Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Γιατί οι μέλισσες πεθαίνουν όταν μας τσιμπάνε;


Το ξέρατε ότι οι μέλισσες όταν μας τσιμπάνε πεθαίνουν; Ναι, αυτό ισχύει! Γιατί όμως πεθαίνουν μετά το τσίμπημα; Δείτε, είναι φοβερό...


Είμαστε στην εξοχή και απολαμβάνουμε τον καθαρό αέρα και την υπέροχη θέα. Ξαφνικά, μία μέλισσα κάθεται επάνω στο χέρι μας και πάνω στον πανικό μας... τσουπ, μας τσιμπάει!







Γιατί;
Αυτό συμβαίνει με τις θηλυκές μέλισσες.
Αυτό που αποκαλούμε εμείς κεντρί, στην πραγματικότητα δεν έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιείται σαν κεντρί.

Τουλάχιστον δεν είναι αυτή η κύρια λειτουργία του.


Τι είναι το κεντρί




Το κεντρί που λέτε, είναι μια «συσκευή» για να παράγει αυγά! Συνδέεται με έναν αδένα που περιέχει δηλητήριο μέσα στην κοιλιά της μέλισσας, οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όπλο και να προκαλέσει ένα επίπονο τσίμπημα!

Η βασίλισσα, η οποία τσιμπάει μόνο εχθρικές βασίλισσες, έχει ένα κεντρί που είναι μαλακό. Σε περίπτωση που τσιμπήσει, μπορεί εύκολα να βγει από το σώμα του θύματος.

Οπότε, η βασίλισσα μπορεί να τσιμπήσει πολλές φορές, όπως και οι αρσενικές μέλισσες.

Από την άλλη, το κεντρί των θηλυκών μελισσών έχει "αγκάθια", οπότε, αν μπει στο δέρμα του θύματός της, δεν μπορεί να το τραβήξει πάλι έξω! "Σκαλώνει" μέσα στο σώμα του θύματός της και είναι αδύνατο να βγει!

Τι συμβαίνει όταν η μέλισσα μας τσιμπάει...



Όταν η μέλισσα προσπαθήσει να φύγει μετά από το τσίμπημα, το κεντρί αποχωρίζεται από την κοιλιά της μαζί με τον αδένα που έχει το δηλητήριο και ένα μέρος του πεπτικού της συστήματος, φοβερό!
Τα νεύρα του δηλητηριώδους αδένα συνεχίζουν να ρίχνουν δηλητήριο για 30 δευτερόλεπτα από τη στιγμή που θα έχει φύγει η μέλισσα.

Έτσι το δηλητήριο εισέρχεται βαθιά μέσα στην πληγή, προκαλώντας τη μέγιστη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει. Η μέλισσα όμως, δεν έχει καμία πιθανότητα επιβίωσης. Έχοντας χάσει ζωτικής σημασίας όργανα, ξεψυχάει μετά από λίγη ώρα!



Είναι ένα πολύ περίεργο αμυντικό όπλο, αφού δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί παρά μόνο αν η μέλισσα θυσιάσει την ίδια της τη ζωή!

Ουσιαστικά είναι μια πράξη αυτοκτονίας από την πλευρά της μέλισσας.
Αν η κάθε μέλισσα ζούσε για τον εαυτό της, δεν θα ήταν και πολύ έξυπνος τρόπος άμυνας, αλλά οι μέλισσες ζουν για την φωλιά τους και όχι για τον εαυτό τους, αυτό θα πει ομαδικότητα!!!

Ο πραγματικός σκοπός δηλαδή δεν είναι να μας επιτεθούν αν για παράδειγμα τις χτυπήσουμε με μια εφημερίδα, αλλά να προστατεύσουν τη φωλιά τους από τους εχθρούς της.
Συνεπώς το κεντρί της μέλισσας δεν είναι επιθετικό όπλο αλλά αμυντικό. Και όχι αυτοάμυνας αλλά άμυνας για τη φωλιά.
Και χρησιμοποιείται για να διασφαλίσουν την ύπαρξη του είδους.
Για να μην μας τσιμπάνε οι μέλισσες...

Για να μην μας τσιμπάνε οι μέλισσες, μπορούμε να κάνουμε κάτι πάρα πολύ απλό!
Όταν μία μέλισσα καθίσει επάνω μας, πολύ απλά, δεν θα πρέπει να αντιδράσουμε!

Πολλές φορές δημιουργείται πανικός και κάνουμε τη μέλισσα να νιώσει απειλή, με αποτέλεσμα να μας τσιμπήσει!
Αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να μην αντιδράσουμε καθόλου! Θα πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι, να μην κουνιόμαστε και να περιμένουμε να κάνει τη βολτίτσα της επάνω μας.

Έτσι, θα δείτε ότι δεν πρόκειται να μας τσιμπήσει και θα φύγει μετά από λίγο, να το θυμάστε αυτό!

 Πηγή: coolweb.gr

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Bασίλη για άλλη μια φορά με αυτή την αναρτηση, απέδειξες το μερακι σου και την αγαπη για τη μελισσα.

Δειχνεις βαθεια γνωση του αντικειμένου που κανει τον εντομολογο να σκιζει τα πτυχία του.
Και παλι μπραβο και να συνεχισεις την καλη δουλεια.

Πατήρ Μενέλαος είπε...

Αγαπητέ Βασίλειε, πολύ ευχάριστες οι γραφές σου όπως πάντα.
Ο Μεγαλοδύναμος τα πάντα εν σοφία εποίησε και βλέπει κανείς οτι η μέλισσα δεν λειτουργεί εκδικητικά, αλλά με αυτοθυσία προστατεύει το σύνολο. Οι φωτογραφίες είναι δικές από τα μελισάκια σου;

H δεύτερη φωτογραφία ποίας φυλής μέλισσα απεικονίζει;

Kαι επιτρέψτε μου και μία άσχετη με το θέμα ερώτηση, την οποία διατυπώνω αφού μπήκα να γράψω για πρώτη φορά:

To έλατο επηρρεάζεται θετικά ή αρνητικά από τις συνεχείς βροχοπτώσεις αυτών των ημερών;

Kαλή ψυχή
π. Μενέλαος

Ανώνυμος είπε...

πρόσεχε βασίλη: γραφεις: Οπότε, η βασίλισσα μπορεί να τσιμπήσει πολλές φορές, όπως και οι αρσενικές μέλισσες.
χάρης

Ανώνυμος είπε...

Οι αρσενικες δεν εχουν κεντρι. Μαλλον θα διεφυγε στον συγγραφεα!

Κοσμας είπε...

"Οπότε, η βασίλισσα μπορεί να τσιμπήσει πολλές φορές, όπως και οι αρσενικές μέλισσες."
Οι κηφηνες δεν εχουν κεντρι αρα δεν κεντριζουν!

Κοσμας είπε...

Οι κηφηνες δεν εχουν κεντρι βρε Βασιλη. Λαθος οχι δικο σου αλλα του συγγραφεα.

Melissocosmos είπε...

Παιδια οπως πολυ σωστα πρωειπατε ο αρθρογραφος εκανε λαθος γιατι οι κηφηνες δεν εχουν κεντρι και αρα δεν τσιμπανε

Melissocosmos είπε...

Πατηρ Μενελαε το αρθρο δεν ειναι δικο μου, η δευτερη φωτογραφια διχνει μια σφηκα κι οχι μελισσα.
Τα ελατα δεν επιρεαζονται αυτη την εποχη και πολυ, κυριως οι καιρικες συνθηκες του Μαρτιου και Απριλιου καθοριζουν την μελιτοεκκριση του με την αυξηση των εντομων και τις θερμοκρασιες που επικρατουν τον καιρο της αναπαραγωγης τους.

ο τύπος είπε...

Αγαπητοί συμπλόγγερς, Εμείς που δεν ξέρουμε τόσα πολλά για τις μέλισσες κοιτάμε να ενημερωνόμαστε και να εμπλουτίζουμε τις γνώσεις και τα όχι τόσο εξειδικευμένα site μας με πηλροφορίες απο μοναδικά site όπως αυτό του μελισσοκοσμου.

Με θλίψη βλέπω όμως μια συνεχή επιθετικότητα στον πρόσωπο του κυριόυ Ξεσφίγγη.

Αν ο κ. Ξεσφίγγης λέει οτι οι κηφήνες έχουν κεντρί, εμείς δεν εχουμε λόγο να τον αμφισβητήσουμε.

Γιατί τόσο μένος και να μην δεχόμαστε οτι καποιος μπορεί να ξέρει καλύτερα απο εμάς.

Συνεχίστε κυριε ξεσφίγγη και αν επιτρεπεται να αναδημοσιευσουμε και μερικά αρθρα σας στα blog μας

Ανώνυμος είπε...

Είναι η μικρότερη σε μέγεθος μέλισσα από όσες έχουν αναφερθεί. Μόνο στην Αφρική υπάρχουν ράτσες μελισσών μικρότερες σε μέγεθος από αυτή.

Το μικρό μέγεθος της Ελληνικής και εξαφανισμένης μέλισσας εκφράζεται και από τον αριθμό των εργατικών κελιών που κτίζει ανά τετραγωνική παλάμη (dm²), ο οποίος ανέρχεται σε 484 εργατικά κελιά/dm² σε αντίθεση με τα 427 εργατικά κελιά/dm² των άλλων Ευρωπαϊκών μελισσών (Blum,1956). Βιολογία:
Όπως είναι φυσικό είναι σχετικά ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες αλλά όχι στην υγρασία. Συλλέγει μικρές ποσότητες μελιού αλλά σταθερά και είναι ανθεκτική στις ασθένειες. Έχει έντονη τάση για σμηνουργία (200-300 βασιλικά κελιά ανά μελίσσι). Συλλέγει, και χρησιμοποιεί πολύ την πρόπολη.

