Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Μέθοδος ΝΤΕΜΑΡΗ





Άλλη μια μέθοδο θα γνωρίσουμε σήμερα.
Αυτή ονομάζεται μέθοδος ΝΤΕΜΑΡΗ (Demaree) από το όνομα του αμερικανού ΝΤΕΜΑΡΗ που την εμπνεύστηκε το 1892.

Η μέθοδος ΝΤΕΜΑΡΗ είναι κυρίως μέθοδος καταστολής σμηνουργίας αλλά μπορεί να θεωρηθεί και μέθοδος μεγαλύτερης παραγωγής μελιού.
Ας την γνωρίσουμε λοιπόν.

Ο ΝΤΕΜΑΡΗ λοιπόν λέει στη μέθοδο του ότι, όταν έρθει η εποχή σμηνουργίας περίπου τέλη Μάρτιου και μετά, κι εφ όσων υποπτευόμαστε ότι τα μελίσσια μας θα αρχίσουν τάση σμηνουργίας, τότε μπορούμε να εφαρμόσουμε την μέθοδο του και να ησυχάσουμε.

Προτείνει λοιπόν να πάρουμε από το μελίσσι μας ή τα μελίσσια μας 1 πλαίσιο που έχει πάνω γόνο μέλισσες και την βασίλισσα και να τα τοποθετήσουμε σε ένα πάτωμα στη μέση, και τον υπόλοιπο χώρο του πατώματος να τον γεμίσουμε με άχτιστες κηρήθρες.


Όταν το κάνουμε αυτό πρέπει να βάλουμε το πάτωμα πάνω από την κυψέλη μας κάνοντας την διώροφη η τριώροφη, ανάλογα τον πληθυσμό που έχει δηλαδή, αλλά ανάμεσα στο πάτωμα και στον εμβρυοθάλαμο πρέπει να βάλουμε διάφραγμα ώστε η βασίλισσα να μην μπορεί να ξανακατέβει κάτω.
Προσοχή…
Η μέθοδος αυτή δεν πρέπει να εφαρμοστεί σε μικρότερα από δεκάρια μελίσσια η σε μελίσσια που έχουν λιγότερο από 6 πλαίσια γόνο.

Το πρέπον είναι σύμφωνα με τον ΝΤΕΜΑΡΗ  όταν ένα μελίσσι εμφανίζει τάση σμηνουργίας να του προσθέτουμε ένα πάτωμα ακόμα για να μπορεί να πάρει αέρα το μελίσσι και να αναπτυχτεί, όταν του δώσουμε λοιπόν πάτωμα και το μελίσσι γίνει εικοσάρι τότε μπορούμε να εφαρμόσουμε με επιτυχία τη μέθοδο ΝΤΕΜΑΡΗ και να ησυχάσουμε και από τη σμηνουργία αλλά και να πάρουμε πολύ περισσότερο μέλι.
Επίσης με την μέθοδο αυτή μας δίνεται η δυνατότητα αφού υπάρχει διάφραγμα στη μέση της κυψέλης να έχουμε 2 βασίλισσες σε κάθε κυψέλη για όσο καιρό θέλουμε η για όσο καιρό κρατάει η ανθοφορία και στη συνέχεια να αφαιρέσουμε την ηλικιωμένη βασίλισσα, έτσι μπορούμε να έχουμε μια ομαλή και ελεγχόμενη διαδικασία αντικατάστασης των ηλικιωμένων βασιλισσών του μελισσοκομείου μας.
Όσον αφορά τώρα την μεγαλύτερη παραγωγή μελιού αυτή έχει ως εξής.
Από τη στιγμή που ανεβάζουμε την βασίλισσα στον επάνω όροφο με ένα μόνο χτισμένο πλαίσιο, γεμάτο γόνο μάλιστα, ο υπόλοιπος πληθυσμός μένει στον εμβρυοθάλαμο, κι αφού εκεί δεν υπάρχει βασίλισσα να γεννήσει γόνο, οι εργάτριες παραμάνες κτλ μένουν χωρίς δουλειά κι έτσι τις αναγκάζουμε να γίνουν συλλέκτριες.



