Μήνυμα για εσάς που ανακαλύπτετε μύκητες στα ξύλινα πατώματα και τοξικότητες στην λαδομπογιά!!!
Δεν μου αρέσει να είμαι υποκριτής κύριοι.
Χαίρομαι που παραδέχεστε πόσο κακό προϊόν είναι το ξύλο και οι λαδομπογιές... γιατί έτσι αποδεικνύεται περίτρανα η ανωτερότητα των πλαστικών κυψελών!!!
Φίλες και φίλοι την σημερινή ανάρτηση σας την χρωστάω πολύ καιρό!
Δεν μου αρέσει να είμαι υποκριτής κύριοι.
Χαίρομαι που παραδέχεστε πόσο κακό προϊόν είναι το ξύλο και οι λαδομπογιές... γιατί έτσι αποδεικνύεται περίτρανα η ανωτερότητα των πλαστικών κυψελών!!!
Φίλες και φίλοι την σημερινή ανάρτηση σας την χρωστάω πολύ καιρό!
Πρόκειται για ένα αυτοσχέδιο σύστημα απολέπισης των κηρηθρών!
Ενός εργαλείου που για να το αγοράσει κανείς στο εμπόριο με αυτή την λειτουργικότητα που διαθέτει θα πρέπει να δαπανήσει πάνω από 500 ευρώ ίσως!
Αυτό είναι ένα κοστολόγιο που ίσως οι επαγγελματίες Μελισσοκόμοι το διαθέτουν, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο άνετα στους ερασιτέχνες μελισσοκόμους, που έχουν λίγα μελίσσια για το σπίτι,και το χόμπι τους, ή βρίσκονται στην αρχή της μελισσοκομικής τους καριέρας!!!
Επειδή λοιπόν έχω περάσει από αυτό το στάδιο πριν αρκετά χρόνια, σας δίνω σήμερα αυτό το άρθρο και πιστεύω ότι αν φτιάξετε τον πάγκο που σας προτείνω δεν θα σκέφτεστε για πολλά χρόνια να αγοράσετε άλλον ακόμα κι αν φτάσετε να έχετε πολλά μελίσσια.
Για την ιστορία να πω πως όταν είχα λιγότερα μελίσσια είτε δανειζόμουν πάγκους είτε πήγαινα σε έναν φίλο μου και έκανα τους τρύγους μου.
Κάποια στιγμή όμως συνειδητοποίησα ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί και πως πρέπει να αποκτήσω έναν δικό μου.
Το μη ευκαταφρόνητο κόστος όμως με έκανε να σκεφτώ εναλλακτικές λύσεις για πάγκο.
Απευθύνθηκα σε έναν φίλο μου σιδερά, οπού του εξήγησα ακριβώς πως είναι ο πάγκος.
Του ζήτησα να μου κάνει δυο βάσεις που σε κάθε μια να προσαρμόζεται ένα πάτωμα κυψέλης επάνω του.
Αυτές οι βάσεις έπρεπε να είναι κοίλες με κατηφορική φορά και να φέρουν κάνουλες ώστε να ρέει το μέλι προς τα εκεί, ενώ στον πυθμένα έπρεπε να υπάρχει και σήτα που θα συγκρατεί τα απολεπίσματα αλλά όχι και το μέλι.
Προβληματίστηκε αρκετά, αλλά ευτυχώς κατάλαβε τι ακριβώς ήθελα!
Μου ζήτησε να του δώσω τα δυο πατώματα για να πάρει μέτρα και να τα προσαρμόσει στις βάσεις.
Δείτε λοιπόν τι ακριβώς έφτιαξε...
Αυτή είναι η πρώτη βάση του πάγκου.
Βλέπετε ότι διαθέτει όλα όσα ζήτησα.
Είναι κατηφορικός ώστε το μέλι να ρέει προς την κάνουλα, και μέσα έχει δυο πηχάκια οδηγούς με ίσια φορά ώστε να πατήσει η σήτα και το πάτωμα.
Εννοείται ότι κάτω από την κάνουλα βάζουμε σκεύος που μαζεύει το μελάκι όταν αυτό ρέει κατά τον απολεπισμό.
Δείτε από πιο κοντά την εσωτερική κατασκευή.
Η βάση όταν τοποθετήσουμε την σήτα.
Η σήτα βασικά είναι λαμαρίνα οπού δημιουργήθηκαν πάνω της τρύπες.
Και να η βάση όταν τοποθετηθεί το πάτωμα.
Βλέπετε ότι έχει προβλεφθεί το πάτωμα να χωράει μέσα στην βάση με μεγάλη ακρίβεια, κατι που κάνει την όλη κατασκευή απολύτως στέρεη.
Και ορίστε οι δυο πάγκοι μαζί και δίπλα δίπλα.
Αν αναρωτηθείτε γιατί έκανα δυο, τότε η απάντηση είναι απλή.
Στον έναν απολεπίζω, και στον άλλον τοποθετώ τα απολεπισμένα πλαίσια έτοιμα να πάρουν σειρά για τον μελιτοεξαγωγέα.
Δείτε και το εσωτερικό του αυτοσχέδιου πάγκου μου.
Αν βάλουμε δυο πλαίσια μέσα, χωρίς κεριά, μπορούμε να στηρίζουμε την κηρήθρα μας για να την ξελεπίσουμε.
Συνάδελφοι αυτή η λύση με έχει βγάλει από την διαδικασία αγοράς επαγγελματικού πάγκου.
Μπορείτε να τον φτιάξετε με γαλβανιζέ λαμαρίνα, ή για οικονομικότερη λύση με απλή λαμαρίνα που μετά την κατασκευή θα την βάψετε για να μην σκουριάζει.
Η τιμή και για τις 2 βάσεις ήταν μόλις 30 ευρώ, αλλά επειδή έχουν περάσει αρκετά χρόνια από όταν τις έφτιαξα ίσως τώρα να είναι στα 50 ή 60 Ευρώ..
Τέλος να πω ότι το ύψος του πάγκου μαζί με το πάτωμα είναι 1 μέτρο!!!
Αν εκτυπώσετε αυτή την ανάρτηση και την πάτε σε έναν σιδερά, τότε σίγουρα αυτός θα καταλάβει και θα μπορέσει εύκολα να τον φτιάξει, ενώ όσοι τα καταφέρνουν με τις κατασκευές και έχουν τα απαραίτητα εργαλεία μπορούν να τον φτιάξουν και μόνοι τους...
Καλή επιτυχία και πάντα μέσα να ρέουν μελάκια σας εύχομαι.
MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών
31 σχόλια:
Μπραβο Βασιλη με τα ωραια σου
Ωραία ιδέα. Πολλά μπράβο για την τελευταία παράγραφο.
καλησπερα. πραγματικα πολυ ωραιος παγκος.Βασιλη θελω να σε ρωτησω κατι.1 το χρωμα εινα χρωμα ψησταριας? 2 Αν οι κολησεις ειναι ηλεκτροκοληση. Σε ρωταω γιατι θελω να ξερω αν υπαρχει κινδυνος να υπαρξει θεμα διαβροσης σε επαφη με το μελι.Ευχαριστω
καλησπερα. πραγματικα πολυ ωραιος παγκος.Βασιλη θελω να σε ρωτησω κατι.1 το χρωμα εινα χρωμα ψησταριας? 2 Αν οι κολησεις ειναι ηλεκτροκοληση. Σε ρωταω γιατι θελω να ξερω αν υπαρχει κινδυνος να υπαρξει θεμα διαβροσης σε επαφη με το μελι.Ευχαριστω
Πολύ καλό και έξυπνο. Μια φοβερή λύση για την αποφυγή άσκοπων εξόδων.
Απλη λαδομπογια ειναι το χρωμα.
Ναι ειναι ηλεκτροκοληση
Καλός και φθηνός ο πάγκος, αλλά το ξύλο δεν επιτρέπεται σε χώρο απολεπισμού μελιού. Ότι ακουμπά το μέλι πρέπει να είναι ΙΝΟΧ ή πλαστικό ειδικό για τρόφιμο. Οι χασάπηδες δεν έχουν πλέον τους ωραίους (αλλά αντι-υγειονομικούς) κορμούς για τους πάγκουjavascript:void(0)ς τους. Το ίδιο και σε τυροκομεία, κτλ. Οι πάγκοι κοστίζουν πλέον από 70-80 ευρω οι πολύ απλοί, μέχρι 250 για πολλά πλαίσια.
