Το Α και το Ω της επιτυχίας μας για μια επιτυχημένη μελισσοκομική χρονιά σε μέλι, γύρη, βασιλικό πολτό και σε όλα τα υπόλοιπα προϊόντα της μέλισσας, σχετίζεται πάντα από την ικανότητα μας να επιθεωρούμε σωστά τα μελίσσια μας.
Με την επιθεώρηση της κυψέλης, ο μελισσοκόμος έχει την δυνατότητα να παρεμβαίνει στη ζωή και την εργασία του μελισσιού, να προλαμβάνει καταστάσεις, όπως πχ η σμηνουργία ή η βαρρόα αλλά και να διορθώνει τυχόν κακώς κείμενα στα μελίσσια του.
Σήμερα θα προσπαθήσουμε με απλά λόγια να περιγράψουμε πως πρέπει να γίνεται μια επιθεώρηση από τον μελισσοκόμο.
Για μια ακόμα φορά, και με αυτή μας την ανάρτηση δίνουμε προτεραιότητα στους νέους μελισσοκόμους αφού αυτοί είναι που τους ενδιαφέρει περισσότερο μια τέτοια ανάρτηση.
Να τονίσουμε ότι οι συμβουλές μας κι ο τρόπος μας βασίζεται και στην εμπειρία του αρθρογράφου ως μελισσοκόμου αλλά και στα γραπτά των μεγάλων ερευνητών και συγγραφέων μελισσοκόμων.
Ας δούμε λοιπόν την επιθεώρηση του MELISSOCOSMOU.
Επιλέγουμε λοιπόν πάντα μια ηλιόλουστη ημέρα για να κάνουμε την επιθεώρηση μας.
Ο λόγος που θέλουμε ηλιόλουστη ημέρα είναι γιατί δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κρυώσουμε το μελίσσι μας αν είναι χειμώνας, αλλά και γιατί τις καλές ημέρες που έχει Ήλιο, οι μελισσούλες μας είναι απασχολημένες με τις εργασίες της κυψέλης τους.
Τέτοιες εργασίες είναι η συλλογή μελιού από τις συλλέκτριες στον αγρό, η εκτροφή του γόνου από τις παραμάνες, η κατασκευή κεριού από τις κηρογόνες και διάφορες άλλες δουλειές.
Όταν η ημέρα είναι καλή, τότε στο μελίσσι επικρατεί πραγματικός οργασμός εργασίας και οι μέλισσες μας δεν μας πολυδίνουν σημασία κατά την επιθεώρηση και δεν μας τσιμπούν, αφήνοντας μας έτσι να δουλέψουμε με την ησυχία μας.
Και φυσικά αφού δουλεύουμε ήσυχοι και ήρεμοι χωρίς πολλά τσιμπήματα κάνουμε και πιο σωστά τη δουλειά μας.
Όμως σε περίπτωση τον χειμώνα που πιστεύουμε ότι πεινάνε τα μελίσσια μας, πρέπει ακόμα και με κρύο η και με κακό καιρό να ανοίξουμε έστω το καπάκι της κυψέλης, να βάλουμε ένα ζυμάρι, και να κλείσουμε πάλι γρήγορα χωρίς όμως να βγάλουμε κανένα πλαίσιο για επιθεώρηση.
Πάμε πάλι όμως στις καλές ημέρες.
Μια καλή ημέρα λοιπόν με Ήλιο, φτάνουμε στο μελισσοκομείο μας και το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να ανάψουμε το καπνιστήρι μας.
Ένα καλά αναμμένο καπνιστήρι είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος που έχουμε μετά τον καλό καιρό.
Καλό είναι να προτιμάμε να ανάβουμε το καπνιστήρι μας με υλικό που βγάζει καπνό με ευχάριστο άρωμα.
Εγώ ανάβω πάντοτε το καπνιστήρι μου με πούσι (πευκοβελόνες) που για τον λόγο αυτό έχω μαζέψει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Την περίοδο εκείνη τα πεύκα ρίχνουν τις παλιές πευκοβελόνες και βγάζουν νέες. Τότε εγώ πηγαίνω για μπάνια στην παράλια, και στο δρόμο είναι 5-6 πεύκα μεγάλα, και οι πευκοβελόνες πέφτουν κάτω στην άσφαλτο.
