Γραφώ αυτό το θέμα μετά από δική σας παρότρυνση, και πάντα θα γραφώ σε ότι κι αν μου ζητήσετε.
Το μελίσσι μας λοιπόν είναι ένας πολυοργανισμός ο οποίος κινείτε αργά και σταθερά πάντα και με γνώμονα τις δίκες του κι όχι τις δίκες μας ανάγκες.
Όμως η σύγχρονη μελισσοκομία επιβάλει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόδοση γι αυτό πολλές φορές αναγκάζουμε το μελίσσι να κινηθεί στα όρια του προκειμένου να μας δώσει καλύτερο κέρδος η αποτέλεσμα.
Από τον κανόνα αυτό λοιπόν δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση ούτε και η κατανομή των πλαισίων της κυψέλης μας.
Παλιότερα με τα κοφίνια και τα κουβέλια δεν μας απασχολούσε πως αναπτύσσονταν το μελίσσι, κι ούτε μπορούσαμε να κάνουμε και τίποτα σε αυτό τον τομέα αλώστε, το μελίσσι έχτιζε και πήγαινε από κηρήθρα σε κηρήθρα ανάλογα με την δυναμικότητα του κι ανάλογα με την άνοιξη, δηλαδή τα δυνατά έχτιζαν ποιο γρήγορα και ποιο πολύ και όταν η άνοιξη ήταν καλή και έδινε νέκταρ έχτιζαν πάλι ποιο πολύ.
Από την στιγμή όμως που ανακαλυφθήκαν οι νέες κυψέλες με τα κινητά πλαίσια τα πράγματα άλλαξαν.
Οι μελισσοκόμοι μπορούσαν να επέμβουν για το πώς και πόσο θα χτίσει το μελίσσι, και σύντομα διαπίστωσαν πως αυτό είχε άμεση σχέση με την ανάπτυξη και άρα την απόδοση του μελισσιού.
Ας το δούμε πως γίνετε αυτό βήμα βήμα.
Το σμήνος μας αρχίζει την κινητικότητα του μετά το σταμάτημα του χειμώνα και περίπου από τα μέσα Ιανουαρίου και μετά οι βασίλισσες αρχίζουν να γεννάνε στα πλαίσια.
Πρέπει να ξέρετε ότι η συνήθεια του μελισσιού είναι στα πλαίσια που είναι στο μέσω της κυψέλης όπου υπάρχει μεγαλύτερη θερμοκρασία να βάζει τους γόνους του, αμέσως μετά βάζουν τις γύρες για να είναι κοντά στο γόνο και να ταΐζουν με αυτή τον γόνο τους και τέλος στα ακριανά βάζουν τα μελιά.
Όσο περνάει όμως ο καιρός και η βασίλισσα αυξάνει την γέννα της τότε το μελίσσι ξανοίγεται και καταλαμβάνει τα πλαίσια δεξιά κι αριστερά της κυψέλης, κι όταν τελειώσουν κι αυτά πλέον το μελίσσι μας λέμε ότι είναι 10αρι γιατί ο πληθυσμός του καλύπτει και τα 10 πλαίσια της κυψέλης, ενώ όταν είναι 10αρι το μελίσσι ο γόνος του είναι 7-8 πλαίσια.
Κάλο είναι να μην περιμένουμε το μελίσσι από μόνο του να πηγαίνει από πλαίσιο σε πλαίσιο, θα πρέπει ο μελισσοκόμος να παίρνει ένα άχτιστο πλαίσιο από τα πλάγια της κυψέλης κάθε 8 ημέρες περίπου και να το βάζει στο μέσω της γονοφωλιάς, όταν η βασίλισσα το γεννήσει πρέπει να ξανακάνει το ίδιο και το ίδιο κι έτσι το μελίσσι θα αναπτύσσεται ραγδαία.
Σε αυτό το στάδιο πρέπει να επέμβει ο μελισσοκόμος και να δώσει πάτωμα στο μελίσσι γιατί η ανάπτυξη συνεχίζεται και αφού δεν υπάρχει άλλος χώρος να αναπτυχτεί τότε θα αρχίσει να σμηνουργεί.
