (ομάδα Β) τα οποία έκτισαν κηρήθρες με φύλλα. 
Όπως φαίνεται  στον πίνακα 3,  πράγματι  τα 20 μελίσσια που έκτισαν κηρήθρες με
φύλλα   κατασκεύασαν   λιγότερα   κηφηνοκέλια   (1,05%)   από   εκείνα   που   δεν   είχαν φύλλα (3,78%) και  κατανάλωσαν λιγότερο σιρόπι  κατά μισό περίπου κιλό/μελίσσι.
Τα   μελίσσια   όμως   με   τα   περισσότερα   κηφηνοκέλια   παρουσίασαν   και   αυξημένη παραγωγή μελιού εφόσον παρήγαγαν κατά μέσο όρο 25,2 κιλά μέλι έναντι 18,2 κιλά που έδωσαν τα μελίσσια της ομάδας με τα φύλλα.
Η δυσκολία απαγόρευσης της κοινής ζάχαρης ως τροφή των μελισσών μπορεί  να
αντιμετωπιστεί   από   τους   οργανισμούς   πιστοποίησης,   οι   οποίοι   θα   πρέπει   να αποφασίσουν να επιτρέψουν στο μεταβατικό στάδιο τη τροφοδοσία των μελιών με
σιρόπι  προκειμένου οι  μέλισσες να κτίσουν τις  κηρήθρες  τους  με  φύλλα ή χωρίς
φύλλα. Άλλωστε η κοινή ζάχαρη επιτρέπεται ως πρόσθετο στις ζωοτροφές από τον
κανονισμό 1804/99 (πρώτες ύλες ζωοτροφών Δ. 3.1)

Πίνακας 3. Συγκριτικά αποτέλεσμα πειραμάτων σε μελίσσια που έκτισαν κηρήθρες
με ή χωρίς φύλλα (n=20+20)

Μελίσσια
Κατασκευή
κηρήθ.

Κηφηνοκέλια
Σιρόπι
Kg

Παραγωγή
μελιού

Α. Χωρίς φύλλα
7899 cm2

  3,78 %
8,02
25,2 Kg

Β. Με φύλλα 
8337 cm2

  1,05 %
7,5
18,2 Kg

……….» (ελπίζω να έκανα σωστά το copypaste )

Συμπεράσματα :
Αν για μισό με ένα λίτρο επιπλέων σιρόπι που χρησιμοποιείται για το χτίσιμο κεριών   «κερδίζουμε» 7 κιλά μέλι είναι ξεκάθαρο ότι δεν πρέπει να τοποθετούμε κεριά ή ότι τα κεριά είναι «ελαττωματικά» για τις μέλισσες και πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε το σχήμα τους . Δεν είμαστε κερδισμένοι μόνο από την αύξηση της παραγωγής μελιού αλλά πρέπει να συνυπολογίσουμε και κοστολογήσουμε: την  μηδενική δαπάνη για αγορά έτοιμων κεριών, καψουλιών, σύρματος, καρφιών . Την  μηδενική σπατάλη ενέργειας για την αγορά και τοποθέτηση κεριών . Την απαλλαγή επιβαρυμένων με ασθένειες και κατάλοιπα κεριών . Την μηδενική εργασία για συρμάτωμα κτλ.
Τελικά βλέπουμε ότι ακόμα και τα πλαίσια είναι περιττά και μας φορτώνουν με περισσότερη δουλειά , έξοδα και κυρίως εξάρτηση από τους ΕΙΔΙΚΟΥΣ .
Όλα τα παραπάνω αποτελούν έναν από τους βασικούς λόγος που με οδήγησε στο πείραμα που θα κάνω φέτος με τις Ιαπωνικές . 

Με εκτίμηση, Μίμης 



Σχόλιο MELISSOCOSMOU
Ενδιαφέρον όλα αυτά Μίμη όμως...
Το σύρμα μπαίνει για να αντέχει η κηρήθρα στον μελιτοεξαγωγέα αλλά και κατά την επιθεώρηση, και θέλω να πω ότι αν δώσεις συρματωμένα κενά πλαίσια στα μελίσσια θα τα χτίσουν μια χαρά.
Η ποιοτητα του χτισίματος όμως δεν θα συγκρίνεται με αυτές τις κηρήθρες που δώσαμε έτοιμα κεριά, τόσο λόγω κηφηνοκελιών όσο και για το ακανόνιστο σχήμα που θα έχουν αυτές.
Ίσως όμως αξίζει να δοκιμαστεί.
Αξίζει πάντως να τονιστεί ότι πρέπει να αφήσουμε το μελίσσι να χτίσει ΟΛΑ του τα φύλλα μόνο του αν το αποφασίσουμε, κι όχι πχ μισά δικά του μισά του εμπορίου γιατί αλλιώς το αποτέλεσμα θα είναι απογοητευτικό.









MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών 

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

xesfigi de ta les kala edo eprepe na kanis diafimisi gia presa kerion gia na simplirosis to kolitari sou to mimi

Melissocosmos είπε...

Θα τα πουμε και για την πρεσα μην βιαζεσαι.

Ανώνυμος είπε...

mimi polous ipologismous kanis ke poli skepsi pefti ego tha sou protina na valis 10 melisia tripla exo apo to spiti sou ke na pigenis na agorazis meli me 6-7 euro ke na poulas 10 na bgazis 3-4 euro sto kilo giati etsi opos ta ipologizis ta pragmata tha katastrafis ikonomika

Ανώνυμος είπε...

10:21...xaxaxa

Καλοπήτας Χρήστος είπε...

Ο άνθρωπος δημιούργησε αυτό το site είτε για να προωθήσει το μέλι του είτε για να καλύπτει το κενό του τον καιρό που δεν έχει μελισσοκομικές εργασίες... όποια τέλος πάντων και νά 'ναι η αιτία, δεν σας πέφτει λόγος... αν σας αρέσει το επισκέπτεστε, δεν σας αρέσει γιατί πιστεύετε ότι γνωρίζετε περισσότερα, πάτε κάπου αλλού κανένας δεν σας υποχρεώνει... αφήστε εμάς τους άσχετους να παίρνουμε καμιά πληροφορία... κάντε τη δουλειά σας κι αφήστε τους άλλους να κάνουν τη δική τους... αμάν πια γεμίσαμε κουτοπόνηρους...

Ανώνυμος είπε...

ΗΤΜL επηδει τοεχω κανει δεν κερδειζης τιποτα κανουν πολλα κυφηνοκελια με αποτελεσμα να εχεις τρελεςσμηνουργιες τα φιλα ειναι ο κλητερος τροπος τωρα ενα μεγαλο αγκαθι ποσα φιλα εχουν εχουν κερι και ποσα παραφινη ενας τροπος για να καταλαβης τη αγορασες η παραφινη λυωνει στους 40 βαθμους το κερι στους 80 βαθμους ελποιζω να βοηθεισα καλο βραδυ

Ανώνυμος είπε...

Μίμη κάνε ένα λογαριασμό αφού στέλνεις τοσο συχνά άρθρα.Εστω ενα μπλογκ δικο σου να μπαινουμε και εκεί.Αυτο το απρόσωπο ωρες ώρες μας βαζει σε σκέψεις.

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 21 Ιανουαρίου 2015 - 10:21 μ.μ. δεν έχεις και άδικο αφού ακόμα αγοράζω μέλι για προσωπική κατανάλωση παρά τον χρόνο που αφιερώνω στην μελισσοκομεία .
Μου έδωσες μια ιδέα ……… να αγοράσω μέλι από την Βουλγαρία και να βάλω αγγελία στο internet να το πουλήσω χωρίς πολλά στοιχεία και να κερδίσω άνετα 5€ ανά κιλό … και δεν χρειάζεται να έχω ούτε ένα μελίσσι ούτε να διαβάζω και να προβληματίζομαι . Άλλωστε στην Ελλάδα ότι δηλώσεις είσαι , έτσι θα δηλώσω παραγωγός και θα μοσχοπουλήσω !!!
Όμως για να εξακολουθώ να γράφω τους προβληματισμούς μου στην μελισσοκομία δείχνει ότι δεν με ενδιαφέρει το εμπόριο μελιού και το αφήνω για τους «έξυπνους» που βγάζουν αγγελίες πώλησης μελιού χωρίς να δίνουν προσωπικά στοιχεία αλλά ούτε μια τυπική ανάλυση μελιού .
Δεν κατηγορώ του «έξυπνους» για την στάση τους αλλά τους μελισσοκόμους που ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ και σχολιάζουν μόνο «αρχάριους» προβληματισμούς σαν τους δικούς μου και ΣΩΠΑΙΝΟΥΝ ΥΠΟΠΤΑ στις ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ αγγελίες που βλέπουν στο διαδίκτυο .
Σε ευχαριστώ για το σχόλιο σου (αντιλαμβάνομαι το χιούμορ σου) κυρίως επειδή μου δίνεις την ευκαιρία να επανατοποθετηθεί η άποψη μου για την προώθηση μελιού και προϊόντων κυψέλης .
Φιλικά, Μίμης

Ανώνυμος είπε...

Μίμη ποιες κυψέλες ιαπωνικές λες? Σε παρακαλώ πες μου γιατί ενδιαφέρομαι και εγώ..

Admin είπε...

Αφήστε τίς κακίες....Από πού νά πάρω φύλλα???/

Ανώνυμος είπε...

mimi sto exo xanapi de ftes esi ftei o xesfigis pou se afini na grafis pragmata pou se stelnoun na agorazis meli gia prosopiki xrisi ala esi bori na ise psonio ke xazos xoris parexigisi ala edo diavazoun poli ma para poli neoi melissokomoi ke den epitrepete oute diafimisis na kani o vasilis stis plates tous oute na afini to kathe psonio xoris parexigisi na lei pragmata ke provlimatismous pou kapios pou de xeri tha katastrafi milao ke gia ta ala arthra pou exis grapsi opos les ke esi asxolise me ti melisokomia ke agorazis meli

Ανώνυμος είπε...

Μιμη πολυ χρησιμη η αναρτηση σου δεν
ηξερα αυτην την ερευνα και τα αποτελε-
ματα της.Ειναι εντυπωσιακη η διαφορα
της παραγωγης σε μελι και στην συμβατικη
μελισσοκομια (εκτος της βιολογικης)
η δε κυρηθρα θα ελεγα οτι ειναι προτι-
μωτερο να μην αποθηκευθη ωστε το κερι
να ειναι πολυ καλης ποιοτητος με οτι
αυτο συνεπαγεται συν λιγωτεροι μπελα-
δες αποθηκη,κηροσκορος,απολυμανση κλπ
Τα δε αναλωσιμα και αυτα το ιδιο.
Τωρα λες για τα ξυλινα πλαισια και
την χρησιμοτητα τους,συν την επιθυ-
μια σου για πειραματισμο με τις
Ιαπωνικες για ριξε μια ματια στις
Top bar hives στο διαδυκτιο .
Ειχα στειλη στον Βασιλη το βιντεακι
με τις Ιαπωνικες και στην αρχη μου
αρεσαν μετα ομως ειδα οτι με τον
τροπο αυτο ειναι κομματι δυσκολη η
διαχειρηση του σμηνους,γιαυτο ριξε
και μια ματια στις τοπ μπαρ κυψελες
τις λεγομενες κυψελες των
Αν ομως επιμενεις για κατι προς το
Toyota εχουμε,γονοθαλαμος Β.Δ οροφος
ενα κομματι κερι για αρχη και ετοιμος
ο Τanaka (kanoyme kai ligo plaka)
Και εγω ερασιτεχνης ειμαι,χαιρομαι
ομως για την αναρτηση σου που ηταν
αφορμη για μελισσοκομικη συζητηση.
Γεια και στον Βασιλη.
Φιλικα Ματθαιος.