Έτσι σταματάω έχοντας μαζί μου ένα μικρό φαράσι κι ένα τσουβάλι και το γεμίζω κάθε φορά, η όλη διαδικασία δεν ξεπερνάει τα 15 λεπτά, ενώ συνολικά υπολογίζω ότι χρειάζομαι 6 με 8 τσουβάλια πευκοβελόνες το χρόνο για αυτή τη δουλειά.
Οι πευκοβελόνες έχουν ευχάριστο άρωμα και δεν αφήνουν έντονη οσμή στην κυψέλη, κι έτσι το μελίσσι επανέρχεται γρήγορα στην κανονική λειτουργία του μετά το πέρας της επιθεώρησης.
Με κακής ποιότητας καύσιμη υλη στο καπνιστήρι όπως πχ πανιά, αλλοιώνουμε σε μεγάλο βαθμό τις φερομόνες της βασίλισσας ενώ δεν είναι και λίγες οι φορές που το μέλι μας έχει για καιρό γεύση ή οσμή από καμένα πανιά αν το παρακάνουμε.
Όταν λοιπόν ανάψουμε καλά το καπνιστήρι μας πλησιάζουμε στο μελίσσι που θέλουμε να ανοίξουμε.
Να θυμόμαστε ότι πάντοτε κάνουμε τη δουλειά μας προσπαθώντας να μην ενοχλούμε την εργασία του μελισσιού και των συλλεκτριών που μπαινοβγαίνουν στην κυψέλη.
Για το λόγο αυτό δεν μπαίνουμε ποτέ μπροστά στην κυψέλη για να δουλέψουμε κάνοντας επιθεώρηση, αυτό πρέπει να το κάνουμε από την πλάγια πλευρά της κυψέλης.
Από πλάγια λοιπόν ανοίγουμε την κυψέλη μας πάντα.
Μυστικό…
Αν έχουμε κάποιο πολύ νευρικό μελίσσι που μας επιτίθεται κατά την επιθεώρηση τότε πρέπει να δούμε από πού φυσάει ο άνεμος, και να πάμε από την αντίθετη πλευρά της κυψέλης.
Αν πχ έχει Νοτιά, εμείς πρέπει να πάμε από την βόρεια πλευρά της κυψέλης, έτσι η μυρωδιά μας οι (φερομόνες μας) κατά την μελισσοκομική γλώσσα θα φεύγουν προς τα έξω, οι μέλισσες δεν θα αντιλαμβάνονται πολύ την παρουσία μας και η δουλειά μας θα γίνεται πιο εύκολη.
Τα γάντια μας δεν πρέπει να πλένονται, γιατί έτσι αποκτούν πρόπολη και οσμή κυψέλης από τα πλαίσια που πιάνουμε, και οι μέλισσες δεν επιτίθενται όταν πάμε να πιάσουμε ένα πλαίσιο.
Αρώματα και λοιπά απαγορεύονται όταν είναι να πάμε στα μελίσσια μας, γιατί αν τα βάλουμε θα μυρίζουμε έντονα και οι μέλισσες θα μας επιτίθονται πάρα πολύ.
Η μέλισσα ερεθίζεται πάρα πολύ από τις οσμές γι αυτό επιμένω τόσο σε αυτές τις συμβουλές.
Αφού πάρουμε την κατάλληλη θέση λοιπόν, καπνίζουμε καλά το μελίσσι από τις θύρες του καπακιού και μετά περιμένουμε λίγο (μερικά δευτερόλεπτα).
Αν το κάνουμε αυτό όλος ο πληθυσμός θα κατέβει προς τα κάτω, κι όταν ανοίξουμε το καπάκι δεν θα μας ενοχλήσουν οι μέλισσες.
Αν όμως καπνίσουμε καλά από την είσοδο, τότε οι μέλισσες θα ανέβουν όλες από πάνω από τα πλαίσια, κι αν ανοίξουμε το καπάκι τότε συχνά πετιούνται έξω αμέτρητες μέλισσες μανιασμένες.
Καλό κάπνισμα από τις θύρες του καπακιού λοιπόν και μια δυο καπνισιές στην είσοδο και είναι αρκετό.
Προσέχουμε να μην κάνουμε πολλούς θορύβους γιατί αυτό εξαγριώνει τις μέλισσες, ακόμα και το κρακ που κάνει το καπάκι όταν ξεκολλάει από την πρόπολη ερεθίζει το μελίσσι.
Γι αυτό οι κινήσεις μας πρέπει να είναι ήρεμες και ήσυχες, σαν να έχουμε ένα μωρό στην κούνια να κοιμάται και να μην θέλουμε να το ξυπνήσουμε.
Όταν βγάλουμε το καπάκι το ακουμπάμε σε μια πλευρά της κυψέλης, και ρίχνουμε λίγο ακόμα καπνό πάνω στα πλαίσια.
(Πρόσεχε το καπνιστήρι), τις περισσότερες φορές αν το έχουμε ακουμπήσει δίπλα από την κυψέλη, ο καπνός που βγαίνει πηγαίνει προς την είσοδο της κυψέλης, αυτό ενοχλεί το μελίσσι και πρέπει να το προσέχουμε.
Στη συνέχεια βγάζουμε με προσοχή το πρώτο πλαίσιο, το οποίο λογικά αν είναι άνοιξη η καλοκαίρι έχει μέλι, αυτό το πλαίσιο το ακουμπάμε όρθιο δίπλα η πίσω από την κυψέλη.
Ξεκολλάμε το επόμενο πλαίσιο που πρέπει να έχει μέλι, γύρη, και ίσως και γόνο αν είναι προχωρημένη η άνοιξη.
Το παίρνουμε στα χέρια μας και το επιθεωρούμε, κοιτάζουμε τις προμήθειες, αν έχει μέλι και γύρη δηλαδή, καθώς και την γέννα της βασίλισσας, και στη συνέχεια το βάζουμε μέσα στην κυψέλη αυτό το πλαίσιο, στο κενό που άφησε το πρώτο πλαίσιο που βγάλαμε.
Μετά προχωράμε με τον ίδιο τρόπο και με τα υπόλοιπα πλαίσια, εντοπίζουμε την βασίλισσα μας, προσέχουμε μήπως υπάρχουν βασιλικά κελιά, διαπιστώνουμε την καλή υγεία του μελισσιού μας, και το κατά πόσο υπάρχει διαθέσιμος χώρος για την ανάπτυξη του μελισσιού μας.
Όλα αυτά θα γίνουν παιχνιδάκι για εσάς όταν το κάνετε μερικές φορές.
Στη συνέχεια σπρώχνουμε με το ξέστρο μας όλα τα πλαίσια να πάνε στην άκρη και βάζουμε στη θέση του και το τελευταίο πλαίσιο που είχαμε ακουμπήσει κάτω.
Μετά βάζουμε το καπάκι πάλι και προχωράμε προς άλλη κυψέλη για την ίδια διαδικασία.
Προσοχή…
Δεν ξεκινάμε ποτέ, μα ΠΟΤΕ όμως την επιθεώρηση μας βγάζοντας πλαίσιο από την μέση του μελισσιού.
Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο στο να σκοτώσουμε την βασίλισσα αν την στριμώξουμε στα τοιχώματα των άλλων πλαισίων.
Ούτε προσπαθούμε να βγάλουμε πλαίσια με κατσαβίδια ή τσάπες.
Η δουλειά του μελισσοκόμου είναι άκρος σημαντική και λεπτομερείς, και τέτοιες τσαπατσουλιές μόνο ζημιές μπορεί να μας προκαλέσουν.
Έχω δει μελισσοκόμο με τσαπί να προσπαθεί να βγάλει πλαίσιο, γι αυτό το λέω αυτό.
Στα μελισσοκομικά καταστήματα θα βρείτε ξέστρα πολλών ειδών, πάρτε όπιο σας βολεύει προκειμένου να κάνετε σωστά την δουλειά σας.
Αν είστε νέοι και δεν ξέρετε πιο ξέστρο είναι καλό, μη διστάσετε να ρωτήσετε τη γνώμη αυτού που τα πουλάει.
Όσοι έχουν μελισσοκομικά καταστήματα οι περισσότεροι έχουν και μελίσσια και ξέρουν να σας συμβουλέψουν για κάποια σας απορία.
Τέλος να πω και δυο λόγια για τα ρούχα που πρέπει να φοράμε.
Το καλύτερο είναι να έχουμε άσπρη φόρμα ολόσωμη.
Το λευκό χρώμα ηρεμεί την μέλισσα και δεν μας επιτίθεται.
Το χρώμα που νευριάζει πάρα πολύ το μελίσσι είναι το μαύρο, θα διαπιστώσετε ότι πολλές φορές οι μέλισσες αν δεν φοράτε μάσκα μπλέκονται στα μαλλιά σας που είναι μαύρα η σκούρα, ίσως γιατί υπάρχει το ένστικτο ότι πρέπει να επιτίθενται σε εχθρούς με μαύρο τρίχωμα (Αρκούδες).
Κι άλλες φορές αν φοράτε μαύρες κάλτσες θα δείτε ότι αν ανασηκωθεί λίγο η φόρμα και φανεί η μαύρη κάλτσα τότε η μέλισσα θα πάει και θα σας τσιμπήσει εκεί στην μαύρη κάλτσα.
Επίσης το κόκκινο χρώμα νευριάζει πολύ το μελίσσι, γιατί και το κόκκινο χρώμα οι μέλισσες το βλέπουν ως σκούρο.
Δεν ξεχνάμε το καλοκαίρι να σβήνουμε με νερό το καπνιστήρι μας προσέχοντας πάντα να μην βάλουμε φωτιά κατά λάθος στο δάσος, ενώ επιθεωρήσεις μέσα σε πευκοδάσος καλοκαίρι με μεγάλες θερμοκρασίες είναι προτιμότερο να μην γίνονται καθόλου.
Μην ξεχνάτε επίσης ότι πάντα πρέπει να φοράτε μάσκα και γάντια ΠΑΝΤΑ όμως, γιατί είμαστε όλοι οι μελισσοκόμοι παλαιοί και νέοι εν δυνάμει αλλεργικοί.
Φυσικά αν μπορείτε να παρακολουθήσετε μια επιθεώρηση κυψέλης κοντά σε έναν παλιό μελισσοκόμο αυτό θα σας βοηθήσει πολύ.
Ο MELISSOCOSMOS είναι εδώ για όποια επιπλέον απορία έχετε για το θέμα ή για άλλα θέματα.
Αφήστε σχόλιο με την ερώτηση σας η στείλτε μας mail κι εμείς θα σας απαντήσουμε.
MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών
9 σχόλια:
Καλησπέρα
Λέγομαι Παναγιώτης Σ. και ζω στο Καινούργιο Αγρινίου.
Στην προσπαθεια μου να βρω πληροφορίες για μελίσσια προκειμένου να ασχοληθώ, άνοιξα και την δική σου ιστοσελίδα.
Έχω διαβάσει πολλα άρθρα σου τον τελευταίο καιρό και οι οδηγίες και συμβουλές σου προς νέους μελισσοκόμους είναι ανεκτίμητες και πραγματικά είναι αυτές που χρειάζονται για να λύσει τις απορίες τους ό νέος.
Ήδη έχω ξεκινήσει να προμηθευτώ μελίσσια και να ασχοληθώ. Στην αρχή μου έδινε συμβουλές ενας γνωστός μου που ασχολείται από παλιότερα. Αλλά "όταν έχεις τον Θεό (της μελισσοκομίας) δίπλα σου δεν πας ποτέ στον Άγιο να ζητήσεις χάρη". Επετρεψέ να χρησιμοποιήσω την παραπάνω φράση για σένα χωρίς να θέλω να βρίσω να "θεία".
Είσαι ένα ανοιχτό βιβλίο που όποιος θελήσει να μάθει από αυτά που δημοσιεύεις σίγουρα θα μάθει.
Κάποια στιγμή, επειδή είμαστε πολύ κοντά, θα επιδιώξω να σε γνωρίσω από κοντά.
Μπράβο σου
Μια παρατήρηση, το καπνιστήρι δεν το σβήνουμε μα νερό, ούτε το αδειάζουμε στο τέλος, απλά κλείνουμε τις δύο τρύπες με λίγο ναύλον και σβήνει με ασφάλεια μόνο του σε μερικά δευτερόλεπτα.
Βασίλη εισαι επεικώς γελοίος. Δεν καπνίζουμε για να πάνε οι μέλισσες στον κάτω όροφο (προφανώς δεν εχεις ιδεα τι κάνει ο κάπνος) επίσης οι μέλισσες δεν ακουνε τους ηχους γιατι δεν εχουν αυτια οποτε αυτα που λες περι φασαριας ειναι ασχετα. Επισης εισαι κοτα γιατι σου εγραψα τη γνωμη μου για τη συσκευη παρακολουηθησης και δεν εβαλες ποτε το σχολιο
ασχετε με το αντικειμενο ε ασχετε.
βαλε ρε μια φωτογραφια με τα μελισσια σου να δουμε ποσα εχεις. Ειμαι σιγουρος οτι εχεις 4-5 που τα πηρες περσυ. Καθε χρονο παιρνεις αλλα. Αποκλυεται να μπορεις να κρατησεις μελισσια με αυτα που λες
σε προκαλω να βαλεις φωτογραφια
περιπου ποση ωρα χρηαζεται για την επιθεωρηση τησ
Παιδια σας ευχαριστω για τα καλα αλλα και τα ασχημα λογια σας, και τα μεν και τα δε ειναι χρησιμα.
Ανωνυμε αν εκανα οτι με προκαλουσαν οι ανωνυμοι εδω περα τωρα θα ειχα πνιγει.
Να διαβαζεις τον κουμπαρο στο περιοδικο αυτος τα λεει καλυτερα κι εχει και περισοτερα μελισσια.
Ανωνυμε 8.52 δεν υπαρχει ωρα, καθε μελισσι εχει την ιδιεταιροτητα του, μπορει λιγο μπορει και πολυ.
Θα πω δυο λογια γιατι διαβαζει και κοσμος και θα μπερδευτει με τα γραπτα ορισμενων εδω μεσα.
Οι μελισσες λοιπον δεν ακουνε, ή καλυτερα δεν ακουνε οπως οι ανθρωποι.
Δεν σημαινει αυτο ομως οτι ειναι κουφα οντα, οτι ζουν σε εναν κοσμο σιωπης δηλαδη.
Απλα αντιλαμβανονται τον ηχο με αλλο σηστυμα.
Εχουν ανεπτυγμενες αλλες αισθησεις για τον λογο αυτο, πχ πιανουν πολυ εντονα και το παραμικρο παλμικο κυμα το οποιο ο εγγεφαλος τους το μεταφραζει σε ηχο.
Γι αυτο κι οταν ακομα μιλαμε εχουν την δυνατοτητα να μας αντιληφθουν καθως η φωνη μας προκαλει παλμικα κυματα, πχ υπαρχουν ανθρωποι που με μια στριγκλια σπαζουν ποτηρια.
Επισης οι μελισσες βλεπουν σε διαφορετικο φασμα χρωματος απ οτι εμεις, δυσκολευωνται να δουν το κοκινο, ενω μπορουν να δουν και το υπεριωδες, ενα χρωμα που ο ανθρωπος δεν το βλεπει.
Φυσικα το οτι οι μελισσες βλεπουν και σε αλλο φασμα χρωματων δεν σημαινει οτι ειναι τυφλες...
Τελος σε αναρτησεις διαφημησεων που καποιος πληρωνει για να αναρτηθουν δεν γινονται δεκτα καθολου σχολια, το ειπα εξ αρχης και δεν θα γινει εξαιρεση για κανεναν λογο, πολυ δε περισοτερο για τις αποψεις των ανωνυμων.
