Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010
Καούτσος
Ο Μ Ε L I S S O C O S M O S όπως έχει προαναγγείλλει προσπαθεί σήμερα να ανοίξει το μεγάλο θέμα για την μελισσοκομία που λέγεται (καούτσος)
Δεν είμαι και ο πλέον ειδικός για να σας αναλύσω επιστημονικά το πρόβλημα αλλά θα προσπαθήσω να σας ενημερώσω.
Πιστεύω ότι αν κάποιος είναι ενημερωμένος μπορεί να αποφύγει πολλά άσχημα του κλάδου μας, και αυτό ακριβώς κάνει ο M E L I S S O C O S M O S και στην ομάδα μας αλλά και στο Blog μας.
Ενημερώνει τα μέλη του και τους αναγνώστες του όσο ποιο καλά μπορεί.
Για όσο καιρό διατηρηθούν η ομάδα και το Blog o Μ Ε L I S S O C O S M O S θα κάνει μόνο μελισσοκομική ενημέρωση.
Έχετε δει ποτέ πιστοποιημένους σπόρους;
Πιστοποιημένος είναι ο σπόρος αυτός που υποχρεούται ο έλληνας αγρότης να σπείρει στο χωράφι του ώστε να μπορεί στη συνέχεια να διεκδικήσει τα πριμ από την ευρωπαϊκή ένωση.
Είδη άρχισε να σας μυρίζει κάτι άσχημο στην όλη ιστορία η ακόμα;
Λοιπόν οι σπόροι αυτοί παράγονται από διαφόρους οίκους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και απομονώνονται κατά την επικονίαση από τις μέλισσες προκειμένου να διασφαλίζεται η καθαρότητα του σπόρου.
Ως εδώ σχετικά καλά ακούγονται τα πράγματα.
Οι σπόροι αυτοί, οι πιστοποιημένοι δηλαδή, όλοι ανεξαιρέτως καλαμποκιού – βαμβακιού – σιταριού – τριφυλλιού – καρπουζιού – πεπονιού - αρακά κτλ καλύπτονται από τους οίκους αυτούς με ένα λεπτό στρώμα φαρμάκου χρώματος είτε κόκκινου είτε πράσινου είτε μπλε.
Το φάρμακο αυτό λέγεται καούτσος.
Παράγεται αποκλειστικά από την γερμανική εταιρεία Bayer και η πατέντα είναι κατοχυρωμένη.
Με λίγα λόγια καούτσο σε ολόκληρο τον κόσμο βγάζει μόνο η Bayer της Γερμανίας.
Ο σκοπός της επικάλυψης των σπόρων με καούτσο είναι κυρίως γιατί μετά την σπορά κι ενώ ο σπόρος βρίσκεται στο χώμα, πηγαίνουν διάφορα ζουζούνια και σκουληκάκια και τον τρώνε.
Έτσι αν είναι επικαλυμμένος με φάρμακο, με την πρώτη δαγκωνιά που κάνει το σκουλήκι πεθαίνει αμέσως.
Αυτά τα φυτά όπως ξέρετε έχουν άκρος μελισσοκομικό ενδιαφέρον, το βαμβάκι πχ έχει το 10% της παράγωγης μελιού της Ελλάδας ενώ και το καλαμπόκι είναι σπουδαίο μελισσοκομικό φυτό λόγο της πλούσιας σε ψευδάργυρο γύρης του, που δίνει πολύ μεγάλη ανάπτυξη στα μελίσσια το καλοκαίρι.
Επειδή όμως οι παραγωγές αυτές όλο ένα και μειώνονται και επειδή οι μέλισσες εξαφανίζονται αντί να αναπτυχτούν στις καλλιέργειες αυτές, ανάγκασε τους επιστήμονες να ψάξουν για τα αίτια.
Ψάχνοντας οι ερευνητές αυτοί έφτασαν στο να ελέγξουν και το φάρμακο αυτό, τον καούτσο δηλαδή, και φυσικά βρήκαν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα που τα ανακοίνωσαν αμέσως στις κυβερνήσεις των κρατών της Ευρωπαϊκής ένωσης προκειμένου να προστατέψουν τους μελισσοκόμους και τις μέλισσες.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι κατά την ανάπτυξη του φυτού ο καούτσος απορροφάται από την ρίζα και μέσω των ιστών του φυτού καταλήγει στο ανθός του όπου απεκκρίνεται.
Εκεί στο ανθός πάει η μέλισσα να συλλέξει νέκταρ και γύρη και μαζί με αυτά παίρνει και ποσότητα του φαρμάκου.
Το αποτέλεσμα είναι να τρελαίνονται, τα κύτταρα του εγκέφαλου τους διασπώνται, αυτές παραλύουν και χάνουν τον προσανατολισμό τους.
Πολλά πειραματικά δεδομένα αποδεικνύουν
ότι οι μέλισσες συμπεριφέρονται “ως τρελές επισκέπτρι-
ες” μετά από επίδραση τέτοιων ουσιών. Η πιο απλή και
ορατή επίδραση είναι η απώλεια του προσανατολισμού
και η μείωση της μνήμης και μάθησης. Τι να την κάνεις μια
μέλισσα που ζει, αλλά χάνεται ή δε θυμάται πού συνέλεξε
τροφή χθες; Τι να την κάνεις μια μέλισσα που ζει αλλά η
καρδιά της είναι κατεστραμμένη, και άρα δεν είναι ικανή
για πτήση και συλλογή τροφής;
Μετά από αυτά τα συμπεράσματα η Γαλλία του Νικολά Σαρκοζύ απαγόρεψε τον καούτσο στους σπόρους παραγωγής προκειμένου να προστατέψει τους μελισσοκόμους και τις μέλισσες.
Στην Ελλάδα των κλεφτών όμως εξακολουθεί να επιτρέπεται.
Μάλιστα αν τυχόν ο φτωχός έλληνας αγρότης σηκώσει κεφάλι και αρνηθεί να σπείρει πιστοποιημένους σπόρους χωρίς την ουσία αυτή τότε δεν δικαιούται επιδότησης.
Αν αναρωτιέστε γιατί συμβαίνει αυτό θα σας εξηγήσω αμέσως.
Όπως ξέρεται η Ελλάδα βαράει προσοχές στην Γερμανία και στις εταιρείες της βλέπε (Siemens).
Έτσι δεν μπορεί να πει όχι σε έναν κολοσσό σαν την Bayer ενώ μπορεί να γράψει πανεύκολα στα παλαιότερα των υποδημάτων της 22.000 Έλληνες μελισσοκόμους, (αναρωτιέμαι πόσες μίζες να έχουν πάρει και από την Βayer).
Υποθέτω θα θέλετε να ρωτήσετε αν υπάρχει φως στο τούνελ, αν δηλαδή μπορούμε να γλυτώσουμε εμείς και οι μέλισσες μας από την μάστιγα που λέγεται καούτσος.
Η απάντηση είναι ναι.
Όχι γιατί οι κλέφτες θα πουν όχι στην Βayer αλλά γιατί η κατοχύρωση της πατέντας λήγει σε 3-4 χρόνια.
Έτσι εκτός από την Βayer θα μπορούν κι άλλες εταιρείες στον κόσμο να παράγουν καούτσο με αποτέλεσμα να γίνει ασύμφορο από την Βayer να παράγει καούτσο κι έτσι να ανάψει το πράσινο φως στους κλέφτες τους δικούς μας για να απαγορέψουν κι εδώ την ουσία αυτή.
Συνάδελφοι υπομονή 3-4 χρόνια ακόμα λοιπόν…
M E L I S S O C O S M O S ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών