Ο M E L I S S O C O S M O S μετά και από την προτροπή φίλων και αναγνώστων του αποφάσισε να ανοίξει το κεφαλαίο ΚΥΨΕΛΗ.
Πρόκειται σίγουρα για έναν σπουδαίο παράγοντα της δουλειάς μας.
Σιγά σιγά θα γνωρίσουμε διάφορους τύπους κυψελών της Ελλάδας και του Κόσμου γενικότερα.
Είδαμε πρόσφατα έναν πολύ ωραίο τρόπο για να φτιάχνουμε κυψελίδια από φελιζόλ μόνοι μας.
Σήμερα όμως θα σας παρουσιάσουμε κάτι το ξεχωριστό.
Κάτι που πιστεύω ότι η ελληνική μελισσοκομική κοινότητα πρέπει να εκμεταλλευτεί αν θέλουμε να έχουμε σε λίγα χρόνια μια ελληνικού τύπου κυψέλης που θα υπερτερεί έναντι των άλλων.
Ο λόγος για τον συνάδελφο μελισσοκόμο κύριο Γιώργο Βλάσση και την κυψέλη του Αυτοφερόμενη Άλφα η αλλιώς Α/Α.
Πρόκειται για μια έξυπνη κατασκευή.
Μια κυψέλη που τα πλαίσια της έχουν σχήμα Α.
Είναι μια κυψέλη που το μελίσσι αναπτύσσεται οριζόντια μέσα σε αυτή.
Μια κυψέλη που δεν χρησιμοποιεί φύλα κηρήθρας αφού το μελίσσι χτίζει μόνο του εξ αρχής τις κηρήθρες του.
Μια κυψέλη που δεν χρειάζονται συρμάτωμα τα πλαίσια της.
Μια κυψέλη που βολεύει καλύτερα την βασίλισσα στη γέννα της λόγο σχήματος κάνοντας μεγάλους ωραίους κύκλους γέννας, τα λεγόμενα στεφάνια δηλαδή.
Η κυψέλη τύπου Α/Α στην ουσία είναι πολλά πλαίσια ενωμένα μαζί, που δημιουργούν μια κυψέλη ανάλογη της δυναμικότητας του μελισσιού μας, η ανάλογη της δυνατότητας που έχει να αναπτύσσεται, όσο αναπτύσσεται δηλαδή τόσο προσθέτουμε πλαίσια και μεγαλώνει οριζόντια η κυψέλη μας.
Δυστυχώς παρ όλες τις προσπάθειες του κυρίου Γιώργου να πείσει τους υπευθύνους να πάρει πιστοποίηση καταλληλότητας για να συμπεριλαμβάνεται στις αναγνωρισμένες από τον νόμο κυψέλες, αυτό δεν έχει συμβεί.
Σίγουρα η κυψέλη αυτή συνάδελφοι μπορεί να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο, όμως πιστεύουμε ότι έχει από τώρα ορισμένα πολύ σπουδαία πλεονεκτήματα που πρέπει να προσέξουμε αλλά και να αναγνωρίσουμε στον κύριο Γιώργο, καθώς και να τον συγχαρούμε.
Πρώτα πρώτα να πούμε ότι κατά την γνώμη μας οι κυψέλες αυτές είναι αυθεντία για όσους επιθυμούν να ασχοληθούν με την στατική μελισσοκομία αλλά πολύ περισσότερο με την στατική βιολογική μελισσοκομία.
Θα σας εξηγήσουμε το γιατί.
Κατ αρχήν θα πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από την παραγωγή εξαιρετικών προϊόντων που δεν θα μπορούν να την ανταγωνιστούν άλλα προϊόντα φερόμενα από τρίτες χώρες.
Όχι ότι αυτό δεν συμβαίνει και τώρα, αλλά πιστεύω ότι έχουμε τρομερές δυνατότητες να πάμε ακόμα σε ποιοτικότερα προϊόντα και έτσι να μην κινδυνεύουμε από το κάθε τυχόν εισαγόμενο προϊόν.
Η κυψέλη Α/Α λοιπόν μας εγγυάται ένα καταπληκτικό προϊόν.
Ας δούμε γιατί.
Κατ αρχήν γιατί όπως είπα και πριν, επειδή η συγκεκριμένη κυψέλη δεν χρησιμοποιεί έτοιμα φύλλα κηρήθρας.
Να ξέρετε ότι τα φύλλα κηρήθρας του εμπορίου δεν είναι ότι καλύτερο για την μέλισσα ούτε για τον άνθρωπο.
Ο λόγος?
Ο λόγος είναι γιατί τα εργαστήρια παραγωγής κηρηθρών χρησιμοποιούν φτηνό κερί για μικρότερο κόστος, δεν είναι λίγες οι φορές που βρήκα λιωμένα μαζί με το φύλλο κηρήθρας και φυτίλια από κερί, αυτό σημαίνει ότι παίρνουν κερί ακόμα και από υπολείμματα κεριών της εκκλησίας.
Δεύτερον ότι μέσα στα φύλλα της κηρήθρας βάζουν και λίγο παραφίνη για να είναι πιο μαλακό και να μην σπάει το φύλο.
Η παραφίνη για όσους δεν το γνωρίζουν είναι παράγωγο του πετρελαίου.
Οι συνάδελφοι που φτιάχνουν κηρήθρες από δικό τους φυσικό κερί μέλισσας πιθανόν θα μπορούν να μας επιβεβαιώσουν ότι οι κηρήθρες αυτές δεν είναι τόσο εύκαμπτες όσο του εμπορίου και σπάνε εύκολα, όμως οι μέλισσες τις πιάνουν και τις χτίζουν πολύ πιο εύκολα από αυτές του εμπορίου.
Τώρα λοιπόν που ξέρουμε αυτά, αν υποθέσουμε ότι θέλουμε να ταΐσουμε το παιδί μας κηρήθρα, τι κηρήθρα θα προτιμήσουμε;
Εγώ σίγουρα θα προτιμούσα κηρήθρα από την κυψέλη τύπου Α/Α που είναι χρισμένες αποκλειστικά από τις μέλισσες με καθαρό κερί.
Για όσους έχουν την απορία, μήπως οι μέλισσες σε αυτές τις κηρήθρες που χτίζουν μόνες τους χτίσουν πολλά κηφηνοκελιά, θα πω ότι όχι.
Όταν η μέλισσα χτίζει μόνη της όλες τις κηρήθρες εξ αρχής τότε χτίζει κανονικά με κελιά εργατριών, όπως ακριβώς κάνει και στα κοφίνια άλλωστε.
Ένα άλλο πλεονέκτημα που έχει η εν λόγο κυψέλη είναι η εξής.
Αν υποθέσουμε ότι κάποιος θέλει να κάνει βιολογική μελισσοκομία, τότε η κυψέλη αυτή θα του εγγυάται λιγότερες ασθένειες αφού λόγο του τρυγητού η κηρήθρες ανανεώνονται κάθε χρόνο, κι ως γνωστόν ένα μελίσσι που αλλάζει συχνά τις κηρήθρες του είναι υγιέστατο.
Φυσικά θα του εγγυάται κι ένα προϊόν χωρίς ίχνος τυχόν υπολειμμάτων η σπορίων ασθενειών, αφού οι κηρήθρες ανανεώνονται τακτικότατα και δεν τις δίνουμε πίσω σε άλλα μελίσσια.
Άρα λοιπόν οι κυψέλες αυτές είναι σίγουρα ιδανικές για παραγωγή και πώληση κηρηθρών και υπερτερούν κατά πολύ έναντι όλων των άλλων.
Η επιθεώρηση της είναι πολύ εύκολη, όσο εύκολη είναι και στις κοινές κυψέλες, ενώ πιστεύουμε ότι αν ασχολούνταν ένας έλληνας κατασκευαστής μελιτοεξαγωγέων με τον τύπο αυτό, σίγουρα και εύκολα θα είχαμε και κατάλληλους μελιτοεξαγωγείς για τρύγο πλαισίων τύπου Α/Α.
Όσον αφορά την τροφοδότηση του σμήνους σε μια τέτοια κυψέλη, αυτή μπορεί να γίνει εύκολα με εξωτερικό τροφοδότη.
Όλα τα παραπάνω πιστεύουμε ότι πρέπει να τα δούμε και να τα αξιολογήσουμε πολύ προσεκτικά, και κυρίως οι ειδικοί, έχω να τους πω ότι δεν πρέπει να τα περιμένουν όλα έτοιμα, κι ότι με λίγη δουλειά ίσως έχουμε την κυψέλη του μέλλοντος.
Θα υπενθυμίσω ότι το πρώτο αεροπλάνο που κατασκεύασαν οι αδελφοί Ράιτ πέταξε μόνο για 12 δευτερόλεπτα και διένυσε μια απόσταση μόνο 37 μέτρων.
Μην περιμένετε λοιπόν να τα κάνει όλα ο Γιώργος Βλάσσης, συμβάλετε κι εσείς να τελειοποιηθεί η κυψέλη και να πάρει την πιστοποίηση καταλληλότητας, για το καλό της μελισσοκομίας, και για ακόμα καλύτερα και ποιοτικότερα μελισσοκομικά προϊόντα.
Ο MELISSOCOSMOS νιώθει την ανάγκη να συγχαρεί τον συνάδελφο, τον Γιώργο Βλάσση, και να του πει να μην εγκαταλείψει τον αγώνα του.
Πιστεύω ότι αν οι μελισσοκόμοι ενημερωθούν για την ανωτερότητα της κυψέλης αυτής, θα στηρίξουν την προσπάθεια του.
M E L I S S O C O S M O S ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών