Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022

Γυρεόπιτα και ζυμάρι, όλα όσα πρέπει να ξέρετε!!!


Γυρεόπιτα και ζυμάρι, όλα όσα πρέπει να ξέρετε!!!

Άρθρο με μεγάλη σημασία για την καλή υγειά και την επιβίωση των μελισσιών μας σήμερα από τον MELISSOCOSMO.
Και αυτό είναι ένα θέμα που εσείς οι αναγνώστες ζητήσατε.
Αυτά που θα διαβάσετε πιο κάτω αποτελούν προσωπική άποψη σχετικά με την τροφή του σμήνους, μετά από δοκιμές και επιλογές που έχω κάνει όλα αυτά τα χρόνια στα μελίσσια μου.
Φυσικά κάθε μελισσοκόμος έχει την δική του γνώμη για το θέμα που είναι σίγουρα σεβαστή.
Ας διαβάσει όμως και αυτός καθώς και οι νέοι και μια άλλη άποψη.

Το μέλι και η γύρη όπως ξέρετε αποτελεί την τροφή των μελισσιών.

Αποδεδειγμένα κάποια μέλια και γύρες είναι πολύ πιο θρεπτικά για τις μέλισσες και πολύ πιο ωφέλημα για τον οργανισμό τους.
Αυτά, είναι το πρώτο και με διαφορά, το μέλι του ρεικιού, και της κουμαριάς, ακολουθεί το μέλι του παλιουριού, το μέλι της καστανιάς,και φυσικά και οι γύρες αυτών, με πρώτη την γύρη του ρεικου, ακολουθεί γύρη καστανιάς, οπωροφόρων, ιτιάς, τριφυλλιών, καλαμποκιού  και ακολουθουν και αλλα.
Οι μέλισσες που θα τραφούν απο αυτα τα σπουδαια μελάκια θα ευνοηθούν πολυ, οπως φυσικα και ο γονος του που θα τραφεί με μελι και γυρη εξαιρετικής θρεπτικής αξίας για τον οργανισμο της μελισσας.
Ως εκ θαύματος η μητέρα φυση φρόντισε το φθινόπωρο να υπάρχει μέλι ρεικιού για να δυναμώνουν οι μέλισσες και να βγάζουν τον χειμώνα, αλλα και την ανοιξη φρόντισε να υπάρχει ρείκι προκειμένου να δυναμώνουν ξανά οι γερασμένες μέλισσες του φθινοπώρου και να μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους μεχρι να εκκολαφτεί η πρώτη νέα γενιά της άνοιξης.

Πόσο θαυμαστός είναι λοιπόν αυτός ο κόσμος συνάδελφοι και με πόση σοφία δημιουργήθηκαν όλα αυτά, δε νομίζετε;
Ωστόσο δεν τελειώνει ο πρόλογος μου ακόμα.

Θελω να πω για όσους δεν γνωρίζουν οτι οι μέλισσες που θα τραφούν με τετοια μέλια σαν αυτα που προανέφερα θα παράγουν υψηλοτάτης θρεπτικής αξίας βασιλικό πολτό, με αποτέλεσμα οτι αν βγουν νέες βασίλισσες την περίοδο εκείνη τοτε αυτές θα γίνουν οι καλύτερες όλων των άλλων.
Είπαμε καλύτερες βασίλισσες έχουμε κατά την νεκταροέκκριση των ρεικιών και κυρίως του φθινοπωρινού, ακολουθούν σαν καλύτερες βασίλισσες αυτές που βγαίνουν στην νεκταροέκκριση του παλιουριού, μετά της καστανιάς και πάει λέγοντας.

Στον αντίποδα έχουμε και πτωχά μελάκια που δεν βοηθούν και πολυ το σμήνος τον χειμώνα, πχ ένα τέτοιο μέλι θεωρείται οτι είναι του πεύκου.

Αυτά σας τα γράφω για να κατανοήσετε την σημασία της καλής ποιότητας τροφής και τον ρόλο που παίζουν αυτές στα μελίσσια μας.
(Η πείρα μου στη μελισσοκομία πάντως με δίδαξε ότι τα μελίσσια πολλές φορές δεν συμφωνούν και πολύ με την θεωρεία)

Δυστυχώς όμως υπάρχουν και περίοδοι που δεν έχουμε καλή νεκταροέκκριση, ή που τα μελίσσια μας δεν βρίσκουν αρκετές γύρες, κι έτσι επιβάλλεται να τα ταΐσουμε για να μπορέσουν αυτά να επιβιώσουν.

Πρέπει να τους εξασφαλίσουμε υποκατάστατα μελιού και γύρης προκειμένου αυτά να συνεχίσουν απρόσκοπτα την ανάπτυξη τους ή το ξεχειμώνιασμα τους.

Όσον αφορά το υποκατάστατο τροφής αντί για μέλι πρώτα.

Έχουμε διάφορες επιλογές σε τροφές, και μπορούμε να ταΐσουμε τα μελισσάκια μας όταν αυτά το έχουν ανάγκη.

Είναι αποδεκτό από όλους νομίζω ότι κυκλοφορούν στην αγορά μερικά πολύ καλά εισαγόμενα ζυμάρια!
Είναι πολύ καλές τροφές αλλά για αυτά θα μιλήσουμε άλλη φορά.



Μια άλλη επιλογή που έχετε να επιλέξετε είναι τα Ελληνικά ζυμάρια.
Τα Ελληνικά ζυμάρια βγαίνουν σε συσκευασίες του ενός και δυο κιλών, πράγμα που τα κάνει αρκετά ελκυστικά γιατί δεν χρειάζεται κόψιμο στη μέση.

Ειδικά τα μικρά μελισσάκια επωφελούνται από την βανίλια του ενός κιλού.
Τα Ελληνικά ζυμάρια είναι μια καλή και αξιόπιστη λύση σαν υποκατάστατο τροφής για τα μελισσάκια μας.
Με ικανοποίηση διαπιστώνω ότι χρόνο με τον χρόνο οι ελληνικές τροφές βελτιώνονται θεαματικά, και πλέον μπορούμε να βρούμε ελληνικά ζυμάρια ιμβερτοποιημένα, με σκόρδο, με θυμόλη κ.α.

Για την ιστορία να πω πως σε ότι με αφορά προτιμώ ελληνικά ζυμάρια.

Ιμβερτοποιημένη Ελληνική βανίλια υψηλής ποιότητας από την Μ.Α στην χαμηλότερη τιμή της αγοράς (Την χρησιμοποιώ κατά κόρον και είμαι απόλυτα ευχαριστημένος)

Θέλω να σας αναλύσω λίγο πως έχουν τα πράγματα εδώ και να τα θυμάστε αυτά που θα διαβάσετε!!!

Όταν μιλάμε για ιμβερτοποιημένα ζυμάρια, θεωρητικά πιάνουμε την κορυφή για όσους γνωρίζουν από τροφές μελισσών.
Η ιμβερτοποιημένη τροφή είναι πολύ κοντά σαν υποκατάστατο τροφής με την φυσική τροφή του μελισσιού που είναι το μέλι, ενώ δεν πετρώνει και εύκολα.

Το μέλι όπως και οι ιμβερτοποιημένες τροφές περιέχουν Ιμβερτάση...
Ιμβερτάση (Βιοχ.). Ένζυμο που μπορεί να προκαλέσει υδρόλυση της σακχαρόζης και να σχηματίσει ισομοριακό διάλυμα γλυκόζης και φρουκτόζης (βλ. λ. ιμβερτοσάκχαρο). Βρίσκεται στις ζύμες και στα έντερα, ενώ αποτελεί ένα από τα κύρια συστατικά του εντερικού υγρού!!!

Η ζάχαρη που καταναλώνουμε ευρέως είναι σακχαρόζη.
Η σακχαρόζη είναι ένα μόριο που αποτελείται από υδρογόνο, οξυγόνο και άνθρακα, αλλά για να μην προχωρήσουμε περαιτέρω στην χημική δομή, αυτό που μας ενδιαφέρει στην προκειμένη περίπτωση, είναι ότι αποτελείται από δυο μικρότερα μόρια, την γλυκόζη και την φρουκτόζη.
Ιμβερτοποίηση λοιπόν είναι ο διαχωρισμός της φρουκτόζης και της γλυκόζης με υδρόλυση. Η σακχαρόζη κάτω από την επίδραση της θερμότητας και οξέων, που αναμιγνύονται με νερό και σακχαρόζη (ζάχαρη) χωρίζεται σε φρουκτόζη και γλυκόζη (υδρόλυση).
Το σιρόπι που δημιουργείται είναι ιμβερτοποιημένο σάκχαρο.

Εδώ πρέπει να κάνω μια παρένθεση.....Όταν η μέλισσα πηγαίνει σε ένα λουλούδι και παίρνει το νέκταρ, αυτό αποτελείται κατά κύριο λόγο από σακχαρόζη.
Το νέκταρ αυτό το μεταφέρει στην γούσα της κι εκεί εκλύει το ένζυμο ιμβερτάση. Η ιμβερτάση λοιπόν διασπά την σακχαρόζη σε δυο πιο απλά σάκχαρα, την φρουκτόζη και την γλυκόζη.
Το μέλι λοιπόν περιέχει, κατά 80% περίπου, ιμβερτοποιημένο σάκχαρο


Τέλος με την ανάλυση πάμε παρακάτω.

Μετά από τα λεγόμενα ζυμάρια ο μελισσοκόμος έχει κάποιες επιλογές σε οικονομικότερες μελισσοτροφές που εκτός της ζάχαρης έχουν κι άλλα συστατικά μέσα ή που δεν έχουν ζάχαρη αλλά άλλες γλυκαντικές ύλες, πχ δεξτρόζη, μαλτόζη, γλυκόζη κ.α.

Τέτοιες τροφές υπάρχουν συνήθως σε συσκευασίες του ενός και δυο κιλών, ενώ υπάρχουν και κάποιες άλλες που περιέχουν ακόμα και μέλι.

Μετά από αυτές τις επιλογές ο μελισσοκόμος έχει ως εναλλακτική λύση για τροφή να φτιάξει μόνος του.

Τέλος υπάρχει και η ζυμωτή σαν επιλογή, τόσο η αγοραστή οσο και αυτη που μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας.

Η διαφορά της ζυμωτής με την βανίλια είναι ότι η πρώτη μπορεί να περιέχει και μέλι μέσα, και γίνεται χωρίς ζέσταμα.

Δηλαδή κόβουμε την ζάχαρη σε μύλο και την κάνουμε άχνη, και στην συνέχεια ανακατεύουμε άχνη ζάχαρη, ας πούμε σε αναλογία 68%, μέλι σε αναλογία 20%, νερό σε αναλογία 10% και χυμο πορτοκαλιού σε αναλογία εως 2% και φτιάχνουμε μια πολυ ωραία και θρεπτική τροφή για τα μελίσσια μας.

Όταν η ζυμωτή τροφή περιέχει μέλι έχει μαλακή υφή, ενώ όταν δεν περιέχει μέλι είναι απολύτως σκληρή.
Η ζυμωτή τροφή χωρίς μέλι έχει καλά αποτελέσματα τους ζεστούς μόνο μήνες, άνοιξη, καλοκαίρι μέχρι τον Οκτώβριο κατά την εμπειρία μου, τον χειμώνα δεν την προτείνω.

