Σήμερα θα προσπαθήσουμε μετά από δική σας επιθυμία να προσεγγίσουμε ένα μεγάλο θέμα.
Ένα θέμα που αν μπορέσουμε και το εφαρμόσουμε θα μας βοηθήσει πολύ στη δουλειά μας.
Το θέμα αυτό είναι η Τράπεζα Βασιλισσών.
Όταν λέμε Τράπεζα βασιλισσών εννοούμε κάποιες βασίλισσες που πρέπει να έχουμε στο μελισσοκομείο μας πάντα που θα τις χρησιμοποιούμε όταν τις χρειαζόμαστε.
Δεν μπορούμε και δεν είναι σωστό φυσικά να έχουμε παραφυάδες ή μικρές κυψέλες μόνο και μόνο για να τους παίρνουμε τις βασίλισσες.
Έχω ξαναπεί ότι είναι επιτακτική ανάγκη να προσπαθούμε να κάνουμε παραγωγικά όλα τα μελίσσια που έχουμε στο μελισσοκομείο μας και άρα κάτι τέτοιο θα ήταν λάθος, ή αν θέλετε ασύμφορο.
Δεν είναι λίγες οι φορές όμως που χάνουμε βασίλισσες.
Αν χάσουμε μια βασίλισσα κατά την διάρκεια του χειμώνα τότε είναι πολύ πιθανό να χάσουμε και το μελίσσι μας.
Αν χάσουμε μια βασίλισσα κατά την διάρκεια της άνοιξης τότε δεν θα χάσουμε το μελίσσι αλλά πιθανόν θα γίνει αντιπαραγωγικό το μελίσσι μας.
Αυτό συμβαίνει γιατί από την στιγμή που θα χάσουμε μια βασίλισσα η οποία θα πεθάνει είτε λόγο γήρατος, είτε άλλης αιτίας τότε από την στιγμή που θα την χάσουμε μέχρι την στιγμή που θα ξαναυπάρξει νέος πληθυσμός στην κυψέλη αυτή θα περάσουν το λιγότερο 45 ημέρες.
Με λίγα λόγια μετά το θάνατο της βασίλισσας οι εργάτριες θα φτιάξουν βασιλικά κελιά και η νέα βασίλισσα θα βγει σε 16 ημέρες, ακόμα η νέα βασίλισσα θα κάνει να γεννήσει τουλάχιστον άλλες 10 ημέρες, ενώ ο γόνος αυτός που θα γεννήσει η βασίλισσα θα κάνει να εκκολαφτεί άλλες 21 ημέρες.
Έτσι κι αν ακόμα βγει νέα βασίλισσα το μελίσσι μέχρι τότε θα έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του.
Ένας τρόπος για να γλιτώσουμε όλη αυτή την αργοπορία και να σώσουμε την παρτίδα που λένε είναι να αγοράσουμε μια βασίλισσα από έναν βασιλοτρόφο και να την δώσουμε στο μελίσσι.
Έτσι δεν θα χάσει καθόλου έδαφος απέναντι στα υπόλοιπα.
Όμως λυπάμαι που θα το πω αλλά οι Βασιλοτρόφοι δεν ασχολούνται και πολύ με παραγγελίες μιας ή δυο βασιλισσών.
Κι όποιος πει το αντίθετο στείλτε τον μου πακέτο να τον περιποιηθώ εγώ…
Πέρυσι τον Σεπτέμβριο που έπρεπε να φύγω για Γερμανία για 1 μήνα είχα δυο ορφανά μελίσσια, και δεν ήθελα να τα αφήσω έτσι.
Γι αυτό σκέφτηκα να αγοράσω 2 βασίλισσες να τους δώσω.
Σας πληροφορώ ότι στην περιοχή μου δεν μου πούλησε κανείς 2 βασίλισσες, δεν μπορούσαν λέει να στείλουν τους εργάτες στο μελισσοκομείο για 2 βασίλισσες.
Αναγκάστηκα και έκανα 220 χλμ ταξίδι στην Πελοπόννησο και να μου στοιχίσουν οι 2 βασίλισσες 90 ευρώ με έξοδα ταξιδιού και διόδια γέφυρας Ρίου Αντιρρίου.
Αγόρασα 2 βασίλισσες λοιπόν και η μια είναι κάκιστη, και κάθε φορά που επιθεωρώ το μελίσσι αυτό κατεβάζω καντήλια.
Γι αυτό το σωστό πιστεύω για έναν επαγγελματία μελισσοκόμο είναι να δημιουργήσει μια τράπεζα βασιλισσών, κι όταν χρειάζεται βασίλισσα να παίρνει μια από την τράπεζα του και να δίνει στο μελίσσι που έχει ανάγκη.
Τα μελισσοκομικά βιβλία περιγράφουν τις τράπεζες βασιλισσών ως εξής…
Στο βιβλίο του ο καθηγητής Πασχάλης Χαριζάνης με τίτλο Μέλισσα και Μελισσοκομική Τεχνική, μας λέει ότι η τράπεζα βασιλισσών πρέπει να είναι μια δυνατή διώροφη κυψέλη χωρίς βασίλισσα.
Αυτή η κυψέλη θα μπορεί να φιλοξενεί σε κλουβάκια μέχρι και 100 βασίλισσες, γονιμοποιημένες ή μη <γονιμοποιημένες καλύτερα λέω εγώ>.
Θα έχουμε λοιπόν λέει ο καθηγητής βάλει όσες βασίλισσες πιστεύουμε ότι θα χρειαζόμαστε μέσα σε κλουβάκια, (εννοείται μια σε κάθε κλουβί)και όλα αυτά τα κλουβάκια σε μια κυψέλη που δεν θα έχει βασίλισσα και θα είναι δυνατό εικοσάρι μελίσσι.
Τότε οι εργάτριες της κυψέλης θα ταΐζουν από τις τρύπες των κλουβιών τις βασίλισσες.
Στο μελίσσι αυτό πρέπει να δίνουμε τακτικά πλαίσια με γόνο από άλλα μελίσσια για να μπορεί να συντηρείται κι αυτό, και επίσης και τακτικά τροφοδότηση με σιρόπι προκειμένου οι εργάτριες να παράγουν επαρκείς ποσότητες βασιλικού πολτού για να μπορούν να ταΐζουν τις βασίλισσες.
Αυτό που σας περιέγραψα μόλις ονομάζεται Τράπεζα βασιλισσών.
Αν θέλετε τη γνώμη μου, θα σας πω ότι εμένα δεν μου αρέσει καθόλου όλο αυτό το πράγμα.
Το βρίσκω πολύπλοκο και κουραστικό, δεν είναι και εύκολο πράγμα να διατηρείς ένα μελίσσι εικοσάρι συνέχεια δίνοντας του γόνους από άλλα μελίσσια.
Σε λίγο καιρό θα έχουμε γονατίσει πάνω από 20 μελίσσια αν κάθε τόσο τους παίρνουμε γόνους για να δίνουμε στην Τράπεζα, σαν το παιδομάζωμα μου ακούγεται…
Εγώ έχω να προτείνω κάτι διαφορετικό.
Δεν το έχω διαβάσει πουθενά αλλά το σκέφτομαι κάπως στο μυαλό μου.
Σκέφτομαι λοιπόν ότι πρέπει να δημιουργήσουμε κυψέλες με πολλές βασίλισσες που θα τις χωρίζουν διαφράγματα.
Εύκολα μπορούμε να έχουμε έως και 9 βασίλισσες σε μια τριώροφη κυψέλη, και μάλιστα δεν θα χρειάζεται να τους δίνουμε και γόνο από αλλού.
Πιστεύω ότι από την στιγμή που μπορούμε να έχουμε κυψέλες με περισσότερες από μια βασίλισσες ότι αυτό πρέπει να το βελτιώσουμε για να δημιουργήσουμε τράπεζα βασιλισσών.
Έτσι αν πχ χρειαστούμε 1 βασίλισσα πηγαίνουμε στην τριώροφη παίρνουμε μια βασίλισσα και αφού την πάρουμε αφαιρούμε και το διάφραγμα για να έρθει στη θέση της η άλλη, η διπλανή της δηλαδή και να συνεχίσει τη γέννα.
Έτσι οταν πάρουμε τις 8 από τις 9 βασίλισσες του τριώροφου μελισσιού θα μας έχει μείνει ένα πολύ παραγωγικό και μεγάλο τριώροφο μελίσσι…
Ο τρόπος που προτείνω είναι να πάρουμε πχ μια κυψέλη και να την χωρίσουμε σε τρία μικρά μέρη των τριών πλαισίων την κάθε μια, τα χωρίσματα θα πρέπει να γίνονται με κόντρα πλακέ που έχει και τρυπούλες όμως για να περνούν οι φερομόνες των μελισσιών από το ένα δωμάτιο στο άλλο.
Το κάθε δωματιάκι πρέπει να έχει διαφορετική είσοδο.
Πχ το ένα το μεσαίο προς τα εμπρός ενώ τα δυο τα ακρινά προς τα πλάγια.
Το ίδιο μπορεί να γίνει και με δυο ακόμα πατώματα, που ανάμεσα τους θα χωρίζονται με διάφραγμα από κόντρα πλακέ που θα επιτρέπει στις φερομόνες να εισέρχονται στην κυψέλη αλλά όχι και στις μέλισσες.
