Σελίδες

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Κατσίκες Μούρθια



Αίγες φυλής Μούρθια (murciana-granadina) 

Η φυλή των αιγών Μουρθιάνο - Γραναδίνα (Murciano - Granadina), είναι αυτόχθονα φυλή και οφείλει την ονομασία της στην περιοχή Μούρθια και Γρανάδα της Ισπανίας, όπου και γίνεται η αναπαραγωγή της. 
Είναι μία φυλή με καθαρά χαρακτηριστικά (χρώμα Μαύρο ή καφέ) και μεσαίο μέγεθος.

Τα αρσενικά φθάνουν τα 70 κιλά ενώ τα θυλικά τα 50 με 55 κιλά. 
Η φυλή αυτή είχε πάντα εξέχουσα θέση στις φυλές των αιγών ολόκληρου του κόσμου. Χρησίμευσε ως βάση για την βελτίωση των αυτοχθόνων φυλών πολλών χωρών, όπως της Αργεντινής από το 1910, της Βραζιλίας, Πορτογαλίας και πολλών άλλων χωρών, ενώ σήμερα εξαγωγές γίνονται σε ολόκληρη την Ευρώπη.   

Η παραγωγή 

Το κύριο χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης φυλής είναι η υψηλή περιεκτικότητα του γάλακτος σε λιπαρά - 5,8 και σε προτεϊνες - 3,8, ενώ ο μέσος όρος γαλακτοπαραγωγής τους κυμαίνεται στα 610 λίτρα με το 25% των αιγών να ξεπερνά τα 750 λίτρα. 
Η μεγαλύτερη δε καταγραφόμενη παραγωγή ξεπερνά τα 1250 λίτρα. 


Ο συνεταιρισμός 

Ο συνεταιρισμός ACRIMUR είναι μέλος του FEAGAS (Spanish Federation of Selected Cattle Association), της ομοσπονδίας γενετικής βελτίωσης, και αριθμεί 165 μέλη με συνολικά 35.600 αίγες. 
Τα περισσότερα μέλη του συνεταιρισμού βρίσκονται στην περιοχή Μούρθια της Νότιας Ισπανίας. 

Ειδικά χαρακτηριστικά 

Μεγάλος μαστός με ομοιόμορφες θηλές, άρτια διαχωρισμένες και τέλεια τοποθετημένες, ώστε οι αίγες Murciano Granadina να είναι οι ιδανικές για μηχανική άμελξη και υψηλή γαλακτοπαραγωγή. 

Η υγεία 
Οι κτηνοτροφικές μονάδες και μέλη του συνεταιρισμού βρίσκονται υπό αυστηρό ιατρικό έλεγχο και είναι ανθεκτικές στη Βρουκέλλωση, την Παραφυματίωση και υποβάλλονται σε αυστηρό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της κλινικής μαστίτιδας και της εγκεφαλίτιδας. 

Η Επιλογή 

Η εταιρία Φάρμα Ελλάς προμηθεύει με επιλεγμένες αίγες, με γενεαλογικά πιστοποιητικά (Pedigree), από τις καλύτερες μονάδες του συνεταιρισμού και εγγυάται την άριστη απόδοσή τους. 

Η επιλογή τους γίνεται στον 5ο με 6ο μήνα της ζωής τους με βάση την γενετική αξία τους και τα στοιχεία γαλακτοπαραγωγής των προγόνων τους.



http://farmahellas.gr/