Αυτά όσον αφορά τις τροφές, ελπίζω να σας κάλυψα, αν και στα σχέδια μου στο μέλλον είναι να κάνω αναρτήσεις βήμα προς βήμα της διαδικασίας κατασκευής μελισσοτροφών.
(Να είμαστε καλά πρώτα ο Θεός)

Πάμε τώρα στις γυρεόπιτες.

Πολλές φορές τα μελίσσια μας δεν βρίσκουν αρκετή γύρη έξω.

Η γύρη είναι απαραίτητη για τον γόνο, οπότε χωρίς αυτήν η βασίλισσα δεν μπαίνει ούτε καν στον κόπο να γεννήσει μιας και τα νεαρά μελισσόπουλα δεν θα μπορούν να τραφούν με γύρη.
Η έλλειψη της γύρης στις μέλισσες σημαίνει μικρότερο μέσω όρο ζωής και καχεκτικές μέλισσες, ενώ κι ο γόνος μπορεί να παρουσιάσει ευρωπαϊκή σήψη και άλλες ασθένειες αν δεν τραφεί σωστά με γύρη.

Άρα λοιπόν κι εδω ο μελισσοκόμος πρέπει να επέμβει και να δώσει στο μελίσσι γυρη, ή υποκατάστατο γύρης.

Ο μελισσοκόμος μπορεί να φτιάξει γυρεόπιτα μόνος του ή να αγοράσει.

Ο τρόπος που θα την φτιάξει ποικίλει.



Ένας τρόπος είναι ο εξής.

Σαν βάση έχουμε το αλεύρι της σόγιας, ας πούμε σε αναλογία 30%, επιπλέον 30% άχνη ζάχαρη, 20% γύρη απο αυτή που μαζέψαμε απο τα μελισσάκια μας την άνοιξη ή απο αυτή που αγοράσαμε, 17% νερό και 3% χυμό πορτοκαλιού.

Την γυρη μπορούμε είτε να την κάνουμε αλεύρι σε μπλέντερ αν είναι ξερή είτε να την λιώσουμε στο νερό κι ολα αυτα τα υλικά να τα ζυμώσουμε κάνοντας ένα μείγμα που δίνοντας το στα μελισσάκια μας τα βοηθάμε όταν δεν βρίσκουν εξω γύρες.

Εδω θέλει τεράστια προσοχή στη γυρη γιατί αν πάρουμε κατά λάθος γύρη από ένα άρρωστο μελίσσι, και φτιάξουμε γυρεόπιτα με αυτή θα έχουμε θέμα...

Ένας άλλος κίνδυνος έχει να κάνει ότι πλέον το αλεύρι σόγιας προέρχεται από μεταλλαγμένα φυτά.
Δεν ξέρω σε τι βαθμό έχουν προχωρήσει οι έρευνες σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η κατανάλωση γύρης από μεταλλαγμένα φυτά στις μέλισσες, και τι αποτελέσματα βγαίνουν από αυτές, πάντως σαν ιδέα δεν με ενθουσιάζει και πολύ.

Σε κάθε περίπτωση σας συμβουλεύω στο θέμα τις γυρεόπιτας να προτιμάτε πολύ επώνυμα προϊόντα ώστε να είστε όσο το δυνατόν πιο σίγουροι για την ποιοτητα τους!
Στην περίπτωση των μελισσιών μας ο Prost αναφέρει οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και γάλα σε σκονη ως υποκατάστατο γύρης.
Εύκολα λοιπόν θα σας πρότεινα αντί αλεύρι σόγιας να βάλετε γάλα σε σκόνη στην συνταγή της γυρεοπιτας, ομως κάποιοι μελισσοκόμοι μου έχουν πει οτι το γάλα βλάπτει την μέλισσα, οπότε δεν ξέρω τι είναι σωστό και τι οχι.

