Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Η θαυματουργή δράση της ρίγανης

Άνθη με ιστορία!!!


Αναφορές από την Αρχαία Ελλάδα το καθιστούν σύμβολο χαράς και ευτυχίας καθώς συνήθιζαν το στεφάνι στους γάμους να περιέχει και κλαδιά ρίγανης.

Η ρίγανη περιέχει πλήθος αιθέριων ελαίων προεξαρχόντων των thymol και carvacrol, που έχει βρεθεί ότι εμποδίζουν τη δράση διαφόρων μικροοργανισμών προφυλάσσοντας τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες.
Παράλληλα η ρίγανη εμφανίζει και ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.



Συγκεκριμένα δύο συστατικά της, τα thymol και carvacrol, εμποδίζουν τη δράση των ελευθέρων ριζών και μάλιστα πειραματικά δεδομένα δείχνουν εντονότερη αντιοξειδωτική ικανότητα ακόμα και από δύο συνθετικά παρασκευασμένα αντιοξειδωτικά (BHT και BHA) που χρησιμοποιούνται ευρέως σήμερα στα συσκευασμένα κρέατα.


Μπορεί η γιαγιά μας να μη γνώριζε ότι το κρέας που έτρωγε περιείχε νιτρικά που συνδυαζόμενα με τις αμίνες του στομάχου δημιουργούσαν νιτροζαμίνες που είναι εν δυνάμει καρκινογόνες ουσίες, ενώ παράλληλα βάζοντας ρίγανη στο κρέας της, προστάτευε τον οργανισμό της από την παραπάνω συμπαιγνία.


Ριγανίζοντας λοιπόν το κρέας όχι μόνο του δίνουμε γεύση, αλλά τονώνουμε και τη θρεπτική του αξία. Μάλιστα, έχει βρεθεί ότι η ρίγανη έχει 12 φορές ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση από το πορτοκάλι, 30 από την πατάτα και 42 από το μήλο.
Παράλληλα, η ρίγανη αποτελεί πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, σιδήρου και β-καροτίνης.

Οι φυτικές ίνες μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα καθιστώντας ακόμα αρμονικότερη έως και ιδανική τη σχέση ρίγανης-κρέατος. Η ποσότητα φυτικών ινών που παίρνουμε βάζοντας ρίγανη στη μερίδα της μπριζόλας που τρώμε είναι περίπου 1 γρ, ποσότητα σχετικά μεγάλη αν αναλογιστούμε ότι ο μέσος άνθρωπος δύσκολα ξεπερνά τα 8-12 γρ/μέρα όταν η συνιστώμενη πρόσληψη φτάνει τα 30 γρ.


Σχόλιο MELISSOCOSMOS


Η Ρίγανη είναι και ένα πολύ καλό μελισσοκομικό φυτό.

Οι μέλισσες την επισκέπτονται με μεγάλη όρεξη και μαζεύουν νέκταρ αλλά και γύρη λευκού χρώματος.

Σε ορεινά μέρη, αλλά και σε περιοχές που καλλιεργείται ρίγανη με μεγάλες εκτάσεις, βοηθάει σημαντικά στο να γίνει ένας ακόμα καλοκαιρινός τρύγος.
Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι η ρίγανη όπως διαβάσατε περιέχει αιθέριο έλαιο θυμολης, οπότε καταλαβαίνετε ότι συμβάλει και στην καταπολέμηση της βαρροα εκτός των άλλων.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μηπως γνωρίζει καποιος συναδελφος ποτε ειναι η καταλληλη περιοδος για μεταφορα μελισσιων στη ρίγανη για βόρεια Ελλαδα;

Άξια Αθανασάκη είπε...

Τυχαια επεσα στη σελιδα σας..τη χαρηκα παρα πολυ..Οπως και το θεμα με τη ριγανη.Μηπως ξερετε ποτε ειναι καλα να τη κοψομε? Στην ανθοφορεια ή μετα.?? Νομιζω οτι καταληλη εποχη ειναι τωρα.Σε λιγες μερες που θα μικρανει το φεγγαρι. Στη λιγοση του φεγγαριου...........

Unknown είπε...

Τελη Μαϊ τελη Ιουνι πραγμα που δεν την πρωτιμουν οι μελισσες γιατι υπαρχουν και αλλα καλυτερα αυτον τον καιρο. Επισης μεσα σε νερο η ριγανη γινεται αριστο ζιζανιοκτονο.

Melissocosmos είπε...

Παιδια τωρα ειναι η εποχη της ριγανης.
Επισης την μαζευουμε στο λουλουδι.
Οι μελισσες την επισκεπτονται παρα πολυ στο βουνο που εχω τα μελισσια μου στον ελατο.

Ανώνυμος είπε...

Θα βοηθουσε στην καταπολεμηση της βαροα η τοποθετηση ριγανης στο καπνηστιρη?