Η φακελωτή μας είχαν πει ότι είναι ένα πολύ καλό μελισσοκομικό φυτό που φτάνει σε ύψος τα 80 περίπου εκατοστά και δίνει και νέκταρ και γύρη σε μεγάλες μάλιστα ποσότητες.
Οι μελισσοκόμοι όπως ξέρετε αντιμετώπιζαν πάντα το πρόβλημα, ότι σε πολλές περιοχές της Ελλάδας δεν υπάρχει ικανοποιητική ανθοφορία για τα μελίσσια και έτσι αυτά η θα τρώνε από το έτοιμο ή πρέπει να τα τροφοδοτήσουμε.
Όσοι μελισσοκόμοι έχουν την δυνατότητα να μεταφέρουν τα μελίσσια τους, λύνουν κάπως το πρόβλημα αυτό, αφού πηγαίνουν σε περιοχές με θυμάρι, πεύκο, κτλ.
Όσοι όμως δεν έχουν την δυνατότητα αυτή, τι κάνουν;
Αυτό το πρόβλημα λοιπόν ορισμένοι ερευνητές της μελισσοκομίας που ασχολήθηκαν είπαν να μας το λύσουν προτείνοντας μας την φακελωτή.
Την φακελωτή μπορούμε να την καλλιεργήσουμε, και απ ότι μας είπαν με κατάλληλες συνθήκες μπορεί να αποδώσει σίγουρα γύρω στα 15 κιλά ανά στρέμμα μέλι, το οποίο έχει ωραίο άρωμα και γεύση ενώ το χρώμα του είναι ξανθό ανοιχτό.
Χρειαζόμαστε ένα ευήλιο χωράφι το οποίο πρώτα το οργώνουμε και στην συνέχεια το φρεζάρουμε, μετά το φρεζάρισμα κάνουμε την σπορά, και μετά κάνουμε μια ακόμα πολύ επιφανειακή φρέζα για να χώσουμε τον σπόρο.
Η αναλογία είναι 1 κιλό σπόρο φακελωτής να το ανακατέψουμε καλά με 4 κιλά ψιλό άμμο και με όλο αυτό το μείγμα να σπείρουμε ένα στρέμμα.
Το κόστος του σπόρου είναι περίπου στα 20 ευρώ το κιλό και μπορείτε να τον βρείτε είτε σε γεωπόνους, (ακριβό) είτε σε διάφορες αγγελίες (φτηνό).
Καλό είναι μέσα στο χωράφι να ρίξουμε και λίγο λίπασμα ώστε να είναι δυνατό το φυτό και να κάνει δυνατή ανθοφορία σύμφωνα πάντα με όσα μας είπαν στο σεμινάριο.
Οι μέλισσες το δουλεύουν με λαιμαργία καθ όλη την διάρκεια της ημέρας.
Η σπορά μπορεί να ξεκινήσει από αρχές Μαρτίου ώστε να έχουμε τα πρώτα άνθη στις αρχές Μαΐου.
Μπορούμε να το σπέρνουμε διαδοχικά από Μάρτιο έως Σεπτέμβριο για να τελειώσει η ανθοφορία του κάπου τον Νοέμβριο.
Όταν κοντεύει να τελειώσει η ανθοφορία του, μπορούμε να το κόψουμε και να το πουλήσουμε ως ζωοτροφή άριστη.
Ενώ αν θέλουμε μπορούμε να το αφήσουμε να ολοκληρώσει τον κύκλο του, αν το κάνει αυτό, δηλαδή αν ολοκληρώσει τον κύκλο του και ξεραθεί τότε θα πέσει σπόρος στο χώμα και μετά αν μπούμε το φρεζάρουμε και το ποτίσουμε, θα φυτρώσει ξανά και θα έχουμε μια νέα ανθοφορία τους επόμενους μήνες.
Αν το σπείρουμε άνοιξη η φθινόπωρο δεν χρειάζεται πότισμα, γιατί όλο και πιάνει καμιά βροχή, αν όμως το σπείρουμε καλοκαιρινούς μήνες τότε πρέπει να το ποτίζουμε τακτικά.
Θα θελα όμως να είμαι ειλικρινής μαζί σας και να σας πω πέντε πράγματα ως έμπειρος αγρότης και μελισσοκόμος.
Τα σεμινάρια που σκοπο έχουν την παρουσίαση προϊόντων, τις περισσότερες φορές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ή έστω ωραιοποιούνται οι καταστάσεις έτσι ώστε να εμφανίζεται πολύ συμφέρουσα η πρόταση του προϊόντος.
