Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Acherontia atropos

Ένας εχθρός της μέλισσας ύπουλος μάλιστα γιατί πολλοί δεν τον παίρνουν στα σοβαρά με αποτέλεσμα πολλές φορές να βρουν την κυψέλη τους άδεια είναι η Αχερόντια νυχτοπεταλούδα η αλλιώς (Acherontia atropos).


Είναι μια μεγάλη νυχτοπεταλούδα που έχει την κακιά συνήθεια να τρώει μέλι.

Τις βραδινές ώρες και πάντως μετά το σούρουπο κάνει έφοδο στα μελίσσια, μπαίνει στην κυψέλη και τρώει όσο μέλι μπορεί την κάθε φορά, τρώει έως και μια κουταλιά του γλυκού όταν εισέρθει στην κυψέλη.






Επειδή είναι αρκετά μεγάλη σε μέγεθος, μπορεί να φτάσει σε μήκος τα 9cm, το μελίσσι όπως είναι φυσικό τρομοκρατείται κι όταν το πρόβλημα είναι μεγάλο με αρκετές Αχερόντιες δηλαδή τότε εγκαταλείπει την κυψέλη και μην το είδατε μην το απαντήσατε.

Ακόμα κι αν δεν φύγει το μελισσάκι μας όμως όταν ενοχλείται όλη τη νύχτα από αυτές τότε είναι διαπιστωμένο ότι την ημέρα δεν δουλεύει σωστά και είναι πολύ επιθετικό.

Αν κάποιος δεν μπορεί να πάει βραδινές ώρες στο μελισσοκομείο του ώστε να ελέγξει αν αυτό δέχεται επιθέσεις από Αχερόντιες, ένα σίγουρο σημάδι είναι αν πάει την ημέρα και δει πολλές κηλίδες πρόπολης στην σανίδα πτήσεως.

Αυτό συμβαίνει γιατί τα κορίτσια μας μη μπορώντας να θανατώσουν εύκολα τον μεγάλο εχθρό πέφτουν όλες μαζί πάνω του και τον εξοντώνουν χτίζοντας τον στην κυριολεξία με πρόπολη.

Αυτό γίνεται για δυο λόγους, πρώτον για να την ακινητοποιήσουν και δεύτερον για να την βαλσαμώσουν προκειμένου να μην γίνει εστία μικροβίων μετά τον θάνατό της.

Φυσικά όταν η Αχερόντια πεθαίνει φροντίζουν να της πάρουν πίσω το μέλι που αυτή τους έκλεψε ανοίγοντας την κοιλιά της.

Όταν το πρόβλημα είναι μεγάλο βρίσκουμε Αχερόντιες αρκετές μάλιστα νεκρές και βαλσαμωμένες από τις μέλισσες μέσα στην κυψέλη.

Τότε πρέπει να επέμβουμε άμεσα και να τις αντιμετωπίσουμε όπως είπα και πριν για να μην ενοχλούνται τα μελίσσια μας.



Η αντιμετώπιση της ευτυχώς είναι αρκετά εύκολη.



Καλό είναι να έχουμε δυνατά μελίσσια ώστε να αντιμετωπίζουν τέτοιους κινδύνους αλλά επειδή αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει πάντα αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να μικρύνουμε την είσοδο ώστε να μην μπορεί να περάσει μέσα.

Εγώ έχω πάντα μεταλλικά πορτάκια στις εισόδους κι έχω το κεφάλι μου ήσυχο και για Σερσένια και για Αχερόντιες.

Παλιότερα όταν σε κάποια περιοχή υπήρχαν πολλές Αχερόντιες οι μελισσοκόμοι αναγκάζονταν και φόρτωναν τα μελίσσια τους κι άλλαζαν περιοχή.

Τώρα όμως με τα μεταλλικά πορτάκια δεν έχουμε τέτοια προβλήματα ούτε εμείς ούτε τα μελίσσια μας.

Η Αχερόντια λέγεται και νεκροκεφαλή γιατί στην πλάτη της έχει μια νεκροκεφαλή όπως φαίνεται και στην φωτογραφία ποιο πάνω.

Το πρόβλημα με τις Αχερόντιες εμφανίζεται από τέλος Μαΐου έως τέλος Οκτωβρίου.







M E L I S S O C O S O S ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών