Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Οι εχθροί του εγκεφάλου των μελισσών



Φυτοφάρμακα και εντομοκτόνα προκαλούν σοβαρές βλάβες και επιδρούν πολύ αρνητικά στις μέλισσες

Μια ακόμη έρευνα έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες για την αρνητική επίδραση που έχουν τα φυτοφάρμακα και τα εντομοκτόνα στις μέλισσες.
Oπως διαπιστώθηκε η οικογένεια των χημικών ουσιών που είναι γνωστή ως νεονικοτινοειδή αλλά και η ουσία κουμαφώς (coumaphos) που υπάρχουν στα φυτοφάρμακα και τα εντομοκτόνα προκαλούν βλάβες στον εγκέφαλο των μελισσουργών μελισσών.

Τα πειράματα


Δύο ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες πραγματοποίησαν πειράματα για να διαπιστώσουν τις επιπτώσεις των δύο ουσιών στις μελισσουργούς μέλισσες. Τα νεονικοτινοειδή χρησιμοποιούνται ευρέως στην Ευρώπη ενώ το κουμαφώς που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση ενός παράσιτου που επιτίθεται στο μέλι είναι πιο διαδεδομένο στις ΗΠΑ

Τα πειράματα διεξήγαγαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νταντί στη Σκοτία και του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ στην Αγγλία. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αν οι δύο ουσίες καταφέρουν να φθάσουν στον εγκέφαλο των μελισσουργών μελισσών προκαλούν σε αυτόν βλάβες.

Τα προβλήματα παρουσιάζονται κυρίως στους μηχανισμούς εκμάθησης και μνήμης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μέλισσες που είχαν εκτεθεί και στις δύο ουσίες αδυνατούσαν να μάθουν και να θυμούνται στη συνέχεια τα φυτικά αρώματα που συνδέονται με το νέκταρ, ικανότητα απαραίτητη για την επιβίωση τους. Οι μέλισσες επηρεάζονται αρνητικά από την έκθεση σε μια από τις δύο ουσίες αλλά τα συμπτώματα γίνονται πολύ πιο έντονα όταν έρθουν σε επαφή και με τις δύο.

Οι δύο μελέτες δημοσιεύονται στις επιθεωρήσεις «Nature Communications» και «Journal of Experimental Biology». Τα ευρήματα τους γίνονται αντικείμενο μελέτης από τους ειδικούς που διερευνούν τη δραστική μείωση των πληθυσμών μελισσών παγκοσμίως από μια άγνωστη ακόμη αιτία.

Οι αντιδράσεις

Στελέχη της εταιρείας Bayer Crop Science Limited που παράγει φυτοφάρμακα και εντομοκτόνα με αυτές τις ουσίες διατυπώνουν αντιρρήσεις υποστηρίζοντας ότι οι δύο έρευνες έγιναν σε εργαστηριακό περιβάλλον και ότι στη φύση η επίδραση των χημικών ουσιών στις μέλισσες μπορεί να μην έχει αρνητικές επιπτώσεις σε αυτές. Σύμμαχος της εταιρείας είναι ένα πόρισμα που εξέδωσε η Υπηρεσία Ερευνών του Υπουργείου Τροφίμων, Αγροτικής Πολιτικής και Περιβάλλοντος της Βρετανίας. Σύμφωνα με αυτό το πόρισμα δεν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στην υγεία των μελισσών και την έκθεση τους στα νεονικοτινοειδή. Οι ερευνητές μελέτησαν βομβίνους που ζούσαν σε χωράφια στα οποία γινόταν χρήση φυτοφαρμάκων.

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ενωση πρότεινε την προσωρινή διακοπή της χρήσης νεονικοτινοειδών μετά από σχετική μελέτη που είχαν διεξάγει οι αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες. Ομως 14 χώρες, ανάμεσα τους η Βρετανία και η Γερμανία, αντέδρασαν με αποτέλεσμα η πρόταση να αποσυρθεί.tovima