Στην περίπτωση της Φακελωτής πχ το 15 κιλά μέλι ανά στρέμμα δεν ισχύει αλλά οι περισσότεροι από όσους έχουν ασχοληθεί κάνουν λόγο για βοήθημα των μελισσών και όχι για μέλι που θα μπει και στο βαρέλι μάλιστα.
Επιπλέον η σπορά της την άνοιξη ή το φθινόπωρο είναι δώρο άδωρο καθώς οι άφθονες ,δυνατές και αγαπημένες ανθοφορίες των μελισσών θα την επισκιάσουν και εν πολλής οι μέλισσες θα την απαξιώσουν.
Με λίγα λόγια αμφιβάλω αν την άνοιξη η μέλισσα θα αφήσει το παλιούρι, την πορτοκαλιά, το τριφύλλι, την ακακία κτλ για να πιάσει την Φακελωτή, και όσο για το φθινόπωρο οτιδήποτε θα το παράταγε η μέλισσα για χάρη της σουσούρας και της κουμαριάς.
Η όποια χρησιμότητα της Φακελωτής κατά την γνώμη μου θα ήταν από Ιούλιο έως Σεπτέμβριο οπού υπάρχει κενό ανθοφοριών και η συμβολή της θα ήταν μεγάλη στην προμήθεια γύρης στα μελίσσια ώστε να δυναμώσουν.
Φυσικά την περίοδο αυτή χρειάζεται πότισμα για να ευδοκιμήσει κάτι που σημαίνει ότι το όλο κόστος σπόρου, καλλιέργειας του χωραφιού, λιπασμάτων και ποτισμάτων ίσως κάνει ασύμφορη την όλη προσπάθεια.
Και ακόμα μην ξεχνάμε ότι και αν μπούμε σε αυτά τα έξοδα δεν θα είναι μόνο οι δικές μας μέλισσες που θα ωφεληθούν έτσι δεν είναι;
Καλά τα σεμινάρια λοιπόν, καλοί και οι ερευνητές, όμως η έρευνα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ξεπεράσει την πραγματικότητα, αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ...
M E L I S S O C O S M O S ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών
9 σχόλια:
εχω δοκιμασει απο τους πρωτους εδω και 10 χρονια σπερνοντας 6 στρεματα στην βορεια ευβοια.το αποτελεσμα καμια διαφορα.θελει εκατονταδες στρεματα καλιεργιας για να βοηθηθει ουσιαστικα ενα μελισσοκομειο μεγαλο.
me liga logia na spiroume sporo 20 eyro to strema gia na paroume an thelisi o theos kai i fisi 15 eyro to strema.........
katapliktiko pos den to eixa skeyti noritera
Η χώρα μας είναι εξαιρετικά πλούσια σε χλωρίδα. Η φακελωτή δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Αν υπάρχει κάποιος που την έχει δοκιμάσει και έχει θετικό αποτέλεσμα στα μελίσσια του, ας μας ενημερώσει. Δεν νομίζω να υπάρχει αγρότης+μελισσοκόμος που να βάζει πχ 50 ή 100 στρέμματα φακελωτή. Θα μπει μέσα!!!
Τόλης
ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ.ΕΥΧΟΜΑΙ ΦΙΛΕ Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΣΟΥ ΔΙΝΕΙ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΜΕΤΑΛΑΜΠΑΔΕΥΕΙΣ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΣΟΥ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΜΕΛΙΣΣΑΔΕΣ.ΕΥΧΟΜΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΞΕΡΟΛΕΣ ,ΣΠΑΣΙΚΛΕΣ ΚΟΜΠΛΕΞΙΚΟΙ, ΠΟΥ ΑΝΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ,ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΑΓΑΠΑΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ. ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΡΙΣΑ
ΣΩΣΤΟΣ!!!