Καλημέρα σε όλους, Βασίλη thanks, είναι κάτι ωραίο και πρακτικό πολύ έξυπνο και εμπειρικό που το έκανες καλή συνέχεια και θέλουμε και άλλες πατέντες από όλους.......
Δεν ξερω αν ειναι σωστο να ερχεται σε απαφη η λαδομπογια με τρόφιμα. Καλυτερα γαλβανιζε ή καλυτρα ανοξειδωτο.
Σα δεν ντρεπεσαι,,μας το παιζεις και πολλη τυπικος και ευσυνηδιτος μελισσοκομος και ταιζεις τον κοσμο λαδομπογια.δε σου μηλησε κανεις οτι τα τροφιμα δεν πρεπει να ερχετε σε επαφη με λαδομπογια και σκουριες.περιμενω ακομη το τιμολογιο απο τις πλαστικες κυψελες που αγορασες
Μπραβο και παλι ρε βασιλη.συνεχισε και εμεις ειμαστε μαζι σου.αυτη η αναρτηση ειναι πραγματικα μια πολυ καλη αναρτηση.μακαρι και αλλοι να ακολουθουσαν το παραδειγμα σου.βαγγελης
12.38 και τι εισαι εσυ που θα σου δωσω αναφορα για τις δουλειες μου;
Θα σου ελεγα να περιμενεις αλλα εχε χαρη που διαβαζει και σοβαρος κοσμος τις αναρτησεις...
H λαδομπογιά είναι τελειως ακαταλληλη ωστε να ερχονται σε επαφη τρόφιμα. Δεν ξερω αν υπαρχουν χρωματα με πιστοποίηση για τρόφιμα. Μπορει να μην υπαρχει προβλημα στην κατασκευη σου αλλα καλο είναι να σεβομαστε το προϊόν μας και να ειμαστε νοικοκύρηδες... Ενας με λίγα μελίσσια μπορει να απολεπίσει και σε μια λεκάνη ή μεγαλο ταψι. Αν αυξησει αρκετα τα μελισσια του αξιζει να παρει ενα ΙΝΟΧ με 250ευρω και να ειναι νοικοκυρης. Τα λεφτα του τα βγαζει και με το παραπανω.
βασίλη εδώ είσαι εντελώς φάουλ. γενικά μου αρέσουν οι πατέντες σου αλλα εδώ αυτό που έφτιαξες είναι εντελώς ακατάλληλο για τρόφιμα.
οι βασικότερες αιτίες που τον κάνουν ακατάλληλο είναι οι μύκητες που έχει πάντα το ξύλο και θα περάσουν σίγουρα στο meli σου αλλα και η τοξικότητα τον χρωμάτων.
θα ήθελα να αναρωτηθείς αν θα έγλειφες ποτε αυτό το βαμμένο σίδερο? Σου φαίνεται υγιεινό κάτι τέτοιο?
Όλα βεβαια είναι επιλογή του καθενός μας.
Δεν μου αρεσει να ειμαι υποκριτής κυριοι.
Χαιρομαι που παραδέχεστε ποσο κακο προιον ειναι το ξυλο γιατι ετσι αποδεικνύεται περίτρανα η ανωτερότητα των πλαστικων κυψελων!!!
Αχαχαχαχαχα!Γελαω...Ολοι σου λενε οτι δεν ειναι σωστη η λαδομπογια κ το σιδερο και εσυ πατας σε δυο ακυρα σχολια για να προωθησεις πλαστικες κυψελες!!!Αδιορθωτος...Ο φιλος που λεει για τα χασαπικα μαλλον δεν ξερει οτι το μελι σε αντιθεση με το κρεας δεν σαπιζει οποτε δεν θα αναπτυχθει τιποτα απολυτως στο ξυλο!
3.56 τι να κανω παιζω με τον τροπο τους.
Ετσι καταλαβαινουν αυτοι μονο.
Μπράβο Βασίλη. Αν ξέρεις και μπορείς κάποια στίγμη πες μας τι γίνεται με το θυμάρι φέτος.
Βασιλακη μπραβο,δωσε τπν κοσμο λαδομπογια να φαει.αφου τα ελατα πηγανε καλα οπως λες και εκανες και 2 τρυγους και οι διαφημησεις καλα πανε βλεπω παρε ενα παγκο,250 εχει.μηπως να εκανες και καμια διαφημηση και για κανα παγκο.για δειξε μας το τιμολογιο αγορας τον κυψελων να μας ταπωσεις οτι τις αγορασες.
Βασιλη βαλε πλαστικη κυψελη αντι για την ξυλινη στη πατέντα. Να μπορεις να την καθαριζεις ευκολα. Βεβαια το κόστος της κατασκευης σου ενεβαίνει. Επίσης αλλαξε τον πάτο που κάνει "V" με γαλβανιζέ και θα εισαι μια χαρα. Επισης αλλαξε και τη τρυπητη λαμαρινα με γαλβανιζε και είσαι ΟΚ! προβλημα δεν εχεις και με το ξυλο, αν θες για καλυτερη απολυμανση το περνας και φλογιστρο στη τελικη. Τη λαδομπογια ξεχαστη. Είναι ακαταλληλη. Εχω φτιαξει κι εγω παγκο απολεπισμου αυτοσχεδιο με σιδεροβεργες για σκελετο και γαλβανιζέ στράντζα λαμαρίνα για τη "γούρνα" απολεπισμου.
Χαιρετώ .
Βασίλη διαβάζω περίπου δυο χρονια το site ορισμένα που γραφής είναι σωστά αλλα γραφεις και πολλά τα οποια δεν στέκουν για αυτό θα πρέπει να φιλτράρουμε εμείς οι Αναγνώστες τα τι γραφεις .Καλή είναι η μεγάλη επισκεψιμότητα στο site αλλα το να γραφής πράγματα τα οποια δεν στέκουν δεν είναι σωστό...
Πρώτον μου δίνεις την εντύπωση ότι τα έχεις πάρει από τις εταιρίες με τις πλαστικές κυψέλες πρώτα από την τεκνο και τώρα από anel..
καλή η πλαστική κυψέλη έχω πάρει και εγώ αλλα την τελική απόφαση θα την βγάλω όταν κλίση πενταετία.
Όσο για το ξύλο το ξύλο στην κυψέλη Βασίλη το απολυμένοι το μελίσσι με πρόπολη , και το μέλι δεν πιάνει βακτήρια όπως πηγες να συγκρίνεις τους πάγκους τον κρεοπωλείων "σινκρινις" δυο ανομία πράγματα ,το έκανες από αγνοια η εσκεμμένα?
Η γνώμη η δικη μου είναι μην μπαίνεις σε τέτοια παιχνίδια παραπλάνησης γιατί κάποια στιγμή θα ξυπνήσουν τα πρόβατα και η επισκεψιμότητα θα πάει στο Ναδίρ.
Εγω δεν συγκρινα κανεναν παγκο κρεοπωλειου.
Οι ανωνυμοι τα συγκρινουν αυτα.
Εγω απλος υπενθυμηζω σε ολους πως ΟΤΙ αναρτηση κι αν βαλω, παντα καποιοι δεν ευχαριστιουνται...
Η επισκεψειμοτητα για μενα ειναι η επιβραυευση του κοπου τεσαρρων χρονων.
Οταν ο κοσμος παψει να θεωρει οτι του γραφω χρησιμα πραγματα τοτε θα πεσει η επισκεψειμοτητα.
Εγω θεωρω οτι δεν θα παψω να γραφω αυτα που αγγιζουν τον κοσμο.
Συνταγη που κερδιζει δεν αλαζει...
το ξυλο ειναι αγνο υλικο καθως κ το μελι φυσικα δεν εχει προβλημα με το ξυλο. ακυρο η λαδομπογια καθως κ οτι πλαστικο η γαλβανιζε χρησιμοποιησεις δεν ειναι "ενταξει"...το ανοξοιδωτο ειναι το προβλεπομενο... κ επειδη διαβασα πολλες φορες τα παιρνεις - δεν με νοιαζει τι λετε δεν τα παιρνω το σχολιο μου ειναι παρτα κ καλα θα κανεις. απλα μην χασεις την αξιοπιστια σου...μπορεις να τα παρεις απο αυτον που εχει το καταλληλο προιον κ να ειμαστε ολοι καλα!!! (ψαχνω καποια αρθρα σου για το ασπρισμα των κηρηθρων αλλα δεν τα βρισκω)
Ασπρισμα κηρηθρων δεν υπαρχει εδω δεν εχω κανει τετοια αναρτηση.
Το ερωτημα μου ειναι το εξης, αν τα επαιρνα δεν θα ηταν πιο λογικο να το γραψω ωστε να το δουν και αλλοι ενδιαφερομενοι που θελουν να διαφημιστουν να μου δωσουν χρηματα για διαφημησεις;
Πως εξηγεις την σταση μου που τους αποτρεπω λεγοντας οτι δεν κανω διαφημησεις;
Το ξύλο δεν κάνει να έρχεται σε επαφή με το τρόφιμο (βασικός κανόνας HACCP), και αυτό γιατί:
1. δεν απολυμαίνεται πλήρως, καθώς στις σχισμές του μπορεί να υπάρχουν μικρόβια.
2. "ποτίζει" με χημικά απολυμαντικά.
3. Μπορεί κάποια μικρά κομμάτια που βγαίνουν εύκολα (σκλήθρες) να μπουν στο τελικό προϊόν (μέλι)και να προκαλέσουν κίνδυνο στον καταναλωτή.
Ο πάγκος απολεπισμού που έφτιαξε ο Βασίλης, αν γίνει με πλαστική κυψέλη (που να έχει όμως προδιαγραφές για επαφή με τρόφιμο) είναι μια χαρά, πιο ελαφρύς, και καθαρίζεται με καυτό νερό.
Δεν την εξηγω δεν εχει νοημα να την εξηγω. Αυτο που σου λεω ειναι συνεχισε την καλη δουλεια ακομη κ με λαθος αρθρα πρεπει να γινεται διαλογος ...ασε που τα πιο πολλα απο οτι βλεπω ειναι στην σωστη κατευθυνση... καπου το διαβασα αυτο με το ασπρισμα αλλα δεν θυμαμαι που!!! Ευχαριστω για την προσπαθεια σου να βοηθησεις αρχαριους σαν κ εμενα.
καλο και εξυπνο, την κουραση του μαχεριου στον ωμο την εχεις.Δες στο youtube με το ονομα Ντοπουλος Θωμας η με το τηλεφωνο 6973895083 εναν ευρεσιτεχνη μελισσοκομο τι κατασκευασε
Λαδομπογια ξύλο γαλβανιζε είναι ΑΚΑΤΆΛΛΗΛΑ για τρόφιμα.όταν φτιάχνετε τέτοια εργαλεία μόνο ανοξείδωτο.Μια φορα θα το φτιάξετε και θα το έχετε για πάντα.Μη βλέπω τέτοια.Δε σώζεται η κατάσταση με λίγα ευρώ ακόμα.από τέτοιες τσιγκουνιες όμως χαλατε το προϊόν σας.Βασίλη είσαι λάθος.
Μπράβο!
μακαρι ολοι εσεις που κραζατε να ειχατε μια καλειτερη ιδεα.Μη κρινετε και απαξιονετε εναι μια πολυ καλη πατεντα που αν πατησουμε στην ιδεα του βασιλη μπορουμαι να την βελτιωσουμαι με ΙΝΟΧ και οτι αλλο θελει ο καθενας....ΜΠΡΑΒΟ ΦΙΛΕ ΒΑΣΙΛΗ ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΣΟΥ.
Εγώ συμφωνώ με τον fotis, ο άνθρωπος μας λέει και μας δείχνει τον δρόμο που ακολούθησε αυτός, δεν μας αρέσει, δεν τον ακολουθούμε, γιατί τον ορμάτε έτσι με τόσο απαξιωτικό τρόπο; μην μπαίνετε στην σελίδα του,αφήστε όμως εμάς να κρίνουμε τι είναι σωστό κ τι όχι. Στο κάτω-κατω δεν είμαστε μωρά.Εγώ πάντως που δεν διαθέτω αρκετά χρήματα κ είμαι νέος μελισσοκόμος, την βρίσκω μια πολύ καλή κ φτηνή λύση κ βέβαια με κάποιες αλλαγές απο αυτές που προτείνατε μερικοί.
Δημοσίευση σχολίου