Υλικά
Διαδικασία
Στον κάδο του μίξερ ή με μιξεράκι χειρός χτυπάω πολύ καλά το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη. Προσθέτω την κανέλα και το γαρίφαλο, το ξύσμα του πορτοκαλιού, το κονιάκ, το μπέικιν και το μέλι κι ανακατεύω ζωηρά. Στο ποτήρι όπου έχω συγκεντρώσει το χυμό του πορτοκαλιού ρίχνω τη σόδα κι ανακατεύω. Κουταλίζω τον αφρό στο περιεχόμενο του κάδου και χύνω και το υγρό. Ενσωματώνω και προσθέτω λίγο-λίγο το κοσκινισμένο αλεύρι, όσο πάρει. Δουλεύω το μείγμα με τα χέρια, αλλά δε ζυμώνω πολλή ώρα για να μη σφίξει η ζύμη μου!
Δίνω το σχήμα που θέλω στα μελομακάρονά μου με τη βοήθεια κουπ πατ ή πλάθω ζυμαράκια με τα χέρια και τα αραδιάζω σε ταψί.
Ψήνω τα μελομακάρονα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 17'-18'.
για το σιρόπι:
Σε μια κατσαρόλα βράζω όλα μου τα υλικά μέχρι να δέσει ελαφρώς το σιρόπι. Το αφήνω να πέσει λιγάκι η θερμοκρασία του. Με μια τρυπητή κουτάλα βουτάω τα κρύα μελομακάρονα στο ζεστό σιρόπι και τα αφήνω να τραβήξουν για 20''. Αν τα θέλω πιο "λασπωμένα", τα αφήνω περισσότερο χρόνο μέσα στο σιρόπι. Τα τοποθετώ σε πιατέλα ή σε αντικολλητικό χαρτί.
για το πασπάλισμα:
Τα πασπαλίζω με χοντροκομμένο καρύδι, καβουρδισμένο σουσάμι και κανέλα.
(η συνταγή είναι κοσκινισμένη από την Ντίνα Νικολάου)
~δοκίμασέ το!~
http://www.pastrychef.gr/