Πρέπει λοιπόν να δώσουμε πάτωμα.
Περνούμε λοιπόν ένα πάτωμα με 10 πλαίσια με χτισμένες η άχτιστες κηρήθρες, βγάζουμε δυο πλαίσια με σφραγισμένο γόνο από τον εμβρυοθάλαμο και τα βάζουμε στο νέο πάτωμα που θα τοποθετήσουμε πάνω από τον εμβρυοθάλαμο.
Τα πλαίσια με τον σφραγισμένο γόνο τα βάζουμε στο κέντρο του πατώματος γιατί εκεί συσσωρεύεται περισσότερη θερμοκρασία και έτσι δεν υπάρχει περίπτωση να κρυώσει ο γόνος μας.
Το γόνο επίσης που παίρνουμε από τον εμβρυοθάλαμο δεν μας ενδιαφέρει αν θα είναι από το κέντρο η από την άκρη, μας ενδιαφέρει μόνο να είναι σφραγισμένος και όπως είπα τον βάζουμε στο κέντρο του πατώματος.
Κάτω βάζουμε τα άδεια πλαίσια τα οποία προσέχουμε αυτά να μην είναι και τα δυο μαζί, πρέπει αυτά να έχουν τουλάχιστον ένα πλαίσιο γόνο ανάμεσα τους.
Όταν ανεβάσουμε λοιπόν το μελίσσι με πάτωμα κάλο είναι μετά από 3-4 ημέρες να κοιτάξουμε τα 2 πλαίσια γόνο που βάλαμε από πάνω γιατί πολλές φορές αν κι αυτά είναι μεν με σφραγισμένο γόνο, βρίσκουν κάποια σκουληκάκια μικρής ηλικίας οι μέλισσες κυρίως στο κάτω μέρος της κηρήθρας κι από αυτά ξεκινάνε βασιλοκελιά.
Αυτό συμβαίνει γιατί η βασίλισσα γεννάει ακόμα στο κάτω μέρος της κυψέλης και οι φερόμενες της δεν φτάνουν εύκολα επάνω, χαλάμε λοιπόν αυτά τα κελιά εφ όσον υπάρχουν και δεν φτιάχνει άλλα το μελίσσι μας.
Όταν βγει ο γόνος από αυτά τα πλαίσια ξανοίγεται και καταλαμβάνει και τα πλαϊνά από αυτά και τα χτίζει, και τότε η βασίλισσα ανεβαίνει πάνω και τα γεννάει, όταν τα γεννήσει τότε μπορούμε πάλι να βάλουμε ένα άδειο πλαίσιο στη μέση της πάνω γονοφωλιάς από αυτά που είναι στην άκρη του πατώματος.
Με αυτόν τον τρόπο σε λίγες μόνο μέρες το μελίσσι μας γίνεται εικοσάρι.
Επίσης θέλω να πω ότι ορισμένα μελίσσια βάζουν μέλι και σε πλαίσια που είναι στον εμβρυοθάλαμο, καλό είναι αυτά να τα πάρουμε και να τα ανεβάσουμε πάνω ώστε το μέλι να βρίσκεται όλο μαζί επάνω για να το πάρουμε εύκολα στον τρύγο.
Συνάδελφοι εγώ με αυτόν τον τρόπο χειρίζομαι τα μελίσσια μου και τα πλαίσια μου και είμαι πολύ ευχαριστημένος.
Δεν διεκδικώ το αλάθητο ούτε δάφνες πρωτοπορίας γι αυτό δεν είναι ανάγκη να αρχίσουμε πάλι να διαφωνούμε.
M E L I S S O C O S M O S ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών
5 σχόλια:
ωραιο Βασιλη, ευχαριστουμε για τις συνεχες ενημερωσεις...
