Γραφώ αυτό το θέμα μετά από δική σας παρότρυνση, και πάντα θα γραφώ σε ότι κι αν μου ζητήσετε.
Το μελίσσι μας λοιπόν είναι ένας πολυοργανισμός ο οποίος κινείτε αργά και σταθερά πάντα και με γνώμονα τις δίκες του κι όχι τις δίκες μας ανάγκες.
Όμως η σύγχρονη μελισσοκομία επιβάλει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόδοση γι αυτό πολλές φορές αναγκάζουμε το μελίσσι να κινηθεί στα όρια του προκειμένου να μας δώσει καλύτερο κέρδος η αποτέλεσμα.
Από τον κανόνα αυτό λοιπόν δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση ούτε και η κατανομή των πλαισίων της κυψέλης μας.
Παλιότερα με τα κοφίνια και τα κουβέλια δεν μας απασχολούσε πως αναπτύσσονταν το μελίσσι, κι ούτε μπορούσαμε να κάνουμε και τίποτα σε αυτό τον τομέα αλώστε, το μελίσσι έχτιζε και πήγαινε από κηρήθρα σε κηρήθρα ανάλογα με την δυναμικότητα του κι ανάλογα με την άνοιξη, δηλαδή τα δυνατά έχτιζαν ποιο γρήγορα και ποιο πολύ και όταν η άνοιξη ήταν καλή και έδινε νέκταρ έχτιζαν πάλι ποιο πολύ.
Από την στιγμή όμως που ανακαλυφθήκαν οι νέες κυψέλες με τα κινητά πλαίσια τα πράγματα άλλαξαν.
Οι μελισσοκόμοι μπορούσαν να επέμβουν για το πώς και πόσο θα χτίσει το μελίσσι, και σύντομα διαπίστωσαν πως αυτό είχε άμεση σχέση με την ανάπτυξη και άρα την απόδοση του μελισσιού.
Ας το δούμε πως γίνετε αυτό βήμα βήμα.
Το σμήνος μας αρχίζει την κινητικότητα του μετά το σταμάτημα του χειμώνα και περίπου από τα μέσα Ιανουαρίου και μετά οι βασίλισσες αρχίζουν να γεννάνε στα πλαίσια.
Πρέπει να ξέρετε ότι η συνήθεια του μελισσιού είναι στα πλαίσια που είναι στο μέσω της κυψέλης όπου υπάρχει μεγαλύτερη θερμοκρασία να βάζει τους γόνους του, αμέσως μετά βάζουν τις γύρες για να είναι κοντά στο γόνο και να ταΐζουν με αυτή τον γόνο τους και τέλος στα ακριανά βάζουν τα μελιά.
Όσο περνάει όμως ο καιρός και η βασίλισσα αυξάνει την γέννα της τότε το μελίσσι ξανοίγεται και καταλαμβάνει τα πλαίσια δεξιά κι αριστερά της κυψέλης, κι όταν τελειώσουν κι αυτά πλέον το μελίσσι μας λέμε ότι είναι 10αρι γιατί ο πληθυσμός του καλύπτει και τα 10 πλαίσια της κυψέλης, ενώ όταν είναι 10αρι το μελίσσι ο γόνος του είναι 7-8 πλαίσια.
Κάλο είναι να μην περιμένουμε το μελίσσι από μόνο του να πηγαίνει από πλαίσιο σε πλαίσιο, θα πρέπει ο μελισσοκόμος να παίρνει ένα άχτιστο πλαίσιο από τα πλάγια της κυψέλης κάθε 8 ημέρες περίπου και να το βάζει στο μέσω της γονοφωλιάς, όταν η βασίλισσα το γεννήσει πρέπει να ξανακάνει το ίδιο και το ίδιο κι έτσι το μελίσσι θα αναπτύσσεται ραγδαία.
Σε αυτό το στάδιο πρέπει να επέμβει ο μελισσοκόμος και να δώσει πάτωμα στο μελίσσι γιατί η ανάπτυξη συνεχίζεται και αφού δεν υπάρχει άλλος χώρος να αναπτυχτεί τότε θα αρχίσει να σμηνουργεί.
Πρέπει λοιπόν να δώσουμε πάτωμα.
Περνούμε λοιπόν ένα πάτωμα με 10 πλαίσια με χτισμένες η άχτιστες κηρήθρες, βγάζουμε δυο πλαίσια με σφραγισμένο γόνο από τον εμβρυοθάλαμο και τα βάζουμε στο νέο πάτωμα που θα τοποθετήσουμε πάνω από τον εμβρυοθάλαμο.
Τα πλαίσια με τον σφραγισμένο γόνο τα βάζουμε στο κέντρο του πατώματος γιατί εκεί συσσωρεύεται περισσότερη θερμοκρασία και έτσι δεν υπάρχει περίπτωση να κρυώσει ο γόνος μας.