Ανώνυμος είπε...

Θα ηθελα να μας πουν ολοι αυτοι που κραζουν τον ΜΙΜΗ και τον καθε αλλο εδω μεσα....σε ποσα σεμιναρια μελισσοκομιας πηγαν τα τελευταια 2 χρονια και να μας πουν τι αποκομισανε απο αυτα? Μαλλον τιποτα
γιατι σιγουρα δεν πηγαν και δεν εννοω τα σεμιναρια επι πληρωμης αλλα τα free οπως ελγο δημητρα και ημεριδες.
Εγω ομως που εχω παει σε τεσσερα θα σας πω το εξεις. Η αξιοτιμη κυρια Γουναρι στα μελισσια της δεν βαζει φυλλα κεριου αλλα τα αφηνει να χτιζουν μονα τους, με αποτελεσμα να φτιαχνουν μεγαλυτερης διαμετρου τα εργατικα κελια απο οτι στα ετοιμα φυλλα και αυτο εχει σαν συνεπεια να γεννιούνται μεγαλυτερες σε μεγεθος εργατριες με οτι αυτο συνεπαγεται στο φορτιο μελιου που κουβαλανε αυτες οι μεγαλυτερες μελλισσες επιστρεφοντας πισω στις κυψελες. Το συμπερασμα ηταν οτι με αυτο τον τροπο η παραγωγη μελιου αυξηθηκε κατακορυφα.
Να πω εδω πως μπορειτε να τα δινετε και συρματωμενα για να αντεχουν τα κερια στον μελιτοεξαγωγεα.

Ανώνυμος είπε...

ΗΤΜL φιλε δεν γραφω κακιες την προσωποικη ιστορια γραφω αμα θελεις ψαχτο

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Ματθαίε, σκοπός μου είναι να πειραματιστώ στις αποδώσεις που θα έχω αν αφήσω όλη την διαχείριση στην μέλισσα (όπως γινόταν τον παλαιό καιρό) . Τις bar hives τις έχω δει και τις έχω απορρίψει (υπάρχουν και άλλες αξιόλογες όπως οι «Άλφα» ) γιατί ενώ σου δίνει την δυνατότητα των φορέων δεν υπάρχει καμιά συμβατότητα για τους φορείς . Αντί για bar hives θα χρησιμοποιήσω τις κυψέλες οριζόντιας ανάπτυξης με στάνταρ πλαίσια για να μπορώ να είμαι ποιο κοντά στην διαδεδομένη μελισσοκομία .
Φίλε Ανώνυμε 22 Ιανουαρίου 2015 - 12:01 π.μ. Είναι πολύ χρήσιμη η παρατήρηση σου .
Φίλε Ανώνυμε 22 Ιανουαρίου 2015 - 10:46 π.μ. Για να δεις την παρουσίαση που έκανε ο Βασίλης για τις Ιαπωνικές μπες στο : http://www.melissocosmos.com/2014/12/blog-post_61.html .
Αν ενδιαφέρεσαι να δεις την σκέψη μου για τις Ιαπωνικές μπες στο : http://www.melissocosmos.com/2014/12/blog-post_36.html . Θα τονίσω, ακόμα μια φορά, ότι είμαι νεότατος μελισσοκόμος και δεν δίνω συμβουλές απλά προβληματίζομαι .
Ευχαριστώ όσους σχολίασαν, Μίμης

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΘΕΛΩ ΣΑΝ ΝΕΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ. ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΤΡΥΓΗΣΟΥΜΕ ΜΕΛΙ ΜΕ ΥΓΡΑΣΙΑ ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΣΩΣΩ; ΕΙΝΑΙ ΚΑΜΙΑ 15 ΚΙΛΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΟΥ

Melissocosmos είπε...

15 κιλα ειναι λιγο φιλε μου δεν εχεις και πολλες επιλογες, δωστο πισω στα μελισσια πριν ξυνισει καλυτερα.