Έχει αναπτύξει επιτυχείς μηχανισμούς άμυνας (μείωση έως τέλεια απουσία πτήσεων συλλογής) για την αντιμετώπιση της σφήκας V. orientalis. Είναι ιδιαίτερα επιθετική, ακολουθεί το αίτιο της ενόχλησης (π.χ. άνθρωπο) έως και 500 μ. μακριά από την κυψέλη, και μπορεί επίσης σύμφωνα με τα ευρήματα σε κομάτια ρητίνης πεύκου όπου παγιδεύτηκαν μέλισσες, είναι ξεκάθαρο οτι κεντρί έφεραν και οι κηφήνες.

Το χαρακτηριστικό που έκανε μοναδική την εξαφανισμένη Ελληνική μέλισσα είναι ότι, κατά την αντικατάσταση της βασίλισσας, στο μελίσσι ζουν πολλές παρθένες βασίλισσες, έως ότου κάποια από αυτές γονιμοποιηθεί επιτυχώς και αρχίσει να ωοτοκεί. Με δεδομένο ότι στις Ευρωπαϊκές κυρίως ράτσες μελισσών, κατά την αντικατάσταση των βασιλισσών, ένα ποσοστό 20% αυτών χάνεται κατά τη "γαμήλια πτήση", με αποτέλεσμα το μελίσσι να μένει ορφανό χωρίς τη δυνατότητα παραγωγής άλλων βασιλικών κελιών, το χαρακτηριστικό αυτό της Συριακής μέλισσας αποκτά ιδιαίτερη και μοναδική σημασία.

Δύναται λοιπόν ο πρώτος συγγραφεύς να αναφέρεται σε διαφορετική φυλή, όπου το κεντρί ως άμυνα ήτο χαρακτηριστικό, τόσο των αρσενικών όσο και των θυληκών μελισσών.

Φιλικά

δρ. Νίκος Ματσαμπλόκος

δρ. Νίκος Ματσαμπλόκος είπε...

Επειδή δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουν όλοι τα πάντα, είναι καλό να υπάρχουν τέτοια site σαν το melissocosmo ώστε να μοιραζόμαστε τη γνώση.

Γιαυτό και μόνον κ.Ξεσφίγγη σας αξίζουν συγχαρητήρια (θερμά κιόλας)

Για να μην παρεξηγηθούν τα γραφόμενα, επειδή πολλοί έσπευσαν να μιλήσουν για λάθος στο άρθρο, αφήνω στην διάθεση σας εικόνες απο απολιθώματα νεκρών μελισσών, τόσο εργατριών όσο και κηφήνων. Ειναι χαρακτηριστικά τα σημεία στα οποία μπορεί να δει κανείς με στοιχειώδεις γνώσεις μελισσοκομίας, τα κεντριά των κηφήνων της Ελληνικής φυλής.

Σύνδεσμος 1
Σύνδεσμος 2
Σύνδεσμος 3
Σύνδεσμος 4

Ανώνυμος είπε...

O ΠΑΠΟΥΛΙΣ ΜΟΥ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΙΡΧΑΝ ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΑΚΟΜΑ ΑΓΡΙΑ ΣΤΑ ΔΑΣΗ ΤΗΣ ΦΘΙΟΤΙΤΔΑΣ ΣΤΙς ΚΟΥΦΑΛΕς ΤΟΝ ΔΕΝΔΡΟΝ ΠΟΥ ΚΑΝΑΝΕ ΛΙΓΟΣΤΟ ΜΕΛΙ ΑΛΛΑ ΗΝΤΟΥΣΑΝ ΠΟΛΥ ΑΘΕΚΤΙΚΕΣ. ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕς ΑΥΤΕς ΗΤΑΝ ΑΓΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΣΙΜΠΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΣΕΡΙΝΙΚΕς.Ο ΠΑΠΠΟΥΛΙΣ ΜΟΥ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ ΚΑΙ ΟΙ ΤΩΡΙΝΕς ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΟΙ ΣΕΡΝΙΚΕς ΑΜΑ ΤΙς ΖΟΥΠΙΞΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΚΕΝΤΡΙ ΑΛΛΑ ΗΤΑΝ ΣΕ ΛΑΝΘΑΝΟΥΣΑ ΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΕΝΤΡΙΣΟΥΝ.ΓΙΑ ΨΑΧΤΕ ΤΟ

Ανώνυμος είπε...

Etsi vasili. Na akoygontai oles oi apopseis. Sixaritiria. Emathes tipota gia tis epidotiseis? Dinei espa tora. Tha fame kana komati sto sineterismo? ti les. Gia kane kana koymanto me tin omse

mitsos

Ανώνυμος είπε...

ΕΓΩ ΘΕΛΩ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΤΟ ΑΛΛΟ ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΤΟ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΝΕ ΛΥΣΕΙΣ ΣΕ ΠΟΛΛΑ

Τροφή για σκέψη:
H μέλισσα έχει 6 ποδάρια, αλλά η αράχνη 8. Η αραχνη δαγκάνει απο μπροστά κι εχει το κεντρι στη μεση. Δεν λεει κατι αυτο???
επισης η αρσενικη αραχνη εχει εννια ποδαρια