Το γόνο επίσης που παίρνουμε από τον εμβρυοθάλαμο δεν μας ενδιαφέρει αν θα είναι από το κέντρο η από την άκρη, μας ενδιαφέρει μόνο να είναι σφραγισμένος και όπως είπα τον βάζουμε στο κέντρο του πατώματος.
Κάτω βάζουμε τα άδεια πλαίσια τα οποία προσέχουμε αυτά να μην είναι και τα δυο μαζί, πρέπει αυτά να έχουν τουλάχιστον ένα πλαίσιο γόνο ανάμεσα τους.
Όταν ανεβάσουμε λοιπόν το μελίσσι με πάτωμα κάλο είναι μετά από 3-4 ημέρες να κοιτάξουμε τα 2 πλαίσια γόνο που βάλαμε από πάνω γιατί πολλές φορές αν κι αυτά είναι μεν με σφραγισμένο γόνο, βρίσκουν κάποια σκουληκάκια μικρής ηλικίας οι μέλισσες κυρίως στο κάτω μέρος της κηρήθρας κι από αυτά ξεκινάνε βασιλοκελιά.
Αυτό συμβαίνει γιατί η βασίλισσα γεννάει ακόμα στο κάτω μέρος της κυψέλης και οι φερόμενες της δεν φτάνουν εύκολα επάνω, χαλάμε λοιπόν αυτά τα κελιά εφ όσον υπάρχουν και δεν φτιάχνει άλλα το μελίσσι μας.
Όταν βγει ο γόνος από αυτά τα πλαίσια ξανοίγεται και καταλαμβάνει και τα πλαϊνά από αυτά και τα χτίζει, και τότε η βασίλισσα ανεβαίνει πάνω και τα γεννάει, όταν τα γεννήσει τότε μπορούμε πάλι να βάλουμε ένα άδειο πλαίσιο στη μέση της πάνω γονοφωλιάς από αυτά που είναι στην άκρη του πατώματος.
Με αυτόν τον τρόπο σε λίγες μόνο μέρες το μελίσσι μας γίνεται εικοσάρι.
Επίσης θέλω να πω ότι ορισμένα μελίσσια βάζουν μέλι και σε πλαίσια που είναι στον εμβρυοθάλαμο, καλό είναι αυτά να τα πάρουμε και να τα ανεβάσουμε πάνω ώστε το μέλι να βρίσκεται όλο μαζί επάνω για να το πάρουμε εύκολα στον τρύγο.
Συνάδελφοι εγώ με αυτόν τον τρόπο χειρίζομαι τα μελίσσια μου και τα πλαίσια μου και είμαι πολύ ευχαριστημένος.
Δεν διεκδικώ το αλάθητο ούτε δάφνες πρωτοπορίας γι αυτό δεν είναι ανάγκη να αρχίσουμε πάλι να διαφωνούμε.
M E L I S S O C O S M O S ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών
24 σχόλια:
Να λοιπόν που η ανάρτηση αυτή έχει σχέση με ένα πρόβλημα που σκεφτόμουν σήμερα...
Έχω Βασίλη πολλές γύρες και πολλά μέλια από πέρυσι μέσα στις κυψέλες και δεν ξέρω πως να το αντιμετωπίσω. Και μάλιστα έχουν αρχίσει να έρχονται μεγάλες ποσότητες και γύρης κ νέκταρ φετινό και φρέσκο.
Το μέλι δεν μπορώ να το τρυγήσω μια και τροφοδότησα τόσο τον χειμώνα όσο και τώρα διεγερτικά... σκέφτομαι να το τρυγήσω ( για να κάνω χώρο και να πάρω άδεια πλαίσια και να το κρατήσω μόνο για τροφοδοσία.
Με την γύρη ακόμα χειρότερα... έχω 2 πλαίσια σε κάθε μελίσσι ακόμα από πέρυσι και έρχονται και μεγάλες ποσότητες από φρέσκια.. και δεν έχει ανοίξει ακόμα τίποτα.. είναι πολύ νωρίς ακόμα...
Τα διώροφα μου αν δεν επέμβω σύντομα θα μπλοκάρουν εντελώς...
Σκέφτομαι να βάλω γυροπαγίδες για από νωρίς...
Θα εκτιμούσα αφάνταστα μερικές γνώμες...
Επίσης στα δικά μου τα μέρη έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μια και η πρώτη προσδοκία μελιού και είναι μετά τις 20 Μαίου ( παλιούρι+ αγριολούλουδα) και μετά τις 15 Ιουνίου ( κάστανο+ βελανιδιά).