Ένα άλλο υποκατάσταστο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντί για σόγια είναι το χαρουπάλευρο, που είναι πολύ πλούσιο σε πρωτεΐνες.
(Έχω ζητήσει την άποψη ερευνητή γι αυτό και το έγκρινε)

Επίσης να υπογραμμίσω ότι όπως έγραψα πιο πάνω κόβουμε την ζάχαρη σε μύλο και την κάνουμε άχνη, και από αυτήν φτιάχνουμε τις τροφές μας.
Δεν χρησιμοποιούμε άχνη του εμπορίου επειδή μέσα έχει 10% άμυλο προκειμένου να μην πετρώνει, και το άμυλο βλάπτει τις μέλισσες.



Να πω ακόμα ότι.
Υπάρχουν και πολύ καλές γυρεόπιτες εισαγόμενες.
Από αυτές μπορούν άνετα να ταΐσουν οι νέοι μελισσοκόμοι με λίγα μελίσσια...
Οι παλιοί μελισσοκόμοι με πολλά μελίσσια στην κατοχή τους όμως έχουν ένα μικρο θέμα, ακούστε.
Αν κάποιος ταΐσει με γυρεόπιτα εισαγωγής ή από εισαγόμενη γύρη, υπάρχει περίπτωση να περάσουν στο μέλι του γυρεόκοκκοι από φυτά που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα.
Έτσι μετά από έναν γυρεοσκοπικό έλεγχο, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ότι το αποτέλεσμα του μπορεί να δείξει ότι το μέλι σας είναι εισαγόμενο...

Τέλος όσοι ταΐζετε γυρεόπιτα θα πρέπει οπωσδήποτε να θυμάστε ότι...
Για να σας γεννήσει το μελίσσι ένα καλά γεμάτο πλαίσιο με γόνο, πρέπει να του δώσετε περίπου μισό με ένα κιλό γυρεόπιτα.
Μην περιμένετε δίνοντας από ένα λουκούμι γυρεόπιτας σε κάθε μελίσσι να δείτε τίποτα πολλούς γόνους λοιπόν.

Στις συνταγές που σας δίνω για ζυμωτή και γυρεόπιτα μπορείτε να αυξομειώσετε τα υλικά ανάλογα με την θέληση σας, όπως και το νερό αν θέλετε πιο σφιχτό ή μαλακό το ζυμάρι, καθως και να προσθέσετε κι άλλα πχ μερικές σκελίδες σκόρδο.
Με τον φυσικό χυμό πορτοκαλιού δεν πρέπει να το παρακάνετε όμως, αφού η βιταμίνη C που εχει το πορτοκάλι ή το λεμόνι, ναι μεν ευνοεί την μέλισσα αλλά η κατάχρηση της μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες.
Μείνετε λοιπόν όσον αφορά τον χυμό πορτοκαλιού στις αναλογίες που σας δίνω.

Επίσης πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι από κακής ποιότητας γυρεόπιτες, ή από μολυσμένες εισαγόμενες γύρες ήρθε η νέα νοζεμίαση (Nosema ceranae) στη χώρα μας και στην Ευρώπη, δεν μπορεί να ήρθε περπατώντας από την ανατολή έτσι δεν είναι;
Συνάδελφοι λίγο ή πολύ αυτά ισχύουν σε ότι αφορά τις τροφές των μελισσιών μας κατά την δική μου γνώμη.

Οι αναφορές προϊόντων και οι φωτογραφίες είναι τυχαίες και δεν μειώνουν σε καμία περίπτωση άλλες μάρκες που δεν αναφέρθηκαν.

Επίσης οι επιφυλάξεις που κρατώ για κάποιες τροφές ή γυρεόπιτες δεν αποτελούν στάνταρ αλλά αποτελούν δικά μου συμπεράσματα και φίλων μου σε μελίσσια που δοκιμάστηκαν...

Για τις ανάγκες του άρθρου αντλήθηκαν ορισμένες πληροφορίες από το http://mariplateau.blogspot.gr/


MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών

Στηρίξτε τον Melissocosmos κάνοντας like πατήστε το πλήκτρο (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ)...