Έτσι αν πάρουμε την μια βασίλισσα από τις τρεις του πατώματος βγάζουμε το ένα διάφραγμα και το μελίσσι γίνεται από τριάρι, εξάρι, αφού ενώνεται με το άλλο μέρος.
Δηλαδή θα έχουμε σε μια τριώροφη κυψέλη 9 βασίλισσες ετοιμοπόλεμες, και φυσικά όσες τέτοιες τριώροφες κυψέλες υπολογίζουμε ότι θέλουμε.
Είναι μια ιδέα που βασίζεται στα τρικυψελίδια.
Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να μας εξασφαλίσει κάποιες βασίλισσες ιδίως κατά την διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης για τους λόγους που ανέφερα πιο πάνω.
Το σημερινό άρθρο συνάδελφοι είναι μια προσέγγιση μιας και το θέμα είναι πολύ δύσκολο.
Προκειμένου όμως να αποκτήσετε μια εικόνα για το τι είναι η τράπεζα των βασιλισσών ο MELISSOCOSMOS σας λέει την γνώμη του, εστω κι αν αυτή δεν είναι και η πιο εμπεριστατωμένη.
MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών
6 σχόλια:
Βασίλη για την δεύτερη περίπτωση λογικό δείχνει αλλα δεν μπορώ να εκφέρω άποψη.Για την πρώτη όμως και στην περίπτωση που κρατήσουμε σε κλουβί αγονοιμοποίητη βασίλισσα για διαστημα πέραν του επιτρεπτού, τότε μόλις την ελευθερώσουμε το πιό πιθανό είναι να μήν βγεί να γονιμοποιηθει και να γίνει αρρενοτόκος. Είναι ίδια περίπτωση δηλ.που εκκολαφθεί μια βασίλισσα και λόγω καιρού να μην μπορεί να βγεί να γονιμοποιηθεί, τότε παραμένει στην κυψέλη και γίνεται αρρενοτόκος.
δε θα γινει αραιοτοκο?
Νωντας
Απο τη μια λες οτι δεν θελεις κυψελιδια και απο την αλλη κανεις μια κυψελη κυψελιδια, οκ υπαρχει μια διαφορα αλλα μικρη. Μιας και αναφερεται, ποτε δεν καταλαβα γιατι πρεπει να ειναι οι εισοδοι σε διαφορετικη πλευρα, αν αφησουμε την κανονικη εισοδο της κυψελης και για τα τρια κυψελιδια τι πειραζει; Σπυρος
Παιδια θα γινει αρενοτοκος ναι, περιπου 10 μερες το πολυ μπορουν να κρατηθουν οι παρθενες.
Σπυρο διαφορετικη θεση στις εισοδους για να μην εχουμε παραπλανηση ιδιως των βασιλισσων
ρε παιδια με τοσες διαφορετικες φερορμονες οι μελισσες δεν μπερδευονται?? Δεν ξερω και πολλα αλλα δεν το καταλαβα και πολυ..
Καλησπέρα σε όλους.Μου αρέσει η "αθωότητα" σου.
Θα σε διόρθωνα για αυτό που γράφεις αναφορικά με του κ. Χαριζάνη....για αγονιμοποίητες αλλά βλεπω στις απαντήσεις το διορθώνεις!!!
Πάμε τώρα στην πρόταση σου,στον τρόπο που όπως λες με αθωότητα τον φαντάζεσαι.Έχω να σου ότι είναι..............σωστός!!!!
Και γιατί είναι σωστός???που είναι το σημείο που τον κάνει σωστό???
Για την περίοδο μετά τον Σεπτέμβριο που δεν έχουμε νεκταροέκριση ΠΡΕΠΕΙ να περνάει η φερομόνη αλλά να μην επικοινωνούν οι μέλισσες.Κάτι που δεν ισχύει την άνοιξη που η φύση οργιάζει,τότε μπορούν να επικοινωνούν οι μέλισσες παρεμβάλλοντας διπλό βασ.διάφραγμα.
Είναι μέσα στην καθημερινή μου χρήση λόγω του βασιλικού πολτού,στηρίζεται στην Ελληνική και ξένη βιβλιογραφία,τον εφαρμόζω σχεδόν σε όλα μου τα μελίσσια,έχω κάνει αναρτήσεις στο μλπόγκ,δεν τολμούν να το εφαρμόσουν οι περισσότεροι μελισσοκόμοι γιατί σου λένε μελίσσι με 2,3,4 .....βασίλισσες εάν είναι δυνατόν....
Δημοσίευση σχολίου