Βασίλη γεια,
Σε διαβάζω και σε συμπαθώ ιδιαίτερα. Θα ήθελα όμως να σου παραπονεθώ γιατί δεν περίμενα απο εσένα να γράφεις οτι θα ωφεληθούν και οι μέλισσες των άλλων μελισσοκομείων απο την φακελωτή μας. Είσαι νέος άνθρωπος όπως και οι περισσότεροι που σε διαβάζουν και αν μη τι άλλο θα έπρεπε να παροτρύνεις τον κόσμο να καλλιεργεί μελισσοκομικά φυτά. Δηλαδή εγώ που βάζω δενδρολίβανα στο μελισσοκομείο που ξεχειμωνιάζω (όπως και πολλοι γείτονες μελισσοκόμοι), είμαι λάθος επειδή θα βοσκήσουν και ξένες μέλισσες; Σε παρακαλώ πολύ επειδή επηρεάζεις πολύ κόσμο και ειδικά νέους ανθρώπους να είσαι πιο προσεκτικός και να επιμένεις να καλλιεργούν οι μελισσοκόμοι απο όλα τα φυτά που βοηθούν τις μέλισσες μας γιατί το έχουν ανάκγη. Νομίζω οτι όλοι οι μελισσοκόμοι θα πρέπει όπου βρεθούν και όπου σταθούν να έχουν στον νου τους να ρίξουν και κανέναν σπόρο (δέντρο ή φυτό). Κατά την ταπεινή μου άποψη θα έπρεπε και οι μελισσοκομικοί σύλλογοι να έχουν καθιερώσει δραστηριότητες εμπλουτισμού της τοπικής τους χλωρίδας με δέντρα και φυτά. Εδώ οι κυνηγοί κάνουν δενδροφυτεύσεις και εμείς οι μελισσοκόμοι λέμε μη φυτεύεις γιατι θα έρθουν ξένες μέλισσες και θα ξοδέψουν το νέκταρ.
Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες για την φακελωτή αλλά ξέρω οτι συγκαταλέγεται σύμφωνα με την διεθνή βιβλιογραφία στα 12 καλύτερα μελισσοκομικά φυτά του κόσμου. Το παλιούρι και την σουσούρα δεν την είδα μέσα σε αυτά τα 12 και πίστεψε με η μέλισσα γνωρίζει πολύ καλύτερα απο εμάς τα φυτά. Επίσης η φακελωτή δεν επηρεάζεται απο τις καιρικές συνθήκες (αέρας, βροχή) σε αντίθεση με τα φυτά που αναφέρεις. Το ζητούμενο δεν είναι μόνο το τι μέλι θα βάλουμε στο βαρέλι αλλά πρέπει να μας ενδιαφέρει να διατηρουμε και τις μέλισσες μας ακμαίες και υγιείς δίνοντας τους την ευκαιρεία να πάρουν θρεπτική γύρη και νέκταρ.
Πάντα σε φιλικό και συναδελφικό πνεύμα.
Φιλε μου για ειναι δικαιο το παιχνιδι πρεπει να βαζουν ολοι μελισσοκομικα φυτα και μαλιστα κυριως δεντρα.
Εχω παροτρυνει τοσες φορες να μας εφοδιασουν οι συλλογοι μας με σπορους μελισσοκομικων δεντρων.
Στη φακελωτη δεν βλεπω προκοπη οποτε και δεν μπορω να την προτείνω.
Καταλαβαινω οτι θα δυσαρεστησω καποιους που πωλούν τον σπορο της αλλα οφείλω να πω την γνωμη μου κι εγω οπως κι εσεις ολοι μπορειτε να το κανετε εδω ανα πασα στιγμη.
Αγαπητοί φίλοι μελισσοκόμοι.
Πιστεύω οτι δεν ασχολείσθε με την μελισσοκομία μόνο γιά το κέρδος.
Πιστεύω οτι έχετε κάποια ευαισθησία για την φύση και την προστάτιδα της φύσης την ΜΕΛΙΣΣΑ.
Η απληστία που δημιουργεί το κέρδος, πλησιάζει να καταστρέψει τον Πλανήτη Γη,ο οποίος μας φιλοξενεί και πρέπει να τον παραδώσουμε στα παιδιά μας τουλάχιστον όπως τον παραλάβαμε.
Τώρα,όσον αφορά γιά την φακελωτή,έχω νά κάνω τρείς παρατηρήσεις
1.Παράγει όλη μέρα νέκταρ,η μέλισσες δουλεύουν από την ανατολή του ήλιου μέχρι την δύση στο άνθος της
2.Χαρίζει στο μέλι ένα ιδιαίτερο άρωμα
3.Μπορείς να την σπείρεις οποιαδήποτε εποχή του έτους ανάλογα με τις συνθήκες κάθε περιοχής.
Καλές μελένιες γιορτές σε όλους
τους σπόρους της φακελωτης τους βρίσκεται και με 7€ το κιλό Βασίλη. Εγώ έκανα μια δοκιμή την άνοιξη σε έναν μικρό χώρο που έχω και δεν έβαλα λίπασμα. Αυτό που είδα είναι πως οι μέλισσες έκαναν σαν τρελές ακομα και μετά από μια δυνατή βροχή. Καλό είναι να κάνουμε συνεργασίες με βοσκούς και θα είναι όλοι κερδισμένοι. Χρόνια πολλά με υγεία σε όλους τους αναγνώστες σου και σε εσένα Βασίλη. Το όνομα μου είναι Χρύσανθος.
Δημοσίευση σχολίου