μπραβο βασιλη και εγω ετσι τα εμαθα απο τον πατςρα μου
βασιλη ηθελα να σε ρωτησω εαν στον οροφο δεν βαλω σφραγισμενο γονο αλλα μονο πλασια αδεια χτισμενα η αχτιστα υπαρχει προβλημα ?
παλι δεν θα ανεβει η βασιλισσα να γενναει πανω και να ξεμπλοκαρει το πατωμα.
ευχαριστω
καλο αρθο.βασιλη θελω να ρωτησωκατι.μια εβδομαδα τωρα σηκωσα πατωμα στα μελισακια μου.μη εχοντας ομως κτισμενα πλαισια εβαλα ακτιστα.περιπου 6 στην καθεμια καιι τεις εκανα 16αρες.παροτι ομωσ τα τροφοδωτο με σιροπι χτιζουν 1 με 2 πλαισια τηνεβδομαδα.και πριν το παρω να το βαλω στην μεση να τογενησουν αυτες εχουν βαλι μελι με αποτελεσμα να μην μπωρω να μεγαλωσω το μελισιμου.πως θα προλαβω να το κανω εστω διορωφο με αυτον τον ρυθμο;τι χειρισμους να κανω για να χτιζουν καλητερα;καποιος μου ειπε οτι αν ενα καινουργιο πλαισιο που χτιστει δεν το γενησει την πρωτη χρονια τοτε δεν γενα ποτε σε αυτο η βασιλησα,υσχειει αυτο;παρακαλω αν και καποιος αλλος μελισσοκομος μπορει να μου δωσει συμβουλη για το τι να κανω στην περιπτωση μου που δεν εχω χτισμενα πλαισια κτλ.ας μου πει.
Εξαιρετικό άρθρο Βασίλη, να είσαι πάντα καλά και να βοηθάς εμάς τους νέους μελισσοκόμους!!!
ευχαριστουμε πολυ κυριε βασιλη πολυ κατατοπιστικο για εμας του νεους οχι σε ηλικια σε χομπι
Ασιμινα Καλογηρου
γεια σου βασιλη. ακολουθησα τη μεθοδο σου κ αν κ ξεκινησα με πολυ μικρα μελισσια εχουν παρει ολα πατωμα κ πολλα θα παρουν κ τριτο. σχετικα με τα αχτιστα κερια αν τα χτισουν κ δεν γεννησει την πρωτη φορα τις αλλες χρονιες δεν τις γενναει? οταν βαζω φυλλα γραφω τη χρονια στα πλαισια για να ξερω τι ειναι καθε κηρηθρα κ εχω παρατηρησει φετος σε καποια μελισσια (οταν τους βαζω πατωματα κ τραβαω 2 σφραγισμενες με γονους) βαζω αναμεσα στους γονους χτισμενες λευκες κηρηθρες του 10 κ του 11 κ η μανα δε τις γενναει ενω τις υπολοιπες τις γενναει. γιατι? να σημειωσω οτι δε γινεται σε πολλα μελισσια αλλα σε λιγα παρ' ολα αυτα με προβληματιζει. σε ευχαριστω πολυ παντως γιατι στο μπλογκ σου εχω βρει πολλα πραγματα που δεν τα εχω βρει σε κανενα βιβλιο ελληνογλωσσο. κ κυριως τα βασικα οπως οριζοντια κ καθετη αναπτυξη. συνεχισε να μας βοηθας
βασιλη απαντησε μας σε παρακαλω στις ερωτησεις μας
kai egv re file to idio lew.den apantan stis ervthseis.lene oti den prolabebainei.alla se kanenan den mporoyn?krima..
Πω πω μαζευτικαν πολλα.
Βαγγελη, βαλε γυρεοπαγιδες και τριτο οροφο οταν χρειαστει. Ειναι πολυ νορις για τρυγο, παρε πλαισια με μελι απο τα δυνατα και δωσε στα αδυμα. Σταματα την διεγερση τωρα.
Ανωνυμε 9.13 αν δεν δωσεις γονο επανω το μελισσι θα αργισει πολυ να ανεβει.
Βαζοντας γονο επανω αναγκαζουμε το μελισσι να αναιβει, και στην ουσια το ξεμπλοκάρουμε αμεσα
Ανωνυμε 9.39. Κατ αρχην τα πλαισια μπορουν να γενηθουν ολες τις χρονιες δεν παιζει ρολο αυτο.
Δευτερον, μην αγχονεσαι για το χτισιμο, αυτο θα γινεται με βαση τον ρυθμο αναπτυξεις του μελισσιου.
Για να καταλαβεις, το μελισσι χτιζει οσα πλαισια πατάει, δεν παει πιο περα να χτισει.
Το μυστικο ειναι λοιπον να το κανεις να αναπτυσεται, και το χτισιμο θα το κανει μονο του θελοντας και μη.