Καλησπερα και απο εμενα
Βασιλη το ιδιο ισχυει και για παραφυαδες ; δηλαδη πια θα πρεπει να ειναι η σειρα Ας σου παραθεσω ενα παραδειγμα οταν παραλαβα της παραφυαδες της ειχαν τοποθετησει ως εξης σε μεγαλη κυψελη ξεκιναμε απο δεξια για παραδειγμα 1 κενο πλαισιο 2 κενο πλαισιο μετα 3 4 5 6 7 μελι γυρη γονο και μετα 8 9 και 10 κενα πλαισια
Δηλαδη 5 πλαισια στην μεση με ζωη και κενα δεξια αριστερα
Αντρέα ανάλογα την παραφυάδα και την δυναμικότητα.
Η κατανομή των παραφυάδων που παρέλαβες ήταν η κλασική, και θα έλεγα ότι ήταν σωστή.
Από εκεί και μετά έπρεπε εσύ να τροφοδοτείς τακτικά για να αυξηθεί η γέννα και κάθε 10 ημέρες να έπαιρνες ένα από τα ακριανά άδεια πλαίσια της κυψέλης σου και να το έβαζες στη μέση.
Έτσι θα είχες ταχύτατη ανάπτυξη σε μικρό διάστημα.
Φυσικά η ανάπτυξη αυτού του τύπου πρέπει να γίνεται από Απρίλιο και για όλο το καλοκαίρι.
Βασίλη καλημέρα, χαίρομαι πολύ που θίγεις ένα θέμα που με έχει δυσκολέψει και δημιουργήσει απορίες.
1)Όταν πέρυσι έβαλα πάτωμα επάνω στον εμβρυοθάλαμο, αφαίρεσα πρώτα το κηρόπανο και ανεβάσα δύο πλαίσια με γόνο και δύο αδεια πλάισια ενναλάξ αυτών, από 7 πλαίσια γόνο που είχα κάτω σταμάτησαν οι βασίλισσες να γεννάνε με τον ίδιο ρυθμό , με αποτέλεσμα να μειωθεί ο γόνος και να σταματήσει ο ρυθμός ανάπτυξης.
2)Όταν την άνοιξη έχει γίνει 20αρι το μελίσσι και γεννάει η βασίλισσα σε ποσοστά 80% επάνω και 20% κάτω , ο κάτω όροφος μπλοκάρει σχεδον όλος από γύρη (7-8 πλαίσια) κάνω αναστροφή ορόφων και πάλι θα την δω επάνω να γεννάει μετά από 20 ημέρες.
Εαν δεν κάνω αναστροφή και αφήσω το κάτω πάτωμα γεμάτω γύρες θα κατέβει η βασίλισσα να γεννήσει και κάτω ή θα γεννάει συνέχεια επάνω ?
όταν στον επάνω όροφο βάζουν μέλι (το Μάιο ή αργότερα στο έλατο) και κάτω είναι γεμάτο γύρες που θα γεννήσει η βασίλισσα?
Ευχαριστώ για την υπομονή σου αναμένω νέα σου.
Τάκη, πέρυσι ήταν μια δύσκολη χρονιά με συνθήκες ιδιαίτερης δυσκολίας, τα μελίσσια γενικώς δυσκολεύτηκαν και άργησαν πολύ να ανέβουν πάνω να γεννήσουν.
Και πάλι όμως αν δεν ανέβαζες γόνο επάνω, θα είχες πρόβλημα με την σμηνουργία.
Στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης.
Η βασίλισσα την άνοιξη αν ανέβει πάνω πολύ δύσκολα θα ξανακατέβει κάτω ειδικά αν κάτω είναι γεμάτο γύρες.
Τότε έχουμε το φαινόμενο του μπλοκαρίσματος που είναι μια διαδικασία που μας δίνει πολλά μέλια.
Αν ωστόσο το μελίσσι είναι ακόμα πολύ δυνατό εικοσάρι τότε επιβάλλεται να του δώσουμε τρίτο πάτωμα, με το τρίτο πάτωμα θα του δώσουμε και χώρο να αναπνεύσει, και χώρο να γεννήσει η βασίλισσα καθώς και χώρο επιπλέον για περισσότερα μέλια.
Δημοσίευση σχολίου