Η δουλειά σας είναι πολύ καλή και ευχαριστώ γι' αυτήν. ΟΜΩΣ...Ασχολείστε πολύ στο να απαντάτε τους ανώνυμους που δυσφημίζουν και λιγότερο με τους αναγνώστες. Πολλά σχόλια είναι αναπάντητα και ας έχουν την έγκριση του διαχειριστή στο να εμφανιστούν. Κάθε ανάρτηση έχει 5-6 σχόλια, όχι δηλαδή τόσο τραγικό αριθμό που γίνεται από μόνος του αρκετά μεγάλος για να απαντηθεί. Άλλωστε τα περισσότερα άρθρα πλέον δεν απαιτούν από μόνα τους χρόνο αφού αναδημοσιεύονται. Ταυτόχρονα παρατηρώ ότι ναι μεν οι απαντήσεις μειώνονται τη στιγμή που οι διαφημίσεις αυξάνονται. Αναρωτιέμαι αυτές δεν απαιτούν χρόνο. Η σελίδα ανέβηκε ψηλά από κάποιους χειρισμούς... σίγουρα όμως υπάρχουν και αυτοί που θα την απαξιώσουν. Αν αυτό γίνει μοιραία και οι διαφημίσεις θα εξαφανιστούν. Κατά τα άλλα πολύ καλή δουλειά και πάλι ευχαριστούμε. Ενθαρρύνεστε να συνεχίσετε!!!
Μπαμπη δεν ειναι μονο αυτα τα σχολια που βλεπεις.
Στο blog γινονται σχολια ακομα και σε αναρτησεις που εγιναν πριν δυο χρονια και δεν εχετε την δυνατοτητα να τα δειτε εσεις οι αναγνωστες, αλλα εγω τα βλεπω απο την διαχειρηση.
Μετα υπαρχουν σχολια στο yahoo, σχολια στην ομαδα στο FB, σχολια στη σελιδα στο FB, μηνυματα στο προφιλ μου στο FB, και μηνυματα στο προφιλ του MELISSOCOSMOU στο FB.
Οσο μερακι κι αν εχεις δεν μπορεις να τα απαντησεις ολα αυτα δυστυχως.
Θα επρεπε να υπαρχει ομαδα ολοκληρη μονο για να απανταει.
Εχει τυχει μερα που μονο στο yahoo ειχα 85 ερωτησεις.
Πολλα σχολια παντως αν διαβαστει με προσοχη το αρθρο θα βρεις τις απαντησεις σε αυτα που ρωταει ο αναγνωστης.
Δυστυχως αυτη ειναι η πραγματικοτητα
file kalispera...
ta fota sou an den sou kani kopo...
simera gia proti fora ekana prospathia na ftiaxo ena melisi.
pira ena plaisio me goni imeras apo ena melisi ena plaisio me pcimeno gono apo ena alo kai ena plaisio me melia kai giri apo ena trito melisi ta evala ola mazi se mia nea kipceli
evala kai siropaki na exoune na trone kai tora perimeno na ktisoun vasilokelia. logika sabbato, kyriaki to argotero tha exo sfragismena vasilokelia.
apo eki kai pera xero oti theli 16 meres na bgi i vasilisa.
to erotima pou exo einai.
na anigo to melissi na kitao tin katastasi kai tin exelixi tis vasilisas i na to afiso isixo mexri na ekolafti i basilisa?
to rotao afto giti exo diavasi kapoy oti den prepi na enoxloume to melissi mexri gonimopiithi i vasilisa giati iparxi kindinos na tis skotosoun i melisses?
signomi gia ta greeklis ala i orthografia mou einai xalia :-)
efxaristo gia ton xrono sou, sinexise etsi kai min dinis simasia se kanena komplexiko pou diavazi to block sou mono kai mono gia bri na pi kamia <>
an thes mporis na mou apantisis meso mail
diakodimitris@gmail.com
tha pcaxo na se bro kai sto fb.
Δημοσίευση σχολίου