Φυσικα αφου 1, με 2 πλαισια την εβδομαδα μεγαλωνει αυτα θα χτιζει
Κωστα υπαρχουν μερικα μυστικα οσον αφορα την γεννα.
Ενα απο αυτα ειναι οτι οταν ο καιρος ειναι ακομα κρυος, ανοιξη και φθινοπωρο δηλαδη, στις βασιλισσες αρεσει περισοτερο να γεννανε σε σκουρα πλαισια. Ενω απο Μαιο και καλοκαιρι γεννανε πολυ ευκολα και στα ασπρα πλαισια. Ισως αυτο εξηγει γιατι ορισμενες βασιλισσες γεννανε καλυτερα απο αλλες. Τα πλαισια θελουν αλαγη περιπου καθε 4 χρονια, ομως υπαρχουν πλαισια που δεν εχουν γεννηθει ποτε μελισσες σε αυτα και δεν εχουν μαυρισει. Αυτα τα πλαισια λοιπον δεν χρειαζονται αλλαγη στα 4 χρονια. Εσυ θα κρινεις πια πλαισια ειναι ταλαιπωριμενα και θα τα αλλαξεις. Τελος η βασιλισσα γενναει το πλαισιο ανεξαρτητως ηλικιας, πχ αν δεν το γεννησε περυσι μπορει να το γεννησει φετος
Συγνωμη για την καθηστερηση παιδια τρεχω πανικοβλυτος αυτο τον καιρο
δενπειραζει καλη δυναμη
βασιλη χρονια καλα!!!εχω κ εγω 2 μελισσακια.εχουν 5 γονο γιρι κ μελι βαζουν ι αναλογια μου ειπαν 2 ζαχαρι ενα νερο ειναι καλα΄΄κ οταν βαζω αχτιστα πλεσια τα χτιζουν αλλα στο κατο μεροσ η τα χαλαναι η τα ψυλοτρονε γιατι κ τι να κανω
Αν βάλουμε άχτιστα πλαίσια ανάμεσα στον γόννο (αν τον "σπάσουμε" δηλαδή) αυτό δε προκαλεί σμηνουργία;
Ευχαριστώ
Gas το οτι τα τρωνε σημαίνει ή πεινα, ή κακη ποιοτητα κηρηθρας.
Ταισε περισοτερο λοιπον και δοκιμασε κηρηθρες οσο το δυνατον με καθαροτερο κερι και χωρις να μυριζουν πολυ.
Ανωνυμε οχι δεν προκαλει σμηνουργια, ειτε χτισμενο ειτε αχτιστο ειναι το πλαισιο.
Φυσικα δεν πρεπει να βαζουμε περισοτερα απο 1 πλαισια μεχρι να το γενησει η βασιλισσα.
Οταν ομως δεν υπαρχει νεκταροεκριση, ή το μελισσι εχει στεγνωσει απο μελια τοτε πιθανον να μην το χτισει το πλαισιο.
Αυτα θα τα δειτε μονοι σας και θα προσαρμωσετε τις τακτικες σας αναλογα την χρονια και τα μελισσια
Τι να κανω? εχω μια 10καρα κυψελη στα ρεικια πολλες γυρες και μελια τετοια εποχη να βαλω πατωμα η να παρω γονο και να τον βαλω σε ποιο αδυναμη κυψελη αλλα και παλι και με τις κουμαριες μετα το ιδιο προβλημα θαχω. Αν βαλω πατωμα ποσα και τι διαταξη να εχουν τα πλαισια.
Τι να κανω? εχω μια 10καρα κυψελη στα ρεικια πολλες γυρες και μελια τετοια εποχη να βαλω πατωμα η να παρω γονο και να τον βαλω σε ποιο αδυναμη κυψελη αλλα και παλι και με τις κουμαριες μετα το ιδιο προβλημα θαχω. Αν βαλω πατωμα ποσα και τι διαταξη να εχουν τα πλαισια.
Βασιλη καλησπερα.το αρθρο σου ειναι εξαιρετικο. δεν εχω καταλαβει το εξης. εχεις πχ ενα εξαρι μελισσι ποσα πλαισια βαζεις μεσα? 6 η 6+4 αχτιστα?
Καλησπέρα!Η ερώτηση που θα κάνω είναι λίγο άσχετη,εάν το πλαίσιο αντί για τυπωμένα φύλα κεριού,έχει λεπτό φύλο (3 μμ) ξύλου ατυπωτο εννοείτε,οι μέλισσες θα χτίσουν πάνω σ αυτό? Η απάντηση θα ήταν διαφωτιστική και Πολύ χρήσιμη.Ευχαριστώ πολύ!
Δημοσίευση σχολίου