Η κρυστάλλωση είναι ένα καθαρά φυσικό φαινόμενο και συμβαίνει στα διαλύματα εκείνα που είναι υπερκορεσμένα σε σάκχαρα, όπως ακριβώς το μέλι. Επομένως η φυσική κατάσταση του μελιού είναι η κρυστάλλωση.
Όλα τα μέλια, εκτός από το πευκίσιο και το ελατίσιο, κρυσταλλώνουν. Αν όχι, κάτι συμβαίνει.
Υπάρχουν δύο ειδών κρυσταλλώσεις: η χοντροκρυστάλλωσηκαι η λεπτοκρυστάλλωση.
Κατά την πρώτη, στον πάτο του βάζου σχηματίζονται χοντροί κρύσταλλοι, ενώ η επιφάνεια του μελιού είναι ρευστή.
Αυτό σημαίνει ότι το μέλι έχει υγρασία και ότι το επόμενο στάδιο θα είναι το ξύνισμά του.
Στη δεύτερη περίπτωση σχηματίζονται μικροί κρύσταλλοι ομοιόμορφα σε όλη τη μάζα του μελιού. Επομένως, η υγρασία είναι σε κανονικό επίπεδο (14%), το μέλι είναι καλό και δεν κινδυνεύει να ξυνίσει.
Γιατί κρυσταλλώνει το μέλι; Η κρυστάλλωση είναι αποτέλεσμα της περιεκτικότητας σε γλυκόζη, ενός από τα βασικότερα συστατικά του μελιού. Ο βαθμός περιεκτικότητάς του καθορίζει και την κρυστάλλωση σε συνδυασμό με τη χαμηλή υγρασία. Έτσι έχουμε:
- Μέλι με υψηλή περιεκτικότητα σε γλυκόζη (39-40%), όπως αυτό του ρεικιού, που κρυσταλλώνει σε 1-2 μήνες από τη συλλογή του.
- Μέλι με χαμηλότερη περιεκτικότητα (35-38%), όπως το ανθόμελο, που κρυσταλλώνει σε 6-12 μήνες από τη συλλογή του.
- Μέλι με περιεκτικότητα σε γλυκόζη 31-33%, όπως τοθυμαρίσιο, που κρυσταλλώνει σε 2-3 χρόνια από τη συλλογή του.
- Μέλι με χαμηλή περιεκτικότητα σε γλυκόζη (κάτω του 30%), όπως το ελατίσιο και το πευκίσιο, που δεν κρυσταλλώνει.
Αν θελήσετε να ρευστοποιήσετε ένα κρυσταλλωμένο μέλιΘθα τοποθετήσετε το βάζο με το μέλι μέσα σε δοχείο με νερό το οποίο ζεσταίνεται, ανακατεύοντας συνεχώς το μέλι για να θερμαίνεται ομοιόμορφα. Κατά διαστήματα με θερμόμετρο παίρνετε τη θερμοκρασία του μελιού, η οποία δεν πρέπει να ξεπεράσει τους 45 βαθμούς Κελσίου.
Πηγη
http://archive.in.gr/ |
6 σχόλια:
δεν ειναι μονο το πευκο και το ελατο που δεν παγωνουνε μην παραπληροφορητε παρακαλω,
το μελι που περιεχει 70% πευκο κ 30%καστανο κρυσταλωνει???
TO MELI POY PHRA APO ERIKI MOY KRISTALOSE SXEDON AMESOS SE 20-30 MERES,ALLA KAI TOY POLIKOMPOY KRISTALOSE SE 1 MHNA PERIPO,EINE KAI TOY POLYKOMPOY TOSO GRIGORO STHN KRISTALOSI?KAI NA SE ROTISO OTAN TO 8ERMANA TO MELI APO ERIKI KAI EGINE REYSTO MOY KRISTALOSE PALI SE LIGES MERES,EINE FISIOLOGIKO?SE EYXARISTO
το μέλι κρυσταλλώνει στους 13 με 17 βαθμούς κελσίου. ούτε στους 10 ούτε στους 20. οπότε, όταν η περιβαλλοντική θερμοκρασία είναι σε αυτό το πεδίο, όσο κ εαν ακούγεται αλόκοτο, πετάμε το μέλι στην κατάψυξη και δεν κρυσταλλώνει :)
ΤΟ ΖΕΣΤΑΝΑ ΣΤΟΥΣ 45 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΗΜΕΡΕΣ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΠΙΖΕΙ -------ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ------ΞΕΚΑΘΑΡΑ----ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΕΡΟΛΟΓΙΕΣ--- ΑΜΜΑ ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΗΣ--ΑΣ ΜΑΣ ΠΕΙ-----
Διονυση ζεστανετο ξανα λιγο περισοτερο να σπασουν εντελως οι κρυσταλοι, και μετα αν εχεις καταψυκτη βαλτο μεσα σε συσκευασιες τους 1 και 2 κιλων και δεν θα σου ξανακρυσταλωσει.
Φυσικα οσο ειναι χειμωνας και οι θερμοκρασιες ειναι κατω απο 20 βαθμους, οταν το βγαζεις απο τον καταψυκτη θα ξανακρυσταλωνει μεσα σε 2 εβδομαδες.
Μιλαμε παντα για τα ανθομελα
Δημοσίευση σχολίου