Έχοντας λοιπόν μεγάλο αριθμό συλλεκτριών, έχουμε και μεγάλη ποσότητα μελιού που έρχεται στην κυψέλη.
Ενώ ο λιγοστός πληθυσμός που υπάρχει στον πάνω όροφο με την βασίλισσα θα κάνει αρκετές ημέρες να χτίσει κάποια πλαίσια ώστε να αρχίσει η βασίλισσα να γεννάει και εκεί για να απασχολήσει τις παραμάνες για την εκτροφή του γόνου.
Στο διάστημα αυτό όμως, και τον κίνδυνο της σμηνουργίας θα έχουμε ξεπεράσει, και μεγάλες ποσότητες μελιού θα έχουν φέρει οι πολλές συλλέκτριες στην κυψέλη μας.
Αυτή λέγεται μέθοδος ΝΤΕΜΑΡΗ συνάδελφοι, ενώ στην Ελλάδα οι μελισσοκόμοι την εφαρμόζουν κυρίως κατά την ανθοφορία του θυμαριού.
Θα επανέλθουμε σύντομα με νέες μεθόδους προκειμένου οι Έλληνες μελισσοκόμοι και κυρίως οι νέοι, να γνωρίζουν πολλά από τα μυστικά της μελισσοκομίας τη νέα σεζόν…







MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών

7 σχόλια:

Γιωργος είπε...

βασιλη στον επανω οροφο η βασιλισσα?

Melissocosmos είπε...

Τωρα που το σκευτωμαι μαλλον στον κατω

IxNiLaTiS είπε...

Βασίλη μή δίνεις στον κόσμο συμβουλές που δεν τις έχεις εφαρμόσει. Η μέθοδος αυτή έχει πολλά μυστικά που αν δεν την έχεις εφαρμόσει 5 χρονιές δεν τα αντιλαμβάνεσαι.

2 χρονιές έκανα ότι έλεγαν τα βιβλία και τα αποτελέσματα ήταν τραγικά.

martha.... είπε...

yperoxo blog..sygxaritiria mesa se dyo meres exw mathei arketa pragmata den asxoloumai egw me ta mellisakia alla o filos mou..to briskw poli endiaferon kai exw arxisei na tis agapw enw pio palia tis fobomoun...keep walking

Ανώνυμος είπε...

Την έχουμε εφαρμόσει . Όταν το μελίσσι έχει δεκαρισι και θέλεις να κτήσεις τελάρα τότε αφήνεις ένα τελάρο που έχει την βασίλισσα κάτω συμπληρώνεις ένια άχτιστα τελάρα βάζεις βασιλικό διάφραγμα και βάζεις τα υπόλοιπα τελάρα στον πάνω όροφο , ταΐζεις σιρόπι και σε 8 μέρες θα δεις ότι έχουν χτισθεί όλα τα τελάρα.

Melissocosmos είπε...

Παναγιωτη, δεν σημαίνει οτι οποια μεθοδος δημοσιευτει πως πρεπει να την εφαρμωσουν οι αναγνωστες.
Ουτε εγω φυσικα μπορω να εφαρμοσω ολες αυτες τις μεθοδους.
Εδω καταγραφονται καποιες γνωστες μέθοδοι απλος, και διαβαζοντας τες καποιος μπορει να αποκομίσει όφελος και γνωση.
Σκεψουν πχ ενα βιβλιο που εχει 50 μελισσοκομικες μεθοδους τι χρησιμο θα ηταν για ολους μας να μπορουσαμε να το μελετουσαμε, τι γνωση θα μας προσφερε.
Με αυτη τη λογικη γραφω λοιπον.
Φυσικα υπαρχουν και διαφωνίες και τις σέβομαι.

Ανώνυμος είπε...

Einai lathos oi plirofories pou dineis...den einai dunaton n les twra pou to skeftome katw i vassilisa...diorthose to arthro sou i alakse titlo