Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Όσα ειπώθηκαν στο μελισσοκομικό σεμινάριο στο Αγρίνιο


Σήμερα 23-6-2010 στις 4 το απόγευμα στο κτήριο της αγροτικής ανάπτυξης στο Αγρίνιο πραγματοποιήθηκε μελισσοκομικό σεμινάριο το οποίο και παρακολούθησα.

Ήταν ένας κύριος μελισσοκόμος επιστήμονας ερευνητής με την ομάδα του από την Χαλκιδική οι οποίοι έχουν κάνει σπουδαία δουλειά όπως είδα πάνω σε πειράματα για την μελισσοκομία.


Δυστυχώς αυτή την στιγμή μου διαφεύγει το επώνυμο του, στο μικρό όμως νομίζω τον έλεγαν Χρήστο.

Σήμερα το σεμινάριο είχε ενημέρωση γύρω από τις ασθένειες της μέλισσας ενώ συνεχίζεται αύριο 24-6 και μεθαύριο 25-6-2010 με μελισσοκομικούς χειρισμούς και διάφορα αλλά θέματα.

Αρχικά μας μίλησαν για την νοζεμίαση η οποία όμως μας είπαν φέτος την άνοιξη του 2010 θέρισε τα μελίσσια, και λόγο της νέας άτυπης νοζεμίασης που έκανε την εμφάνιση της πριν 4 χρόνια τα μελίσσια πλέον παθαίνουν ζημιές όλο τον χρόνο ακόμα και το καλοκαίρι.

Μας ζήτησε για το κάλο τις μελισσοκομίας να ξεχάσουμε το φουμιντίλ το οποίο ως γνωστόν είναι το μόνο φάρμακο κατά της νοζεμίασης αλλά επειδή βρέθηκε ότι αφήνει υπολείμματα στο μέλι απαγορεύτηκε.

Πλέον είπε πρέπει να πορευτούμε με την πρόληψη και όχι με την καταστολή.

Τα σημαντικότερα για πρόληψη είναι να αλλάζουμε κηρήθρες τακτικά και να βγάζουμε τις παλιές μαύρες από τα μελίσσια και να ξεχειμωνιάζουμε τα μελίσσια σε μέρη με λίγη υγρασία τον χειμώνα, να είναι προσήλιο μέρος και οι είσοδοι των κυψελών να κοιτάζουν νοτιοανατολικά.

Αυτά είπε είναι πολύ σημαντικά για να μην έχουμε νοζεμίαση.

Δοκίμασαν σε 120 μελίσσια που είχαν νοζεμίαση επί έναν χρόνο διάφορα μίγματα με σκόρδο, με αλόη βέρα, με ένα σκεύασμα οικολογικό βουλγάρικο, ένα γαλλικό και ένα γερμανικό και δεν έδειξαν καθόλου να καλυτερεύουν τα μελίσσια, μόνο πολύ μικρή ένδειξη έδειξε το βουλγάρικο σκεύασμα που γίνεται με ιώδιο και φορμόλη αλλά κι αυτό ήταν άνευ σημασίας.

Τα μελίσσια που δοκιμάστηκαν σε σκόρδο κι αυτά που δοκιμάστηκαν σε αλόη βέρα φούντωσε ποιο πολύ η ασθένεια.

Μετά μας είπε για την ασκοσφαίρωση.

Περίπου τα ίδια ότι πρέπει να έχουμε καθαρό υλικό κι όχι μαύρες κηρήθρες, κι όταν εμφανιστεί η αρρώστια, αυτό γίνεται κυρίως σε χρονιά με πολύ λίγη νεκταροέκκριση και ως μια λύση είπε ότι είναι η αλλαγή της βασίλισσας.

Βέβαια σε ερώτηση μου ότι γιατί ενώ εγώ είχα νέο υλικό περσινό και άλλαξα δυο φορές βασίλισσα και ξανά εμφανίστηκε η ασθένεια, τότε απάντησε ότι κι αυτό συμβαίνει συχνά για αγνώστους λόγους.

Μετά μιλήσαμε για την βαρρόα.

Σχετικά τα γνωστά είπαμε για την βαρρόα, ότι ορισμένα φάρμακα δεν καταπολεμούν σωστά την βαρρόα γιατί αυτή απέκτησε ανθεκτικότητα, αυτά είναι το μπαιβαρόλ και το απιστάν. Το άμπικγαρτ μας είπε ότι δεν απέκτησε ανθεκτικότητα σε αυτό αλλά είναι μούφα φάρμακο και δεν δουλεύει.

Για την θυμόλη είπε ότι σε πειράματα χρόνων δεν μπόρεσαν να διαπιστώσουν πάνω από 60% ζημιά στην βαρρόα με την θυμόλη.

Ενώ αυτό που πραγματικά αξίζει να δοκιμάσουμε είπε είναι το οξαλικό οξύ το οποίο την καταπολεμά μέχρι και σε ποσοστό 98% όπως έδειξαν τα πειράματα τους.



Μετά μας μίλησαν για την αμερικανική σηψηγονία και μας είπαν ότι κι εκεί δεν υπάρχουν φάρμακα.

Η τεραμυκίνη που υπήρχε μόνο σκέπαζε για λίγο την αρρώστια κι επιπλέον άφηνε και πολλά υπολείμματα στο μέλι.

Πάλι τόνισαν ότι πρέπει να αλλάζουμε τακτικά κηρήθρες κι ότι αν εμφανιστεί τότε η μόνη σίγουρη λύση είναι το κάψιμο.

Μας είπαν ότι υπάρχει και η μέθοδος του κυρίου Θρασυβούλου με την διπλή μετάγγιση αλλά σε δίκια τους διπλή μετάγγιση σε 40 μελίσσια με αμερικανική σηψηγονία η αρρώστια εμφανίστηκε ξανά μετά από έναν χρόνο.

Σήμερα σε γενικές γραμμές αυτά ειπώθηκαν συνάδελφοι.

Αύριο και μεθαύριο δεν νομίζω να πάω εξ αιτίας της κακής συμπεριφοράς των ακροατών.

Οι παλιοί δεν δέχονται αυτά που ακούνε και φωνάζουν ενώ οι νέοι δεν τα πιάνουν με την μια και ρωτάνε πάλι τους διπλανούς τους, με αποτέλεσμα στο τέλος να χρειάζεται να αφουγκράζεσαι σαν κουνέλι για να καταλάβεις τα μισά απ ότι λέει ο ομιλητής από τις πολλές φωνές.


 Υγ
Nα πω ακόμα  ότι την αλόη βέρα μας είπαν ότι την δοκίμασαν εκτενέστατα και για την ασκοσφαίρωση και για την νοζεμίαση και για να διαπιστώσουν αν βοηθάει στην ανάπτυξη.


Σε όλες τις περιπτώσεις μας είπαν ότι το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό.

Γελώντας μας είπαν ότι η θαυματουργή αλόη βέρα που θεραπεύει τα πάντα, σε δικά τους πειράματα δεν έδειξε το παραμικρό ενθαρρυντικό στοιχείο.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί πολλά έχουν ειπωθεί τα τελευταία χρόνια και είναι η πρώτη φορά που ακούμε από μια ερευνητική ομάδα να παίρνει μια ξεκάθαρη θέση μετά από έρευνα.

Έως τώρα είχαμε μόνο έναν κύριο που χωρίς στοιχεία υποστήριζε ότι η αλόη βέρα θεράπευε τα πάντα.

Τώρα πλέον ξέρουμε συνάδελφοι την αλήθεια και μπαίνει τελεία σε κάτι που ήταν ψέμα.






M E L I S S O C O S M O S ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών