Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Απέτυχε η προσπάθεια για τροφή καραμέλας



Μετά από δοκιμές για να παρασκευάσουμε μεγάλες ποσότητες καραμέλας για τροφή μελισσών, διαπιστώσαμε ότι δεν μπορεί να παρασκευαστεί εύκολα και σε μεγάλες ποσότητες αυτή η συνταγή.
Οπότε ας μην την προχωρήσουμε.
Αποσύραμε λοιπόν τις αναρτήσεις αυτές προκειμένου να μην μπουν σε άδικο κόπο οι αναγνώστες μας.
Στόχος μας είναι να σας βρούμε μια εύκολη συνταγή, γι αυτό αποσύραμε την καραμέλα όταν διαπιστώσαμε ότι σε μεγάλες ποσότητες δεν πετυχένει εύκολα.
Ζητάμε την κατανόηση σας, και συνεχίζουμε να ψάχνουμε για συνταγή εύκολη και απλή.

19 σχόλια:

Ορθόδοξος είπε...

Καλημέρα σας.

Ένα νέο Ελληνικό και Ορθόδοξο ιστολόγιο δημιουργήθηκε για όλους αυτούς που αγαπούν την αλήθεια της πίστης μας αλλά κυρίως για όσους είναι ακόμη μακριά της. Ο ιστοχώρος “Αθεΐα, η άρνηση της αλήθειας” είναι μια προσωπική προσπάθεια προβολής αυτής της αλήθειας όσον αφορά την πλάνη της αθεΐας με σεβασμό και αγάπη προς κάθε άνθρωπο. Επισκεφτείτε το χώρο μας και καταθέστε τις απόψεις σας. Όποιος θεωρεί ότι εκφράζεται από το περιεχόμενο του, παρακαλώ ας το προωθήσει με όποιο τρόπο επιθυμεί.

Ευχαριστώ

http://eatheia.blogspot.com

Ανώνυμος είπε...

κυριε βασιλη για τι ποσοτητες λετε ποσο κιλά????

Melissocosmos είπε...

Από τέσσερα κιλά και πάνω που προσπάθησα δεν πετύχενε το μίγμα, προφανώς γιατί δεν μπορούσε να πιάσει τις απαιτούμενες θερμοκρασίες.

Ανώνυμος είπε...

πειραματικα σκεφτομαι να το κανω για δυο κιλα αλλα δεν προλαβα να αποθηκευσω την συνταγη καιτην διαδικασια.εχω δεκα μελισσακια

Melissocosmos είπε...

Δεν αξίζει τον κόπο φίλε μου.
Δώσε τους ζυμαράκι βανίλια προς το παρόν, κι όταν βρούμε συνταγή που μπορεί εύκολα να εκτελεστεί θα σας την δώσουμε αμέσως.

Ανώνυμος είπε...

σας ευχαριστω πολυ να ειστε καλα

george είπε...

vale roloi se petrogkazi kai tha piasei 200 vatmous

IxNiLaTiS είπε...

Βρε Βασίλη, δώσε μας την συνταγή να πειραματιστούμε κι εμείς!

Melissocosmos είπε...

Η συνταγή ήταν, 2 μέρη ζάχαρη και ένα μέρος νερό, καλό βράσιμο μέχρι να γίνει βαρύ το μίγμα, να καραμελώσει δηλαδή και να πάρει ένα υποκίτρινο χρώμα, και 2 λεπτά πριν το σβήσουμε ρίχνουμε 1 κουταλιά της σούπας λεμόνι για να σπάσουν τα σάκχαρα και να μην πετρώσει.
Εγώ σε μικρές ποσότητες το κατάφερα, σε μεγάλες όμως πρήστηκε το συκώτι μου όλη μέρα και δεν μπόρεσα να το πετύχω.

ANDREAS THINALI είπε...

Βασιλη
διαβαζοντας πολλα σχετικα με το θεμα αυτο το παν ειναι η θερμοκρασια και για να πετυχουμε την απαιτουμενη θα χρειαστουμε φουρνο στους 158-162 βαθμους .
Δηλαδη βρασιμο χαμηλα οταν παρει βραση σε φουρνο στους παραπανω βαθμους
δεν προλαβα να το δοκιμασω αυριο θα το κανω οποτε μαλλον θα τους το φτιαχνουμε στον φουρνο και εαν δεν κανω λαθος θα γινεται σαν χαλβας φαρσαλων !!! οποτε θα τους σερβιρουμε χαλβα μελισσιων

Melissocosmos είπε...

Δεν ειναι αναγκη να παμε τοσο ψηλα Αντρεα, στους 118 βαθμους βγαλτο.
Ενημερωσεμαι για το αποτελεσμα

Unknown είπε...

Με ενδιαφέρον διάβασα τις αναρτήσεις για τη τροφή ζελέ και θυμήθηκα οτι μια παρόμοια είχε κυκλοφορήσει και τη περίοδο που έκανα σεμινάρια στο κτήμα Συγγρού.Την εφάρμοσα με πλήρη επιτυχία αλλά μετά απο συζητήσεις που είχα με συναδέλφους κατέληξα στο συμπέρασμα ότι οι τροφές οι οποίες στη διαδικασία τους έχουν βράσιμο είναι άκρος επικύνδηνες και τοξικές για τα μελίσσια

Melissocosmos είπε...

Συνάδελφε για να γίνει τοξικό ένα σιρόπι, πρέπει να βραστεί, η να ψηθεί σε θερμοκρασίες μεγαλύτερος των 175 βαθμών κελσίου.
Και πάλι δεν είναι και σίγουρο ότι θα γίνει τοξικό.
Δεν μιλάμε φυσικά για τέτοιες θερμοκρασίες εδώ, η συνταγή έκανε λόγο για το πολύ έως 118 βαθμούς, πράγμα που το έκανε απολύτως κατάλληλο για τις μέλισσες.

Unknown είπε...

Πές μου έναν που θα καταφέρει να κρατήσει τη θερμοκρασία στους 118 βαθμούς επίσης έχει να κάνει με τη κρυσταλλική ζάχαρη η τοξικότητα..

Melissocosmos είπε...

Απ όσο ξέρω εγώ τοξικότητα έχουμε όταν φτιάξουμε ένα μίγμα με σιρόπι ζάχαρης και σιρόπι καλαμποκιού, ισογλυκόζης δηλαδή, και αν αυτό ψηθεί σε θερμοκρασία άνω των 175 βαθμών κελσίου τότε υπάρχει κάποια περίπτωση να γίνει τοξικό.
Η συνταγή που εγώ ανάρτησα έλεγε όταν θα έφτανε τους 118 βαθμούς να έβγαινε, δεν μίλαγε για σταθερούς 118 βαθμούς.
Έγινε προσπάθεια να παρασκευαστεί το μίγμα με συγκεκριμένο χρόνο βρασμού, η προσπάθεια αυτή δεν πέτυχε γιατί διαφέρει ο χρόνος βρασμού ανάλογα με την ποσότητα του μίγματος.
Έτσι αποφάσισα να αποσύρω την συνταγή προκειμένου να μην μπουν σε άδικο κόπο οι συνάδελφοι γιατί το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο.
Πάντως όπως είπα η συνταγή ήρθε από Γερμανία κι αν πετύχενε εύκολα να παρασκευαστεί ήταν πολύ καλή για τα μελίσσια.

Unknown είπε...

Δεν τα βάζω μαζί σου προς Θεού,απλά η συνταγή μου θύμησε όπως είπα και παραπάνω μια που είχε κυκλοφορήσει στο Ι.Γ.Ε,και τονίζω οτι τα περί τοξικότιτας συμπεράσματα ήρθαν κατόπιν συζητήσεων και όχι κάποιθας μελέτης

Melissocosmos είπε...

Κανένα πρόβλημα συνάδελφε, απλός εγώ βρήκα την συνταγή, τη μελέτησα, τη δοκίμασα σε μικρές ποσότητες και όλα ήταν οκ.
Έτσι αποφάσισα να την μοιραστώ μαζί σας.
Όταν όμως πήγα να την φτιάξω σε μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικα κιλά, τότε είδα ότι δεν γίνεται γιατί πέτρωνε.
Προφανώς όταν το μίγμα είναι πολύ, τότε δεν πιάνει την απαιτούμενη θερμοκρασία.
Γι αυτό δεν δίστασα να την αποσύρω αμέσως προκειμένου να μην μπουν στον κόπο οι συνάδελφοι.
Για την τοξικότητα το έψαξα εξ αρχής εγώ, και είδα ότι δεν υπάρχει περίπτωση σε αυτή την συνταγή να υπάρξει τοξικότητα.

Ανώνυμος είπε...

φτιαχνω αυτη τη συνταγη σε μεγαλες ποσοτητες εδω και χρονια καπου πατε νατα καταφερετε αλλα η δοσολογια ειναι λαθος να γνωριζετε μονο οτι δεν το βαζω σε σακουλακια αλλα σε πατο γλαστρας ωπος το σιροπι και οτι το εντομο χρειαζεται μελητερη προσπαθεια για να το αφομοιωση

Melissocosmos είπε...

Aν θες δωσε μας δοσολογια και συμβουλες να δοκιμασουμε φιλε ανωνυμε