Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

Γιατί στην Ελλάδα δεν έχουμε κυψέλες τύπου DADANT; (Σχόλιο αναγνώστη που προβληματίζει)


Λόγια Μελισσοκόμων

Αγαπητέ φίλε Βασίλη.
Οι αναρτήσεις σου είναι και ευχάριστες και διδακτικές και κυρίως το ενδιαφέρον σου για την εν γένει Μελισσοκομία.
Γράφεις.
Τα περισσότερα [μυστικά] γύρω από την
μελισσοκομία δεν είναι καν ανακοινώσιμα
καλώς η κακώς.........
(ΓΙΑΤΙ?)
Ένα τέτοιο ΜΥΣΤΙΚΟ λοιπόν θέλω να συζητήσω μαζί σου και με τους άλλους συναδέλφους μέσω της σελίδας σου.
Είμαι πολύ νέος συγκριτικά με άλλους που όντως είναι παλαιοί και έμπειροι και αξίζουν τον επαγγελματικό σεβασμό.
Αυτό όμως δεν είναι ανασταλτικό για μένα και για τον κάθε άλλον συνάδελφο να ψάχνουμε και να προβληματιζόμαστε για διάφορα πράγματα σχετικά με την μελισσοκομία και εξηγούμαι....

Σήμερα το μεγαλύτερο ποσοστό των μελισσοκόμων ψάχνει και στο διαδίκτυο, εκεί λοιπόν βλέπουμε τους Ευρωπαίους, Αμερικανούς, Νεοζηλανδούς κλπ συναδέλφους να χρησιμοποιούν κυρίως κυψέλη τύπου DADANT!!!
[είδες οι κουτόφραγκοι].

Οι στατιστικοί πίνακες της Ε.Ε λένε κατ'αναλογίαν ότι στην Ελλάδα έχουμε τις περισσότερες κυψέλες, αλλά η παράγωγη μελιού άστα να πάνε...
Η βιοποικιλότητα της πατρίδος μας είναι ισάξια η και καλύτερη.
Ο χειμώνας ηπιότερος [εμείς χάνουμε μελίσσια τον χειμώνα αυτοί όχι περίεργο ε..]

Οι γέννες φοβέρες,η απόδοση πολύ καλύτερη κλπ κλπ .
Αυτό το μυστικό θέλω συνάδελφοι και φίλε Βασίλη να συζητήσουμε καθώς επίσης την απάθεια
των ερευνητών μας καθώς και των εταιρειών που παράγουν κεριά,κυψέλες κλπ.
Ήδη αρκετοί δουλεύουν με αυτές!

Δεν θα σας πω ποιος και που, σεβόμενος τον Μελισσόκοσμο πάντως είναι κρίμα οι κουτόφραγκοι να βγάζουν παραγωγές σεβαστές και ο αδελφός μου να ψάχνετε.
Παιδιά ρίξτε μια ματιά πρώτα καλοπροαίρετα ψάξτε το.
Και μην δούμε πάλι τις γνωστές μιζέριες.
Τουλάχιστον δείτε το θέμα εγκυκλοπαιδικά σαν ΓΝΩΣΗ


Ματθαίος Γρηγοράκης Αθήνα


Σχόλιο MELISSOCOSMOU


Συνάδελφε εκτιμώ τον προβληματισμό σου και την άποψη σου.
Σε ότι με αφορά είμαι πολύ αδύναμος ακόμα για να κινήσω τα νήματα της αλλαγής στον κλάδο που όπως αντιλαμβάνομαι πολλοί είναι αυτοί που την επιζητούν.
Για την κυψέλη τύπου DADANT έχω να σου πω ότι και άλλοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.
Θεωρώ ότι οι κατασκευαστές εδώ έμαθαν την κυψέλη τύπου langstroth και όλα τα γρανάζια κινούνται γύρω από αυτή.
Νομίζω ότι δύσκολα θα βρεθεί κάποιος να αλλάξει τύπο κυψέλης, εκτός αν οι ειδικοί απευθυνθούν ότι η DADANT πχ έχει καλύτερες επιδόσεις (αν έχει) και αρχίσει να την ζητάει ο κόσμος.
Δυστυχώς όμως και οι ειδικοί δύσκολα κατά την γνώμη μου θα βγάλουν τέτοιο πόρισμα.

Να είσαι σίγουρος ότι μετά από αυτή την ανάρτηση, τον προβληματισμό σου θα τον διαβάσουν αυτοί που πρέπει.
Αυτοί που φτιάχνουν κυψέλες δηλαδή, αυτοί που εμπορεύονται, αυτοί που ερευνούν αλλά και αυτοί που κυβερνούν ακόμα.

Από την πλευρά μου δεν έχω άλλον τρόπο να βοηθήσω εκτός απ το να υποσχεθώ ένα αφιέρωμα στην κυψέλη τύπου DADANT


Φίλε αναγνώστη αν έχεις και εσύ κάτι να πεις στον Μελισσοκομικό κόσμο της χώρας τότε το Blog αυτό όπως πάντα έτσι και τώρα είναι στην διάθεση σου να το δημοσιεύσει.


Στέλνετε το κείμενο σας με mail στο melissocosmos@yahoo.gr και ο λόγος σας γίνεται μελισσοκομική είδηση εντός και εκτός Ελλάδας όπου υπάρχουν Έλληνες!!!







MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών


14 σχόλια:

Unknown είπε...

Δυστυχως δε νομιζω να αλλαξουν συνηθειες οι κατασκευαστες, αλλα ουτε και οι μελισσοκομοι. Εγω φετος αρχισα τη μελισσοκομια, και με αυτα που διαβασα και ρωτησα καποιους που χρησιμοποιουν κατεληξα σε dadant. ειναι πολυ καλυτερες για τη μελισσα, και πιο λειτουργικες για το μελισσοκομο..

Ανώνυμος είπε...

Ένας λόγος ανάπτυξης της επαγγελματικής μελισσοκομίας στην Ελλάδα ήταν ότι χρησιμοποιήθηκε ένας τύπος κυψέλης με αποτέλεσμα ή ανταλλαγή μελισσοκομικού εξοπλισμού(κυψελών, πλαισίων) και κατα συνέπεια σμηνών να είναι παιχνίδι. Παγκοσμίως η κυψέλη που κυριαρχεί είναι η langstroth (90 τοις εκατό). Οι αμερικανοί την χρησιμοποιουν αποκλειστικά με επιχειρήσεις που φτάνουν τα 15000 σμήνη ή και παραπάνω. Υπάρχουν κάποιες χώρες που την προτιμούν όπως Γαλλία, Ίταλία, Βουλγαρία κ.λπ. Για τις χαμηλές παραγωγές δεν φταίει η κυψέλη αλλά η έλλειψη μελισσοκομικής γνώσης και οι νομές που είναι μικρής διάρκειας εξαιτίας του ξεροθερμικού κλίματος. Η dadant στην ουσία χρησιμοποιεί 1 κουτί για γονοφωλιά ενώ η langhstroth 2. Έτσι είναι ευκολότερη στον έλεγχο για κελιά σμηνουργίας, το μελίσσι αναπτύσσεται γρηγορότερα αφού η μάνα δεν κάνει ακροβατικά για να γεννήσει σε δεύτερο κουτί, καθώς και στους χειρισμούς αφού εφαρμόζεις μόνο οριζόντια ανάπτυξη. Δουλεύεται μόνο με διαφράγμα και μικρό μελιτοθάλαμο με ότι αυτό συνεπάγεται σε μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα(2 είδη πλαισίων στο μελισσοκομείο τα πλαίσια της γονοφωλιάς να μην τρυγιούνται το καλοκαίρι που μικραίνει το μελίσσι, δεν ξεχειμωνιάζουν τριάρια αφόυ σε dadant είναι εναμισάρια και δεν κάνουν μελισσόσφαιρα και άλλα πολλά). Ίσως είναι κατάλληλη για βόρειο Ελλάδα που οι αποδόσεις φτάνουν μέχρι τα 100 kg. και έχουν άλλο κλίμα. Για τους νέους ούτε για αστείο εκτός και αν έχουν λεφτά για πέταμα.

Dim.Siozos---SeaSpinning είπε...

Έχω οχτάρες εδώ και ένα χρόνο και παρά το οτι μεγάλωσα ανάμεσα σε δεκάρες κυψέλες, νομίζω οτι έκανα μια χρυσή επιλογή.
Η αναλογία πλάτους-ύψους βαίνει υπέρ του ύψους, είναι πολύ εύκολος ο χειρισμός τους λόγω διαστάσεων και βάρους και (πολύ σημαντικό) ενώ η καρότσα μου υα έπαιρνε δέκα δεκάρες πάτωμα, παίρνει 12 οχτάρες. 20% επιπλέον φορτίο σε κάθε δρομολόγιο. Δεν μπορώ να δεχτώ ως αρνητικό το ύψος που παίρνει η 8άρα, γιατί έτσι θα λέγαμε αρνητικό το οτι μεγαλώνει το μελίσσι...
Δε θα πήγαινα ποτέ σε Dadant για τους ίδιους λόγους που γράφω παραπάνω, ιδωμένους αντίστροφα.

Ανώνυμος είπε...

Dim. Siozos, μια από τα ίδια... Μετά από 2 χρόνια 8άρας θεωρώ και εγώ ότι είναι η ιδανική κυψέλη για την Ελλάδα. Τα πλεονεκτήματα πολλά, τα μειονεκτήματα πιο λίγα, ας μην επεκταθώ.. Κριμα που οι κατασκευαστές έχουν κολλήσει με την 10άρα Λανγκστροθ, μια κυψέλη που ήρθε στην Ελλάδα το 1930... Για τις τότε εποχές ίσως να ήταν καλή...

Ανδρεας

Ανώνυμος είπε...

...Να προσθέσω όμως, ότι 8άρα Dadant (!) με έχει βάλει σε σκέψεις... Τουλάχιστον δοκιμής...

Ανδρεας

Ανώνυμος είπε...

Για τη νομαδικη μελισσοκομία οι Ντανταντ είναι μπελάς.Παραπανω ογκος και βάρος. Για σταθερο μελισσοκομείο στη βορεια ελλαδα ισως αξιζει.θελουν να τις πασσαρουν στην αγορα τελευταια. Οι περισσοτεροι μελισσοκομοι στον κόσμο χρησιμοποιούν την κλασικη δικη μας κυψελη.

nik arva είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
κωστας είπε...

καλες οι dadant καλες και οι langstroth και εξισου καλες και οι θεωριες των υπερ και των κατα,αλλα ομως η αξια τους τους μετριεται μονο σε κιλα μελιου.αν λοιπον υπαρχουν συγκριτικες αποδωσεις καλο ειναι να πεσουν στο τραπεζι αλλιως ισως αυτοι το 1930 κατι να ηξεραν παραπανω.-

Ανώνυμος είπε...

Θα μπορούσε κάποιος να μας δώσει πληοροφορίες για αγορά κυψελών dadant;Από που αγοράστηκαν, που μπορούμε να βρούμε πλαίσια, κεριά κτλ.Ευχαριστώ εκ'των προτέρων.

Ανώνυμος είπε...

@Κώστας,

Σαφώς και κάτι ήξεραν παραπάνω αυτοι το 1930. Άλλες εποχές όμως. Και άλλα μέρη. Η 10άρα Langstroth ήρθε από την Αμερική. Άλλη φύση. Δάση ατελείωτα, καμία σχέση με την Ελλάδα, όπου βγάζουμε "το μέλι της πέτρας". Επίσης, ποιός μπορεί να ισχυριστεί ότι η φύση είναι ίδια όπως τότε; Όχι μόνο όπως τότε, αλλά όπως ας πούμε το 1980... Μη πας πολύ μακριά... Η φύση έχει αλλάξει. Εμείς να προσαρμοστούμε; Τι λες; Γίνοντε τα μελίσσια 20αρια με την ίδια ευκολία όπως παλιά; Κάποια γίνοντε, μήπως όμως τα περισσότερα σταματάνε εκεί στα 15-16-17 πλαίσια;

κωστας είπε...

το οτι τα μελισσια δεν γινονται 20ρια η και παραπανω σε καμια μα καμια περιπτωση δεν ευθυνονται οι κυψελες(αυτο ειναι μια αλλη ιστορια )αν προσεξες καλα το σχολιο μου περιμενω ΚΙΛΑ αποδωσης και οπως εγραψε καποιος πιο πανω πολυ σωστα στην αρχη για συγριτικο πειραμα,να προσθεσω στην ιδια περιοχη.τωρα ολα τα υπολοιπα ειναι αερας

givrgos είπε...

Καλησπέρα,εχω βιοτεχνία κυψελών στην Παναγιτσα Εδεσσας, πολλες φορες ανταλασω αποψεις με τον φιλο Ανθιμο Συγκουδη, καταληξαμε οτι το καπακι τυπου Αυστραλιας εχει καταστρεψει την μελισσοκομια στην Ελλαδα.

Melissocosmos είπε...

givrgos
Αν εχεις να προτείνεις κατι διαφορετικό, ή θες να διαβασει ο κοσμος την αποψη σου, ή οτιδηποτε για την βιοτεχνια σου το Blog ειναι στην διαθεση σου, οπως και στην διαθεση ολων.
Στειλε στο melissocosmos@yahoo.gr

Ανώνυμος είπε...

ΗΤΜL Γεια φιλε τοερωτιμα εχει απαντιθει στο βιβλιο μανα εναι μον μια χαραχτειριζει τηδεκαρα χαρο ζητω ηοχταρα τωρα πρωσοπικα μπωρεις να χρεισιμοπεισης τη μεδυοβασειλισες με τα ιδια αποτελεσματα η τεχνικη προστετο πατωματα παιρνω μελια εινε μεσαιωνας πραιπι να παιζης με τους οροφους διαβασε το βιβλιο δεν πουλαω κατι απλος βοθιθικα καποτε οταν αρχισα καλο βραδυ και καλη τυχη