Translate

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

ΤΑ ΨΑΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΙ ΤΟΥΣ





Κάθε τόπος έχει το δικό του μέλι…

Στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη, περιπατάει η δόξα μονάχη έγραψε ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός και δεν είχε άδικο.
Μόνο που τελευταία διαπίστωσα ότι η ράχη των Ψαρών δεν είναι μαύρη αλλά μωβ.
Και είναι μωβ εξ αιτίας των αμέτρητων θυμαριών που υπάρχουν εκεί.
Πάμε να γνωρίσουμε τα Ψαρά λοιπόν….

Τα Ψαρά είναι ένα μικρό νησί βορειοδυτικά της Χίου.
Τόπος θρυλικός και ένδοξος, στα Ψαρά γεννήθηκε ο ήρωας της επανάστασης του 1821 και μετέπειτα πρωθυπουργός της Ελλάδας Κωνσταντίνος Κανάρης αλλά και πολλοί άλλοι ήρωες.

Τα ψαρά έχουν γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας καθώς ο αγώνας τους για την ελευθερία, και το τίμημα που υπέστησαν γι αυτόν τους τον αγώνα οι Ψαριανοί είναι μεγάλο, με το ολοκαύτωμα του νησιού από τους Τούρκους.



Τα Ψαρά έχουν έκταση 42τ.χλμ ενώ το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους του είναι άγονο.
Ο μοναδικός οικισμός του νησιού είναι χτισμένος αμφιθεατρικά και ο ρυθμός της αρχιτεκτονικής των κτηρίων του ακλουθεί την Αιγαιοπελαγίτικη παράδοση.
Στα ψαρά υπάρχουν πανέμορφες παραλίες με κρυστάλλινα νερά όπως αυτή του κάτω γιαλού αλλά και το κατσούνι.


Ο πληθυσμός του νησιού είναι 422 άτομα σύμφωνα με την απογραφή του 2001.
Οι κάτοικοι των ψαρών είναι πολύ φιλόξενοι, πολύ φιλότιμοι και πολύ ντόμπροι.

Το νησί έκτος των άλλων, φημίζεται για τα φρέσκα και νόστιμα ψάρια του, για την κοπανιστή και την μυζήθρα του καθώς και για το ξακουστό θυμαρίσιο μέλι του.
Οι Ψαριανοί μελισσοκόμοι έχουν μόνο μια κύρια ανθοφορία στο νησί τους, και μόνο από αυτήν περιμένουν να τρυγήσουν μελάκι.



Η αύρα των Ψαρών, και το δροσερό αεράκι του Αιγαίου δυναμώνουν τα εκατομμύρια θυμάρια που υπάρχουν στο νησί, κι έτσι οι Ψαριανές μελισσούλες μας δίνουν το περίφημο θυμαρίσιο Ψαριανό μέλι.
Πραγματικά όσοι το γεύονται μαγεύονται αυτό το μέλι.
Τα μελίσσια στο νησί κρατούν γόνους καθ όλη την διάρκεια του χειμώνα επειδή είναι θαλάσσια περιοχή και δεν πέφτει πολύ χαμηλά η θερμοκρασία, το ίδιο συμβαίνει και σε άλλα νησιά καθώς και στην Κρήτη.



Έχουν όμως και πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσουν, καθώς το νησί είναι πάνω στο διάβα πολλών αποδημητικών πουλιών όπως πχ των μελισσοφάγων, έτσι κάθε άνοιξη, και κυρίως κάθε φθινόπωρο που περνούν τα πουλιά από εκεί ξεκληρίζουν τις λιγοστές μελισσούλες των Ψαριανών οι οποίοι είναι ανήμποροι να αντιδράσουν.


Όποιος λοιπόν βρεθεί στα όμορφα Ψαρά μην διστάσει να δοκιμάσει τα παραπάνω, κι αν ανέβει στη μαύρη ράχη καμιά μέρα, ας κάνει μια γερή εισπνοή, λέγεται ότι ο δροσερός αέρας που έρχεται στα Ψαρά από το Αιγαίο μυρίζει καλύτερα κι από κάθε τι άλλο…
Επίσης αξίζει να επισκεφτεί κανείς και το μοναστήρι της κοιμήσεως της Θεοτόκου βόρεια του νησιού.

Όπως διαπιστώνετε και μόνοι σας απο τις φωτογραφίες, εδω έχουμε τεράστιες εκτάσεις με θυμαρι μόνο.
Απο τετοια μερη βγαίνει το καλυτερο μελι του κόσμου, με γυρεόκοκκους που πλησιάζουν το 100%.

Και δεν ειναι μονο τα Ψαρά που εχουν αυτο το προνόμιο, υπάρχουν πολλα νησια  που βγάζουν τετοιο μελι.

Αναρωτιέμαι ωστόσο αν βρέθηκε κανεις να το κανει ΠΟΠ αυτο το μελι...

Για την ιστορια να πω πάντως οτι βρεθηκαν πολλοί που προσπάθησαν να υποβαθμίσουν αυτο το εξαιρετικό μελι.
Να το εξομοιώσουν με μελια που εχουν μόλις 3% γυρεόκοκκους, αλλα και να το συκοφαντήσουν οτι ειναι νοθευμένο με σιρόπια.

Ισως ειχαν ειδικούς λογους να το κανουν...

Ονοματα δεν λεω, παντως οι νησιώτες μήνυσαν τους συκοφαντες και καλα τους εκαναν.

Ο νοών νοήτο λοιπον και οποιος γνωρίζει καταλαβαινει τα γραφόμενα μου.









M E L I S S O C O S M O S ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών

2 σχόλια:

χριστοφορος είπε...

μπραβο σου για το σχολιο που εκανες για τα μικρα νησια μας. εμεις δεν εχουμε καμια αναγκη να το νοθευσουμε διοτι δεν ειμαστε επαγγελματιες.μας φτανει το λιγο μελι που βγαζουμε. και ξερουμε πως να τα ταιζουμε.΄γιαυτο λοιπον ουτε καταλαθος νοθευεται.[φυσικα υπαρχουν και οι καλοθελητες που ισως για καποιο λογο λενε τις αποψεις τους .] το ειχα διαβασει και εγω αυτο που εγραψες για την υποβαθμηση. δεν πειραζει . δεν πειραζει. ας εχουν την υγεια τους. χαιρετε' καλα μελια'''

Ανώνυμος είπε...

Είμαι πολύ χαρούμενος σήμερα γιατί σε ανάλυση μελιού μας ΨΑΡΙΑΝΟ ΘΥΜΑΡΙΣΙΟ ΜΕΛΙ σε ιδιωτικό πιστοποιημένο εργαστήριο οι γυρεόκοκκοι θυμαριού είναι 68% +- 2%
Το κόστος ήταν 45 ευρώ ,για κάθε άλλη ανάλυση το κόστος είναι 70 ευρώ έκαστη (αντιβιοτικά, παρασιτοκτόνα ) πολύ μεγάλο κόστος .
Ο υπεύθυνος μου είπε ότι στα τόσα χρόνια τα δείγματα με αυτά τα ποσοστά μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.
Το ψαριανό μέλι είναι απίθανο αρκεί να είναι από τους έντιμους μελισσοκόμους