Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Η κατανομή των πλαισίων στην κυψέλη Ε




Γραφώ αυτό το θέμα μετά από δική σας παρότρυνση, και πάντα θα γραφώ σε ότι κι αν μου ζητήσετε.
Το μελίσσι μας λοιπόν είναι ένας πολυοργανισμός ο οποίος κινείτε αργά και σταθερά πάντα και με γνώμονα τις δίκες του κι όχι τις δίκες μας ανάγκες.
Όμως η σύγχρονη μελισσοκομία επιβάλει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόδοση γι αυτό πολλές φορές αναγκάζουμε το μελίσσι να κινηθεί στα όρια του προκειμένου να μας δώσει καλύτερο κέρδος η αποτέλεσμα.

Από τον κανόνα αυτό λοιπόν δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση ούτε και η κατανομή των πλαισίων της κυψέλης μας.

Παλιότερα με τα κοφίνια και τα κουβέλια δεν μας απασχολούσε πως αναπτύσσονταν το μελίσσι, κι ούτε μπορούσαμε να κάνουμε και τίποτα σε αυτό τον τομέα αλώστε, το μελίσσι έχτιζε και πήγαινε από κηρήθρα σε κηρήθρα ανάλογα με την δυναμικότητα του κι ανάλογα με την άνοιξη, δηλαδή τα δυνατά έχτιζαν ποιο γρήγορα και ποιο πολύ και όταν η άνοιξη ήταν καλή και έδινε νέκταρ έχτιζαν πάλι ποιο πολύ.



Από την στιγμή όμως που ανακαλυφθήκαν οι νέες κυψέλες με τα κινητά πλαίσια τα πράγματα άλλαξαν.
                                 
Οι μελισσοκόμοι μπορούσαν να επέμβουν για το πώς και πόσο θα χτίσει το μελίσσι, και σύντομα διαπίστωσαν πως αυτό είχε άμεση σχέση με την ανάπτυξη και άρα την απόδοση του μελισσιού.
Ας το δούμε πως γίνετε αυτό βήμα βήμα.
Το σμήνος μας αρχίζει την κινητικότητα του μετά το σταμάτημα του χειμώνα και περίπου από τα μέσα Ιανουαρίου και μετά οι βασίλισσες αρχίζουν να γεννάνε στα πλαίσια.
Πρέπει να ξέρετε ότι η συνήθεια του μελισσιού είναι στα πλαίσια που είναι στο μέσω της κυψέλης όπου υπάρχει μεγαλύτερη θερμοκρασία να βάζει τους γόνους του, αμέσως μετά βάζουν τις γύρες για να είναι κοντά στο γόνο και να ταΐζουν με αυτή τον γόνο τους και τέλος στα ακριανά βάζουν τα μελιά.
Όσο περνάει όμως ο καιρός και η βασίλισσα αυξάνει την γέννα της τότε το μελίσσι ξανοίγεται και καταλαμβάνει τα πλαίσια δεξιά κι αριστερά της κυψέλης, κι όταν τελειώσουν κι αυτά πλέον το μελίσσι μας λέμε ότι είναι 10αρι γιατί ο πληθυσμός του καλύπτει και τα 10 πλαίσια της κυψέλης, ενώ όταν είναι 10αρι το μελίσσι ο γόνος του είναι 7-8 πλαίσια.

Κάλο είναι να μην περιμένουμε το μελίσσι από μόνο του να πηγαίνει από πλαίσιο σε πλαίσιο, θα πρέπει ο μελισσοκόμος να παίρνει ένα άχτιστο πλαίσιο από τα πλάγια της κυψέλης κάθε 8 ημέρες περίπου και να το βάζει στο μέσω της γονοφωλιάς, όταν η βασίλισσα το γεννήσει πρέπει να ξανακάνει το ίδιο και το ίδιο κι έτσι το μελίσσι θα αναπτύσσεται ραγδαία.
Σε αυτό το στάδιο πρέπει να επέμβει ο μελισσοκόμος και να δώσει πάτωμα στο μελίσσι γιατί η ανάπτυξη συνεχίζεται και αφού δεν υπάρχει άλλος χώρος να αναπτυχτεί τότε θα αρχίσει να σμηνουργεί.
Πρέπει λοιπόν να δώσουμε πάτωμα.
Περνούμε λοιπόν ένα πάτωμα με 10 πλαίσια με χτισμένες η άχτιστες κηρήθρες, βγάζουμε δυο πλαίσια με σφραγισμένο γόνο από τον εμβρυοθάλαμο και τα βάζουμε στο νέο πάτωμα που θα τοποθετήσουμε πάνω από τον εμβρυοθάλαμο.
Τα πλαίσια με τον σφραγισμένο γόνο τα βάζουμε στο κέντρο του πατώματος γιατί εκεί συσσωρεύεται περισσότερη θερμοκρασία και έτσι δεν υπάρχει περίπτωση να κρυώσει ο γόνος μας.
Το γόνο επίσης που παίρνουμε από τον εμβρυοθάλαμο δεν μας ενδιαφέρει αν θα είναι από το κέντρο η από την άκρη, μας ενδιαφέρει μόνο να είναι σφραγισμένος και όπως είπα τον βάζουμε στο κέντρο του πατώματος.
Κάτω βάζουμε τα άδεια πλαίσια τα οποία προσέχουμε αυτά να μην είναι και τα δυο μαζί, πρέπει αυτά να έχουν τουλάχιστον ένα πλαίσιο γόνο ανάμεσα τους.
Όταν ανεβάσουμε λοιπόν το μελίσσι με πάτωμα κάλο είναι μετά από 3-4 ημέρες να κοιτάξουμε τα 2 πλαίσια γόνο που βάλαμε από πάνω γιατί πολλές φορές αν κι αυτά είναι μεν με σφραγισμένο γόνο, βρίσκουν κάποια σκουληκάκια μικρής ηλικίας οι μέλισσες κυρίως στο κάτω μέρος της κηρήθρας κι από αυτά ξεκινάνε βασιλοκελιά.




Αυτό συμβαίνει γιατί η βασίλισσα γεννάει ακόμα στο κάτω μέρος της κυψέλης και οι φερόμενες της δεν φτάνουν εύκολα επάνω, χαλάμε λοιπόν αυτά τα κελιά εφ όσον υπάρχουν και δεν φτιάχνει άλλα το μελίσσι μας.
Όταν βγει ο γόνος από αυτά τα πλαίσια ξανοίγεται και καταλαμβάνει και τα πλαϊνά από αυτά και τα χτίζει, και τότε η βασίλισσα ανεβαίνει πάνω και τα γεννάει, όταν τα γεννήσει τότε μπορούμε πάλι να βάλουμε ένα άδειο πλαίσιο στη μέση της πάνω γονοφωλιάς από αυτά που είναι στην άκρη του πατώματος.
Με αυτόν τον τρόπο σε λίγες μόνο μέρες το μελίσσι μας γίνεται εικοσάρι.
Επίσης θέλω να πω ότι ορισμένα μελίσσια βάζουν μέλι και σε πλαίσια που είναι στον εμβρυοθάλαμο, καλό είναι αυτά να τα πάρουμε και να τα ανεβάσουμε πάνω ώστε το μέλι να βρίσκεται όλο μαζί επάνω για να το πάρουμε εύκολα στον τρύγο.

Συνάδελφοι εγώ με αυτόν τον τρόπο χειρίζομαι τα μελίσσια μου και τα πλαίσια μου και είμαι πολύ ευχαριστημένος.

Δεν διεκδικώ το αλάθητο ούτε δάφνες πρωτοπορίας γι αυτό δεν είναι ανάγκη να αρχίσουμε πάλι να διαφωνούμε.



M E L I S S O C O S M O S ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών